İçeriğe atla

Gökhan Birben

Gökhan Birben
Genel bilgiler
DoğumPazar, Rize, Türkiye
TarzlarHalk müziği
MesleklerŞarkıcı, Söz yazarı, Besteci
ÇalgılarTulum, Bağlama, Gitar

Gökhan Birben (Subaşı, Pazar, Rize), Hemşinli ses sanatçısı.[1]

Hayatı

Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Subaşı köyünde doğdu. 12 yaşına kadar köyünde yaşadı. İlkokul, ortaokul ve liseyi Rize'de okudu. Daha sonra İstanbul'a gitti. Fenerbahçe genç takımında iki yıl futbol oynadı. Bir dönem Kadıköy Kuşdili Musiki Cemiyetinde müzik eğitimi aldı. İstanbul'dan memleketi Rize'ye döndüğünde radyo programları yapmaya başladı. Kazım Koyuncu ve Kemal Sahir Gürel ile bir araya gelerek bir demo kayıtlar yaptılar.[2]

Ardından “Hey Gidi Karadeniz” albümü piyasaya çıktı. Albüm hazırlıkları sürerken Kazım Koyuncu’ya Gülbeyaz dizi filminin müziklerini yapması teklifinde bulunuldu ve bestesi Kazım Koyuncu’ya ait olan “Hey Gidi Karadeniz” adlı şarkıyı Gökhan Birben seslendirdi.[3] Şarkı dizinin yayınlandığı dönemde ilgi ile karşılandı.[4]

Gökhan Birben, albümlerinde daha Karadeniz yöresine ait şarkıları derleyerek Hemşince ve Lazca şarkılara yer verdi.[5][6][7]

"Birben'nin bir röportaj sırasında Yöresi, kültürü ve albümü için söylediği söz":

" Bir çam ağacının altında oturuyorsunuz. Herkes o ağaçtan farklı çıkarlar üretebilir. Biz o ağaca değerini anlamak için duygumuz ile yaklaştık. Onun yıllardır o doğanın dengesini sağlamak için neler yaptığını düşündük. Bazıları ise o ağaçtan ne kadar tahta çıkacağını hesap eder. Biz tarihimize geçmişimize ve özümüze sahip çıkmaya çalışıyoruz. Geçmişimizden bu güne kalan tarihi dokuyu restore edip yaşatmaya çalışıyoruz. Bu mirası borç aldık ve bu borcu geri ödüyoruz"

Albümleri

Hey Gidi Karadeniz (26 Mart 2003)

  1. Hey Gidi Karadeniz
  2. Oy Oy Güzelum
  3. Liligum (Sevdiğim)
  4. İzgali-na (Gittin)
  5. Havaz Ali Mevalezt (Hava Yine Bulutlandı)
  6. Atma türkü
  7. Khacivanag
  8. Dumanlı Dağlar
  9. Akar Hemşin Deresi
  10. Gidiyorum Yayladan
  11. Kar Yağar Karamişa
  12. Yüreğim Senilendur

Asa Sevdam (11 Mayıs 2005)

  1. Karadeniz Karasun
  2. Yüksek Dağlara Kar Var
  3. Tulumci
  4. Alacalı kuş
  5. Asiye
  6. Derrule
  7. Oy Dağlarum
  8. Divane Aşık Gibi
  9. Haba
  10. Asa Sevdam
  11. Sis Dağı
  12. Dere Beni Boğamaz
  13. Haso Cernozutes

Bir Türkü Ömrüme (20 Aralık 2006)

  1. Bir Türkü Ömrüme
  2. Oy Puşilim
  3. Heyya Heyya
  4. Ey Mustafa
  5. Osmanum
  6. Kız Hamsiye
  7. Nazlı Yar
  8. Hele Mele
  9. Nani Nani
  10. Tun Sari Mazed Sari
  11. Ahmedum

Bulutların Gözyaşı (07 Temmuz 2011)

  1. Samistal
  2. Üskürt Dağı
  3. Bulutların Gözyaşı
  4. Omuzumda Orağum
  5. Karayemiş
  6. Vaketisa Düzebi
  7. Analigum
  8. Hey Gidi Karli Dağlar
  9. Punipos
  10. Zurpicine Ağhçkenin
  11. Ağustozi Mulun
  12. Verane Kalsun Dağlar

