Stanley Kubrick, Amerikalı film yönetmeni, senarist, yapımcı, fotoğrafçı ve sinematograf. Estetik kusursuzluğu elde edebilmek için denediği farklı teknik yöntemlerle dünya çapında sinemayı etkilemiş ve tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmiştir.
Hulki Saner,, Türk senarist, yönetmen, film yapımcısı, oyuncu, film dağıtımcısı, film müzikçisi, söz yazarı ve bestecidir.
Martin Luciano Scorsese, Akademi Ödülü, BAFTA ve Altın Küre sahibi Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1997 Amerikan Film Enstitüsü tarafından verilen AFİ Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2007'de Köstebek isimli filmiyle, En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştur.
BAFTA, Akademi Ödülleri'nin Birleşik Krallık'taki dengi olan ödül törenidir, her yıl düzenlenir ve sinema, televizyon dallarında ödüller dağıtılır.
Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.
Uğur İçbak Türk görüntü yönetmeni, öğretim görevlisi.
Bu listede bulunan adaylar ve kazananlar BAFTA'nın 1948'den beri dağıttığı günümüzde En İyi Film, İngilizce olmayan En İyi Film, Alexander Korda En İyi İngiliz Filmi ödülü dallarında verilen, geçmiş yıllarda ise En İyi İngiliz filmi, Herhangi bir ülkeden En İyi Film dallarında verilmiş ödüllere aday gösterilmiş filmlerdir.
Cameo görünüm veya kısaca cameo; oyun, film, video oyunu, televizyon gibi gösteri sanatlarında insanlar tarafından çok bilinen birisinin kısa süreyle görülmesine denir. Sinema filmlerinde Alfred Hitchcock cameo rollerde öncü olmuştur. Son dönem yönetmenlerinden Quentin Tarantino da cameo rollerde ismi sayılabilecek yönetmenlerdendir. Cameo sözünün İngilizce anlamlarından biri de süsleme demektir.
Satyajit Ray, Hindistanlı yönetmen, yapımcı. 20. yy.'ın en önemli yönetmenlerindendir. Kalküta'da Bengalli ve sanat dünyasının önde gelen ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Presidency College ve Visva-Bharati Üniversitesinde okudu. Kariyerinin başında reklam alanında çalışan Ray, Fransız yönetmen Jean Renoir'le tanışması ve bir Londra ziyaretinde İtalyan yeni gerçekçi film Bisiklet Hırsızları'nı seyretmesinin ardından, film çekmeye karar verdi.
Hasan Barış Pirhasan, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve yazar'dir. Vedat Türkali'nin oğlu, sinema oyuncusu Deniz Türkali’nin kardeşi, sinema yönetmeni Yusuf Pirhasan'ın babasıdır.
Abbas Kiyarüstemi, filmlerinde görülen, çocuk kahramanlar kullanmasından kırsal bölgelerde geçen hikâyelere ve arabaların içinde sabit kamerayla çekilmiş diyaloglara, teknik ve temaları karakteristik bir şekilde kullanmasıyla tanınır. Ayrıca İran şiirinden diyalog, film adları ve filmlerinde işlediği temalarda yararlanması ve çoğunlukla belgesel tarzda film yapımını tercih etmesi de yönetmenin belirgin özelliklerindendir.
Kathryn Bigelow, bilimkurgu, aksiyon ve korku türlerinde çalışan Amerikalı film yönetmenidir. En bilinen çalışmaları 1987 yapımı korku filmi Karanlık Bastığında ve 2009 yapımı savaş filmi Ölümcül Tuzak'tır. Ölümcül Tuzak filmi ile Amerikan Yönetmenler Birliği'nin En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanarak bu ödülü alan ilk kadın yönetmen oldu. Ayrıca aynı film ile 2009'da Altın Küre ve Oscar'a da aday oldu ve Oscar'da birçok ödül kazandı. 2010'da En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilerek Lina Wertmüller, Jane Campion ve Sofia Coppola'nın ardından bu kategoride aday gösterilen dördüncü kadın ve Oscar tarihinde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ilk kadın oldu. 2012 yılında Zero Dark Thirty adlı ve ABD'nin Afganistan'a saldırısını konu eden filmi yönetti.
Aytekin Çakmakçı,, Türk görüntü yönetmeni, öğretim görevlisi.
Şimdiki Zaman, Belmin Söylemez'in yönetmenliğini yaptığı ilk sinema filmidir. Başrollerini Sanem Öge, Şenay Aydın ve Ozan Bilen paylaşmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.
En İyi Sanat Yönetimi Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülü, Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri kapsamında yılın en iyi sanat yönetimine sahip olduğu belirlenen filmin sanat yönetmeni veya yönetmenlerine verilen ödül.
Senem Tüzen, Türk film yönetmeni, kurgucu, görüntü yönetmeni, yapımcı.
Ramin Matin, Türk sinema yönetmeni.
Meryem Yavuz, Türk görüntü yönetmeni.
Yönetmenlerin On Beş Günü, Cannes Film Festivali resmi seçkisine paralel olarak düzenlenen bağımsız bir bölümdür. 1969 yılında, Fransız Yönetmenler Birliği tarafından, Fransa'daki Mayıs 1968 olayları sonrası Cannes festivalinin iptal edilmesinden sonrası başlatıldı.