İçeriğe atla

Félix Delastelle

Félix-Marie Delastelle
Doğum2 Ocak 1840(1840-01-02)
Ölüm2 Nisan 1902 (62 yaşında)
MilliyetFransız
MeslekKrpitograf
Tanınma nedenibifid şifreleme
Traité Élémentaire de Cryptographie

Félix-Marie Delastelle (2 Ocak 1840 - 2 Nisan 1902), en çok, ilk olarak 1895 yılında Revue du Génie civil dergisinde cryptographie nouvelle adı altında sunulmuş olan bifid şifreleme'yi[1] icat etmesiyle tanınan Fransız bir kriptograftır. Bu şifre, bölümleme (fraksiyonlama) ile transpozisyonu birleştirir ve "karışıklık ve yayılma" ilkelerini uygulayan ilk şifrelerden biridir. David Kahn, bunu "kriptolojide hatırı sayılır öneme sahip bir sistem" olarak tanımlamıştır.[2]

Delastelle'in diğer poligrafik ikame şifreleri arasında trifid[3] ve dört-kare şifrelemesi[4] Bunlardan sonuncusu daha önceki Playfair şifrelemesinin bir varyantıdır: Delastelle Playfair'den habersiz olabilir, ancak 1859'da Pliny Chase tarafından tanımlanan parçalayıcı şifreyi kesinlikle okumuştu.

Hakkında çok az biyografik ayrıntı vardır. Félix-Marie'nin usta bir denizci olan babası 1843 yılında denizde kaybolmuştur. Félix, 1860 yılına kadar Saint-Malo Koleji'ne devam etti. Okuldan ayrıldıktan sonra kırk yıl boyunca yerel limanda antrepocu olarak çalıştı ve amatör kriptografiye olan ilgisini hobi olarak sürdürdü.

1900'de emekli olduktan sonra bir tatil otelinde tek kişilik bir oda kiraladı ve burada Mayıs 1901'de tamamladığı 150 sayfalık Traité Élémentaire de Cryptographie adlı kitabını yazdı. Kardeşinin ani ölüm haberini duyunca fenalaştı ve Nisan 1902'de öldü. Kitabı üç ay sonra Paris'te Gauthier-Villars tarafından basıldı.

Delastelle, konuya önemli katkıların profesyonel askerler, diplomatlar ve akademisyenler tarafından yapıldığı bir dönemde amatör bir kriptograf olmasıyla sıra dışıdır.

Notlar

  1. ^ Delastelle, s. 92.
  2. ^ Kahn, s. 243.
  3. ^ Delastelle, s. 101.
  4. ^ Delastelle, s. 77.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kriptografi</span>

Kriptografi, kriptoloji ya da şifreleme, okunabilir durumdaki bir verinin içerdiği bilginin istenmeyen taraflarca anlaşılamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan yöntemlerin tümüdür. Kriptografi bir matematiksel yöntemler bütünüdür ve önemli bilgilerin güvenliği için gerekli gizlilik, aslıyla aynılık, kimlik denetimi ve asılsız reddi önleme gibi şartları sağlamak amaçlıdır. Bu yöntemler, bir bilginin iletimi esnasında ve saklanma süresinde karşılaşılabilecek aktif saldırı ya da pasif algılamalardan bilgiyi –dolayısıyla bilginin göndericisi, alıcısı, taşıyıcısı, konu edindiği kişiler ve başka her türlü taraf olabilecek kişilerin çıkarlarını da– koruma amacı güderler.

<span class="mw-page-title-main">Charles Hermite</span> Fransız matematikçi (1822 – 1901)

Charles Hermite sayı teorisi, ikinci dereceden formlar, değişmezlik teorisi, ortogonal polinomlar, eliptik fonksiyonlar ve cebir ile ilgili araştırma yapan Fransız bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Robert Richet</span> Fransız hekim (1850-1935)

Charles Robert Richet, Fransız fizyoloji bilgini, bakteriyolog, psikolog, patolog, tıp istatistikçisi, metapsişikçi, filozof, sosyolog, şair, roman ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de l'Hôpital</span> Fransız matematikçi (1661 – 1704)

Guillaume François Antoine, Marquis de l'Hôpital Fransız matematikçidir. En çok tanınmasına sebep olan çalışması kendi adıyla anılan bir rasyonel (kesirli) bir fonksiyonda pay ve paydanın limitlerinin değeri sıfır veya sonsuz olması durumunda uygulanan bir formül olan L'Hopital Kuralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Émile Borel</span> Fransız matematikçi ve siyasetçi (1871 – 1956)

Félix Édouard Justin Émile Borel Fransız bir matematikçi ve politikacıydı. Bir matematikçi olarak, ölçü teorisi ve olasılık alanlarında kurucu çalışmalarıyla tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mathurin Jacques Brisson</span> Fransız biyolog (1723-1806)

Mathurin Jacques Brisson Fransız zoolog ve doğa filozofudur.

