İçeriğe atla

Fuzuli'nin Azerbaycan türkcesindeki divanı

Fuzuli'nin Azerbaycan türkcesindeki divanı
YazarFuzûlî
Orijinal diliAzerbaycan dili

Muhammed Fuzuli'nin Azerbaycan dilindeki divanı,[1][2] şairin üç divanından biridir. Diğer ikisi Farsça ve Arapça yazılmıştır.[1] Divan birkaç methiye, rubai ve üç yüz gazel içerir.[2]

Divan'ın bilinen en eski yazması Azerbaycan Millî İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü'nde muhafaza edilmektedir.[3] El yazması 16. yüzyılın sonlarına aittir. Son sayfada nüshanın sahibinin mührü ve Hicri takvim ile 1038 (1628) tarihi yer almaktadır.[4] Salman Mümtaz'a verilen bu el yazması, her biri 20 satır olan 65 sayfadan oluşmaktadır.[3] El yazması iki minyatür ile dekore edilmiştir.[4]

Divan birkaç kez basılmıştır.[2] Türk filolog ve yayıncı Mehmed Fuad Köprülü, divanı 1924'te yayınladı.[3] Divan, 1948 yılında Türk edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı tarafından İstanbul'da basılmıştır (ikinci baskı - 1961).[2] Fuzuli'nin divanı, eski bir el yazması esas alınarak 1961 yılında AMİA Edebiyat Enstitüsü'nde derlenip yayınlanmıştır.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Закуев А. К. Философские воззрения Физули // Труды Института истории и философии АН Азербайджанской ССР. — Б., 1955. — Т. VIII. — С. 53.
  2. ^ a b c d Eir. Fożūlī Mohammad 17 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (англ.) // Encyclopædia Iranica. — 2000. — Vol. X. — P. 121-122.
  3. ^ a b c Araslı H. Füzuli «Divan»ınin əlyazmalari və nəşri haqqinda (азерб.) // Məhəmməd Füzuli. Əsərləri. — Б.: Şərq-Qərb, 2005. — C. I. — S. 5-10.
  4. ^ a b Ашурбейли С. Б. Некоторые материалы по искусству Азербайджана XVI века // Ученые записки Института востоковедения. — Б.: Издательство Академии наук Азербайджанской ССР, 1959. — С. 67.
  5. ^ Араслы Г. М. Великий азербайджанский поэт Физули / Под редакцией Дж. Джафарова. — Б.: Азербайджанское издательство детской и юношеской литературы, 1958. — 34 с.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fuzûlî</span> 15. ve 16. yüzyılda yaşamış Türk şair

Fuzûlî, Azerbaycan Türkçesi, Arapça ve Farsça eser veren Osmanlı dönemi Türk divan şâiridir. Asıl adı Mehmed bin Süleyman'dır. Oğuzlar'ın Bayat boyuna mensuptur. Arapça ve Farsça eserleri de bulunmakla birlikte Azerbaycanca'nın en önemli lirik şairi olarak kabul görmüştür. Mehmed Fuzûlî Alevî Müslümanların Yedi Ulu Ozanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Urartular</span> Van Gölü civarında kurulmuş Demir Çağ krallığı

Urartular, başkenti Tuşpa (Van) olan tarihi krallık. Urartu Devleti en güçlü döneminde, günümüzdeki Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzeybatı İran, Irak'ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi'ne egemendi.

Şeybanîler, Cengiz Han'ın oğullarından Cuci'nin 5. oğlu ve Batu'nun kardeşi olan Şeyban'ın (Şiban) sülalesinden olup Özbekleri yöneten Ebu'l Hayr tarafından kurulmuş Türk veya Türk-Moğol sonradan Farslaşan hanlık.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Uyezdi</span> 1923-1929 yılları arasında Azerbaycan SSC’de ilçe (kaza) statüsündeki yönetim birimi

Kürdistan Uyezdi, 1923-1929 yılları arasında Azerbaycan SSC’de ilçe (kaza) statüsündeki yönetim birimi. Kızıl Kürdistan olarak da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leyla ve Mecnun (opera)</span> Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyov operası

“Leyla ve Mecnun” — Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyov'un 1907'de yazdığı ilk milli Azerbaycan operası. Opera, 16. yüzyılda Fuzuli'nin yazdığı "Leyla ile Mecnun" trajedisinin motiflerinden yola çıkılarak yazılmıştır. Bu opera sadece Azerbaycan'ın ilk operası değil, aynı zamanda tüm İslam dünyasının da ilk operasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abbaskulu Bey Şadlinski</span>

Abbaskulu Bey Şadlinski Ermenistan ve Nahçıvan'da Sovyet yönetiminin tesisinde önemli rol oynamış, Sovyet devrimci, "Kızıl Tabur" adı verilen partizan çetesinin lideri.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, altta mavi bantla birlikte yer alan kızıl bayrak üzerine sarı orak ve çekiç ve kızıl yıldız sembollerinin yer aldığı Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı.

