İçeriğe atla

Funny Girl (film)

Funny Girl (film)
Funny Girl
YönetmenWilliam Wyler
YapımcıRay Stark
SenaristIsobel Lennart
Oyuncular
Müzik
  • Jule Styne
  • Bob Merrill
Görüntü yönetmeniHarry Stradling
Kurgu
  • Robert Swink
  • Maury Winetrobe
  • William Sands
StüdyoRastar
DağıtıcıColumbia Pictures
Çıkış tarih(ler)i18 Eylül 1968 (1968-09-18)
Süre149 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$14.1 milyon
Hasılat$58.5 milyon[2]

Funny Girl, William Wyler'ın yönettiği ve Isobel Lennart'ın aynı adlı sahne müzikali için yazdığı kitaptan uyarlanan 1968 yapımı bir Amerikan biyografik-müzikal filmidir. Film, komedyen Fanny Brice'ın hayatı ve kariyeri ile girişimci ve kumarbaz Nicky Arnstein ile olan fırtınalı ilişkisine dayanmaktadır.

Yapımcılığını Brice'ın damadı Ray Stark'ın (ve onun şirketi Rastar'ın ilk filmi) üstlendiği, müzik ve sözleri Jule Styne ve Bob Merrill'e ait olan filmde Brice rolünde Barbra Streisand (ilk filminde Broadway'deki rolünü yeniden canlandırıyor) ve Arnstein rolünde Omar Sharif oynarken, yardımcı oyuncu kadrosunda Kay Medford, Anne Francis, Walter Pidgeon, Lee Allen ve Mae Questel yer alıyor.

Önemli bir eleştirel ve ticari başarı elde eden Funny Girl, ABD'de 1968'in en çok hasılat yapan filmi oldu ve sekiz dalda Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Streisand Oscarı Katharine Hepburn (The Lion in Winter) ile paylaşarak kazandı. 2006 yılında Amerikan Film Enstitüsü filmi AFI'nin En İyi Film Müzikalleri listesinde 16. sıraya yerleştirdi. Daha önce filmi 2002 yılında AFI'nin 100 Yıl...100 Tutku listesinde 41 numarada, "People" ve "Don't Rain on My Parade" şarkılarını 2004 yılında AFI'nin 100 Yıl...100 Şarkı listesinde sırasıyla 13 ve 46 numaralarda ve "Hello, gorgeous" repliğini 2005 yılında AFI'nin 100 Yıl...100 Film Repliği listesinde 81 numarada göstermişti. Funny Girl şimdiye kadar yapılmış en iyi müzikal filmlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Olay Örgüsü

Birinci Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde ve sonrasında New York'ta ve çevresinde geçen hikaye, Ziegfeld Follies yıldızı Fanny Brice'ın kocası Nick Arnstein'ın tiyatroya gelmesini beklemesiyle açılır ve ardından tanışmalarına, evliliklerine ve Fanny'nin yıldızlığa yükselişine odaklanan uzun bir geri dönüşe geçer.

Fanny, vodvil'de ilk işini bulan, sahne tutkunu Yahudi bir gençtir. Annesi ona inanmaktadır ancak aralarında Bayan Strakosh'un da bulunduğu annesinin kart oynayan arkadaşları, Fanny'nin bir sahne güzeli olmadığına inanarak onu gösteri dünyasından vazgeçirmeye çalışırlar. Bir prova sırasında, Fanny'nin patronu Fanny'nin senkronize olmayan dans becerilerinden ve görünüşünden şikayet eder ve onu kovmak ister. Fanny sebat eder ve Eddie'nin de yardımıyla, yanlışlıkla paten kayabildiğini iddia ettikten sonra bir paten gösterisinde yer alır. Gösteri kötü gider ama seyirciler Fanny'nin çok komik olduğunu düşünür ve şarkı söylemesini alkışlar. Gösteriden sonra, yakışıklı Nicky Arnstein Fanny ile tanışmak için kulise gelir. Fanny Nicky'yi yakışıklı ve çekici bulur ama akşam yemeği davetini reddeder.