Kaynakça

  1. ^ Hikmet Akçiçek; Neşenur Altunkaya; Şafak Şahin (2018). Hemşinliler: Kamusal Görünürlük (PDF). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi İstanbul’da Kültürel Çeşitliliğin Sivil Toplum Aktörlerini Güçlendirme ve Kapasite Geliştirme Projesi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. []
  2. ^ Özcan, Nazan (18 Mayıs 2003). "Çay eksperi şarkıcı". Radikal. radikal.com.tr. 28 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  3. ^ Dilmener, Naim (24 Nisan 2003). "Özel bir ses". Milliyet. milliyet.com.tr. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  4. ^ "Karadeniz'den bir rüzgâr esti". Sabah. sabah.com.tr. 15 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  5. ^ Bates, Eliot (2016). Digital Tradition: Arrangement and Labor in Istanbul's Recording Studio Culture (İngilizce). Oxford University Press. ss. 233-235. ISBN 9780190215736. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  6. ^ Samantha Bennett; Eliot Bates (11 Oca 2018). Critical Approaches to the Production of Music and Sound. Amerika Birleşik Devletleri: Bloomsbury Publishing. s. 89. ISBN 9781501332081. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  7. ^ Mutlu, Kubilay (2009). Hemşin Kültürel Kimliğinin Müziksel Dinamikleri (Yüksek Lisans Tezi) (PDF). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rize</span> Rize ilinin merkezi olan şehir

Rize, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize ilinin merkezidir. Tarihi Pontus bölgesinin doğusunda kalan Rize, Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı'nda yer almıştır. Günümüzde Türkiye'ye bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Koyuncu</span> Türk müzisyen (1971-2005)

Kâzım Koyuncu, Doğu Karadeniz ve Laz müziğini rock müziği ile sentezleyerek kendi tarzını oluşturan Laz kökenli Türk müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Vartavar</span>

Vartavar Ermenistan ile Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde kutlanan bir festivaldir. Türkiye'de Rize'nin Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinin yüksek kesimlerinde yaşayan bir halk olan Hemşinliler tarafından Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde köyden köye değişen tarihlerde, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla yapılan ve Trabzon'da yayılan derneklerden farklı olarak, herkesin değil de daha çok genç kız ve erkeklerin horon edip diğerlerinin seyretmesi ile kutlanan bir yayla şenliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin</span> Rizenin ilçesi

Hemşin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Rize iline bağlı ilçesi. Nüfusu 2.499 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe arasında sondan dokuzuncudur. Denizden 19 km içeride, Rize'ye 57 km mesafededir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 120 km²'dir. İlçenin kuzeyinde Pazar ilçesi, batısında Çayeli ve Kaptanpaşa, güneyinde Çamlıhemşin yaylaları ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

<i>Gülbeyaz</i>

Gülbeyaz, yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın üstlendiği macera ve drama türündeki Türk televizyon dizisidir. 13 Aralık 2002 ile 27 Haziran 2003 tarihleri arasında Kanal D'de yayımlanan dizi, bir sezon sürdü ve 26. bölümü ile sona erdi. Karadenizli iki ailenin hayatını anlatan dizi eyeQ prodiction şirketi tarafından üretilmiştir. 2002 yılının başlarında dizinin belirli yapım aşaması çalışmaları gerçekleşti ve aynı dönemde oyuncular belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Hemşinliler</span> etnik grup

Hemşinliler, yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir, Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir. Hemşinlilerin önemli bir kısmı bugün Türkiye'nin büyük şehirlerine ve Rusya, Gürcistan, Özbekistan gibi başka ülkelere dağılmış durumdadır. Bunun siyasi, ekonomik ve dini pek çok nedeni bulunmaktadır. Hemşinlilerin çoğunluğunun mensup olduğu din İslam'dır.

<i>Hayde</i>

Hayde, Kâzım Koyuncu'nun 17 Mart 2004 tarihinde çıkardığı ikinci ve son albümüdür. Albümün kayıtlarına 2003 yılının yaz aylarında başlamıştır. 5 ay süren albüm çalışmaları, 2004 yılının ocak ayında tamamlandı. Albüm, Beyoğlu Metropol tarafından satışa sunulmuştur.

Emin Yağcı, Türk tulumcudur.

