İçeriğe atla

Gönül Bünyatzade

Gönül Bünyatzade
Doğumu02 Kasım 1974 (49 yaşında)
 Sovyetler Birliği
Göycə, Basarkeçər, Zod

Gönül Bünyatzade – Azerbaycanlı filozof.

Hayatı ve Eserleri

Gönül Bünyatzade 2 Kasım 1974 yılında Batı Azerbaycan'ın Göyce ilinde, Zod köyünde doğdu. Babası Yusif Bünyatov dağ mühendisi olmanın yanı sıra çok sayıda romantik şiirlerin de yazarıdır. Annesi Kifayet Bünyatova ilkokul öğretmeni ve halı dokuma ustasıdır. Gönül Bünyatzade ortaokul lise eğitimini 1981-1991 yıllarında Azerbaycan'ın Daşkesen ilçesinde 2 saylı okulda aldı. 1992 yılında Bakü Devlet Üniversitesi’nin Şarkiyat fakültesinin Arapça tercümanlığı şubesini kazandı ve 1997 yılında burayı birincilikle bitirdi. Aynı yıl Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’nin “Felsefe, Sosyoloji ve Hukuk Enstitüsü”nde doktora çalışmalarına başlayan Bünyatzade bu Enstitü’de araştırma görevlisi olarak girdi. Gönül Bünyatzade şu anda aynı Enstitü’de kıdemli araştırmacı olarak çalışmaktadır. 2002 yılında “Serraç Tusî’nin el-Lüma eserinde tasavvufi-felsefi konular” isimli doktora tezini savunarak Felsefe alanında doktora unvanını aldı. Bünyatzade 2008 yılında “Doğu ve Batı Felsefe Tarihinde İrrasyonel İdrak (Orta Çağ)” konulu teziyle profesörlük unvanı aldı. Türkiye, Fransa, Belçika, İtalya, Endonezya, Maleysiya, Güney Kore, Cezayir vb. ülkelerde düzenlenen konferans ve sempozyumlara tebliğci ve oturum başkanı olarak katılmıştır. Çok sayıda uluslararası dergilerde Türkçe, Rusça, İngilizce ve Arapça makaleleri yayınlanmıştır. Azerbaycan'da ve yurtdışında yaklaşık 130 makalesi yayınlanmıştır. Gönül Bünyatzade Azerbaycan Milli İlimler Akademisi'nin kıdemlı araştırmacısı olmanın yanı sıra Doğu-Batı Araştırma Merkezi'[1] 25 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nin müdiresi, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Yüksek Tasdik Komisyonu'nda bilirkişi, Azerbaycan Felsefe ve Toplumsal-Siyasi İlimler Birliği'nin “Felsefe” dergisinin [2] 25 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. akademik sekreteri, Uluslararası Fenomenoloji Enstitüsü'nün, New-York Akademisi'nin, Uluslararası Oxford “Muhyiddin İbn Arabi Topluluğu”[3] 15 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nun, Amerika Felsefe Birliği'nin ve UNESCO'ya bağlı Filozof Kadınlar topluluğu [4]25 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. nun üyesidir.

  • Ülvi Bünyatzadənin kız kardeşidir.

İlgi Duyduğu Araştırma Konuları

İslam felsefesi, tasavvuf, irrasyonel bilgi, Doğu-Batı ilişkileri, fenomenoloji

Temel Eserleri

  • Tasavvuf Felsefesinin ilk Menbaları., Serrac Tusî'nin "əl-Lümə’" adlı eseri, Bakü, "Gamma servis", 2002;
  • Şark/Şarq ve Qarb: İlahî Vahdetden Geçen Özünüdərk. Bakü, Nurlan, 2006;[5] 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Mansur Həllac'ın Sırlı Dünyası. Bakü, Adiloğlu, 2006 ("Ahbar el-Hallac" kitabının tercümesi və geniş giriş yazısı);
  • Tasavvuf nurunun iki çırağı: Mənsur Həllac və Serrac Tusî, Bakü, Adiloğlu, 2007 (Mənsur Həllac'ın "Kitab et-Tevasin" traktatının/araştırmasının ve Sərrac Tusî'nin "əl-Lümə'" eserinden bazı kısımların tercümesi ve geniş giriş yazıları).[6] 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Doğu'da ve Batı'da İrrasyonel Düşüncenin Boyutları, İstanbul, Ötüken, 2009. (Türkiye Türkçesi).
  • Gençliğin felsefesi, Bakü, Nurlar, 2009.[7] 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • İslam Felsefesi: Tarih ve Çağdaşlık, Bakü,Çaşıoğlu, 2010.[8] 28 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Dogu'da ve Bati'da kadin: Idealler ve Gerceklikler [9] 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Sufism as Medicine [10][]
  • Pantheism in Thinking of the Medieval East [11][]
  • The Phenomenon of the Unity of Idea [12][]

