İçeriğe atla

Fur (film)

Fur (film)
Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus
YönetmenSteven Shainberg
YapımcıLaura Bickford
Patricia Bosworth
Andrew Fierberg
William Pohlad
Bonnie Timmermann
SenaristErin Cressida Wilson
OyuncularNicole Kidman
Robert Downey Jr.
MüzikCarter Burwell
Görüntü yönetmeniBill Pope
KurguKristina Boden
Keiko Deguchi
StüdyoRiver Road Entertainment
DağıtıcıPicturehouse
Çıkış tarih(ler)i10 Kasım 2006 (2006-11-10)
Süre122 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$16.8 milyon
Hasılat$2.3 milyon[1]

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, Steven Shainberg tarafından yönetilen ve Patricia Bosworth'un Diane Arbus: A Biography adlı kitabından uyarlanarak Erin Cressida Wilson tarafından yazılan 2006 yapımı bir Amerikan romantik drama filmidir. Tuhaf ve rahatsız edici görüntüleriyle tanınan ikonik Amerikalı fotoğrafçı Diane Arbus rolünde Nicole Kidman'ın oynadığı filmde Robert Downey Jr. ve Ty Burrell de yer alıyor.

Olay Örgüsü

Film, Diane Arbus'un bir çıplaklar kampında fotoğraf çekmeye gelmesiyle açılıyor. Hikaye daha sonra 1958'de New York'ta üç ay öncesine geri döner. Diane Arbus fotoğrafçı kocası Allan'ın asistanlığını yapmaktadır. Diane varlıklı bir aileden gelmektedir; babası bir kürkçüdür. Allan'ın ailesi onlarca yıldır bir fotoğraf stüdyosu işletmektedir. Diane'in şehirli bir eş ve (iki kızına) anne olarak yaşadığı durgun hayattan rahatsız olduğu açıktır. Bir gece bir parti sırasında pencereden dışarı bakarken, üst kata yeni taşınan gizemli komşusuyla göz göze gelir. Yüzü, gözleri ve ağzı dışında tamamen kapalıdır. O akşam partiden sonra Diane evlerinin verandasında durur, elbisesini açar ve sütyenini gösterir. Bunu kocasına itiraf eder. Birkaç gün sonra, kızı ona su tesisatıyla ilgili bir sorun olduğunu bildirir. Bir boruyu açan Diane, boruyu tıkayan saç kümelerini keşfeder. Saçları çıkarırken aşağıya bir anahtar yuvarlanır. Saçı ve anahtarı çöpe atar ve sonra üst kattaki komşusunu arayıp köpek bakıp bakmadığını sorar. Adam hayır diyor ve bodruma bakmasını öneriyor, o da bakıyor. Süslü bir sandalye ve kolsuz bir kadının tozunu aldığı bir "vahşi adam" posteri görür. Diane onun komşunun karısı olduğunu varsayar. Uyuyamayınca, Diane (kocasının yıllar önce hediye ettiği ve şimdiye kadar hiç kullanmadığı) fotoğraf makinesini alır ve komşusuna kendini tanıtmak ve portresini çekip çekemeyeceğini sormak için yukarı çıkar. Adam ona anahtarı alıp almadığını sorar ve ertesi gece geri gelmesini söyler. Kadın oradan ayrılır ve anahtarı çöpten almaya gider.

Böylece, peruk yapımcısı olarak rağbet gören hipertrikoz hastası Lionel Sweeney ile ilişkisi başlar. Lionel, Diane'de benzer bir ruh görür ve onu travestiler, cüceler ve toplumun sınırlarında yaşayan diğerleriyle tanıştığı yerlere götürür. Diane, Allan'a komşularından başlayarak kendi fotoğraflarını çekmek için işine ara vermek istediğini söyler. Allan onu destekler. Diane Lionel ile daha fazla vakit geçirdikçe, ona ve bu yeni, tuhaf ve heyecan verici dünyaya daha fazla ilgi duymaya başlar. Fotoğraf çeker ama banyo edilmemiş filmi bir kurabiye kavanozunda saklar. Anahtar Lionel'ın dairesinin anahtarıdır, böylece Diane istediği zaman içeri girebilir.

