İçeriğe atla

Futbol Savaşı

Futbol Savaşı
Guerra del '69

Çatışmaların büyük çoğunluğunun gerçekleştiği Honduras'ın haritası.
Tarih14 Temmuz 1969 – 18 Temmuz 1969
Bölge
Sebep Salvadorlu çiftçilerin Honduras topraklarından topyekün sınır dışı edilmesi ve futbol maçı.
SonuçStatus quo ante bellum
Amerikan Devletleri Örgütü'nün müdahalesiyle ateşkes.
Taraflar
El Salvador El SalvadorHonduras Honduras
Komutanlar ve liderler
El Salvador Fidel S. Hernández
El Salvador Salvador Henríquez
Honduras Oswaldo L. Arellano
Honduras Óscar Colindres
Güçler
30,000 (Kara kuvvetleri)
1,000 (Hava kuvvetleri)
23,000 (Kara kuvvetleri)
600 (Hava kuvvetleri)
Kayıplar
700 ölü (siviller dahil) 2,100 ölü (siviller dahil)

Futbol Savaşı (İspanyolca: La guerra del fútbol), 1970 FIFA Dünya Kupası elemelerinde karşılaşan iki komşu ülke El Salvador ve Honduras arasındaki üçüncü maç sonrası çıkan ve 100 saat süren savaş, dünya literatürüne 'Futbol savaşı' olarak geçmişti. Bilançosu 2,100 ölü ve 10 binden fazla yaralı olan bu savaş, araya giren Amerikan Devletleri Örgütü'nün müdahalesiyle son bulmuştu.

Savaşın nedenleri

Orta Amerika'nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan El Salvador, kilometrekare başına 160 kişiyle tüm Amerika Kıtası'nın en yoğun nüfusuna sahipti. Bir tarım ülkesi olan El Salvador'da toprak ağaları yüzünden köylülerin üçte ikisinin hiç toprağı yoktu. Bu topraksız köylüler, Honduras'ın El Salvador'a göre altı kat daha büyük ve %50 daha az nüfusa sahip olmasından ötürü Honduras'a göç etmekteydiler. Salvadorlular, Honduras'ta yeni yerleşim bölgeleri kurup yaklaşık 300 bin nüfusa ulaşmışlardı. 1960'larda Honduras Devlet Başkanı Oswaldo López Arellano'nun ülke ekonomisindeki kötü gidişten Honduras'taki El Salvadorlu göçmenleri sorumlu tutan açıklamaları ve çözüm önerisi olarak Salvadorluların yerleştiği toprakları Honduraslı köylülere dağıtmayı içeren bir toprak reformunu dile getirmeye başlayınca Salvadorlular ile Honduraslılar arasındaki ilişkiler iyice gerginleşti. Bu gerginlik komşu iki ülkenin hükûmetlerine de yayıldı. İki ülke medyası diğer taraf aleyhine sürekli kışkırtıcı bir propaganda halindeydi.

Bu gergin dönem sürerken 1969'da yaklaşan FIFA Dünya Kupası finallerine katılabilmek için El Salvador ile Honduras ilk maçı 8 Haziran 1969'da Honduras'ta oynadılar. Fanatik Honduraslı taraftarların maçtan önceki gece çıkardıkları gürültülerle uyumalarına izin vermediği El Salvador millî futbol takımı maçı 1-0 kaybetti.

Bu olay üzerine, iki ülke arasındaki gergin olan ilişkiler daha da gerildi. 15 Haziran 1969'daki rövanş maçındaysa aynı tarife Honduras millî futbol takımına uygulandı. Ölen kızın posterleri ellerinde taşıyarak sahaya giren El Salvadorlular, maçı 3-0'lık skorla kazanıp 1970 FIFA Dünya Kupası'na katılmak için avantaj yakaladılar. Ancak, Honduraslı futbolcular da El Salvador ordusu yardımıyla ülkeyi terk ettikten sonra iki ülke arasında 27 Haziran 1969'da kimin Dünya Kupasına gideceğini belirleyecek olan play-off maçı oynandı ve Meksika'da tarafsız sahada yapılan maçı El Salvador, uzatmalarda bulduğu golle 3-2 kazandı. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte iki ülke arasındaki olaylar artarak devam etti ve 14 Temmuz 1969'da resmen savaş çıktı. "Futbol Savaşı" adı verilen bu savaş yaklaşık 100 saat sürdü.[1]

