İçeriğe atla

Gölcük Deniz Ana Üssü

Gölcük Deniz Ana Üssü
Gölcük, Kocaeli
Türkiye üzerinde Gölcük Deniz Ana Üssü
Gölcük NB
Gölcük NB
Gölcük Deniz Ana Üssü'nün yeri
Koordinatlar40°43′23″N 29°48′11″E / 40.723°K 29.803°D / 40.723; 29.803
TipAskeri Ana Üs
Yapı bilgisi
Yapı sahibiDeniz Kuvvetleri
İdareTürk Deniz Kuvvetleri
Halka açık mı?Yalnızca Askeri Personel
Bugünkü durumuKullanılır
Yapı tarihçesi
İnşaHer birim ayrı ayrı zamanlarda genel ilk yapı 1923
İnşa ettirenTürk Silahlı Kuvvetleri
Kullanım tarihi1933-günümüz
Garnizon bilgisi
Bugünkü
komutan
Tuğamiral Yücel Korkut

Gölcük Deniz Ana Üssü, Marmara Denizi'nin doğu kıyılarında (İzmit Körfezi), Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bulunan deniz üssüdür. Türk Deniz Kuvvetleri'nin ana üssüdür. 1800 dönüm arazi üzerine kurulu olan üs, Deniz Kuvvetleri'nin lojistik desteğinin karşılanmasındaki ana üstür.[1]

Üste ek olarak, üs dairesi gibi kışla, sosyal tesisler, askerî hastane, askeri müze ve deniz tarihi için bir arşiv bulunmaktadır.[2]

Üssün tersanesi, fırkateyn, denizaltı, hücumbot ve tanınmış standartlara yüksek teknoloji ile yardımcı gemileri inşa yeteneğine sahiptir.[2]

Tarih

1920'li yılların sonlarında, Gölcük'teki alan, Savaş gemisi TCG Yavuz'u yüzer havuzda onarmak için seçildi. Daha sonra, deniz mayın, torpido ve batarya ve kışla konut üretimi için yüzer havuz, çeşitli onarım atölyeleri Alman gemi inşa şirketi Flender Werke ile birlikte Gölcük'te inşa edildi. Bu şekilde TCG Yavuz'un Gölcük'te kışlaması için deniz tabanına taş yol döşendi.[3]

Bu tesislere çeşitli diğer binalardan oluşan büyük yüzer tesis, küçük bir göl yapılarak büyüklüğü Gölcük'teki fındık bahçesi alanlarına kadar uzatıldı. Lozan Antlaşması'nın parçası olarak 1923 yılında imzalanan Türk Boğazlar Sözleşmesi'ne göre Türk Boğazları'ndaki askeri tesisler yasaklandı. Türk Deniz Kuvvetleri'nin İstanbul'da Haliç ve İstinye de tersaneleri ve deniz tesislerindeki altyapı, sistemler Gölcük'e taşındı. Daha sonra Türk Deniz Kuvvetleri'nin ana gemileri, savaş gemileri, destroyerleri ve hücumbotları Gölcük'te konuşlandırıldı.[3]

Nihayet, 1933 yılında TBMM Gölcük'ü, Türk Deniz Kuvvetleri ana deniz üssü olarak kabul etti.[3]

1999 Gölcük Depremi

17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük'te olan deprem sonucunda 1964 yılında yapılan Donanma Komutanlığı Karargâhı ve diğer pek çok bina yıkıldı veya ağır hasar gördü.[2] Karargâh, Temmuz 2000'de yeni binasının yapılmasına kadar aynı üste bulunan Preveze Savaş Oyunları Merkezi'ne taşınmak zorunda kaldı. Deprem, çeşitli rütbelerde 28 donanma subayı, 136 güverte subayı, 1 askeri öğrenci, 39 sivil yetkili, 9 onbaşı, 82 denizci ve 126 işçi olmak üzere toplam 441 personelin hayatına mal oldu.[4] Tuzla, İstanbul'da bulunan Deniz Harp Okulu'nun komutanı Tümamiral Orhan Aydın depremin kurbanları arasında oldu.[5]

Üste Bulunan Komutanlıklar

  • Harp Filosu Komutanlığı
  • Hücumbot Filosu Komutanlığı
  • Denizaltı Filosu Komutanlığı
  • Gölcük Tersanesi Komutanlığı
  • Deniz İkmal Merkezi Komutanlığı
  • Taktik Geliştirme Doktrin ve Analiz Merkezi Komutanlığı
  • Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı
  • Lojistik Destek Gemileri Komodorluğu

Kaynakça

  1. ^ "Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı". dzkk.tsk.tr. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2015. 
  2. ^ a b c "Donanma Tarihçesi - Donanma Komutanlığı Tanıtım Bilgileri". golcuk.bel.tr. 8 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2015. 
  3. ^ a b c "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Tarihçesi". dzkk.tsk.tr. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2015. 
  4. ^ "Deniz Kuvvetleri'nden Gölcük'te yitirdiğimiz askerlere vefa". arsiv.ntv.com.tr. 26 Temmuz 2000. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2015. 
  5. ^ "182 asker enkaz altında". webarsiv.hurriyet.com.tr. 18 Ağustos 1999. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

Mehmet Emin Göksan Türk asker. 12. Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Deniz Saha Komutanlığı</span>

Güney Deniz Saha Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 4 ana komutanlıktan biridir. Akdeniz ve Ege Denizi'nden sorumludur. Görevi, savaş gemilerine lojistik ve sahil desteği sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr sınıfı hücumbot</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı hücumbot sınıfı

Rüzgâr sınıfı hücumbot, Lürssen Werft (Almanya) tersanesi tarafından dizayn edilen ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde kullanılmış olan hücumbotlar, Yıldız ve Doğan sınıfı hücumbotlara boy, sürat ve silah / sensörleri açısından oldukça benzemektedir.

