İçeriğe atla

Fyrisån

Fyris Nehri'nin Uppsala'da kış aylarında bir otel penceresinden görünümü.
Aralık 2007'de Uppsala'dan Fyris Nehri.

Fyrisån veya Fyris Nehri, İsveç'in Uppland bölgesinden geçen, Uppsala kentini ikiye bölen ve en sonunda Mälaren Gölü'ne dökülen bir nehirdir. Aslen Full veya Sala Nehri olarak anılan nehrin 17. yüzyılda İsveç tarihi için önemli bir yere sahip olan bataklık Fyrisvellir düzlüklerinin anısına ismi değiştirildi.

Botlar Mälaren Gölü'nden merkez Uppsala'ya nehir aracılığıyla geçebilmektedir. Ancak iki su bendi, bundan sonrasına su taşıtlarıyla geçişi imkânsız kılmaktadır. 2007 yazında yapımına başlanan ve balık merdiveni ismiyle anılan yapı, bölgede tehlike altında olan balık türlerini korumaya ve onları kendine ait sulara yönlendirmeye yöneliktir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Daniel Jansson (22 Kasım 2007). "Aspen får trappa i Islandsfallet" (İsveççe). Upsala Nya Tidning. 17 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm (il)</span>

Stokholm ili, İsveç'in güneydoğu bölgesinde yer alan Uppland ve Södermanland bölgelerinin üzerinde kurulu olan bir ildir. Baltık Denizi kıyısındaki il, ülkenin başkenti Stokholm'ü de barındırır. İlin komşuları arasında Uppsala ve Södermanland yer alır. İlin ayrıca Mälaren Gölü'ne kıyısı bulunur. Ülke nüfusunun beşte birinden fazlası Stokholm ilinde yaşar. İlin yönetim merkezi Stokholm'dür.

<span class="mw-page-title-main">Västmanland (il)</span>

Västmanland ili, İsveç'in orta kuşağında yer alan Västmanland bölgesi üzerinde kurulu olan bir ildir. İlin komşuları arasında Södermanland, Örebro, Dalarna ve Uppsala illeri yer alır. İlin ayrıca, İsveç'in üçüncü büyük gölü Mälaren Gölü'ne de kıyıları yer almaktadır. İlin yönetim merkezi Västerås'tur.

<span class="mw-page-title-main">Aral Gölü</span> Kazakistanda çoğu kurumuş olan bir göl

Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüz ölçümüyle Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bafa Gölü</span> Türkiyenin Aydın ve Muğla illerinde bir göl

Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Menzelet Barajı, Kahramanmaraş'ta, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

Beaufort Denizi, Alaska'nın kuzey kıyıları, Kuzeybatı Toprakları ve Kanada'nın kuzey adalarının arasında kalan, Kuzey Okyanusu'nun bir uzantısı olan oldukça geniş bir su kütlesidir. Denizin yüzölçümü yaklaşık olarak 450.000 km²dir. Denizin ismi, denizde birçok araştırma yapan İngiliz hidrograyfacı Francis Beaufort'tan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vänern Gölü</span>

Vänern Gölü İsveç'in Västra Götaland ve Värmland illeri arasında yer alan İsveç'in en, Avrupa'nın ise Ladoga ve Onega göllerinden sonra üçüncü büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mälaren Gölü</span>

Mälaren Gölü Vänern ve Vättern göllerinden sonra İsveç'in en büyük üçüncü gölüdür. Yüzölçümü 140 kilometrekare olan gölün bilinen en derin oktası 64 metredir. Güneydoğu - kuzeydoğu doğrultusunda uzanan göl Södertälje kanalı ile sularını Baltık Denizi'ne boşaltır. Göl içinde yer alan en büyük iki ada Selaön (91 km²) ve Svartsjölandet (79 km²)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lawrence Nehri</span>

Saint Lawrence Nehri ya da Aziz Lawrence Nehri, güneybatı-kuzeydoğu istikameti yönünde akan ve Kuzey Amerika kıtasının orta bölgelerinden geçen büyük bir nehirdir. Nehir, Büyük Göller'i Atlas Okyanusu'na bağlar. Kanada'nın eyaletleri olan Québec ve Ontario boyunca ilerleyen nehir, aynı zamanda iki eyaletin sınırının bir bölümünü de oluşturur. Nehir, güneyde Ontario (Kanada) ile New York (ABD) arasında doğal uluslararası sınırı da belirler.

<span class="mw-page-title-main">İrtiş</span> Asyada bir nehir

İrtiş Irmağı, Sibirya'da bir nehir, ana kaynağı Obi Nehri'dir. İrtiş ismi Beyaz anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan Nehri</span>

Hrazdan Nehri veya Zengi Nehri, Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir. Sevan Gölü'nün kuzeybatısında başlayıp güneye doğru, Kotayk marzı arasında ve Ermenistan'ın başkenti Erivan arasında akmaktadır. Sonra Türkiye sınırındaki Aras Nehri ile birleşmektedir. Hrazdan Nehri'nde bir hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Hrazdan Nehri Ermenistan'ın en önemli nehirlerinden biridir çünkü nehrin kıyısında balık tutması ve hidroelektrik santraller bulunmaktadır. Ayrıca nehrin suları toprak sulamak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enköping</span>

Enköping, İsveç'in güney kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir Göller Yöresi'nin kuzeyinde, Mälaren Gölü'nün kuzey kıyılarında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Torshälla</span>

Torshälla, İsveç'in güneydoğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nin doğusunda, Mälaren ve Hjälmaren Gölleri arasında ormanlık bir kıyı üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Västerås</span> İsveçin Västmanland ili, Västerås ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Västerås, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Göller Yöresi'nin kuzeydoğusunda, başkent Stockholm'ün 106 km batısında ormanlık bir arazide kuruludur. Kentin nüfusu 100.000'den fazla olup İsveç'teki en büyük kentlerden biridir.

Munsö Hanedanı, Protohistorya döneminde İsveç Krallığı'nı yönetmiş bir köklü hanedandır. 8 ve 9. yüzyıllardaki üyeleri yarı efsane şeklinde sonraki dönem tarih kaynakları tarafından kesinlikle doğrulabilir şekildedir.

<span class="mw-page-title-main">Poyrazlar Gölü</span> Sakaryada bir göl

Poyrazlar gölü, Sakarya il merkezinin 7–8 km kuzeydoğusunda, Sakarya nehrinin kenarında yer alan alüvyal set gölüdür. Göl kıyısında bulunan Poyrazlar köyünden adını alan gölün diğer bir adı da Teke gölüdür. Göl alanı 67 hektar, kıyılarının uzunluğu 4400 m olan göl 1. derece doğal sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Upplands Väsby</span>

Upplands Väsby, İsveç'in Stockholm ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Stockholm'un kuzeyinde yer almakta olup Büyük Stockholm'ün bir parçasıdır. Yüzölçümü 83,81 km² olan belediyenin nüfusu 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla 46.786'dır.

<span class="mw-page-title-main">İnerka Gölü</span>

İnerka, Mordovya Cumhuriyeti topraklarında bulunan büyük bir göldür.Göl Sura Nehri vadisinde, Böyük Berezniki kentine 17 km mesafede yer almaktadır. Erzyancada İnerka büyük göl anlamına gelir. İnerka Gölü, cumhuriyetin turizm potansiyeli olan bölgelerinden biridir.