İçeriğe atla

Gökgöl Mağarası

Gökgöl Mağarası
Mağara girişi kapısı
Harita
KonumuZonguldak
Derinliği-11 m
Uzunluğu3350
Keşfedilişi1975
JeolojiKireçtaşı

Gökgöl Mağarası, Zonguldak'ın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarasıdır.

Kollarıyla birlikte 3350 metre uzunluğunda olan Gökgöl Mağarası, Türkiye'nin en uzun onuncu mağarası ve 875 metrelik yürüyüş yolu ile de Türkiye'nin gezi alanı en büyük mağarasıdır.[1] Zonguldak-Ankara karayolunun Zonguldak çıkışı 4. km'deki mağaranın içerisinde her tür damlataş oluşumları (sarkıt, dikit, sütun, bayrak damlataşı ve makarna sarkıtlar) ve yağışlı dönemlerde debisi artan bir yeraltı deresi bulunur. Dere, doğal bir sifon ile Erçek Deresi'ne dökülür.[1]

Gökgöl Mağarası karbonifer döneme tarihlendirilmektedir; yaklaşık 350 milyon yaşındadır. 1200 metresi, 1975 yılında Türk mağaracı Temuçin Aygen ve İngiliz mağaracılar Chris Mauer ve Harvery Lomas tarafından; 400 metresi ise 1977 yılında Paris Speoloji Kulübü tarafından keşfedilmiştir.[2] Anayol kenarında olduğundan ulaşımı son derece kolaydır ve 2001 yılından itibaren turizme kazandırılmıştır.[3] 2001 ve 2008 yılları arasında mağara, resmi kayıtlara göre 218.000 ziyaretçi çekmiştir. Mağara 9:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Otoparkı, atıştırmalık büfeleri ve hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır.[4] 2014 yılında sular altında kalan Gökgöl Mağarası, 2016 yılına kadar ziyarete kapalı kalmıştır. Su ve çamurdan kaynaklanan altyapı hasarlarının giderilmesi ve ileride olası sel baskınlarına karşı önlem alınmasının ardından, mağara Mayıs 2016'da yeniden açıldı.[5][6]

Derinliği 11 metre, eğimi ise 82 metredir. İkisi fosilleşmiş, biri aktif olmak üzere toplam 3 ağzı bulunur.

Mağaranın girişinden itibaren 875 metrelik bölümü yürüyüş yolu, aydınlatma, köprüler ve seyir terası gibi imkânlarla turistik gezilerin yapılması mümkün hale getirilmiştir. Mağaranın girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölümleri Fosil giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu ve Mucizeler Salonu gibi adlarla nitelendirilmiştir.

İklim

Genel olarak mağarada çok az hava hareketi gözlemlenebilir; sadece düşük açıklıklı yerlerde ve sifonda herhangi bir esinti hissedilir.[4]

Fauna

Mağarada endemik fauna türü bulunmamaktadır. Mevcut yaygın hayvanlar, giriş ile sifon arasındaki bölümde görülen yassı solucan (Platyhelminthes) ve siyah renkli yumuşakçaların bir alt türünü içerir. Kör mağara kırkayakları (Diplopoda), Avrupa mağara örümcekleri (Meta menardi) ve mağara yarasaları (Myotis velifer) bu bölümde bulunan diğer hayvanlardır. Sifonun ötesinde hiçbir hayvan gözlemlenmemiştir. Yeraltı nehrinin oluşturduğu havuzlar, 10–15 cm (4-6 inç) büyüklüğündeki balıkların yaşam alanıdır.[4]

Resim galerisi

Kaynakça

  1. ^ a b "Gökgöl Mağarası". Gokgolmagarasi.com sitesi. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  2. ^ "Mağara Turizmi". Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı web sitesi. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  3. ^ Karadeniz, Vedat; Çelikoğlu, Şaban; Akpınar, Erdal. "Gökgöl Mağarası ve Turizm Potansiyeli". Turkish Studies, Cilt 4/8 Güz 2009. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  4. ^ a b c Akpınar, Erdal. "GÖKGÖL MAĞARASI VE TURİZM POTANSİYELİ" (İngilizce). 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2017. 
  5. ^ Gazetesi, Halkın Sesi. "3 milyon yıllık sarkıtlar toprağa gömüldü". www.halkinsesi.com.tr/. 31 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  6. ^ Gazetesi, Dünya (16 Mart 2016). "Zonguldak'daki turistik mağara yeniden açılıyor". www.dunya.com/gundem/zonguldak039daki-turistik-magara-yeniden-aciliyor-haberi-310794. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dim Mağarası</span> Alanya ilçesinde bulunan mağara

Dim Mağarası, Antalya ili, Alanya ilçesi dolayında turizme açık bir mağaradır.

Kadıini Mağarası, Antalya'nın Alanya ilçesinde bir mağara.

