İçeriğe atla

Göl Saatleri

Kitabın Osmanlıca baskısının kapağı[1]

Göl Saatleri, Ahmet Haşim'in, daha önce gazetelerde çıkan şiirlerini topladığı hicri 1337'de, miladi 1921'de basılan kitap.

Ahmet Haşim; Resimli Kitap, Musavver, Muhit, Aşiyan, Servet-i Fünûn ve Rübap dergilerinde yayımladığı şiirlerinin büyük bir kısmını 1921 yılında Göl saatleri adı altında toplamıştır. Kitap, küçük boyda basılmış 63 sayfadır ve İstanbul'da Dergâh dergisi tarafından yayımlanmıştır ve Dergâh dergisinin ilk ve son yayınıdır. Dört kısımda 34 şiir içerir: Göl Saatleri kısmı 6 şiir, Göl Kuşları kısmı 8 şiir, Serbest müstezat nazımları kısmı 9 şiir ve Muhtelif şiirlerde 10 şiir.[1][2]

Kitaptaki şiirler, Haşim'in tabiata empresyonist bir vizyonla baktığı ve soyut güzellikler devşirdiği, dış dünyaya ait şekillerin maddiliklerinden sıyrılıp idee'leri yansıtan şeffaf görüntüler haline geldiği şiirlerdir.[3] Ayrıca Sembolizm ile belirginleşen serbest nazmın en iyi örneklerini Verhaeren ve Regniér'nin verdiğini söyleyen Ahmet Hâşim, bu tarzda yazdığı şiirlerini, Serbest Müstezad Nazımları” başlığı altında alır. Hâşim, Verhaeren'in şiirlerinde görülen makine karşısındaki insanların durumuna benzer betimlemelerden, başka bir deyişle imajın kaynağını hayattan alan tutumdan uzak durur; “ekâlim-i fevkalâdeye doğru kaçmak” ve “o belde-i hayalâtı bulmak” yönündeki tutumunu ise benimser.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Göl Saatleri Osmanlıca basım (PDF). 1337. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  2. ^ Hulusi, Şerif. (1967) Ahmet Haşim, Bilgi Yayınevi.
  3. ^ AYVAZOĞLU Beşir, (2000) Ömrüm Benim Bir Ateşti, Ötüken Yayınları. s.136
  4. ^ Doğan, Can Mehmet. (2018) AHMET HÂŞİM İLE YAKUP KADRİ’NİN NÂZIM HİKMET’İN ŞİİRİ KARŞISINDAKİ TUTUMLARI. Gazi Türkiyat, Bahar 2018/22: 55-67

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Yahya Kemal Beyatlı</span> Türk yazar ve siyasetçi

Yahya Kemal Beyatlı, doğum adıyla Ahmed Agâh, Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

İbrahim Balaban, Türk ressam ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Fecr-i Âtî</span> Türk edebiyatının 1910-1912 arasındaki kısmı olan edebî topluluk

Fecr-i Ati bir edebi topluluktur. Fecr-i Ati'nin Edebiyat-ı Cedide’ye tepki olarak doğan bir akım olduğu savunulmuştur. Fecr-i Ati batıdaki benzerlerinde olduğu gibi belli ilkeler çevresinde birleşen bir yazın topluluğu biçiminde ortaya çıkmıştır. 1908 özgürlük bildirisiyle Servet-i Fünûn dergisinin çevresinde toplanan gençlerin açtığı bu çığır; en fazla "Fransız sembolizmi" üzerinde çalışarak Ahmet Haşim gibi büyük bir şairin doğmasına olanak hazırlar.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Haşim</span> Türk şair

Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Şinasi Hisar</span> Türk yazar

Abdülhak Şinasi Hisar, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Tamer</span> Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen

Ülkü Tamer, Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen.

Türkiye'de genel olarak tüm alanlarda batılılaşma süreci, 1839 yılında ilân edilen Tanzimat Fermanı ile başlamıştır. 1838 - 1860 yılları arasında yetişmiş gençler 1860 yılında sonra Edebiyat alanında batılaşmayı sağlamışlardır. Bu dönem edebiyatına Tanzimat Edebiyatı denmektedir.

Ali Mümtaz Arolat, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Yivli</span> Türk şair

Oktay Yivli Türk şairdir.

Efe Murat Balıkçıoğlu, Türk şair ve çevirmen.

Peyami Safa kronolojisi, Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'nın yıllara göre verilmiş yaşamını içerir. Kronoloji Beşir Ayvazoğlu'nun Peyami Safa hakkındaki eserinin kaynak alınmasıyla oluşturulmuştur. Tarih ve olaylar için ayrıntılı kaynaklar Peyami Safa maddesinde verilmiştir.

İlhami Bekir Tez, Türk şair, romancı.