İçeriğe atla

Futbol federasyonları listesi

Futbol federasyonları listesi, uluslararası futbol yönetim organlarının bir listesidir.

Kıtalararası

  • FIFA – 1904'te kurulan futbolun en üst düzey yönetim organıdır. Şu an için 208 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Futbol kararlarını, kurallarını düzenler ve denetler. Dört yılda bir en önemli futbol turnuvası olan FIFA Dünya Kupası'nı düzenler.
  • NF-Board – 18 daimi ve 14 geçici üyesi bulunan ve 2003 yılında kurulan bir federasyondur. Bazı özel sebeplerle FIFA'ya üye olamayan futbol federasyonlarının kendi aralarında turnuvalar düzenlemesi amacıyla kurulmuştur. Her sene VIVA Dünya Kupası'nı düzenler.

Kıtasal

FIFA Konfederasyonları

FIFA üyesi ulusal futbol federasyonları bulunduğu kıtanın konfederasyonuna üye olur. Bu konfederasyonlar FIFA'nın bir alt kademe yönetim organlarıdır ve kıtasal şampiyonalar düzenlerler.

  • AFC – 1954'te kurulmuştur ve 47 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Asya ülkelerini temsil eder. Tüm üye Asya futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Asya Futbol Şampiyonası'nı düzenler.
  • CAF – 1957'de kurulmuştur ve 55 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye Afrika futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Afrika Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • CONCACAF – 1961'de kurulmuştur ve 40 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Tüm Kuzey Amerika, Orta Amerika kıtası ülkelerini ve Karayipler'i temsil eder. Üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CONCACAF Altın Kupa'ı düzenler.
  • CONMEBOL (CONfederación sudaMEricana de FútBOL) Güney Amerika Futbol Konfederasyonu Güney Amerika'da futbolu yöneten kuruluştur. Güney Amerika'daki 10 ülkenin bağlı olduğu konfederasyon, Copa Libertadores(Avrupa'da UEFA Şampiyonlar Ligi ayarında) ve Copa Sudamericana(Avrupa'da UEFA Kupası karşılığı) turnuvalarını da düzenler.
  • OFC – 1966'da kurulmuştur ve 16 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Okyanusya ülkelerini temsil eder. Tüm üye Okyanusya futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı OFC Erkekler Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • UEFA – 1953'te kurulmuştur ve 54 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Avrupa ülkelerini temsil eder. Tüm üye Avrupa futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenler.

FIFA-dışı Konfederasyonlar

İki kıta konfederasyonu NF-Board üyesidir.

  • CSANF – 2007'de kurulmuştur ve 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Güney Amerika'daki FIFA'ya bağlı olmayan ülkeleri temsil eder.
  • NAANF – 2008'de kurulmuştur ve hiçbir futbol federasyonunun üyeliği yoktur. Kuzey Amerika, Orta Amerika, Karayipler ve Kuzey Kutup bölgesindeki FIFA'ya üye olmayan ülkeleri temsil eder.

Kıtalararası

Bazı konfederasyonlar kıtasal değil belli bir bölgeye göre faaliyet gösterir.

  • GFU – 1968'de kurulmuştur ve 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Basra Körfezi'nde bölgesindeki Arap ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Körfez Kupası'nı düzenler.
  • PFC – 1946'da kurulmuştur ve 50 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Tüm Amerika ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Panamerikan Şampiyonası'nı düzenler.
  • UAFA – 1974'te kurulmuştur ve 22 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Afrika ve Asya'daki Arap ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Arap Uluslar Kupası'nı düzenler.

Bölgesel

Afrika

CAF'a bağlı

  • CECAFA – 1927'de kurulmuştur ve 11 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Doğu Afrika ve bazı Orta Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CECAFA Kupası'nı düzenler.
  • COSAFA – 1997'de kurulmuştur ve 15 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Güney Afrika ve Güney Afrika kıyılarındaki ada ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı COSAFA Kupası'nı düzenler.
  • WAFU – 1977'de kurulmuştur ve 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Batı Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CSSA Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • UNAF – 2005'te kurulmuştur ve 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Kuzey Afrika ülkelerini temsil eder.
  • UNIFFAC – 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Bazı Orta Afrika ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CEMAC Kupası'nı düzenler.
  • UFOA – 7 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Batı Afrika ülkelerini temsil eden bir diğer federasyondur. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CEDEAO Kupası'nı düzenler.