Dipnotlar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam felsefesi</span> İslam medeniyetindeki felsefe geleneği

İslam felsefesi, İslâm dinine mensup kişilerce gerçekleştirilen felsefe etkinliğidir. Müslüman felsefesi ve Arapça felsefe olarak da adlandırılır. İslam felsefesi adlandırması sadece İslam'a dair bir felsefe olarak anlaşıldığından tartışmaya açıktır. İslam dünyası felsefeyle 8. yüzyıldan itibaren sistematik hale gelen Bağdat merkezli tercüme hareketiyle tanışmıştır. 3. yüzyılda Plotinos'un öncülük ettiği, Yeni Platonculuk adlı felsefi akımın Eflâtun ve Aristoteles'i uzlaştırma çabaları İslam dünyasına aktarılan felsefenin temeli olmuştur. Müslüman filozoflar bu iki filozofun eserlerini şerh etme yoluna gitmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hallâc-ı Mansûr</span> Fars tasavvuf yazarı (858–922)

Hallâc-ı Mansûr veya Mansûr el-Hallâc, zındıklıkla suçlanması ve uzun süren bir soruşturma neticesinde Abbâsî Halifesi Muktedir Bi’llâh'ın emriyle idam edilmesiyle meşhur olan Fars kökenli spiritüalist yazar ve mistik şâir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu felsefesi</span>

Doğu felsefesi denildiğinde genel olarak Hindistan ve Çin'de başlayan felsefe geleneği kastedilmektedir. Ancak buna Afrika felsefesi, Japon felsefesi, İslam felsefesi, İran felsefesi gibi gelenekleri de eklemek gerekir. Oryantalist düşünceyle Batı felsefesi, kendi tarihini Antik Yunan felsefesi dönemiyle birlikte başlatmakta, rasyonel ve sistematik düşünce geleneğini kendisine ait kılarak kendisini bu eksende tanımlamaktadır. Bu anlamda doğu felsefesi, batı felsefe tarihinin dışında kalan felsefe geleneklerini adlandırmaktadır. Doğu düşüncesi bu anlamda felsefe-dışı olarak görülmektedir. Doğu felsefesi mitolojik ve mistik ya da gizemci ve simgesel yanları olan bir felsefe geleneği olarak değerlendirilir. Bu etki ve köken söz konusu olmakla birlikte, doğu felsefesinin felsefe-dışı sayılması ancak felsefenin belirli bir şekilde anlaşılması ve kategorize edilmesiyle olanaklı olmaktadır. Bu anlayış ve kategorizasyon ise Batı düşüncesinin kendini tanımlamasıyla bağlantılıdır. Oysa Doğu ve Batı felsefeleri olarak adlandırılan felsefe gelenekleri, farklılıklarıyla birlikte, karşılıklı etkileşim ve süreklilik halinde gelişim göstermiş felsefelerdir. "Doğu" bu anlamda, hem daha Batı felsefesi mevcut değilken felsefi içerimli zengin bir düşünce tarihine sahiptir, hem de örneğin Orta Çağ döneminde Batı felsefesi denilen felsefenin taşınması ve geliştirilmesi doğu sayesinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nasîrüddin Tûsî</span> Fars astronom ve polimat (1201–1274)