Fanny'nin hayali, altı ay sonra "Ziegfeld Follies" için işe alındığında gerçekleşir. İlk performansında Fanny romantik bir müzikalde güzel gelin rolünü üstlenir. Görünüşünden rahatsız olan Fanny, gelinliğin içinde hamile gibi görünerek komik bir hava yaratır. Kızgın bir Ziegfeld Fanny'yi kovmak ister ama seyirciler bu komik oyunu çok beğenir. Ona her gösteride bu şekilde oynamasını söyler. Nicky Arnstein ortaya çıkar ve Fanny'yi başarısından dolayı tebrik eder, ardından Brice ailesinin kutlamasında ona eşlik eder.

Bir yıl içinde Fanny bir Broadway yıldızı olur. Turnedeyken Baltimore'da Nicky ile karşılaşır. Romantik bir akşam yemeği sırasında karşılıklı romantik duygularını açıklarlar. Nicky'nin yarış atının büyük bir yarışı kaybetmesi ve beş parasız kalması üzerine bu buluşma kısa sürer. Nicky para kazanmak için yolculuk sırasında kumar oynamak üzere Avrupa'ya gider. Fanny düşüncesizce turu bırakır ve ona katılmak için New York'a geri döner. Bir römorkör onu Nicky'nin limandan yeni ayrılmış olan gemisine götürür. Nicky Fanny'yi gördüğüne çok sevinir. Yolculuk sırasında Nick poker oynayarak bir servet kazanır. İkili sonunda evlenip bir malikaneye taşınır ve kısa süre sonra bir kızları olur. Fanny daha sonra "Ziegfeld Follies "e geri döner.

Nicky'nin çeşitli iş girişimleri başarısız olunca, kayıplarını telafi etmek için kumara başvurur. Bu da Fanny'nin yeni galasını kaçırmasına ve evliliklerinin daha da gerilmesine neden olur. Fanny'nin annesi, Nicky'nin vahim mali durumunu bilmeyen Fanny'ye anlatır ve ona "onu daha az sevmesini ve daha çok yardım etmesini" tavsiye eder. Nicky'ye kazançlı bir iş teklifi yapılır, ancak Fanny'nin anlaşmayı gizlice finanse ettiğini hemen anlar ve teklifi reddeder. Bunun yerine bir tahvil dolandırıcılığına karışır. Nicky yakalanır ve zimmetine para geçirmekten on sekiz ay hapis cezasına çarptırılır.

Fanny gergin bir şekilde Nicky'nin hapisten dönüşünü beklerken film şimdiki zaman çizgisine geri döner. Nicky gelir ve acı tatlı bir kavuşmanın ardından, ikisi ayrılmayı kabul eder ve Fanny'nin kalbi kırılır.

Kaynakça

  1. ^ "Funny Girl (U)". British Board of Film Classification. 3 Ekim 1968. 26 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2012. 
  2. ^ "Funny Girl (1968)". The Numbers. 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">William Wyler</span> Alman asıllı Amerikalı film yönetmeni, yapımcı ve senarist (1902-1981)