Savaşın sonuçları

İki komşu ülke arasında 20 Temmuz'da ateşkes sağlanmış, El Salvador birlikleri de Ağustos başında Honduras'tan çekilmişti. Kimsenin kazanmadığı, bir anlamda berabere biten savaş neticesinde Salvadorlu köylülerin bir kısmı yurtlarına dönmek zorunda bırakılırken, bir kısmı Honduras'ta kaldı. Dönenler, hiç de hoş karşılanmadı ve 10 yıl sonra El Salvador, tekrar bir kaosa sürüklenerek 11 yıl süren bir iç savaşa sahne oldu. Honduras ise ülkesindeki El Salvadorluları sınırdışı ettiği için daha sonra batı komşusuna tazminat ödemek zorunda kaldı. Honduras ile El Salvador devlet başkanlarının buluşup el sıkışması ise 2006 yılından önce gerçekleşmedi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "goal.com". 18 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2013. 
  2. ^ "ntvmsnbc.com". 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Honduras</span> Orta Amerikada bir ülke

Honduras, Orta Amerika'da bir demokratik cumhuriyettir. Britanya Hondurası'ndan farklı olarak İspanyol Hondurası olarak da bilinir. Batısında Guatemala, güneybatısında El Salvador, güneydoğusunda Nikaragua bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Meksika millî futbol takımı</span> Meksikayı uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Meksika millî futbol takımı, Meksika'yı uluslararası düzeyde temsil eden futbol takımıdır. Yeşil-Beyaz-Kırmızı renklere sahiptir. FIFA Dünya Kupası'na 13 kere katılmış olmasına rağmen çeyrek finalden ileriye gidememiştir. En golcü oyuncusu Jared Borgetti'dir. 2009 yılında Kuzey Amerika takımları arasında düzenlenen CONCACAF Altın Kupa'ı finalde ezeli rakibi ev sahibi ABD'yi 5-0'lık skorla hezimete uğratarak müzesine götüren Meksika, 2014 FIFA Dünya Kupası elemelerine play-off oynayarak katılan Meksika, turnuvaya art arda 6. kez katılma hakkını elde etti. 1999′da FIFA Konfederasyonlar Kupası'nı kazanan Meksika, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda da U-23 seviyesinde altın madalyanın sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Şili millî futbol takımı</span> Şiliyi uluslararası turnuva ve maçlarda temsîl eden futbol takımı

Şili millî futbol takımı, Şili'yi ulusal seviyede temsil eden futbol takımıdır. Şimdiye kadar yedi FIFA Dünya Kupası'nda mücadele etmiştir. 1962 senesinde ev sahipliği yaptığı turnuvada aldığı üçüncülükle en iyi FIFA Dünya Kupası derecesini elde etmiştir. Şili, 6 kez finale yükseldiği Copa América'da ise 2 şampiyonluk kazanmıştır. Bu şampiyonluklara; 2015'te penaltılarla 4-1 ve 2016'da Arjantin millî futbol takımını yine penaltılarla 4-2 yenerek ulaşan Şili millî takımını her iki finalde de Arjantinli teknik direktörler yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El Salvador millî futbol takımı</span>

El Salvador millî futbol takımı, El Salvador'u uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Honduras millî futbol takımı</span>

Honduras millî futbol takımı, Honduras'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Dünya Kupaları'ndaki ilk katılımını 1982'de gerçekleştiren Honduras, en büyük başarısını Orta ve Kuzey Amerika ülkelerinin katıldığı CONCACAF Altın Kupa'da 1991'de final oynayarak elde etti. Honduras aynı kupada 2005 ve 2009'da birer de üçüncülük kazandı.

Yugoslavya millî futbol takımı, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya SFC ve Yugoslavya FC'nin ulusal futbol takımıdır. Daha önce uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış ancak Yugoslavya zamanla bölünüp küçülünce eski gücünü kaybetmiştir. Son olarak 2006 FIFA Dünya Kupası'nda Sırbistan-Karadağ olarak temsil edilmiştir. Yugoslavya millî takımın şu anki ardılının Sırbistan millî futbol takımı olduğu kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">1970 FIFA Dünya Kupası</span> Futbol Etkinliği

1970 FIFA Dünya Kupası, Dünya Kupalarının dokuzuncusu olan bu turnuva, Meksika'da, 31 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenmiştir. Meksika Ekim 1964'te FIFA tarafından ev sahibi ülke olarak seçildi. Bu turnuva aynı zamanda Kuzey Amerika kıtasında düzenlenen ilk dünya kupası olmuştur. Bu turnuvanın şampiyonu 21 Haziran günü finalde İtalya'yı 4-1'lik sonuçla geçen Brezilya oldu. Brezilya bu kupayı üçüncü kez kazandı ve Jules Rimet kupasının ebedi sahibi oldu. Brezilya teknik direktörü Mario Zagallo, Dünya Kupası'nı hem futbolcu hem de teknik adam olarak kazanan ilk isim unvanını elde etti. Pelé de Dünya kupalarında 3 kez şampiyon olan ilk futbolcu oldu. Turnuvada Batı Almanya 3., Uruguay da 4. oldu.

