Gönül Bünyatzade
Gönül Bünyatzade | |
---|---|
Doğumu | 02 Kasım 1974 Sovyetler Birliği Göycə, Basarkeçər, Zod |
Gönül Bünyatzade – Azerbaycanlı filozof.
Hayatı ve Eserleri
Gönül Bünyatzade 2 Kasım 1974 yılında Batı Azerbaycan'ın Göyce ilinde, Zod köyünde doğdu. Babası Yusif Bünyatov dağ mühendisi olmanın yanı sıra çok sayıda romantik şiirlerin de yazarıdır. Annesi Kifayet Bünyatova ilkokul öğretmeni ve halı dokuma ustasıdır. Gönül Bünyatzade ortaokul lise eğitimini 1981-1991 yıllarında Azerbaycan'ın Daşkesen ilçesinde 2 saylı okulda aldı. 1992 yılında Bakü Devlet Üniversitesi’nin Şarkiyat fakültesinin Arapça tercümanlığı şubesini kazandı ve 1997 yılında burayı birincilikle bitirdi. Aynı yıl Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’nin “Felsefe, Sosyoloji ve Hukuk Enstitüsü”nde doktora çalışmalarına başlayan Bünyatzade bu Enstitü’de araştırma görevlisi olarak girdi. Gönül Bünyatzade şu anda aynı Enstitü’de kıdemli araştırmacı olarak çalışmaktadır. 2002 yılında “Serraç Tusî’nin el-Lüma eserinde tasavvufi-felsefi konular” isimli doktora tezini savunarak Felsefe alanında doktora unvanını aldı. Bünyatzade 2008 yılında “Doğu ve Batı Felsefe Tarihinde İrrasyonel İdrak (Orta Çağ)” konulu teziyle profesörlük unvanı aldı. Türkiye, Fransa, Belçika, İtalya, Endonezya, Maleysiya, Güney Kore, Cezayir vb. ülkelerde düzenlenen konferans ve sempozyumlara tebliğci ve oturum başkanı olarak katılmıştır. Çok sayıda uluslararası dergilerde Türkçe, Rusça, İngilizce ve Arapça makaleleri yayınlanmıştır. Azerbaycan'da ve yurtdışında yaklaşık 130 makalesi yayınlanmıştır. Gönül Bünyatzade Azerbaycan Milli İlimler Akademisi'nin kıdemlı araştırmacısı olmanın yanı sıra Doğu-Batı Araştırma Merkezi'[1] 25 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nin müdiresi, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Yüksek Tasdik Komisyonu'nda bilirkişi, Azerbaycan Felsefe ve Toplumsal-Siyasi İlimler Birliği'nin “Felsefe” dergisinin [2] 25 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. akademik sekreteri, Uluslararası Fenomenoloji Enstitüsü'nün, New-York Akademisi'nin, Uluslararası Oxford “Muhyiddin İbn Arabi Topluluğu”[3] 15 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nun, Amerika Felsefe Birliği'nin ve UNESCO'ya bağlı Filozof Kadınlar topluluğu [4]25 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nun üyesidir.
- Ülvi Bünyatzadənin kız kardeşidir.
İlgi Duyduğu Araştırma Konuları
İslam felsefesi, tasavvuf, irrasyonel bilgi, Doğu-Batı ilişkileri, fenomenoloji
Temel Eserleri
- Tasavvuf Felsefesinin ilk Menbaları., Serrac Tusî'nin "əl-Lümə’" adlı eseri, Bakü, "Gamma servis", 2002;
- Şark/Şarq ve Qarb: İlahî Vahdetden Geçen Özünüdərk. Bakü, Nurlan, 2006;[5] 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Mansur Həllac'ın Sırlı Dünyası. Bakü, Adiloğlu, 2006 ("Ahbar el-Hallac" kitabının tercümesi və geniş giriş yazısı);
- Tasavvuf nurunun iki çırağı: Mənsur Həllac və Serrac Tusî, Bakü, Adiloğlu, 2007 (Mənsur Həllac'ın "Kitab et-Tevasin" traktatının/araştırmasının ve Sərrac Tusî'nin "əl-Lümə'" eserinden bazı kısımların tercümesi ve geniş giriş yazıları).[6] 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Doğu'da ve Batı'da İrrasyonel Düşüncenin Boyutları, İstanbul, Ötüken, 2009. (Türkiye Türkçesi).
- Gençliğin felsefesi, Bakü, Nurlar, 2009.[7] 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- İslam Felsefesi: Tarih ve Çağdaşlık, Bakü,Çaşıoğlu, 2010.[8] 28 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Dogu'da ve Bati'da kadin: Idealler ve Gerceklikler [9] 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Sufism as Medicine [10][]
- Pantheism in Thinking of the Medieval East [11][]
- The Phenomenon of the Unity of Idea [12][]
Dipnotlar
- Gönül Bünyatzade'nin özgeçmişi 25 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Who's Who [13] 15 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Gönül Bünyatzade TEDxBakı_Women-de [14] 19 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Gönül Bünyatzade milli tefekkür ideyasını açıklıyor [15] 1 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.