İçeriğe atla

Görev Görünümü

Görev Görünümü
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma30 Eylül 2014 (10 yıl önce) (2014-09-30)
İşletim sistemiMicrosoft Windows (Windows 10)
TürSanal masaüstü, görev değiştirici
LisansÖzel mülk yazılım

Görev Görünümü, Windows 10'da tanıtılan bir görev değiştirici ve sanal masaüstü sistemidir ve Windows 10 için ilk yeni özellikler arasındadır. Görev Görünümü, bir kullanıcıya hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır.[1] Görev çubuğundaki Görev Görüntüleme düğmesini tıklatarak veya ekranın sol tarafından hızlıca kaydırarak tüm açık pencereleri görüntüler ve kullanıcıların arasında geçiş yapmalarına veya çoklu çalışma alanları arasında geçiş yapmalarına izin verir. Bu, macOS işletim sistemindeki Dashboard özelliğine benzer. İlk kez 30 Eylül 2014 tarihinde San Francisco şehir merkezinde bir Windows 10 basın etkinliğinde önizlendi.[2]

Benzer uygulamalar

Benzer etkiler diğer işletim sistemlerinde de kullanılır.

Microsoft Windows Windows 3.0-da, ilk olarak 1990'da bir pencere değiştirici tanıttı. Alt+Tab ↹ kullanıldığında, kullanıcılar açık pencerelerin düzleştirilmiş bir görünümünü görebiliyorlardı. O zamandan bu yana Windows'un her sürümü de bu pencere işlevini değiştirmeyi sağladı. Windows Vista ve Windows 7, geniş ölçüde benzer bir amaca sahip olan Windows Flip 3D olarak adlandırılan ek bir özellik sunuyor. Flip 3D, kullanıcının açık pencereleri 3D perspektifle çevirmesini sağlar.[3] Bu yöntemin olumsuz tarafı, Exposé'nin (Mission Control) aksine, öndeki pencerenin diğer pencerelerin önemli bir bölümünü kaplamasıdır. Öte yandan, bu kullanıcıya en çok ön pencerenin içeriğini görmesini sağlarken, özellikle de kullanıcının çok sayıda penceresi açıksa, Exposé'de zor olabilir. Vista'nın Masaüstü Pencere Yöneticisi, herhangi bir uygulamanın Flip3D'nin kullandığı aynı küçük resim sunumlarına erişmesine izin veren bir ortak API sunar ve böylece Vista'da Exposé benzeri işlevsellik sağlayabilen bir takım üçüncü taraf eklentileri bulunur.

Emcee Desktop Organizer gibi çok az sayıda üçüncü taraf uygulaması, benzer pencerelerin görsel "yığınlar" içerisine yerleştirilmesi veya Windows 8'in "Mecburi" Uygulamalar'ı desteklemesi gibi Mission Control'a sağlar.

Microsoft'un Intellipoint Yazılımı, Exposé'ye benzer özelliklere sahiptir çünkü statik gösterimler yerine canlı görüntülerle de çalışır. Ayrıca, Exposé'nin işlevselliğini taklit etmek için ücretsiz birkaç Windows uygulaması bulunmaktadır.[4] Compiz ve KWin, X Pencere Sistemi'ni kullanan sistemler için pencere yöneticilerini birleştiriyor. Her ikisi de Exposé'ye benzer eklentileri içerir - Compiz'deki ölçekli eklenti ve KWin'deki mevcut pencereler efekti. Skippy (X) ayrıca Exposé'ye benzer işlevleri yerine getirir.

GNOME masaüstü ortamı, 3.0 sürümünden başlayarak uygulamaları başlatmak ve çalışma alanlarını yönetmek için kullanılan "Genel Bakış" adlı yeni bir mod kazandı. Bu modda, pencereler ölçeklenir ve hızlı geçiş için Exposé benzeri bir biçimde düzenlenir.

Chrome OS'de, açık pencerelerin tümünün kük resmini gösteren bir pencere genel bakış modu bulunur, 'pencere değiştirici' tuşuna basarak veya izleme dörtgeniyle 3 parmakla kaydırarak erişilebilir.[5] Windows genel görünüm modu, ilişkili bir kapat düğmesini tıklatarak kapatılabilir veya genel bakış modunu da kapatan ve seçilen pencereyi ön plana getiren pencere kük resmini tıklatarak seçilebilir.

Klasik veya Eski Macintosh sistemleri için ücretsiz Finder Çalışma Alanları, Spacese benzer işlevler sunar.