William Wyler, Amerikalı sinema yönetmeni. 1920'de Hollywood'a gitti ve 1926'da çevirdiği ilk filmi Lazy Lightning den beri sürekli olarak film çevirdi. Oldukça üretken olan Wyler, aynı zamanda amerikan sinemasının en büyük ustalarından ve dünyadaki ilk sinema eleştirmenlerinden biridir. Filmlerinde her sahneyi onlarca defa çekmesi ve tam bir yer, hikâye, ekip kontrolü istemesiyle bilinirdi. Bu mükemmeliyetçiliği onun hem halk hem de eleştirmenler tarafından çok başarılı kabul edilmesiyle ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Barbra Streisand</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Barbara Joan "Barbra" Streisand, Amerikalı besteci, şarkıcı, oyuncu, yönetmen, senarist, prodüktör. Güçlü ve tutkulu sesiyle ve söylediği romantik şarkılarla da (The Way We Were) tanınan oyuncu, 24 Nisan 1942'de Brooklyn'de doğdu. Erasmus Hall Lisesi'ni bi­tirdi. Üniversite eğitimi almamış olmasına karşın, 1995'te Brandeis Üniversitesi tarafından verilmiş 'Fahri Doktora' unvanına sahip. Gerçekte Barbara olan adını, 'kimseye benzememesi için' Barbra olarak değiştirdi. Yıllarını kendi özel gülünü yetiştirmeye adadı, yarattığı güle kendi adını verdi. 1968'de En İyi Kadın Oyuncu Oscarı'nı, Katherine Hepburn ile paylaşmıştı. Streisand çok sık olmasa da, beste çalışmaları da yapmıştır. Bu yaptığı bestelerle de pek çok ödüle layık görülmüştür.

AFI's 100 Years...100 Movies Amerikan Film Enstitüsünün orijinalini 1998'de yayınladığı, 10 yıl sonra 2007'de ise tekrar düzenlediği, tüm zamanların en iyi 100 Amerikan filminin yer aldığı liste.

<i>Modern Zamanlar</i>

Modern Zamanlar ya da Asrî Zamanlar, 1936 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Modern Times olan film Türkiye'deki ilk gösterimlerinde Asrî Zamanlar adıyla da gösterilmiştir.

<i>Garsoniyer</i> (film) 1960 yapımı Amerikan filmi

Garsoniyer, 1960 ABD yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı The Apartment olan film 23 Şubat 1961 tarihinde Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Sherlock, Jr.</i> (film, 1924)

Sherlock, Jr. Buster Keaton' ın yönettiği ve başrolde yer aldığı 1924, ABD yapımı sessiz bir komedi filmidir. Filmin senaryosu Clyde Bruckman, Jean Havez and Joseph A. Mitchell tarafından yazılmıştır. Başroldeki acemi dedektif rolündeki Keaton'a Kathryn McGuire, Joe Keaton ve Ward Crane gibi oyuncular eşlik eder.

<i>Aşka Vakit Yok</i> (film, 1972)

Aşka Vakit Yok, 1972 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı What's Up, Doc? olan film 7 Ocak 1974 tarihinde Türkiye'de de gösterime girmiştir.

<i>Müthiş Dadı</i>

Mrs. Doubtfire, 1993 yapımı Amerikan sinema filmi. Kara mizah türünün örneği olan filmin yönetmenliğini Chris Columbus yapmış, başrollerinde Robin Williams ve Sally Field oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fanny Brice</span>

Fanny Brice, Amerikalı oyuncu ve model. Sessiz Sinema Dönemi oyuncularından olan Brice'ın yaşamı 1968 yapımı Funny Girl filminde aktarılmıştır.

<i>Büyük Ziegfeld</i>

The Great Ziegfeld, Robert Z. Leonard tarafından yönetilen ve yapımcılığı Hunt Stromberg tarafından yapılan 1936 Amerikan epik müzikal dram filmidir. Filmin başrollerinde William Powell, Luise Rainer ve Myrna Loy bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Billie Burke</span> Amerikalı sahne sanatçısı (1884 – 1970)

Mary William Ethelbert Appleton Burke, Broadway ve radyoda, sessiz ve sesli filmlerde ünlü olan Amerikalı bir aktrisdi. Modern izleyiciler tarafından en çok Metro-Goldwyn-Mayer film müzikali The Wizard of Oz'da (1939) Kuzeyin İyi Cadısı Glinda olarak tanınır. 1910'lu ve 1920'li yıllarda önemli bir trend belirleyiciydi.

