Tümülüs, Latince bir sözcük olup, bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir. Bunlara en çok Anadolu'da, Trakya'da, Orta Asya'da, Rusya'da ve Meksika'da rastlanır.
Telmissus, Bodrum yakınlarındaki antik kenttir.
Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos'ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.
Mindos Kapısı, Bodrum yakınlarında yer alan tarihi bir alandır. Halikarnas şehir surlarının önemli bir noktasını oluşturmuş Mindos Kapısı, günümüzde Bodrum şehir merkezinin batısında yer almaktadır. Şehrin batı surları ovadan geçtiği için kulelerle güçlendirilmiştir. Kulelerin ölçüleri yaklaşık olarak 7x8,5 metredir. Mindos kapısının iki kulesinden biri günümüze hemen hemen orijinal yüksekliği ile ulaşmıştır. Bu kapı yarımadanın ucunda bulunan antik Myndos şehri yönünde olduğundan Mindos kapısı olarak tanınmaktadır. Yöresel adı Diktiri'dir.
Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.
Krallar Vadisi ya da Firavunlar Vadisi, Mısır'da bulunan MÖ 16. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar yaklaşık 500 yıllık bir süre boyunca 18. ve 20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık'ın firavunları ve dönemin ileri gelenleri için inşa edilen mezarların bulunduğu vadidir. Vadi, Luksor'un batı tarafında bulunur.
Ağaçlıhüyük, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.
Alaçam, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönem'nde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.
Nekropol (Nekropolis), arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Yunanca nekros-polis ölü(ler) şehri demektir. Antik çağdaki şehirlerde mezar yerlerinin günümüz şehirlerinden farkı, günümüzde daha çok yerleşim yerlerine uzakta ve şehrin dışında olan mezarların, o dönemlerde şehirle iç içe olmasıdır.
Alaman, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.
Sarıtekke, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.
"Seeing Red", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin altıncı sezonunun on dokuzuncu bölümü.
Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.
Kaya mezarları, statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar.
"Never Leave Me", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin yedinci sezonunun dokuzuncu bölümü.
Hüseyindede Höyüğü, Çorum İl merkezinin güneybatısında, Sungurlu İlçesi'nin kuzeybatısında Yörüklü beldesinin 2,5 km. güneyinde yer alan bir höyüktür. Tepe, Hüseyindede Tepesi olarak da bilinmektedir. Kazılar sonucunda höyüğün bir Eski Hitit kült merkezi olduğu, kült yapılarının dışında başkaca yapı bulunmadığı ve Hüseyindede'nin geniş bir yerleşim olmadığı anlaşılmıştır.
Tokat Kültür Evi, Tokat ilinin merkezinde bulunan eski konak ve kültür merkezi.
Ünye kaya mezarları, Ordu ilinde yer alan Ünye kentinin yakın çevresinde üç kaya mezarı bulunmaktadır. Bu mezarlardan ikisi Ünye Kalesi'nde, biri de Cevizdere vadisindedir.
- Üçgen alınlıklı kaya mezarı, Ünye Kalesi'nde, kalenin giriş kapısının solunda bulunur ve güneydoğu yönüne bakmaktadır. Ünye'deki üç kaya mezarı içinde en dikkat çeken yapıdır. Girişindeki üçgen alınlığın her iki kenarında ve ortasında kartal kabartmaları bulunmaktadır. Ulaşımı çok zor olan bu kaya mezarının ön odasının ön duvarlarında, girişin sağ ve solunda ve odanın tavan kısmında renkli freskler bulunmaktadır. Bu freskler bu mezarının sonradan keşiş hücresi olarak kullanılmış olabileceğini göstermektedir.
- Ünye Kalesi’ndeki ikinci kaya mezarı, kalenin güney cephesinde, yerden yaklaşık 3 metre yükseklikte yer alır. Yaklaşık iki metre ebatlarında kare bir girişi olan mekânın giriş açıklığı ve iç kısmı büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Mezarın içi kademeli sekilerden oluşmaktadır. Ön kısmında, büyük bir olasılıkla sonraki dönemlerde örülmüş bir duvar kalıntısı tespit edilmiştir. Bu kaya mezarının sonradan gözetleme kulesi işlevi gördüğü tahmin edilmektedir.
- Tozkoparan Kaya Mezarı, Ünye ilçesinin bir mahallesi olan Cevizdere'deki vadide bir kaya kütlesi üzerinde bulunmaktadır. Kaya mezarının yuvarlak kemerli bir girişi bulunmaktadır. Mezar giriş alanı dışında ön mezar odası ve arka mezar odası olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Mezarın girişinin her iki yanının üst kısımda, karşılıklı kabartma boğa başları bulunmaktadır.