Kartal sınıfı hücumbot, Türk Deniz Kuvvetleri'nde 1966 ve 2016 yılları arasında hizmet vermiş hücumbot sınıfı.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Donanma Tersanesi</span>

Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Tersanesi, Marmara Denizi'nin Doğu kıyısında Gölcük Deniz Ana Üssü içinde Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait gemilerin de bulunduğu askeri tersanedir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Bilgel</span> Türk asker

Emin Murat Bilgel Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Ülgen</span> İlk Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı

Mehmet Ali Ülgen Türk asker. İlk Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır.

Orhan Karabulut Türk asker. 13. Deniz Kuvvetleri Komutanı'dır.

Hüseyin Vural Bayazıt Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Aksaz Deniz Üssü</span>

Aksaz Deniz Üssü, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ege sahillerinin güneydoğusundaki deniz üssüdür. Muğla'nın Marmaris ilçesindedir. Askeri binalara ek olarak, üs evleri daireleri gibi kışla ve sosyal tesisler 8.000 (32 km2) hektar arazi üzerinde bulunmaktadır. Altı helikopter üste konuşludur.

<span class="mw-page-title-main">Foça Deniz Üssü</span> Foça, İzmirde askerî deniz üssü

Foça Deniz Üssü, İzmir'in Foça ilçesinin 4.2 km güneyindeki Ege Denizi'nin güneydoğu ile doğu kıyısında, Türk Deniz Kuvvetleri üssüdür. Üs, amfibik operasyonlar için Deniz Piyadeleri'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç sınıfı hücumbot</span> Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bir hücumbot sınıfı.

Kılıç sınıfı hücumbotlar, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı hücumbot sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Özbal</span> Türk asker

Adnan Özbal Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Harp Filosu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı bir komutanlık

Harp Filosu Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlıdır. Görevi Donanma Komutanlığı'na bağlı yüzer platformları(fırkateyn, korvet, hücumbot, hudut devriye botu) sevk ve idare etmektir. Karargahı Aksaz'da bulunmaktadır.Karadeniz'de güvenliği sağlayan Kuzey Görev Grup Komutanlığı Gölcük'te, Ege Denizi'nde güvenliği sağlayan Batı Görev Grup Komutanlığı Foça'da, Akdeniz'de güvenliği sağlayan Güney Görev Grup Komutanlığı ise Aksaz'da bulunmaktadır. Savaşa hazırlık için düzenli olarak mayıs ve haziran aylarında Ege ve Doğu Akdeniz'de tatbikat düzenlenmektedir.

TCG <i>Sakarya</i> (S-354)

TCG Sakarya (S-354), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Preveze sınıfı bir denizaltıdır. Sloganı "derinlerdeki sessiz güç"dür. TCG Sakarya, Almanya'da Howaldtswerke Deutsche Werft AG Tersaneleri’nde Tip 209 T2. 1400 olarak inşa edilmiştir. 28 Temmuz 1994'te denize indirilmiş ve 21 Aralık 1995'te Türk Donanması'na katılmıştır. Gür sınıfı denizaltılarda 9 Subay, 30 Astsubay, 2 Uzman Erbaş, 3 Erbaş/Er görev yapmaktadır. 61,2 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir. İsmini daha önce donanmada 1931-1949 arasında görev yapan TCG Sakarya ve 1948-1975 arasinda görev yapan TCG Sakarya (S-332) denizaltılarına istinaden almıştır.

TCG Burakreis (S-359), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Gür sınıfı 3. denizaltıdır. Sloganı "derinliklerin sönmeyen ateşi"dir. TCG Burakreis, Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda Tip 209 T2. 1400 olarak inşa edilmiştir. 19 Kasım 2001'de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in katıldığı törende ilk kaynağı atılmış ve 2 Eylül 2005'te denize indirilmiş testlerden sonra Şubat 2006'da Türk Donanması'na katılmıştır. Gür sınıfı denizaltılarda 9 Subay, 31 Astsubay, 2 Uzman Erbaş, 3 Erbaş/Er görev yapmaktadır. 61,2 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir. İsmini daha önce donanmada 1946-1958 arasında görev yapan TCG Burakreis ve 1970-1996 arasında görev yapan TCG Burakreis (S-335) denizaltılarına istinaden almıştır.

TCG Çanakkale (S-358), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Gür sınıfı 2. denizaltıdır. Sloganı "Kahramandır soyumuz, bize kefen biçilmez - Düşmana öğüttür, Çanakkale geçilmez"dir. TCG Çanakkale, Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda Tip 209 T2. 1400 olarak inşa edilmiştir. 22 Temmuz 1999'de ilk kaynağı atılmış ve 23 Haziran 2002'de denize indirilmiş testlerden sonra 20 Haziran 2004'te Türk Donanması'na katılmıştır. Gür sınıfı denizaltılarda 9 Subay, 31 Astsubay, 2 Uzman Erbaş, 3 Erbaş/Er görev yapmaktadır. 61,2 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir. İsmini daha önce donanmada 1950-1972 arasında görev yapan TCG Çanakkale (S-333) ve 1973-1998 arasında görev yapan TCG Çanakkale (S-341) denizaltılarına istinaden almıştır.

TCG Osmangazi (NL-125), Taşkızak Tersanesi tarafından inşa edilen amfibi tank çıkarma gemisi .