Ayvaini Mağarası Uluabat Gölü'nün güney bölümünde yer alan Mağaranın iki girişi vardır. Birinci giriş Bursa, Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Doğanalan'dan, diğer girişi yeraltı sularının yer üstüne çıktığı Nilüfer İlçesi'ne bağlı Ayvaköy'ü yakınında yer alır. İki girişi arasında 4 km mesafe vardır. Bursa'yı Mustafakemalpaşa'ya bağlayan eski yol mağara yakınından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Karaca Mağarası</span>

Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü içerisindedir. Mağarada damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz. Ayrıca Karaca Mağarasının havası astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Karaca Mağarası, denizden 1550 m yükseklikte, şehir merkezine ise 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kilimli</span> Zonguldakın ilçesi

Kilimli, Türkiye'nin Zonguldak ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun sonucu ilçe olmuştur. Büyük bir limana sahiptir. İlçe ekonomisinde balıkçılık önemli bir yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıgöl Mağarası</span> Mersin yakınlarındaki bir mağara

Gilindire veya Aynalıgöl Mağarası, Mersin'e bağlı Aydıncık ilçesinin 7,5 km güneydoğusunda, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alan mağara. Bir çoban tarafından tesadüf eseri bulunuştur. Giriş ağzı denize bakan ve hemen önünde küçük bir köy bulunan mağaraya denizden ve karadan gidilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Oylat Mağarası</span>

Oylat Mağarası, Bursa ili İnegöl ilçesindeki turistik mağara. Mağara 665 m uzunluk, 95 m yüksekliğe sahiptir. Oylat Deresi'nin batı kenarında, Kanyon yamacında asılı durumda, yatay duruşlu, oluşumunu tamamlamış fosil bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Mencilis Mağarası</span>

Mencilis Mağarası, Karabük ili, Bulak köyü sınırlarında bulunan Türkiye'nin en uzun 5. mağarasıdır.

Gürcüoluk Mağarası, Bartın ili Amasra ilçesi, Makaracı Köyü sınırlarında yer alan karstik mağara.

<span class="mw-page-title-main">Zeytintaşı Mağarası</span> Antalyanın Serik ilçesinde bir mağara

Zeytintaşı Mağarası, Antalya ili, Serik ilçesi, Akbaş Köyü'nün sınırlarında bulunan karstik mağara.

Lechuguilla Mağarası, ABD'nin New Mexico eyaletindeki Eddy idari bölgesinde, Guadalupe Dağları'nın altında yer alan bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

Damlataş (Sincan) Mağarası, Hatay ili, Payas ilçesi, Sincan köyü yakınlarındaki karstik mağara. Nur dağları yamaçlarında, 542 m yükseklikte ve 95 m uzunluğundadır. Jura–Kratese yaşlı dolomit ile dolomitik kireçtaşı içerisinde oluşmuştur. Mağara gelişimini tamamlamış fosil mağaradır.

Çımağıl Mağarası veya Çimağıl Mağarası, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir mağaradır. Bazı kaynaklara göre 110, bazı kaynaklara göre 600 metre, bazı kaynaklara göre ise 1010 uzunluğunda olan mağaranın bazı yerlerde yüksekliği 30 metreye ulaşmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı bazı kaynaklara göre 35, bazı kaynaklara göre 50 bazı kaynaklara göre ise 57 kilometre olan mağara, 2470-2550 metre yüksekliktedir. 2007 yılında turizme açılan mağaranın içinde açık sarı, beyaz, koyu sarı ve kahverengi damlataşı sütunları gözlemlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Veryovkina Mağarası</span> Gürcistandaki mağara

Veryovkina Mağarası 2.223 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır. Abhazya'da yer alan mağaranın girişinin deniz seviyesinden yüksekliği 2.285 metredir. Mağaranın girişi 3x4 metre genişliğindedir.

Kızılelma Mağarası Türkiye'nin kuzeyindeki Zonguldak ili Ayıçi mahallesinde bulunan bir mağaradır. Ülkenin en uzun ikinci mağarasıdır. Kilimli'nin 7–8 km güneydoğusunda konumlanmaktadır. Mağaraya en kolay olarak Zonguldak- Kilimli-Gelik-Ayiçi yolu takip edilerek ulaşılır.

İnağzı Mağarası Türkiye'nin kuzeyindeki Zonguldak ilinde, şehir içinde bir mağara. Kilimli yolunun 15. kilometresinde deniz kıyısında bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 800 metre olan mağaraya, denize bakan fosil ağızla girilmektedir. 50 metreden itibaren bir insanın ancak sığabileceği bir delikten sonra yer yer yeraltı deresi ile devam etmektedir. 400 metrede sifon vardır ve suların çekildiği dönemde yürünerek geçilebilmektedir. Buradan itibaren 400 metre daha ilerleyip sifonla sonlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İncirliin Mağarası</span>

İncirliin Mağarası, Muğla ilinde bulunan halka açık bir turistik mağaradır.