İçeriğe atla

Fulya balığı

Fulya balığı
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Chondrichthyes
Takım:Myliobatiformes
Familya:Myliobatidae
Cins:Myliobatis
Tür: M. Myliobatis
İkili adlandırma
Myliobatis Myliobatis
(Linnaeus, 1758)

Fulya balığı (Myliobatis aquila), Fulyabalığıgillerden kıkırdaklı balık türü.

Anatomi

Gövdesi disk biçimdedir. Yaklaşık 1,8 m uzunluğunda, 1 m genişliğindedir. Ağırlıkları 100 kg kadardır. Sırt kısmı koyu karın kısmı beyaz renktedir. Üzerinde zehirli dikenleri bulunan ince uzun kuyruğu gövdesinin iki katı uzunluğunda olabilir. Gözleri başının iki yanında yer alır.

Davranış ve yaşam

Yaşam alanı Hint ve Atlas Okyanusları ile Akdenizdir. İstiridye vb kabuklularla beslenir. Dişilerinin her üç, dört senede bir üreme dönemleri olur.

Kaynakça

  • Fransızca Myliobatis aquila maddesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Abruzzo</span>

Abruzzo İtalya Anayasası'nın getirdiği idari yapılanma doğrultusunda kurulan bölgesel yönetimlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçılık</span>

Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tanganika Gölü</span> Afrikada bir göl

Tanganyika, Orta Afrika'nın ve Rusya'daki Baykal gölünden sonra Dünyanın en derin gölüdür. 3° 20'den 8° 48' güney paralelleri ve 29° 5'ten 31° 15' doğu meridyenleri arasında yer alır. Yeryüzünün 6. en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jejunum</span> omurgalı hayvanlarda bulunan ince bağırsağın orta kısmı

Jejunum, daha çok memeliler,sürüngenler ve kuşlar gibi omurgalı hayvanlarda bulunan ince bağırsağın orta kısmıdır. Balıklarda ince bağırsağın bölümleri belirgin değildir ve jejunum terimi yerine orta bağırsak terimi kullanılır. Jejunum duodenum ile ileum arasındadır. Yetişkinlerdeki ince bağırsak ortalama 5,5–6 m uzunluğundadır. Bunun 2,5 m'si jejunumdur. pH seviyesi 7 ile 8 arasındadır. Jejunum ve ileum, karın içerisinde hareketlilik sağlayan mesenter zarıyla asılır. Ayrıca peristaltizm olarak da bilinen, yiyeceklerin bağırsak boyunca ilerlemesine yardım eden düz kaslar tarafından da sarılır.

<span class="mw-page-title-main">İleum</span> ince bağırsağın son kısmı

İleum, memeliler, sürüngenler, kuşlar gibi omurgalı hayvanlarda bulunan ince bağırsağın son kısmıdır. Balıklarda ince bağırsağın bölümleri belli değildir fakat posterior intestine veya distal intestine ileum için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aquila (takımyıldız)</span> Aquila (Kartal takımyıldızı), modern 88 takımyıldızdan biridir

Aquila, modern 88 takımyıldızdan biridir. Mitolojide Zeus'un Kuşu olarak bilinir. Onun devlerle olan savaşında ona yardım eder ve ona bekçilik yapar.

<span class="mw-page-title-main">İznik Gölü</span> Bursa, Türkiyede bir göl

İznik Gölü, Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölüdür. tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, turistik tesisler, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Karsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi'nde Gemlik körfezine ulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Gerçekçeneliler</span> omurgalı infra şubesi

Gerçekçeneliler ya da çeneliler, gerçek çeneleri ve çift halde üyeleri bulunan omurgalı grubudur. Gnathostomata, yaşayan tüm omurgalıların %99'unu oluşturan yaklaşık 60.000 türden oluşur.

Türkiye'nin kıkırdaklı balık türleri: Türkiye faunası'na ait Chondrichthyes (kıkırdaklıbalık) türleri.

<i>İspermeçet balinası</i> En büyük dişli balina türü

İspermeçet balinası, Physeteroidea familyasından tüm okyanuslarda yaygın olan balina türü. Kaşalot da denilir. Yetişkin erkekler yazın kutup sularına göç eder. Akdeniz'de görülen en yaygın balina türüdür. Türkiye'de görülmüş 4 balina türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">L'Aquila</span> LAquila iline bağlı komün (Abruzzo, İtalya)

L'Aquila, Orta İtalya'daki Abruzzo bölgesinin ve L'Aquila ili'nin merkezi olan şehir. L'Aquila şehri Abruzzo Bölgesi'nin başkentliğini Pescara şehri ile ortaklaşa yüklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sivriburun camgöz</span>

Sivriburun camgöz, dikburungiller (Lamnidae) familyasından bir köpekbalığı türü.

<span class="mw-page-title-main">L'Aquila (il)</span> İtalyada bir il

L'Aquila ili, güney İtalya'da Abruzzo bölgesinin ili olup merkezi ismini aldığı L'Aquila şehridir. İlin alanı 1.789 km² olup böylece İtalya içinde alan bakımdan 9. büyük ildir. L'Aquila ili Abruzzo Bölgesinin batısında bulunun bölgenin alanın yaklaşık yarısını kaplar. L'Aquila ili Abruzzo illeri arasında denize sahili olmayan tek ildir. Bu ile bağlı olan 108 komün bulunur. L'Aquila ili birçok tarihi kaleler ve şatolar ve tepelerde bulunan Orta Çağ'dan kalma konumlarını modernleştirmeden koruyan kasaba ve köyler ile çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">D 755</span> Boğaz, Bartından başlayıp D-100de biten toplam 133 kmlik kara yolu

D.755, Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 140</span> Adapazarının doğusundan ile Sincan ve Ankaranın Pursaklar ile Kalecik arasında devlet yolu

D.140, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">D 765</span> İnebolu, Kastamonu ile Niğde arasındaki toplam 512 kmlik kara yolu

D.765, Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.

D.855 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

D.877 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

Ondalık dereceler (OD) enlem ve boylam coğrafi koordinatlarını ondalık kesirler olarak ifade eder ve birçok coğrafi bilgi sisteminde (CBS), OpenStreetMap gibi web haritalama uygulamalarında ve GPS cihazlarında kullanılır. Ondalık dereceler derece, dakika ve saniye (DDS) kullanımına bir alternatiftir. Enlem ve boylamda olduğu gibi, değerler sırasıyla ± 90 ° ve ± 180 ° ile sınırlanır.