Lionel, Diane'in kocasıyla tanıştırılmak ister. Çok geçmeden Diane Lionel'ı aile hayatına bile sokar. Çocukları peruk yapım işinde ona yardım eder ve o da onlara masallar okur. Onu annesi ve babasıyla tanıştırır. Diane, Allan'la yıldönümü partisinde Lionel'ı bir madde solurken bulur. Ciğerlerinin parçalanmakta olduğunu ve birkaç ay içinde "boğulacağını" itiraf eder. Diane bu haber karşısında ağlar. Neredeyse öpüşeceklerdir, ancak samimi anlarını gören Allan tarafından yarıda kesilirler ve sonra ayrılırlar. Daha sonra evde Diane'e onu öpüp öpmediğini sorar ama sonra öpüşüp öpüşmemelerinin bir önemi olmadığını, Lionel'a karşı hislerini bildiğini fark eder. Ailelerini parçalamaması için ona yalvarır. Diane ilişkiyi bitirmeyi kabul eder ve bunu yapmak için giyinip üst kata çıkar. Lionel'ın evine girdiğinde onu çıplak, elinde tıraş kremi ve usturayla bulur. Ondan kendisini tamamen tıraş etmesini ister. Çırılçıplak kaldığında sevişirler. Kadın neden tıraş olmak istediğini sorduğunda (daha önce bunun zahmete değmeyeceğini söyledikten sonra), Lionel "yüzerek" okyanusta intihar etmeyi planladığını ve bunu yaparken yanında olmasını istediğini açıklar. Kadın yıkılır ama kabul eder. Birbirlerine olan aşklarını itiraf ederler ve Diane sonunda Lionel'in ilk kez fotoğrafını çeker. Bu arada, kızı film zulasını bulmuş ve banyo etmesi için Allan'a vermiştir: Allan, karısının o zamana kadar çektiğini söylediği portreler yerine anlamsız fotoğraflar çektiğini görür.

Lionel sahilde Diane'e bir hediye verir: kendi saçından yapılmış bir kürk ceket. Lionel'la birlikte suyun kenarına kadar yürür ve onun neşe içinde yüzüşünü izler.

Evine döner ve anahtarı kapıya soktuğunda içeri giremeyeceğini, eski hayatına geri dönemeyeceğini fark eder. Kapının diğer tarafında duran Allan hiçbir şey yapmaz. Diane Lionel'ın dairesine döner, yatağına yuvarlanır ve şişirmek için bir cankurtaran salına üflediği havayı solur. Birdenbire etrafı Lionel'ın tüm arkadaşları tarafından sarılır ve onu onurlandırmak için bir parti verirler. Arkadaşlarından biri ona Lionel'ın sahip olmasını istediği bir fotoğraf albümü verir. Albümün elli boş sayfası vardır ve hepsinde Lionel'in el yazısıyla yazılmış fotoğraf etiketleri bulunmaktadır: bir numarada Lionel'in çektiği portre için "Lionel" yazarken, geri kalan sayfaları Lionel'in diğer yeni fotoğraflarıyla doldurmasını istemektedir.

Lionel'la yaşadığı deneyimden etkilenen Diane artık hayatına ve kariyerine nasıl bir yön vereceğini bilmektedir. Son sahnede bir çıplaklar kampında, fotoğrafını çekmek istediğini sanan bir kadınla karşılaşır. Arbus bunu kabul eder ama önce kadından kendisine bir sır vermesini ister. Kadın önce Diane'den kendisine bir sır vermesini ister ve Diane kabul eder.

Kaynakça

  1. ^ "Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)". Box Office Mojo. 16 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

"Blood Ties", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin beşinci sezonunun on üçüncü bölümü.

<span class="mw-page-title-main">D.O.C. (Lost)</span>

Lost dizisi 3. sezonunun 18. bölümüdür. 25 Nisan 2007'de yayınlanan bölümün yazarları Edward Kitsis ve Adam Horowitz, yönetmeni Fred Toye'dir. Sun-Hwa Kwon merkezli bir bölümdür.

"Gone", The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin altıncı sezonunun on birinci bölümü.