<i>The Goodbye Girl</i>

Goodbye Girl, yapımcılığını Ray Stark'ın üstlendiği, yönetmenliğini Herbert Ross'un yaptığı ve başrollerinde Richard Dreyfuss, Marsha Mason, Quinn Cummings ve Paul Benedict'in yer aldığı 1977 Amerika yapımı romantik komedi-drama filmidir. Neil Simon'ın orijinal senaryosu tuhaf bir üçlüye odaklanıyor: Manhattan'daki bir apartman dairesini bir arkadaşından kiralamış, maddi durumu pek iyi olmayan bir aktör, şu anda dairede oturan kişi ve onun erken gelişmiş genç kızı.

AFI’nin 100 Yılı... serisinin bir parçası olan AFI'nın 100 Yılı...100 Komedi, Amerikan sinemasındaki en komik 100 filmin bir listesidir. Toplamda 500 filmden oluşan çok çeşitli komediler bu ödül için aday gösterildi; türler arasında şlapstick, aksiyon komedi, screwball komedisi, romantik komedi, hiciv, kara mizah, müzikal komedi, görgü komedisi ve hata komedisi vardı. Liste, 13 Haziran 2000'de Amerikan Film Enstitüsü tarafından ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kay Medford</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1919 – 1980)

Margaret Kathleen Regan, daha çok bilinen adıyla Kay Medford, Amerikalı aktris. Funny Girl müzikalinde ve aynı adlı film uyarlamasında Rose Brice rolüyle sırasıyla Müzikalde En İyi Kadın Oyuncu dalında Tony Ödülü ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<i>The Heartbreak Kid</i> (film, 1972)

The Heartbreak Kid, Elaine May tarafından yönetilen ve Neil Simon tarafından yazılan, başrollerini Charles Grodin, Cybill Shepherd, Jeannie Berlin, Audra Lindley, Eddie Albert ve Doris Roberts'ın paylaştığı 1972 Amerikan romantik komedi filmidir. Bruce Jay Friedman tarafından yazılan ve ilk kez 1966'da Esquire dergisinde yayınlanan "A Change of Plan" adlı kısa öyküye dayanmaktadır

<i>When Harry Met Sally...</i> 1989 yapımı Amerikan romantik komedi filmi

When Harry Met Sally... Nora Ephron tarafından yazılan ve Rob Reiner tarafından yönetilen 1989 Amerikan romantik komedi filmidir. Billy Crystal, Harry ve Meg Ryan ise Sally karakterini canlandırıyor. Film, "Kadın ve erkek sadece arkadaş olabilir mi?" sorusunu gündeme getiriyor.

<i>Woman of the Year</i>

Yılın Kadını, George Stevens tarafından yönetilen ve Spencer Tracy ile Katharine Hepburn'ün başrollerini paylaştığı 1942 Amerikan romantik komedi-dram filmidir. Film, Ring Lardner Jr. ve Michael Kanin tarafından yazılmıştır ve Joseph L. Mankiewicz tarafından yapılmıştır.

<i>Arthur</i> (film, 1981)

Arthur, Steve Gordon 'un yazıp yönettiği 1981 ABD yapımı komedi filmidir. Dudley Moore, zengin bir mirasçıyla ayarlanmış bir evliliğin eşiğinde olan sarhoş bir New York milyarderi olan Arthur Bach'ı canlandırıyor, ancak Arthur Queens'li sıradan bir işçi sınıfı kıza aşık oluyor. 1982'de 44 yaşında kalp krizinden ölen Gordon'un yönettiği tek filmdi. Christopher Cross, Burt Bacharach, Carole Bayer Sager ve Peter Allen'ın birlikte müziklerini yaptığı film, Christopher Cross tarafından seslendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Idina Menzel</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Idina Kim Menzel Amerikalı oyuncu ve şarkıcıdır.

41. Akademi Ödülleri, Los Angeles'taki Dorothy Chandler Pavilion'da yapılan ilk ödül töreniydi ve 14 Nisan 1969'da verildi. 11. Akademi Ödülleri'nden bu yana ilk kez bir tören ev sahibi olmadan yapıldı.