<span class="mw-page-title-main">Kriptanaliz</span>

Kriptanaliz şifrelenmiş metinlerin çözümünü araştıran kriptoloji dalıdır. Kriptanaliz, bilinmeyen anahtarları bulmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Biot</span> Fransız bilim insanı (1774 – 1862)

Jean-Baptiste Biot, Fransız bilim insanı. Meteoroitlerin gerçek yapısını ortaya çıkarmış, bir balon yolculuğu yapmış ve ışığın polarizasyonu hakkında araştırmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">E. M. Antoniadi</span> Yunan gökbilimci (1870-1944)

Eugène Michel Antoniadi Yunan astronomdur. Anadolu'da doğmuştur. Camille Flammarion tarafından Fransa'ya davet edilmiş ve ömrünün kalanını byrada geçirmiştir. İsmi Eugenios AntoniadisEugène Michael Antoniadi ya da yanlış biçimde Eugène Marie Antoniadi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schoenflies</span> Alman matematikçi (1853-1928)

Arthur Moritz Schoenflies, bazen Schönflies olarak yazılan, grup teorisinin kristalografiye uygulanmasına yaptığı katkılarla ve topolojideki çalışmalarıyla tanınan Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Julia</span> Fransız matematikçi (1893 – 1978)

Gaston Maurice Julia, Julia kümesi için formül geliştiren Fransız matematikçidir. Eserleri Fransız matematikçi Benoit Mandelbrot tarafından popülerleştirildi; Julia ve Mandelbrot fraktalleri yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Tannery</span> Fransız matematikçi (1843 – 1904)

'Paul Tannery Fransız bir matematikçi ve matematik tarihçisiydi. Matematikçi Jules Tannery'nin ağabeyiydi ve Notions Mathématiquese tarihsel bir bölüm yazarak katkıda bulundu. Tannery'nin kariyeri tütün endüstrisinde olmasına rağmen, akşamlarını ve hayatını matematikçiler ve matematiksel gelişim çalışmalarına adadı.

<span class="mw-page-title-main">Émile Picard</span> Fransız matematikçi (1856 – 1941)

Charles Émile Picard, Fransız matematikçi. 1924'te Académie française'in 1. koltuğunu işgal eden on beşinci üye seçildi

<span class="mw-page-title-main">Niels Nielsen (matematikçi)</span> Danimarkalı matematikçi ve matematik tarihçisi (1865–1931)

Niels Nielsen, matematiksel analiz alanında uzmanlaşmış Danimarkalı bir matematikçiydi.

Büyük Şifre, birkaç nesli Fransız hükümdarlarına kriptograf olarak hizmet eden Rossignoller tarafından geliştirilen bir adlandırma şifresiydi. Büyük Şifre, mükemmelliği ve kırılamaz olarak bilinmesi nedeniyle bu şekilde adlandırılmıştır.

Bu bir kriptograflar listesidir. Kriptografi, hasım adı verilen üçüncü tarafların varlığında güvenli iletişim için tekniklerin uygulanması ve incelenmesidir.

Klasik kriptografide, bifid şifreleme veya ikili şifreleme, Polybius karesi ile transpozisyonu birleştiren ve difüzyon elde etmek için bölümleme kullanan bir şifre türüdür. Yaklaşık 1901 yılında Felix Delastelle tarafından icat edilmiştir.

Trifid şifreleme veya Üçlü şifreleme, Félix Delastelle tarafından icat edilen ve 1902 yılında tanımlanan bir klasik şifredir. Delastelle'in daha önceki bifid şifreleme prensiplerini genişleterek, bölümleme ve transpozisyon tekniklerini birleştirerek belirli bir miktarda karışıklık ve yayılma elde eder: şifreli metnin her harfi düz metnin üç harfine ve anahtarın en fazla üç harfine bağlıdır.

Binbaşı Friedrich Wilhelm Kasiski, bir Alman piyade subayı, kriptograf ve arkeologdu. Kasiski, Schlochau'da Prusya Krallığı'nda doğdu.