İçeriğe atla

Göktürk-1

Göktürk 1
Başlıca yüklenicilerTelespazio
Thales Alenia Space
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ)
Görev türüYer gözlem uydusu
UyduDünya
Fırlatma tarihi5 Aralık 2016[1]
Taşıyıcı roketVega
Fırlatma yeriKourou ELV, Fransız Guyanası
Web sayfası[1]
GüçGüneş ışığı
Yörünge Verileri
Yörünge referansıYer merkezli yörünge
Yörünge rejimiGüneş eşzamanlı yörünge
Göktürk 1'in logosu

Göktürk 1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) ve Aselsan'ın teknoloji girdisi ile İtalyan uzay hizmeti şirketi Telespazio tarafından Millî Savunma Bakanlığı için tasarlanmış ve geliştirilmiş olan, 0.5 m'ye (50 cm) kadar görüş yeteneğine sahip, yüksek çözünürlüklü bir yer gözlem uydusudur.[2]

Göktürk-1 Projesi kapsamında 13 Temmuz 2009'da Millî Savunma Bakanlığı ve Finmeccanica/Thales Grubu ortak girişim şirketi Telespazio arasında 19 Temmuz 2009 tarihinde bir anlaşma imzalandı. Thales Alenia Space uydu platformunu tedarik etmekle görevlendi. Proje çerçevesinde, kritik bir altyapı olarak Türkiye'de 5.000 kilograma kadar uzay aracının (Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi) montajı, entegrasyonu ve denenmesi için bir tesis kurulacaktı. Proje 250 milyon avro değerindedir.[3][4]

0,50 m (1 ft. 6 inç) çözünürlüklü uydu, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanmıştır. Buna ek olarak, haritalama ve planlama, arazi örtüsü araştırması, jeoloji, ekosistem izleme, felaket yönetimi, çevre kontrolü, kıyı bölgesi yönetimi ve su kaynakları konularında çeşitli sivil uygulamalarda kullanılacaktır.[3][4]

İsrail ile uyuşmazlık

İsrail, Telespazio'nun hissedarı olan Thales Group adlı Fransız şirketi üzerinde baskı kampanyası başlatmıştır. İsrail, Göktürk-1'in kendi topraklarından çektiği yüksek çözünürlüklü görüntülerin sonunda yanlış ellere düşebileceği korkusunu dile getirdi. Uydu'nun yüksek teknoloji ürünü kamera sisteminin kritik elektro-optik bölümlerinden bazılarını Thales Grubu'na sağlayan İsrail, Göktürk-1'in İsrail üzerinde olduğu sürece görüntü alma yeteneğine sahip olmaması şartını koştu.

Türkiye, bu bilgileri aldıktan sonra, müteahhit şirket Thales Group'dan uydu görüntüsünün istediği herhangi bir yerden görüntü alabileceğini ispatlamasını istedi. Fransız üretici başlangıçta bu talebi reddetti ancak daha sonra Türk tarafından ödemelerin durdurulması tepkisini çekti.

Türk bürokratları, uydunun deneyimli ve tanınmış bir uzay şirketi tarafından fırlatılmasını istedi. Öte yandan Fransız tarafı, maliyeti düşürmek için çok deneyimli bir uydu fırlatma şirketini devreye alma konusunda ısrar etmiştir.

Gecikme

Siyasi ve ticari anlaşmazlıklar yüzünden çok fazla gecikme yaşanmasının ardından, uydu 2016 yılı sonlarında bir Vega roketi üzerinde uzaya fırlatılması planlanmıştır.[5] Göktürk-1B olarak adlandırılan ikinci bir uydu, fırlatma başarısızlığı veya kapasite eklemek için inşa edilebilir olmaktadır.[5]

Göktürk serisinin bir başka yer gözlem/keşif uydusu olan Göktürk-2, (ancak Göktürk-1'e kıyasla daha düşük çözünürlükle), 18 Aralık 2012'de başarıyla yörüngesine yerleştirildi ve halihazırda yüksek çözünürlüklü imgeler iletmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Göktürk-1 için geri sayım başladı! İşte görevleri". 4 Aralık 2016. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2016. 
  2. ^ Turkey Space Programs Göktürk Turksat Satellite Tusaş Tai Telespazio
  3. ^ a b "Göktürk-1". TUSAŞ. 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  4. ^ a b "Göktürk-1". Gunter Space Page. 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2013. 
  5. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; spacenews-20150423 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türksat</span> Türk uydu operatörü

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş., Türkiye'nin Kablo TV ve tek uydu operatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haberleşme uydusu</span> telekomünikasyon için tasarlanmış yapay uydu

Haberleşme uyduları iletişim amacıyla uzayda konuşlu olan suni uydular. Günümüzde haberleşme uyduları Yersabit Yörünge, Molniya Yörünge ve Alçak Kutupsal Yörüngelerde konumludurlar.

Türksat 3A, Türkiye'nin 13 Haziran 2008 tarihinde uzaya gönderdiği yeni nesil haberleşme uydusudur. 42 derece doğu yörüngesinde görev yapmaktadır. Uydunun yapımı Thales Alenia Space şirketi tarafından üstlenilmiştir. Uydu toplam 24 adet Ku band transponder kapasitesine sahiptir. Yapımında 22 Türk mühendisi görev almıştır. Fransız Guyanası'nda yer alan Kourou Guyana Uzay Merkezi'nden İngiliz Skynet 5C uydusu ile birlikte 13 Haziran 01:05'te Ariane 5 roketince uzaya gönderilmiştir. Uydu 3 çıkış ve 2 iniş kapsama alanına sahiptir. Operasyonel ömrü 20 yıl olarak tasarlanmıştır. Diğer Türksat uydularından %25 daha uzun ömürlüdür.