MacOS Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasını, tüm pencereleri hızla gizlemesini ve masaüstünü göstermesini ve pencereleri birden fazla monitör veya sanal masaüstünde yönetmesini sağlar. Bu, F3 tuşundan veya daha eski klavyelerde F9'dan etkinleştirilir. Apple Magic Mouse'ında veya çoklu dokunmatik yüzeylerde, bu üç ya da dört parmağınızla izleme dörtgenini yukarı çekerek etkinleştirilebilir. Görev Kontrolü, çalışan tüm masaüstlerini göstermek için bu özelliği yoğun bir şekilde yeniden tasarladı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Windows 7</span> 2009 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows 7, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sisteminin önemli bir sürümüdür. 22 Temmuz 2009'da RTM olarak piyasaya sunuldu ve 22 Ekim 2009'da genel kullanıma sunuldu. Windows 7'den yaklaşık 3 yıl önce piyasaya sürülen Windows Vista'nın halefidir. Ev ve iş masaüstü bilgisayarları, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve HTPC bilgisayarlar da dahil olmak üzere; kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir işletim sistemidir. Yerini, Kasım 2012'de Windows 8 almıştır. 9 Nisan 2013'e kadar Windows 7 RTM; güvenlik güncellemeleri, yazılım güncellemeleri, sürücü güncellemeleri ve teknik destek gibi içerikler sağlıyordu. Ancak artık kullanıcıların destek ve güncellemeleri alabilmesi için Service Pack 1'i yüklemeleri gerekiyor. Windows 7'nin sunucu muadili Windows Server 2008 R2, Windows 7'yle aynı zamanda piyasaya sürüldü. Windows'un bu işletim sistemini temel alan son sürümü, 1 Temmuz 2011'de yayınlanan Windows Embedded POSReady 7'dir. 12 Ocak 2016'da Microsoft, Windows 7'de Internet Explorer 11'den eski olan tüm Internet Explorer sürümlerinin desteğini sonlandırdı. Temel desteği 13 Ocak 2015'te sona eren işletim sistemi, 5 yıl daha güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. Genişletilmiş destek ise 14 Ocak 2020'de sona erdi. Bundan sonra işletim sistemi çoğu kullanıcı için daha fazla destek veya güvenlik güncelleştirmesi almayı bıraktı. Buna rağmen, son Windows 7 çeşidi olan Windows Embedded POSReady 7, Ekim 2021'e kadar güvenlik güncellemeleri almaya devam etti. 15 Ocak 2020'den beri, Mayıs 2019'da yayımlanan KB4499164'ten daha yeni Windows 7 sürümlerinde Windows Update'i engelleyen tüm bilgisayarlar, bir yükseltme uyarı bildirimi görüntülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Compiz Fusion</span>

Compiz Fusion, Unix ve türevleri için açık kaynaklı pencere yöneticisi Compiz ve bir grup eklentisini içeren bir yazılımdır. Compiz ve Beryl projelerinin birleşmesinden sonra ortaya çıkan ilk üründür. Henüz beta aşamasındadır. Başta son güncel sürümlerinde Compiz Fusion'u otomatik olarak kurulu sunan Mandriva ve Ubuntu olmak üzere çok sayıda Linux dağıtımı projeye destek vermektedir..

<span class="mw-page-title-main">Wm2</span>

WM2, x Window System için Chris Cannam tarafından yazılmış bir minimalist pencere yöneticisidir. Taşıma, yeniden boyutlandırma ve windows silme için destek sağlar, ancak simgeleri desteklemez. Simge yerine, wm2, pencerelerin masaüstünden geçici olarak gizlenmesini sağlar; gizli pencere root penceresindeki menüden geri çağrılabilir. Etkileşimli konfigürasyon desteği sağlamaz, sanal masaüstü ve yapılandırılabilir kök menüler, araç çubukları, gibi modern pencere yöneticilerinin diğer özellikleri sunmaz. Ayarlar kaynak dosyasını yeniden yapılandırılmasını gerektirir ve sadece birkaç seçenek vardır. Yapılandırma seçeneklerindeki bu eksiklik wm2’yi kullanımı kolay bir pencere yöneticisi haline getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Aero</span> Windows Vista ile günümüze gelen bir görsel tema arayüzü

Windows Aero, Windows Vista ile Windows 8 arasında bulunan bir görsel tema arayüzüdür. Windows Vista, Windows 7, Windows 8'de bulunan bu arayüz, donanım hızlandırmasından yararlanarak işlemciye daha az yük bindirir. Pencere kenarlıklarını şeffaf yapan Aero Glass özelliği ve pencereler arası 3D geçiş yapmayı sağlayan Aero Flip 3D özelliği Windows 8 kararlı sürümü ile kaldırılmıştır. Aero arabiriminde yapılan değişiklikler, görünüm, düzen ve uygulamalarda talimatların ve diğer metinlerin deyimini ve tonlamasını yansıtan arayüz yönergelerindeki değişikliklerle birlikte yeni bir görünümün dahil edilmesi de dahil olmak üzere Windows arabiriminin birçok öğesini etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2012</span> 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmış Microsoft ürünü