<i>Yıldızlar Sönmüyor</i> (film, 1971)

Yıldızlar Sönmüyor, yönetmenliğini Ejder İbrahimov'in yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film. Tarihi biyografik tarzda çekilen film doğu halklarının özgürlüğü uğruna yapılan fedakarlıkları anlatır.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü</span>

Muhammed Fuzuli'nin adını taşıyan El Yazmaları Enstitüsü, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'nin bilim merkezi ve bu merkez bilimsel araştırma, arşiv ve kütüphane bilimi faaliyetlerinde bulunmaktadır. Enstitünün amacı Orta Çağ el yazmalarının toplanması, sistematikleştirilmesi, güvenliği, incelenmesi, çevirisi ve basımını gerçekleştirmektedir. Enstitü, HZTaghiyev tarafından İstiglaliyyat Caddesi üzerinde kurulan eski İmparatoriçe Alexandra Rus Müslüman Yatılı Kız Okulu'nun tarihi binasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Füzuli Uluslararası Havalimanı</span> Azerbaycanın Füzuli şehrine hizmet veren uluslararası havalimanı

Füzuli Uluslararası Havaalanı Azerbaycan'daki Füzuli kentinde bulunan havalimanıdır. Ülkenin yedi uluslararası havalimanlarından biridir. 14 Ocak 2021'de İlham Aliyev tarafından havalimanının temeli atıldı.

Oktay Abdülkerim oğlu Efendiyev, Azeri tarihçi, oryantalist ve profesördü. Tarih Bilimleri Doktoru ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin Sorumlu Üyesi olan Efendiyev Azerbaycan Safevi Araştırmaları Okulu'nun kurucusu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni-Azeri kültürel ilişkileri</span>

Ermeni - Azeri kültür ilişkileri, iki etnik grup arasındaki dil ve kültür ilişkileridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültüründe hattatlık</span>

Azerbaycan kültüründe hattatlık, Azerbaycan el yazması kitapların yazımında nesih, nestalik, sülüs, reyhani hattatı, divanî, tugi ve diğer hat örnekleri kullanılmıştır. İlmî eserler ağırlıklı olarak nesih hattı ile yazılmıştır. Ayrıca cami kitabeleri, bakırcılık örnekleri, savaş eşyaları, mutasavvıf dervişlerinin kullandığı kaşkul ve teberzinlerde hat sanatı örneklerine rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdemir Muharebesi</span>

Kürdemir Muharebesi, 7-10 Temmuz 1918 tarihleri arasında, Osmanlı-Azerbaycan koalisyon kuvvetleri ile Stepan Şaumyan liderliğindeki Bakü Komünü birlikleri arasında Kürdemir'in kontrolü uğrunda yapılan muharebedir. Kürdemir istasyonu Transkafkasya Demiryolunun Bakü yolu üzerindeki en önemli stratejik noktasıydı. 10 Temmuz'da, Bakü'ye ilerleyen Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan Millî Ordusu birlikleri Kürdemir'i ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tağıyev'in Tiyatrosu</span>

Hacı Zeynelabidin Tağıyev Tiyatrosu veya Tağıyev'in Tiyatrosu Bakü şehrinin ilk tiyatrosudur. 1883 yılında sanayici ve hayırsever Hacı Zeynelabidin Tağıyev tarafından yaptırılmıştır. Bu tiyatronun sahnesinde ulusal oyunlar, operalar ve dünya klasiklerinden eserler sahnelenmiştir. Ocak 1908'de Üzeyir Hacıbeyov'un ilk Azerbaycan milli operası "Leyla ve Mecnun" Tağıyev Tiyatrosu'nda prömiyeri olmuştur.

Ağa Rza Semender oğlu Guliyev Azerbaycanlı film yönetmeni, senarist ve aktörü. 1960 yılında Azerbaycan SSC'nin Onur Sanatçısı fahri adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kazım Ziya</span>

Kazım Cafer oğlu Ziya, Azerbaycanlı tiyatro oyuncusu ve tercüman.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Çağatay edebi ilişkileri</span>

Azerbaycan-Çağatay edebi ilişkileri,-Azerbaycan ve Çağatay dilleri ve edebiyatının ilişkisi ve etkisi.