Asya

AFC'a bağlı

  • WAFF – 2000'de kurulmuştur ve 9 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Kıtanın batı ucundaki ülkeleri temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Batı Asya Futbol Federasyonu Şampiyonası'nı düzenler.
  • EAFF – 2002'de kurulmuştur ve 11 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Uzak Doğu ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Doğu Asya Kupası'nı düzenler.
  • CESAFA – 13 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Orta Asya ve Güney Asya ülkelerini temsil eder. İki adet alt federasyonu bulunur:
SAFF – 1997'de kurulmuştur ve 8 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CESAFA'e bağlı Güney Asya ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı SAFF Şampiyonası'nı düzenler.
CAFF – 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CESAFA'e bağlı ORTA Asya ülkelerini temsil eder.
  • AFF – 1984'te kurulmuştur ve 12 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Güneydoğu Asya ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı AFF Futbol Şampiyonası'nı düzenler.

Kuzey Amerika

CONCACAF'a bağlı

  • CFU – 30 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Karayipler'deki ülkeleri temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Karayipler Kupası'nı düzenler.
LIFA – 1949'da kurulmuştur ve 11 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CFU'ya bağlı Antiller ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Antiller Turnuvası'nı düzenler.
WIFA – 4 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. CFU'ya bağlı Küçük Antiller ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Küçük Antiller Turnuvası'nı düzenler.
  • NAFU – 3 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Kuzey Amerika'daki üç egemen ülkeyi temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı Kuzey Amerika Uluslar Kupası'nı düzenler.
  • UNCAF – 7 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Orta Amerika'daki yedi ülkeyi temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı UNCAF Uluslar Kupası'nı düzenler.

Eski ve geçersizler

  • CCCF – 1961'de kurulmuştur ve 37 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. Doğrudan FIFA'ya bağlı olan Orta Amerika ve Karayipler ülkelerini temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CCCF Şampiyonası'nı düzenler.
  • CENF – 2007'de kurulmuştur ve 2008'de feshedilmiştir. FIFA'ya bağlı olmayan Avrupa'daki NF-Board ülkelerini temsil etmekte idi. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı CENF Kupası'nı düzenlerdi ancak artık düzenlenmemektedir.
  • FIFI – 5 ulusal futbol federasyonunun üyeliği bulunur. FIFA ile ilişkisi olmayan tüm ülkeleri temsil eder. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı FIFI Wild Kupası'nı düzenler.
  • IFU – 2009'da kurulmuştur ve 2 ulusal futbol federasyonunun geçici üyeliği bulunur. 2010 yılında feshedilmiştir.
  • NAFC – 1946'da kurulmuştur ve 1961'de feshedilmiştir. FIFA'ya bağlı Kuzey Amerika'daki ülkeleri temsil etmekte idi. Tüm üye futbol federasyonlarının millî takımlarının katıldığı NAFC Şampiyonası'nı düzenlerdi ancak artık düzenlenmemektedir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya millî futbol takımı</span> Brezilyayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Brezilya millî futbol takımı,, Brezilya'yı ulusal seviyede temsil eden erkek millî futbol takımıdır. Dünya'nın en başarılı millî futbol takımlarından biridir. Şu ana kadar yapılan bütün Dünya Kupalarına katılmış tek ülkedir. Katıldığı 21 Dünya Kupası'nda 5 şampiyonluğu vardır. Brezilya millî takımının lakabı "Seleçao" yani seçilmişlerdir. 2010 FIFA Dünya Kupası'nda çeyrek finalde Hollanda'ya 2-1 yenilerek elenmişlerdir. Bu yüzden Brezilya Futbol Konfederasyonu Dunga'yı görevinden almıştır. 2014 FIFA Dünya Kupası'nda Almanya karşısında uğradıkları 1-7'lik hezimet, ülke genelinde eylemlere neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya millî futbol takımı</span>