<span class="mw-page-title-main">Yeniyol, Ardeşen</span> Cihan Alptekinde bu köydendir

Yeniyol, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şevval Sam</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Türkdeniz Şevval Sam, Türk oyuncu ve müzisyen.

<i>Viya!</i>

Viya!, Türk şarkıcı Kâzım Koyuncu'nun ilk solo albümüdür. 10 Ağustos 2001'de Metropol Müzik tarafından çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hemşince</span>

Hemşince, arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice içerisinde sınıflandırılır. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Gülas</span>

Behçet Gülas,, Hemşinli müzisyen ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşenur Kolivar</span> Türk folk müzik ses sanatçısı

Ayşenur Kolivar, solist ve akademisyen. Karadenizli bir ailenin dört çocuğundan biri olan Kolivar'ın çocukluğu İzmit'te ve Rize'nin Çayeli ilçesinde geçti. Birol Topaloğlu, Nikos Mihailidis, Kazım Koyuncu, Gökhan Birben, Yaşar Kabaoğlu ve Tanju Duru gibi isimlerle birlikte çalıştı. 2011 yılında "Bahçeye Hanımeli" isimli albümü Kalan Müzik etiketiyle çıktı. grubunun solistliğini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Koyuncu diskografisi</span>

Karadenizli müzisyen Kazım Koyuncu'nun çıkardığı albümlerin yer aldığı listedir. İki stüdyo albümü ve birde ölümünden sonra yayınlanan saygı albümü ile birlikte toplam üç albümü vardır. Ayrıca, Karadenizli müzisyenler arasında albümleri en çok satmış olan kişidir. Albümlerinde Türkçe, Lazca, Hemşince, Gürcüce ve Megrelce gibi dillerde şarkılar söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Melyat Deresi</span> Pazarda bir akarsu

Melyat Deresi veya Venek Deresi, Rize ilinin Pazar ve Çayeli ilçelerini ayıran ve Karadenize akan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 20.3 kilometredir. Rize il merkezine 28 km mesafededir. Pazar doğu, Çayeli ise batı tarafında kalır. Derenin batı tarafında çoğunlukla Türkler ve az da olsa Hemşinliler yaşar. Lazların yaşadığı bölge, bu nehrin doğusunda kalır. Kaynağı Hemşin ilçesindeki Ceğalver Dağı olan nehrin; Zafer, Yavuzlar, Erenler, Çınartepe, Kaçkar, Kestanelik, Tektaş, Güneyköy, Şendere, Kuzayca, Örnek, Merdivenli, Leventköy ve Balıkçı köylerine sınırı vardır.

Hemşin çorabı veya cimil çorabı, Rize'nin Hemşin, İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerinde Hemşinlilerinin giydiği yöresel bir çorap çeşididir. Hemşin çorabının yapımında yazın koyun yünü, kışın keçi kılı kullanılmaktadır. Giyenin cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak farklı renk ve desenlerde örülen Hemşin çorabı tek telli ve iki telli olarak ikiye ayrılmaktadır. Tek telli Hemşin çorabı renksiz, kısa ve erkeklerin giymesi için tasarlanmıştır. Kadınların giymesi için tasarlanan çift telli Hemşin çorabı ise tek telliye kıyasla daha uzundur ve çeşitli motiflerle süslenmiştir. Çoraplar süslendiği motife göre isimlendirilmektedir. Kiraz çiçeği, çay yolu, Kibele, çiçek bahçesi, kırmızı lale, koçiboynuzu, bahçeli, papatya ve yarım gelin yanağı bu motiflerden bazılarıdır. Yöre halkı geleneksel olarak Hemşin çorabı üzerine maniler söyler bu şekilde sevgilisine seslenirler. Kullanımı gün geçtikçe azalan Hemşin çorabı eskisi kadar yaygın değildir. Geleneksel olarak yünlerin boyanmasıyla yapılan Hemşin çoraplarında günümüzde orlon ipler daha sık kullanılmaktadır. Hemşin Göleti Yaz Spor Şenlikleri ve Kültür Sanat ve Tulum Festivali'nde Hemşin çorabı örme yarışması düzenlenmektedir.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Selim Bölükbaşı Karadeniz müziğiyle ilgili çalışmalarıyla tanınan Türk müzisyendir.