Nasîrüddin Tûsî, Horasan Selçuklu Devletine mensup olan ve edebiyat dili gerekçesiyle Farsça eserli bir Türk bilim insanı ve Şii İslam'ın Batınî/Tasavvuf filozofu. Söz konusu dönem, Moğol istilası sebebiyle Bağdat'ta, bir yandan karanlık bir dönem, bir yandan da önemli düşünce okullarının kurulduğu ve İslam bilim kurumlarının açıldığı bir dönem oldu. Nasîrüddin Tûsî de bu dönemde yetişmiş İslam dünyasının tanınmış bir bilgesi olmuştur. Azerbaycanlı halk bilimci Memmedhüseyn Tehmasib'a göre efsanevi bir kişilik olan Nasreddin Hoca gerçekte Tûsî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sadreddin Konevî</span>

Sadreddin Konevî, Fars sufi. Malatya'da doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Selahaddin Halilov</span>

Selahaddin Halilov – Azerbaycanlı filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Zakir Memmedov</span>

Zakir Memmedov - Azerbaycan'da Doğu felsefe tarihi, Türk düşüncesi tarihi araştırıcısı, Prof.Dr.

<span class="mw-page-title-main">Zümrüd Kuluzade</span>

Zümrüd Kuluzade, Azerbaycan felsefe tarihçisi, felsefe doktoru, filozof, araştırmacı.

Kafkasya Üniversiteler Birliği veya KÜNİB, Kafkasya üniversitelerinin bir araya geldiği en büyük birliktir. Başkanı Ramazan Korkmaz'dır.

Şark felsefesi problemleri, Uluslararası yıllık akademik ilim ve felsefe dergisidir. Bakü`de 1996 yılından itibaren yılda bir kez yayımlanmaktadır. Sahibi Zümrüd Kuluzadedir.

<span class="mw-page-title-main">Adil Esedov</span> Azeri bilim insanı ve filozof

Adil Esedov, Azerbaycanlı filozoftur. Ocak 2011 tarihinden beri Azerbaycan Milli İlimler Akademisi'nin Felsefe ve Hukuk Enstitüsü Estetik Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Astrofizik Rasathanesi</span> Azerbaycanın Pirkulu kentinde yer alan bir gözlemevi

Şamahı Astrofizik Rasathanesi veya kısaca ŞAR, Azerbaycan'ın Şamahı Rayonunda, Pirkulu kasabasında yer alan bir gözlemevi. Gözlemevi Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'ne aittir ve ülkenin başlıca gözlemevidir. Büyük Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarında bulunan gözlemevi, Şamahı'nın 22 km kuzeybatısında ve Bakü'nün 144 km kuzeybatısındadır. Azeri bilim insanı Yusif Memmedeliyev, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'nin kurulmasında önemli rol oynamıştır. 1958-1960 yılları arasında inşa edilen, gözlemevi, 1960'ta resmen faaliyete geçti. 4 büyük teleskopu bulunmaktadır. Gözlemevinin rakımı 1435 metredir. Azerbaycan'ın ve Güney Kafkasya'nın en büyük gözlemevidir ve Dünya'nın en büyük gözlemevlerinden biridir. 1991 yılında, Şamahı Astrofizik Rasathanesi'ne, Orta Çağ matematikçi, fizikçi ve astronomu Nasîrüddin Tûsî'nin adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Mehdiyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Ramiz Mehdiyev, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı; Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesi ve eski Azerbaycan Millî İlimler Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Lale Şevket</span> Azerbaycan Halk Hareketi - 1988-1991

Lale Şevket - Azerbaycan Devlet Katipi, Azerbaycan siyasetçisi; Azerbaycan Liberal Partisi ve Milli Birlik Hareketi lideri, Azatlık İttifakı kurucu üyesi.

Zemfira Yusuf kızı Seferova Azerbaycanlı ve Sovyet müzikolog, sanat tarihi doktoru. 1998'de profesör adı almış, 2017'de Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin tam üyesi olmuştur. Seferova 1989'da Azerbaycan SSC Onurlu Sanatçısı, sonradan Azerbaycan SSC Onurlu Bilim Çalışanı adlarına layik görülmüş ve Humay Ödülü sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Faik Elekberli</span>

Faik Elekberli, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi araştırmacısı, Felsefe ve Sosyoloji Enstitüsünde felsefe doktoru, Türkolog ve bilim insanı.