İçeriğe atla

Fulbert Youlou

Fulbert Youlou
Fulbert Youlou (1963)
1. Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı
Görev süresi
15 Ağustos 1960 - 15 Ağustos 1963
Yerine gelenAlphonse Massemba-Débat
Kişisel bilgiler
Doğum Abbé Fulbert Youlou
19 Temmuz 1917(1917-07-19)
Madibou
Ölüm 6 Mayıs 1972 (54 yaşında)
Madrid, İspanya

Abbé Fulbert Youlou (d. 19 Temmuz 1917 - ö. 6 Mayıs 1972), Kongolu öğretim görevlisi, din görevlisi ve siyasetçi. Youlou, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanı olarak 1960 ile 1963 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

1917 tarihinde Brazzaville yakınlarında bulunan Madibou'da Lari etnik grubuna mensup bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Youlou, çocuk yaştan itibaren rahip olma isteğini ifade etmiştir. Bu doğrultuda 1929 yılından itibaren bir seminere katılan Youlou, orta öğretimdeki eğitim hayatına da Kamerun'da Akono ve Yaoundé'de devam etmiştir.[1] Buradaki eğitim hayatı sırasında ileride Orta Afrika Cumhuriyeti başbakanı olarak görev alacak olan Barthélemy Boganda ile de tanışan Youlou, ilerleyen dönemlerde öğretim görevlisi olarak görev yapmış ve Libreville'de ve Brazzaville'de teoloji alanında eğitime devam etmiştir. Rahiplik için koordinasyon eğitimlerini tamamladıktan sonra Brazzaville'de bir bölgeye papaz olarak atanmıştır.

Youlou'un siyasi faaliyetleri de ülkesinin henüz Fransız Ekvatoral Afrikası içerisinde bulunduğu dönemlerde başlamış, 1956 yılında Fransa meclisi için yapılan seçimlerde aday olarak yer almış ancak kazanamamıştır. Lari etnik grubunun tartışmasız lideri olarak görülen Youlou, ülke içerisinde hakimiyet kuran sosyalist MSA partisine karşı olarak 1956 yılında Union Démocratique de la Défense des Interêts Africains (UDDIA) kurmuş, bunun haricinde Cette Semaine (Türkçe: Bu Hafta) ismini verdiği dergiyi çıkartmıştır. Kasım 1956 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde büyük başarı elde eden UDDIA, mümkün olan 45 sandalyenin 21'ini kazanmıştır. Seçimler sonucunda MSA lideri Jacques Opangault hükûmet başkanı olurken, Youlou Tarım Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Youlou daha sonra partisini Fransız Afrikası'nda yaygın bir topluluk hareketi olan Rassemblement Démocratique Africain (RDA) dahil etmiştir. Youlou 1956 yılında rahiplik yeminine sadık kalmadığı gerekçesiyle ruhani görevlerini kaybetmiş olsa da giyim kuşamında rahip kıyafetlerini tercih etmiş ve kendisini Abbé (Türkçe: başrahip) olarak adlandırmıştır.

Youlou 1958 yılında gerçekleştirilen referandumda Charles de Gaulle'ün Beşinci Fransa Cumhuriyeti için sunduğu anayasa değişikliğine kabul oyu vermiş, aynı yılın Kasım ayında da MSA üyesi bir vekilin kendi partisine geçmesi ile çoğunluğu elde etmesi ile birlikte ülkesinin hükûmet başkanı olarak göreve gelmiştir.[2] Bu dönemde ülke içerisinde iki farklı etnik unsurlar üzerine kurulu olan iki parti arasında gerilimin artması sonucunda 1959 yılında Brazzaville ve Pointe-Noire'de meydana gelen şiddet olaylarında 200 kişi ölmüştür. Youlou, MSA lideri Opangault ile birlikte diğer muhalifleri tutuklayarak yaşanan bu gelişmelerin önüne geçmeye çalışmıştır. Bu süreçte gerçekleştirilen seçimlerde mecliste bulunan 61 sandalyenin 51 tanesini elde eden Youlou başkanlık makamına seçilmiştir. Muhalif lider Opangault'ta her ne kadar vekil olarak seçilse de o dönemde cezaevinde bulunduğu için görevini üstlenememiştir. Ancak kısa bir süre sonra iki liderin barışması sonucunda Opangault serbest bırakılmış ve hükûmet içerisinde bakanlık görevi verilmiştir. Her iki lider ülkelerinin 15 Ağustos 1960 tarihinde Kongo Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığını kazandığı gün birlikte de Gaulle adına yapılan heykelin açılışını gerçekleştirmişlerdir.

Ülkesinin bağımsızlığını kazanması sonrasında Youlou'un hayali olan dört eski Fransız Ekvatoral Afrikası ülkesinin bir birlik içerisinde bir araya gelme olasılığı Gabon'un kabul etmemesi sonucunda gerçekleştirilememiştir. 1962 yılında ülkesinde demokrasiyi askıya alan Youlou, partisi UDDIA'nın ülkenin tek partisi olduğunu açıklayarak tek parti sistemine geçişi gerçekleştirmiştir.

