İçeriğe atla

Fühlinger See

Fühlinger See
Fühlinger See'nin havadan görünümü
Harita
Havza
Ülke(ler) Almanya
Şehir(ler)Köln
İlçe(ler)Chorweiler
Koordinatlar51°1′23″K 6°55′27″D / 51.02306°K 6.92417°D / 51.02306; 6.92417
Yerleşim(ler) (sahil)Chorweiler
Genel bilgiler
Göl türüYapay göl
Yüzölçümü1 km2 (0,39 sq mi)
ÖzelliklerTatlı su
Wikimedia Commons
Fühlinger See kürek kursu

Fühlinger See, Almanya'da Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Köln şehrinin Chorweiler ilçesinin Fühlingen semtinde bulunan bir dizi birbiriyle bağlantılı yapay göldür.

Yapay göl 100 hektarlık (250 dönüm) bir alanı kaplamakta olup, önemli bir turistik çekim merkezidir. Gölün çevresinde at binme rotaları bulunmakta ve yakınlarda Reiterverein Oranjehof adlı binicilik kulübü yer almaktadır. Fühlinger See, uluslararası bir kürek yarışı parkuruna sahiptir ve 1998 Dünya Kürek Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır. Bu şampiyonada erkekler 14 kategoride dünya şampiyonluğu için yarışırken, kadınlar için 10 yarışma düzenlenmiştir. Almanya, madalya sıralamasında birinci sırada yer almıştır.[1]

Göl, 1912 yılından itibaren agrega çıkarılmasıyla oluşturulmuştur. Almanca Wikipedia maddesine göre, bu malzeme şu anda Bundesautobahn 4 (Aachen-Köln) ve Bundesautobahn 3 (Krefeld-Köln) olan otoyollar için kullanılmıştır. Ancak 1935 tarihli bir gazete makalesine göre, dolgu malzemesi Aachen'den Köln'e giden demiryolu hattındaki çalışmalar için kullanılmıştır (bu hat gerçekten de 1912'den itibaren dört hatta genişletilmiştir).[2]

Ren Nehri'nin yakınlığı nedeniyle, kazılan çukur hızla suyla dolmuştur. 1930'lardan itibaren, kazı çalışmaları devam ederken insanlar göle yüzmeye gelmeye başlamışlardır. 1967'de göller resmen bir rekreasyon alanına dönüştürülmüştür. Toplam yedi göl birbirine bağlıdır ve hepsi merkezi bir kürek tesisi etrafında gruplanmıştır. Çeşitli göllerin farklı amaçları vardır: biri dalış için, biri balık tutmak için, biri rüzgar sörfü için, üçü tekne gezintileri için ve biri de kürek çekmek içindir.

Gölün ortalama derinliği 10 metredir, bazı yerlerde neredeyse 20 metreye ulaşır.

Regatta parkuru toplam 2300 metre uzunluğunda ve 130 metre genişliğindedir; derinliği 15 metreye kadar çıkar. Parkurda 2000 metrelik 6 kulvar bulunur. Yedinci kulvar, start alanına erişim için kullanılır. Regatta olmadığı zamanlarda, 7, 6 ve 5 numaralı kulvarlar sadece start yönünde, 1, 2 ve 3 numaralı kulvarlar ise sadece bitiş yönünde kullanılabilir. 4 numaralı kulvar antrenman için kapalıdır. Bu düzenleme çarpışmaları önlemek ve antrenman seanslarının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak içindir.

Göl yeraltı suyuyla beslenir ve Ren Nehri'nden 2 kilometreden daha az bir mesafede bulunduğundan, su seviyesindeki dalgalanmalar Ren Nehri'nin su seviyesine de bağlıdır. Giriş ve çıkış akıntıları olmayan bir göl için bu dalgalanmalar önemli sayılır: 2 metreye kadar çıkabilir.

Sıcak yaz hafta sonlarında, gölde ve çevresinde 80.000'e kadar insan bulunabilir, bu da su kalitesi için sorun oluşturabilir. 1996 yazında, kirletici madde konsantrasyonu belirlenen sınır değerlerini aştığı için göl geçici olarak kapatılmak zorunda kaldı. Fühlinger See açık hava yüzme havuzu 2007'de KölnBäder GmbH tarafından kapatıldı. 2009'dan beri yüzme alanı, şimdi "Blackfoot Beach" olarak adlandırılıyor ve özel bir şirket tarafından kamu sübvansiyonu olmaksızın işletiliyor.

29 Haziran 1984 tarihli mevcut yönetmeliğe göre, yüzmeye sadece 5 numaralı gölde ayrılmış açık hava yüzme alanında izin veriliyordu. 2024'ten itibaren, yüzme sezonunda (1 Mayıs - 30 Eylül) 1 ve 7 numaralı göllerde de yüzmeye izin verildi. 16 Mayıs 2024'te belediye meclisi tarafından kabul edilen yönetmeliğin yayınlanması henüz bekleniyor. Ancak, diğer yerlerde veya zamanlarda yüzme yasağına birçok kişi uymamaktadır.