Avustralya millî futbol takımı; Avustralya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden ve kaptanlığını Mile Jedinak'ın üstlendiği futbol takımıdır. Bu zamana kadar Dünya'daki futbol organizasyonlara Okyanusya kıtasından katılan Avustralya 2006 yılından sonraki organizasyonlara Asya kıtasından katılma kararı almıştır. OFC Erkekler Uluslar Kupası'nı 6 kere kazanmayı başarmış, AFC Asya Kupası'nın 2015 yılında ilk kez kazanmıştır.

Sovyetler Birliği millî futbol takımı, Sovyetler Birliği'ni uluslararası alanda temsil etmiş futbol takımıdır. Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla ortadan kalkmış, yerine bir süreliğine Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı FIFA tarafından tanınmış ve sonunda bunun yerini, Rusya millî futbol takımı başta olmak üzere diğer ayrılan devletlerin ulusal takımları almıştır.

<span class="mw-page-title-main">2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası</span> Fransada düzenlenen FIFA Konfederasyonlar Kupası.

2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası 2003 yılının Haziran ayında Fransa'da düzenlendi. Fransa, 2001 FIFA Konfederasyonlar Kupası'nda olduğu gibi bu turnuvada da şampiyon oldu ve kupayı kazandı.

Erkek millî futbol takımları listesi dünya üzerindeki erkek millî futbol takımları listesidir.

<span class="mw-page-title-main">CONCACAF Altın Kupa</span>

CONCACAF Altın Kupa, CONCACAF ülkelerinin ulusal futbol takımlarının kendi aralarında düzenlediği bir turnuvadır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. Bunlardan başka diğer kıtasal futbol federasyonlarından da en fazla üç ülke final karşılaşmalarına davet edilebilir. Kupa her seferinde ABD'de düzenlenir, iki defa Meksika ile beraber düzenlenmiştir. İlk CONCACAF Şampiyonası 1963'te sadece Orta Amerika ve Karayip ülkelerinin katıldığı bir turnuva olan CCCF Şampiyonasının (1941-1961) yerine düzenlenmiştir. Bu şampiyona da 1971 yılına kadar sürmüş olup 1973 ile 1989 yılları arası hiçbir turnuva yapılmamıştır. Bu dönem içindeki CONCACAF şampiyonları FIFA Dünya Kupası elemelerinde başarılı olarak kabul edilip CONCACAF birincisi olarak FIFA Dünya Kupası'na katılırlardı. 1991'de, şampiyona Gold Kupası adıyla geri dönmüş ve FIFA Dünya Kupası için ayrı eleme maçları oynanmaya başlamıştır. O zamandan bu yana bu kupa, sekiz defa Meksika, altı defa ABD ve bir defa da Kanada tarafından kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti millî futbol takımı</span>

Güney Afrika Cumhuriyeti millî futbol takımı, Güney Afrika Cumhuriyeti'ni futbolda temsil eder ve Güney Afrika Futbol Federasyonu tarafından yönetilir. Türkçede Gençler Gençler anlamına gelen Bafana Bafana ismiyle anılır. FIFA'dan aldığı ceza nedeniyle uzun yıllar futbolda dünya klasmanının dışında tutulmuştur. 1991 senesinde FIFA tarafından tekrar dünya müsabakalarında oynamaları için izin çıkmıştır. Tarihinde ilk defa katıldığı 1996'daki Afrika Uluslar Kupası'nda şampiyon oldu.