1938 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1938 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Elemelere toplamda 37 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Bu turnuvada ilk kez son kupa şampiyonu ile ev sahibi ülke, eleme oynamadan otomatikman finallerde mücadele etmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden, ev sahibi Fransa ile son şampiyon İtalya, turnuvaya otomatikman katılmıştır.

1970 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 1970 FIFA Dünya Kupası'na katılacak olan takımların belirlenmesi için yapılan ön turnuvadır. Elemelere toplamda 55 ülke katılmış ve bu takımlardan 16'sı turnuvaya katılma hakkı kazanmıştır. Turnuvanın ev sahibi Meksika ile son şampiyon İngiltere, turnuvaya otomatikman katılırken kalan 14 takım ise elemeler sonucu belirlenmiştir.

1973 CONCACAF Şampiyonası, altıncı CONCACAF Şampiyonası'dır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. 29 Kasım-18 Aralık 1973 tarihleri arasında Haiti'de düzenlenen turnuvadır. Tüm maçlar başkent Port-au-Prince'teki Stade Sylvio Cator'da oynanmıştır. Şampiyonayı kazanan Haiti, futbol tarihinde ilk kez CONCACAF bölgesinden 1974 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etmiştir.

1981 CONCACAF Şampiyonası, sekizinci CONCACAF Şampiyonası'dır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. 1 Kasım - 22 Kasım tarihleri arasında Honduras'ta düzenlenmiştir. Şampiyonayı kazanan Honduras, CONCACAF bölgesinden 1982 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etmiştir.

1989 CONCACAF Şampiyonası, onuncu ve son düzenlenen CONCACAF Şampiyonası'dır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. 19 Mart-19 Kasım 1989 tarihleri arasında sabit bir ülkede düzenlenmeyen turnuvadır. Şampiyonayı kazanan Kosta Rika tarihinde ilk kez, şampiyona ikincisi ABD ise tarihinde 4. kez CONCACAF bölgesinden 1990 FIFA Dünya Kupası'na katılma hakkı elde etmiştir.

Status quo ante bellum, bir olgunun günümüzdeki durumunu belirten bir Latince deyiştir. "Statükoyu sürdürmek var olan durumu olduğu gibi korumak" veya "savaş öncesi durumu aynen korumak" veya "savaş öncesi durumu aynen tesis etmek" anlamına gelir.

1985 CONCACAF Şampiyonası, dokuzuncu CONCACAF Şampiyonası'dır. Katılan ülkeler Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler'de bulunan ülkelerdir. 24 Şubat - 14 Eylül tarihleri arasında lig usulü düzenlenmiştir. Şampiyonayı kazanan Kanada, CONCACAF bölgesinden 1986 FIFA Dünya Kupası'na ilk kez katılma hakkı elde etmiştir.

1994 FIFA Dünya Kupası için olan elemelerin Kuzey Amerika (CONCACAF) bölgesinde 23 takımdan 1'i direkt finale çıktı. 1 tanesi de kıtalararası play-off'a katıldı. ABD ev sahibi olarak direkt finallere çıktı. Eleme süreci 21 Mart 1992'de başladı ve 9 Mayıs 1993'te bitti.

Guillermo Lorenzana Ragazzone, El Salvadorlu eski millî futbolcudur. Forvet mevkiinde görev alan futbolcu, 1982 FIFA Dünya Kupası'nda kadroda yer almıştır. Ayrıca El Salvador millî futbol takımı ile 1989 CONCACAF Şampiyonası'nda 2 maça çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2017 CONCACAF Altın Kupa</span>

2017 CONCACAF Altın Kupa, 7-26 Temmuz tarihleri arasında ABD'nin ev sahipliğinde düzenlenen 24. CONCACAF Altın Kupa turnuvasıdır. 12 takımın katılımıyla gerçekleştirilen turnuvanın final maçında Jamaika'yı 2-1'lik skorla yenen Amerika Birleşik Devletleri, turnuva tarihindeki 6. şampiyonluğunu elde etti.

Ramón Alfredo Fagoaga Romero, defans pozisyonunda görev yapmış El Salvadorlu millî futbolcu ve teknik direktördür.

Mario Alfonso Castillo Díaz, defans pozisyonunda görev yapmış El Salvadorlu millî futbolcudur.

2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri - CONCACAF Üçüncü Tur, 2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri (CONCACAF) elemelerinin final aşamasıdır. Temmuz 2020 FIFA Dünya Sıralamasına göre ilk 5 sıradaki takım ve ikinci tur kazananı 3 takım olmak üzere 8 takım çift devreli lig usulü karşılaşırlar ve ilk 3 sıradaki takımlar doğrudan 2022 FIFA Dünya Kupası finallerine katılım hakkı kazanır. 4. sıradaki takım konfederasyonlararası play-off maçı oynar.