Aktiviteler

Su sporları aktivitelerinin yanı sıra, Fühlinger See Spor ve Rekreasyon Tesisi paten ve plaj voleybolu oynama imkanları da sunar. 84 hektarlık doğa koruma alanı, toplam 19 kilometre uzunluğunda yürüyüş yollarıyla çevrilidir.

Fühlinger See aynı zamanda açık hava konserleri ve benzeri etkinlikler için de bir mekan olarak kullanılmaktadır. Her yıl Temmuz ayında Summerjam Reggae Festivali burada gerçekleştirilir.

10 Eylül 2006'da Fühlinger See'de 6. Red Bull Flugtag (Uçuş Günü) düzenlendi. 40 ev yapımı uçuş aracını görmek için 135.000'den fazla ziyaretçi geldi.

Fühlinger See, 1984 yılında ilk Uzun Mesafe Avrupa Şampiyonası'nın düzenlendiği zamandan beri düzenli olarak triatlon yarışları için bir mekan olarak hizmet vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "1998 World Rowing Championships". International Rowing Federation. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 
  2. ^ "Fühlinger See – ein Naturkuriosum" (PDF). Der Neue Tag (Almanca). 8 Ağustos 1935. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 

51°01′34″N 6°55′23″E / 51.026°K 6.923°D / 51.026; 6.923

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakarya</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde bir il

Sakarya, Türkiye'nin en kalabalık yirmi ikinci ilidir. İl ismini topraklarından geçen Sakarya Nehri'nden almıştır. Sakarya ilinin merkezi Adapazarı'dır. Adapazarı 2021 yılında Danimarka'da aldığı ödül ile bisiklet şehri ünvanını kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Ren-Vestfalya</span> Almanyada eyalet

Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya'nın alana göre dördüncü, nüfusa göre birinci eyaletidir. Başkenti Düsseldorf, en büyük kenti ise Köln'dür. Kuzeyde Aşağı Saksonya, doğuda Hessen, güneyde Renanya-Palatina eyaletleriyle, batıda ise Hollanda ve Belçika ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Bonn</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Bonn, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin güneyinde, Ren Nehri'nin her iki yakasına yayılan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Hessen</span> Almanyada eyalet

Hessen, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin orta güneybatısında yer alan bir eyaletidir. 6 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en kalabalık 5. eyaletini, yaklaşık 21.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle de en büyük 7. eyaletini oluşturmaktadır. Eyalet başkenti Wiesbaden olup, nüfusu en büyük şehri Frankfurt'tur.

<span class="mw-page-title-main">Konstanz Gölü</span>

Konstanz Gölü, Almanya, İsviçre ve Avusturya arasında bir göldür. Konstanz gölü Ön Alp Dağlarına dayanır. Gölün 273 km uzunluğunda sahili vardır ve 536 km²'lik yüzölçümü ile Macaristan'daki Balaton (594 km²) ve İsviçre'deki Cenevre gölünden (582 km²) sonra Orta Avrupa'nın üçüncü geniş gölüdür. İçerdiği 48 km³'lük su miktarı ile 89 km³'lik Cenevre Gölünden sonra Orta Avrupa'nın da ikinci büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ren</span> İsviçre Alplerinde doğup Rotterdamda denize dökülen bir nehir

Ren,, Avrupa kıtasının en büyük nehridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar. İsviçre-Lihtenştayn, İsviçre-Avusturya ve kısmen İsviçre-Almanya sınırlarından geçer. Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından geçip kuzeye kıvrılır, Almanya'da Renanya'dan geçerken batıya döner ve Hollanda topraklarını da katettikten sonra Rotterdam'da Kuzey Denizi'ne dökülür. 1230 km. uzunluğuyla Batı Avrupa'nın önemli nehirlerinden biridir. 9.973 kilometrekarelik bir alanı boşaltır ve adı Keltçe Rēnos'tan gelir. Almanya'da nehrin adını taşıyan Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz adlarını taşıyan 2 eyalet vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lut Gölü</span> Dünyadaki en tuzlu üçüncü göl

Lut Gölü ya da Ölü Deniz (İbranice: יָם הַמֶּלַח,

<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Çeken akıntı</span> Kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türü

Rip akıntısı, olarak adlandırılan bir rip akımı, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebilen, kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rūta Meilutytė</span> Litvan yüzücü

Rūta Meilutytė, Litvan yüzücü. Hâlen 100 metre kurbağalamada kısa kulvar dünya rekorunun sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayanaul Millî Parkı</span>

Bayanaul Millî Parkı, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Pavlodar Eyaleti'nde, endüstriyel olarak gelişmiş Ekibastuz kentine 140 kilometre uzaklıkta, Orta Kazak Yaylası eteklerinde yer alan bir ulusal parktır. Kazakistan'ın korunan alanları listesinse yer almaktadır. Park 1985 yılında kurulmuştur ve Kazakistan'ın ilk milli parkıdır. Bayanaul Dağları'nda bulunan doğal flora ve faunayı korumak ve geliştirmek için kurulmuştur. Parkın toplam alanı 68.453 hektardır.