Windows Server 2012, Microsoft tarafından sunulan Windows Server serisinin bir sürümüdür. 4 Eylül 2012 tarihinde tam sürümü yayınlanmıştır, deneme sürümü ise 9 Eylül 2011 tarihinde MSDN kullanıcılarına sunulmuştur. Bu sürümün en avantajlı yanı Özel Bulut sistemine entegre olmuş olmasıdır. Windows Server 2008 R2-nin ardılı, Windows Server 2012 R2-nin öncülü olarak tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşlem Merkezi</span>

Eylem Merkezi Windows Phone 8.1, Windows 10 ve Windows 10 Mobile'de bulunan bir bildirim merkezidir. İlk olarak Temmuz 2014'te Windows Phone 8.1 ile tanıtıldı ve 29 Temmuz 2015'te Windows 10'un piyasaya sürülmesiyle birlikte masaüstüne tanıtıldı. Eylem Merkezi, Windows 10'daki Charms'ın yerini aldı. Windows NT işletim sisteminin izleme bileşeni ise Güvenlik ve Bakım hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Finder</span>

Finder Tüm Macintosh işletim sistemlerinde kullanılan varsayılan dosya yöneticisi ve grafik kullanıcı arabirimi kabuğudur. "Hakkında" penceresinde "Macintosh Masaüstü Deneyimi" olarak tanımlanır.Bu, diğer uygulamaların başlatılmasından ve dosyaların, disklerin ve ağ birimlerinin genel kullanıcı yönetimi için sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Mission Control (macOS)</span>

Mission Control Apple tarafından geliştirilen ve Mac OS X Lion'da tanıtılan birçok pencere uygulamasıdır. MacOS işletim sisteminin bir özelliğidir. Spaces uygulamasının yerini aldı. İlk kez 23 Haziran 2003 tarihinde Apple Dünya Geliçtiricileri Konferansı'nda Exposé ismi ile Mac OS X Panther'ın bir özelliği olarak önizleme yapıldı. Görev Kontrolü, bir kullanıcının hızlıca bir açık pencereyi bulmasına, tüm pencereleri hızla gizlemesine ve masaüstünü göstermesine ve birden fazla monitörde veya sanal masaüstünde pencereleri yönetmesine olanak tanır. Dashboard, Exposé ve Spaces birlikte toplandı ve 2011 yılında Mac OS X Lion sürümüyle "Mission Control" olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Spaces (yazılım)</span>

Spaces Apple tarafından geliştirilen, Mac OS X Leopard'da tanıtılan, Mac OS X'in sanal bir masaüstü özelliğiydi. 7 Ağustos 2006'daki WWDC'de açılış konuşması sırasında Steve Jobs tarafından duyuruldu. Mac OS X Lion itibarıyla Mission Control'e dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Dashboard</span> madde açıklaması duzenle

Dashboard Apple'nin Mac OS X işletim sistemleri için bir uygulama, widget olarak bilinen mini uygulamaları barındırmak için ikinci bir masaüstü olarak kullanılır. Bunların, başlatılması zaman almayan basit uygulamalar olması amaçlanmıştır. Mac OS X ile birlikte verilen kontrol paneli uygulamaları, hisse senedini, hava durumu raporunu, hesap makinesini ve not defterini içerir; Kullanıcılar bunları kendileri oluşturabilir veya indirebilir. Microsoft Windows 10 sisteminde Görev Görünümü masaüstü sistemini tanıttı.

Windows Arama Windows XP ve Windows Server 2003'te daha önce Windows Masaüstü Araması (WDS) olarak bilinirdi, Microsoft tarafından oluşturulan dizine eklenmiş bir masaüstü arama platformudur. İlk kez 2006-da Windows Vista-da bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP görsel stilleri</span> Vikimedya liste maddesi