<span class="mw-page-title-main">Chicago (Prison Break bölümü)</span> Prison Break dizisinin 2. sezonunun 16. bölümü

Chicago, Prison Break dizisinin ikinci sezonunun on altıncı bölümüdür. Bölümün Amerika'daki ilk yayın tarihi 5 Şubat 2007'dir. Dizi Türkiye'de CNBC-e kanalında yayınlanmaktadır. Dizinin Türkiye'deki ilk gösterim tarihi 14 Haziran 2007'dir. Bölümün hikâyesi kardeşlerin Sara Tancredi ve Paul Kellerman ile Şikago'ya gidişidir. Diğer yan hikâyelerde ise Brad Bellick, Benjamin "C-Note" Franklin, Theodore "T-Bag" Bagwell, Alexander Mahone ve Charles "Patoshik" Haywire vardır. Ana karakterlerden Amaury Nolasco bu bölümde yer almamıştır.

<i>Makas Eller</i> 1990 çıkışlı Amerikan filmi

Makas Eller, 20th Century Fox tarafından aile kitleleri için yapılan komedi-dram-macera-romantizm filmidir. Hikâye rengarenk Amerikan banliyösüne geniş bir tepeden bakan metruk fakat süslü bir konakta yaşayan Edward adındaki utangaç ve garip bir çocuk ve Banliyöde yaşayan, kozmetik temsilcisi Peg Boggs etrafında örülür. Klasik Amerikan ailesi kültürünü temsil eden Peg'in gözlerinden, ellerine makaslar adapte etmiş bir gencin görünümü anlatılır. Dünya çapında 78 milyon dolarlık hasılata ulaşan yapım, eleştirmenler tarafından Burton'ın en kişisel filmi olarak değerlendirilmektedir. Johnny Depp ve Winona Ryder'in kişiliklerini ortaya koydukları duygusal bir yapımdır. En İyi Makyaj dalında Oscar'a aday gösterilmiştir.

<i>Sonu İyi Biterse</i>

Sonu İyi Biterse ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Ne zaman yazıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber 1601 ile 1608 arasında Shakespeare kariyerinin ikinci yarısının başlangıç yıllarında yazıldığı tahmin edilmektedir. Bu eser 1623te Shakespeare eserlerinin tümünü kapsayan Birinci Folyo içinde yayınlanmıştır. Önceleri bu oyun komedi olarak sınıflandırılmakta idi. Ancak çağımızda bu sınıflama değiştirilmiş kolayca komedi veya trajedi olarak sınıflandırma yapılamadığı için bu eserin problem oyunlar olarak sınıflanması kabul edilmektedir

<span class="mw-page-title-main">La rondine</span>

La rondine veya Kırlangıç ünlü İtalyan besteci Giacomo Puccini tarafından hazırlanmış 3 perdelik bir operadır. Eserin librettosunu "Giuseppe Adami," daha önce "Alfred M. Willner" ile "Heinz Reichert" tarafından hazırlanmış bir librettodan uyarlanarak yazmıştır. Prömiyeri 27 Mart 1917'de "Grande Theatre," Monte Carlo'da sahnelenmiştir. Puccini bu eseri birkaç defa revize etmiştir ve böylece eserin üç ana versiyonda iki değişik sonucu bulunmaktadır. Puccini son revizyonunu bitiremeden ölmüş ve bu versiyonu 1994'te prömiyeri için İtalyan besteci Lorenzo Ferrero, Puccini'nin stilini kullanarak tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ligeia</span>

"Ligeia", Edgar Allan Poe'nun erken dönem öykülerinden biri. İlk defa 1838'de yayımlanan öykü, isimsiz bir anlatıcı ile Ligeia adındaki güzel ve kuzgun saçlı eşi hakkındadır. Hastalanan Ligeia, Fatih Kurtçuk adında bir şiir yazar ve ölmeden hemen önce, Joseph Glanvill'in insanın sadece irade yoluyla hayatta kalabileceğine dair bazı sözlerini sayıklar. Eşinin ölümünün ardından isimsiz anlatıcı, Leydi Rowena ile evlenir. Leydi Rowena da hastalanıp ölünce çılgına dönen anlatıcı, gece boyunca kadının cesedi yanında kalır. Sonunda Rowena yavaş yavaş dirilmeye başlar ama aynı zamanda Ligeia'ya dönüşür. Öykü, anlatıcının afyon etkisiyle gördüğü bir düş olabileceği gibi, kimi görüşlere göre Poe'nun hiciv amacıyla yazdığı bir öykü de olabilir. İlk olarak The American Museum isimli dergide yayınlanan öyküyü Poe, hayatı boyunca defalarca gözden geçirmiş ve yeniden yayınlamıştır.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">City Of</span>

City Of, The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin yan dizisi Angel'ın birinci sezonunun birinci bölümü.