<span class="mw-page-title-main">Charyn Millî Parkı</span>

Charyn Ulusal Parkı resmi olarak, Charyn Kanyonu Ulusal Doğa Parkı, Charyn Kanyonu da dahil olmak üzere Charyn Nehri boyunca uzanan bir ulusal parktır. Kanyon, ince tabakalı kırmızı tortul kayaçlarının varlığı nedeniyle ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilir; ancak Charyn daha küçüktür - uzunluğu 50 km civarındadır. Yaklaşık 125.050 hektar alanı ile park Almatı Eyaleti'ndeki Enbekshikazakh, Raiymbek ve Uygur ilçeleri arasında uzanmaktadır. Almatı il merkezinin yaklaşık 200 km doğusunda yer almaktadır. Park, kanyonun jeolojik cazibe merkezlerini, nehir ve çöl sisteminin ekolojik bölgelerini ve çevresindeki arkeolojik alanları korumak için 2004 yılında kurulmuş; park alanda bazı bölümler de rekreasyon için ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kolsay Gölleri Millî Parkı</span>

Kolsay Gölleri Ulusal Parkı, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Tanrı Dağları'nın kuzey yamaçlarında yer alan bir millî parktır. Genellikle "Tanrı Dağları'nın İncileri" olarak anılan, parkın ana varlığı olan Kolsay Gölleri Almatı Eyaleti'nin Raiymbek ilçesi ile Talgar içlesi arasında yer almaktadır. Doğal Kaindy Gölü de parkın içinde yer almaktadır. Park Almatı'nın 120 kilometre (75 mi) güneydoğusunda yer almaktadır. Heyelan-tektonik kökenli göller, yaklaşık olarak 1887 ve 1911'de Kaindy ve Kolsay nehirleri üzerinde oluşmuştur.

2022 Dünya Su Sporları Şampiyonası, Dünya Su Sporları Şampiyonası'nın 19. edisyonu olarak 17 Haziran - 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında Budapeşte, Macaristan'da düzenlenecektir. Mart 2022'de FINA, Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesinin ardından Rus ve Belaruslu tüm sporcuların şampiyonada yarışmasını yasakladı.

<span class="mw-page-title-main">Zell Gölü</span>

Zell Gölü Avusturya Alplerinde küçük bir tatlı su gölüdür. Adını göle doğru çıkıntı yapan küçük bir delta üzerinde yer alan Zell am See şehrinden alır. Göl 4 kilometre (2,5 mi) uzunluğunda ve 15 kilometre (9,3 mi) genişliğindedir. 73 metre derinliğe kadar derin ve deniz seviyesinden 750 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Kereste raftingi</span>

Kereste raftingi, kesilen ağaç gövdelerinin birbirine bağlanmasıyla elde edilen sallar ile yapılan ulaşım yöntemidir, sallar nehirden veya bir gölden aşağı şekilde ya da başka bir su kütlesi boyunca sürüklenir veya çekilir. Muhtemelen, kütük çakma işleminden sonra, kesilen keresteyi taşımanın en ucuz ikinci yoludur. Her iki yöntem de kereste yüzdürme olarak adlandırılabilir. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Letonya, Polonya ve İspanya'da oluşturulan ahşap rafting geleneği, 2022 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne girdi

<span class="mw-page-title-main">Laach Gölü</span> Almanyada bir kaldera gölü

Laach Gölü ortabatı Almanya'da, Rheinland-Pfalz eyaletinde bulunan bir kaldera gölüdür. Neredeyse 2 kilometre çapındaki göl, Rheinland-Pfalz'ın en büyük gölüdür ve ayrıca Orta Avrupa'daki en büyük kalderadır ve suyla dolu tek kalderadır. Kaldera, yaklaşık MÖ 11.000'de çok şiddetli bir volkanik patlamayla oluştu.

<span class="mw-page-title-main">Chorweiler</span>

Chorweiler Almanya'da Köln şehrinin altıncı ilçesidir (Stadtbezirk). Chorweiler ilçesinin büyük bir kısmı 1922 yılında Köln şehrine dahil edilmiştir, Chorweiler ilçesi 1970'lerde oluşturuldu. Bu ilçe, Köln'ün en düşük nüfus yoğunluğuna sahiptir ve birçok bölgesi oldukça kırsaldır.

<span class="mw-page-title-main">Worringer Bruch</span>

Worringer Bruch, Almanya'nın Köln kentinin en kuzey ucundaki 164 hektarlık alçak bataklık arazisidir. Yaklaşık 8.000 yıllık bir geçmişe sahiptir ve artık neredeyse tamamen kurumuş bir Ren Nehri menderesi parçasıdır. Köln'ün Worringen adlı bitişik ilçesinden ismini almıştır. Worringen bir zamanlar bağımsız bir şehir olup bin yıllık bir geçmişe sahiptir.