Windows XP görsel stilleri Windows XP'nin grafik kullanıcı arabiriminin özelleştirilmesidir. "Luna", "Royale", "Zune" ve "Embedded", Windows XP için Microsoft tarafından tasarlanan görsel stillerin kod adlarıdır. Windows XP'den beri, temalar görsel stillerin seçimini de içeriyor. Varsayılan olarak, "Luna", Windows XP Home ve Professional sürümlerine önceden yüklenir; "Royale", Windows XP Media Center Edition'da önceden yüklenir ve "Embedded", Windows XP Embedded'a önceden yüklenmiştir. Microsoft, önceden yüklenmiş görsel stillerin yanı sıra indirmek için ek olanları da piyasaya sürdü. Üçüncü taraflar görsel stilleri de yayımladı, ancak bunlar çekirdek Windows bileşenlerini çalışmak için değiştirmeyi gerektiriyor. Görsel stiller tüm Windows XP sürümleriyle uyumludur. Windows'un önceki sürümleriyle karşılaştırıldığında, yeni stiller, işletim sisteminin grafik çekiciliğine, arayüz boyunca doymuş renkleri ve bitmap'leri kullanarak pencereler için köşeleri yuvarlatarak daha fazla vurgu yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">KWin</span>

KWin X Pencere Sistemi için bir pencere yöneticisi ve halen Wayland kompozitörü olma sürecindedir. Varsayılan pencere yöneticisi olduğu KDE Plasma 5'in bir parçası olarak piyasaya sürüldü. KWin, kendi başına veya diğer masaüstü ortamılarıyla da kullanılabilir

Windows kabuğu, Microsoft Windows işletim sisteminin grafik kullanıcı arabirimidir. Kolay tanımlanabilir öğeleri, masaüstü, görev çubuğu, Başlangıç menüsü, görev değiştirici ve Otomatik yürütme özelliğini içerir. Windows'un bazı sürümlerinde ayrıca Flip 3D ve takılar da bulunuyor. Bununla birlikte, Windows kabuğu, Windows'ta çalışan bilgisayar programlarının kabuk nesnelerinin hiyerarşisi yoluyla bilgisayarın kaynaklarına erişmesini sağlayan bir kabuk ad alanını da uygular. "Masaüstü" hiyerarşinin en üst nesnesidir; bunun altında, diskte saklanan bir dizi dosya ve klasörlerin yanı sıra içeriği sanal veya dinamik olarak oluşturulmuş bir dizi özel klasör bulunur. Geri Dönüşüm Kutusu, Kütüphaneler, Denetim Masası, Bilgisayarım ve Ağ gibi kabuk nesnelerine örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Windows Platformu uygulamaları</span>

Evrensel Windows Platformu uygulamaları kişisel bilgisayarlar (PC'ler), tablet bilgisayarlar, akıllı telefonlar, Xbox One, Microsoft HoloLens ve nesnelerin interneti de dahil olmak üzere tüm uyumlu Microsoft Windows aygıtlarında kullanılabilen uygulamalar. Evrensel Windows Platformu ile, her biri için yeniden yazılmaya gerek kalmadan Windows 10 ve Windows 10 Mobile'da çalışan evrensel Windows Platformu uygulamaları geliştirilir. UWP uygulamaları öncelikle Microsoft Store aracılığıyla satın alınır ve indirilir.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

Microsoft PowerToys, Microsoft tarafından Windows işletim sisteminde kullanılmak üzere geliştirilmiş ileri düzey kullanıcılar için tasarlanmış bir dizi ücretsiz sistem yardımcı programıdır. Bu programlar, üretkenliği en üst düzeye çıkarmak veya daha fazla özelleştirme eklemek için özellikler ekler veya değiştirir. PowerToys, Windows 95, Windows XP, Windows 10 ve Windows 11 için mevcuttur. Windows 10 ve Windows 11 için PowerToys, MIT Lisansı altında lisanslanan ve GitHub'da barındırılan özgür ve açık kaynaklı yazılımlardır.

Daha önce Desktop Compositing Engine (DCE) olarak bilinen Masaüstü Pencere Yöneticisi, Windows Vista'dan beri Microsoft Windows'ta bulunan ve Windows'un grafik kullanıcı arayüzünün donanım hızlandırma ile oluşturulmasını sağlayan pencere yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Konsolu</span> Microsoft Windowstaki konsol uygulamalarına yönelik altyapı

Windows Konsolu, Microsoft Windows'daki konsol uygulamaları için altyapıdır. Bir Windows Konsolu örneğinin bir ekran arabelleği ve bir giriş arabelleği vardır. Konsol uygulamalarının bir pencere içinde veya donanım metin modunda çalışmasına olanak tanır. Kullanıcı, Şablon:Keypress tuş kombinasyonunu kullanarak ikisi arasında geçiş yapabilir. Metin modu Windows Vista ve sonraki sürümlerde kullanılamaz. Ancak Windows 10'dan başlayarak yerel tam ekran modu kullanılabilir.