<span class="mw-page-title-main">RASAT</span>

RASAT, tasarımı ve üretimi Türkiye'de gerçekleştirilen ilk yer gözlem uydusudur. Türkiye'nin BiLSAT uydusundan sonra ikinci uzaktan algılama uydusudur.DPT tarafından sağlanan kaynakla TÜBİTAK UZAY tarafından, danışmanlık ya da dış destek alınmadan Türkiye'de tasarlanan uydu, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya'nın Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny Fırlatma Üssü'nden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. 969 saniye içinde yörüngeye yerleşen uydu, ilk sinyalleri Türkiye saati ile 11.50'de vermeye başladı. 18 Ekim 2011 tarihindeyse uydu tarafından çekilen fotoğrafların TÜBİTAK'ın yer istasyonundan indirilmeye başlandığı duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Yapay uydu</span> bir astronomik cismin yörüngesine oturtulmuş insan yapımı nesne

Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Göktürk-2</span> Yer gözetleme uydusu

Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY, TAI iş birliği ile geliştirilen keşif uydusudur. 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatılmıştır. 409 kg ağırlığındaki uydu 2,5 metre siyah-beyaz ve 5 metre renkli çözünürlüğe sahiptir. Uydunun görev bilgisayarı ve görev yazılımı tamamen Türkiye'de Türk mühendislerce üretilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yüksek çözünürlüklü görüntü alınması için üretilen ilk uydudur.

<span class="mw-page-title-main">Casus uydu</span> askerî ve/veya istihbarat donanım ve uygulamaları içeren bir yapay uydu türü

Casus uydu veya diğer adıyla keşif uydusu, yer gözlem uydusu veya iletişim uydusu gibi geliştirilmiş ve askerî ve/veya istihbarat donanım ve uygulamaları içeren bir yapay uydu türüdür. Esasen uzay teleskopları gibi fakat farklı bir görüntü mekanizmasıyla uzaya doğru değil yeryüzüne doğru görüş alanına sahiptir. İlk nesil casus uyduları uzay yarışı ile 60'ların teknolojisiyle geliştirilen, sadece fotoğraf çekebilen uydulardı. Fotografik film malzemesi yeryüzüne indirilerek keşif görüntüleri elde edilmişti.

Uzay Sistemleri, Entegrasyon ve Test Merkezi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Millî Savunma Bakanlığı tarafından işletilen bir uzay aracı üretim ve test tesisidir. Ankara'da yer almaktadır. Tesisin resmî açılışı 21 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Göktürk-3</span> Türkiyeye ait uydu

Göktürk-3, Aselsan ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü desteğiyle Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ana yükleniciliği altında geliştirilecek sentetik açıklıklı radar (SAR) yer gözlem uydusu olup, Millî Savunma Bakanlığı için geliştirilecektir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Uzay Teknolojisi Komitesi</span>

Kore Uzay Teknolojisi Komitesi, Kuzey Kore'nin resmi uzay ajansıdır. 1 Nisan 2013 yılında kurulmuştur.

NARSS, Mısır'ın uydu ve uzaktan algılama alanında öncü kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Uzay Ajansı, aynı zamanda KazCosmos veya KazKosmos olarak bilenen kurum Kazakistan'ın resmî uzay ajansıdır 27 Mart 2007 yılında resmî olarak açılmıştır.

Türksat 6A, SpaceX işbirliğiyle 2024 yılında fırlatılan, TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki tecrübelerden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTech firmaları ile birlikte milli haberleşme uydu platformu geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamış olup, toplam süresi 60 ay olarak planlanmıştır. Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir. TURKSAT 6A Projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Uydu görüntüleri</span> Yapay bir uydudan alınan Dünya veya başka bir gök bilimsel cismin görüntüsü

Uydu görüntüleri, dünyada devletler ve işletmeler tarafından işletilen görüntüleme uyduları tarafından toplanan Dünya'nın görüntüleridir. Uydu görüntüleme şirketleri, Apple Haritalar ve Google Haritalar gibi işletmelere ve hükûmetlere lisans vererek görüntüleri satar.

Azersky- Azerbaycan'ın ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur. 1,5 metre çözünürlüğe sahip olan uydu, Azerbaycan ve Fransa arasındaki stratejik ortaklığın bir parçası olarak Haziran 2014'te yörüngeye fırlatıldı.

İMECE, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp geliştirilen ve yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamak üzere Türkiye'de üretilen bir yer gözlem uydusudur.

Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri, 2021 yılının Temmuz ayında Ankara Bilkent Cyberpark’ta faaliyete geçmiş bir uydu ve uzay teknolojileri şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin uzay programı</span> Türkiyenin ulusal uzay programı

Türkiye'nin uzay programı, 1993 yılında geliştirmeye başlamış olup, 2018 yılından bu yana Türkiye Uzay Ajansı tarafından yönetilmektedir. 1993 yılından bu yana uzaya birçok uydu fırlatmış Türkiye'nin şu anki hedefi ise 2026 yılında Ay'a iniş gerçekleştirmektir.