Bea Yetişkin Bir Balık Oluyor, Balık Oltası'nın 4. Bölümünün 1. yarısıdır. ABD'de 15 Ekim 2010'da Türkiye'de ise 5 Mart 2010'da Kayıp Köpek'tan önce yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Pelléas et Mélisande (opera)</span>

Pelléas et Mélisande Claude Debussy'nin bestelediği 5 perdelik bir opera eseridir. Librettosu, Maurice Maeterlinck tarafından, kendisi tarafından yaratılmış sembolist bir tiyatro oyunu olan Pelléas et Mélisande'dan uyarlanmıştır. Bu opera Claude Debussy'nin bestelediği tek opera eseri olup 20. yüzyıl batı klasik müziğinde önemli bir aşama olduğu kabul edilmektedir.

<i>Ghajini</i> 2008 yapımı Hint filmi

Ghajini, 25 Aralık 2008 tarihinde gösterime girmiş bir Hint filmidir. Filmin yönetmeni A. R. Murugadoss 2005 yılında Tamil dilinde çektiği Ghajini filminin Hint uyarlamasını yapmıştır. Akıl Defteri filminden uyarlanarak yapılan filmin başrollerinde Aamir Khan ve Asin yer almaktadır.

<i>Patrondan Kurtulma Sanatı</i>

Patrondan Kurtulma Sanatı, Seth Gordon tarafından yönetilen, senaryosunu Michael Markowitz, John Francis Daley ve Jonathan Goldstein'in yazdığı, Markowitz'in hikâyesinden uyarlanan 2011 yapımı kara mizah filmidir. Başrollerinde Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Colin Farrell, Kevin Spacey ve Jamie Foxx yer almaktadır. Bateman, Day ve Sudeikis'in canlandırdığı üç arkadaşın kendilerine zorbalık eden patronlarını öldürmeye karar vermelerini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.

<i>Paradies: Liebe</i>

Cennet: Aşk, Ulrich Seidl'in yönettiği 2012 yapımı dram filmidir. Seks turisti olarak Kenya'ya giden 50 yaşındaki beyaz bir kadının hikâyesini anlatıyor. Film, Almanya ve Fransa'daki ortak yapımcılarla birlikte bir Avusturya yapımıdır. Seidl'in Paradise üçlemesinin ilk bölümüdür, ilk olarak üç paralel hikâyeli bir film olarak düşünülen bir projedir.

<i>Being Julia</i>

Being Julia, István Szabó'nun yönettiği ve başrollerini Annette Bening ve Jeremy Irons'ın paylaştığı 2004 yapımı komedi-drama filmidir. Ronald Harwood'un senaryosu W. Somerset Maugham'ın Tiyatro (1937) adlı romanından uyarlanmıştır. Orijinal film müziği Mychael Danna tarafından bestelenmiştir.

<i>Possessed</i> (film, 1947)

Possessed, Curtis Bernhardt'ın yönettiği, başrollerinde Joan Crawford, Van Heflin ve Raymond Massey'in oynadığı, dengesiz bir kadının eski sevgilisine olan saplantısını konu alan 1947 Amerikan psikolojik drama filmidir. Senaryo Ranald MacDougall ve Silvia Richards tarafından Rita Weiman'ın bir öyküsüne dayanılarak yazılmıştır.

<i>Camille</i> (film, 1936) George Cukor tarafından yönetilen 1936 tarihli film

Camille, George Cukor'un yönettiği, Irving Thalberg ve Bernard H. Hyman'ın yapımcılığını üstlendiği, James Hilton, Zoë Akins ve Frances Marion'un senaryo'sundan uyarlanan, Metro-Goldwyn-Mayer yapımı 1936 Amerikan romantik drama filmidir. Film, Alexandre Dumas, fils'in 1848 tarihli romanı ve 1852 tarihli oyunu La dame aux caméliasdan uyarlanmıştır. Filmde Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Elizabeth Allan, Jessie Ralph, Henry Daniell ve Laura Hope Crews rol alır. 2,842,000 dolar hasılat elde etti.