1974 FIFA Dünya Kupası Elemeleri, 1974 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu ve Orta Afrika Futbol Federasyonları Konseyi</span> Doğu Afrika ülkelerinin futbol federasyonlarının üye olduğu futbol konseyi

Doğu ve Orta Afrika Futbol Federasyonları Konseyi, Doğu Afrika ülkelerinin futbol federasyonlarının üye olduğu futbol konseyidir. Aynı zamanda bir CAF iştirakidir. Afrika'nın en eski alt-bölgesel futbol organizasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Karayipler Futbol Birliği</span>

Karayipler Futbol Birliği, Karayipler ulusal futbol federasyonlarının çek çatı altında toplandığı bir organizasyondur. FIFA tarafından tanınan 25 ve tanınmayan 5 ülkeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da futbol</span>

Azerbaycan'da en popüler sporlardan biri olan futbol, Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği tarafından yönetilmektedir. Ülkenin millî takımı FIFA ile UEFA'nın resmi organizasyonlarına katılma hakkına sahiptir. En üst seviyedeki ligi Azərbaycan Premyer Liqası olan ülkenin en çok lig şampiyonluğu kazanan kulübü 11 şampiyonluk ile Karabağ'dır.

FIFA Dünya Kupası elemeleri FIFA Dünya Kupası finallerine katılacak millî futbol takımlarını belirlemek için oynanan karşılaşmalar bütünüdür. FIFA Dünya Kupası küresel bir organizasyon olduğundan, elemeler yaklaşık 200 katılımcıdan 32 takımın seçilmesini sağlayacak kadar büyük çaptadır.

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık millî futbol takımı</span>

Cebelitarık millî futbol takımı, uluslararası futbol turnuvalarında Cebelitarık'ı temsil eden ve Cebelitarık Futbol Federasyonu kontrolünde olan bir takımdır. FIFA'ya üye olduğu için 2018 Dünya Kupasından itibaren Dünya Kupası'na katılabilir. Daha önce 2007 yılında başvurusu kabul edilmeyen Cebelitarık'ın UEFA'ya ikinci kez yaptığı üyelik başvurusu ise Mayıs 2013'te kabul edilmiştir ve takım 2016 yılından itibaren Avrupa Futbol Şampiyonası'nda mücadele edebilecektir. UEFA'ya üye olduktan sonraki ilk maçını Polonya ile yapmış ve maçı 7-0 kaybetmiştir.

Bu liste dünyadaki erkek millî futsal takımlarını göstermektedir.

2013 yılında futbol, o sene içerisinde futbol dünyasında gerçekleşen olayları içerir.

Curaçao millî futbol takımı, Curaçao'yu uluslararası alanda temsil eden ve Curaçao Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilen futbol takımı. Curaçao, CONCACAF üyesidir.

Bonaire millî futbol takımı, Bonaire'yi uluslararası alanda temsil eden ve Bonaire Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilen futbol takımı. Bonaire, 19 Nisan 2013 tarihinde CFU ve CONCACAF ortak üyesi oldu. Daha sonra 10 Haziran 2014'te tamamen CONCACAF üyesi oldu. Ekip, konfederasyon ve alt konfederasyona üye olduğu için CONCACAF Altın Kupa ve Karayip Kupası'na katılabilir. Ancak, FIFA üyesi değildir ve bu nedenle FIFA Dünya Kupası veya diğer FIFA müsabakalarına katılamamaktadır.

Orta Afrika Cumhuriyeti kadın millî futbol takımı, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni uluslararası kadın futbolu organizasyonlarında temsil eden ve Orta Afrika Cumhuriyeti Futbol Federasyonu tarafından yönetilen millî futbol takımıdır. Takım, ilk uluslararası maçını 2018 yılında Afrika Uluslar Kupası elemelerinde oynadı. Ayrıca genç millî takımın yarı finalde kaybettiği 19 Yaş Altı Dünya Kupası elemeleri de dahil olmak üzere çeşitli maçlarda ve etkinliklerde mücadele etti. Afrika genelinde olduğu gibi, kadın futbolu bazı zorluklarla karşı karşıyadır. Futbol sadece resmî olarak 2000 yılında organize edildi ve ulusal seviyede yalnızca 400 oyuncu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya şampiyonu futbol kulüpleri</span>

Bu liste, FIFA tarafından tanınan resmi (de jure) dünya şampiyonu futbol kulüplerini içerir. Bu unvanı veren resmi müsabakalar, nesli tükenmiş Kıtalarası Kupa (1960-2004) ve 2000 ve 2005'ten beri FIFA Kulüpler Dünya Kupası’dır.