Youlou tarafından atılan bu adımlar ülke genelinde memnuniyetsizlik yaratmış, 1963 yılında Temmuz ayında daha ülkesi adına ziyaret gerçekleştirmek için Viyana'da bulunmuş bir devlet başkanı olarak 15 Ağustos 1963 tarihinde askeri darbeye maruz kalarak görevden uzaklaştırılmış ve gözaltına alınmıştır. Komşu ülke Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde başbakan olan Moise Tshombe'nin yardımlarıyla Kongo Nehri üzerinden bu ülkeye kaçan Youlou, buradan iktidarı tekrar ele geçirmeye çalışmıştır. Ancak ülkede Mobutu Sese Seko tarafından gerçekleştirilen darbe sonucu bu girişimleri hoş karşılanmamış, bunun sonucunda da 1966 başında Avrupa'ya kaçmıştır. Youlou'nun ilk hedefi Fransa olmasına rağmen Fransa kendisine ülkeye giriş izni vermemiş, bunun üzerine Youlou sürgüne İspanya'ya gitmiştir. Youlou, 1972 yılında ölene kadar İspanya'da yaşamaya devam etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Rémy Boutet, Les trois glorieuses ou la chute de Fulbert Youlou, Éditions Chaka, Collection Afrique contemporaine, 1990, Sayfa 45
  2. ^ Lentz, Harris M. (1994), Heads of States and Governments: A Worldwide Encyclopedia of Over 2,300 Leaders, 1945 through 1992, Jefferson, North Carolina: McFarland, Sayfa 194

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Makam oluşturuldu
Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı
1960 – 1963
Sonra gelen
Alphonse Massemba-Débat

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kamerun</span> Ortabatı Afrikada bulunan bir ülke

Kamerun ya da resmî adı ile Kamerun Cumhuriyeti, Afrika kıtasının ortabatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve 402 km'lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Yaoundé'dir.

<span class="mw-page-title-main">Uganda</span> Doğu Afrikada bulunan bir ülke

Uganda ya da resmî adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batıda ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kampala'dır.

<span class="mw-page-title-main">Benin</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Benin ya da resmî adı ile Benin Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijer, Nijerya, Togo ve Burkina Faso oluşturmakta olup, ülkenin güneyinde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi yer almaktadır. Geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke 1960 yılında Dahomey Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığa kavuşmuştur. 1975 yılında ülke içerisinde yaşanan siyasi gelişmeler neticesinde ülke adı Benin Halk Cumhuriyeti olarak değiştirilmiş, 1990 yılında da rejimin bir kez daha değişmesi ile ülkenin ismi günümüzde de kullanılan Benin Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir. Ülkenin başkenti Porto-Novo'dur.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Fildişi Sahili ya da resmî adı ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti(Fransızca: Côte d’Ivoire, Fransızca telaffuz: [kot diˈvwaʀ]), Afrika kıtasının batı kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Burkina Faso, Gana, Liberya ve Gine oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneyinde Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Yamoussoukro'dur.

<span class="mw-page-title-main">Gabon</span> Batı Afrikada bir ülke

Gabon ya da resmî adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin batı bölümünde sınırı ise Gine Körfezi'ni de içine alacak şekilde Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ülkenin başkenti ise Libreville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zaire</span> 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo DC sınırları içerisinde kurulan devlet

Zaire veya resmî adıyla Zaire Cumhuriyeti, 1971 yılından 1997 yılına kadar bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırları içerisinde kurulan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.

<span class="mw-page-title-main">Brazzaville</span> Kongo Cumhuriyetinin başkenti

Brazzaville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Cumhuriyeti'nin hem başkenti hem de en büyük şehri konumunda olan on iki idari bölgesinden biridir. Şehir Kongo nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mbaiki</span>

Mbaiki, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti devletinde bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Pool (il)</span>

Pool, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin toplamda var olan on iki bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Yaméogo</span> Yukarı Voltanın ilk devlet başkanı (1960-1966)

Maurice Yaméogo, Yukarı Voltalı siyasetçi. Yaméogo, Afrika kıtasında bulunan Yukarı Volta'nın bağımsızlığını kazanması sonrası 1960 ile 1966 yılları arasında ilk devlet başkanı olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Les Trois Glorieuses</span>

Les Trois Glorieuses, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin eski ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1959 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanan La Congolaise, ülkenin 1969 yılında yönetim şeklini değiştirmesi ve Kongo Halk Cumhuriyeti ismini alması ile birlikte kullanımdan kaldırılmış ve yerine Les Trois Glorieuses marşı kullanılmaya başlanmıştır. 1991 yılında yeniden eski yönetim şekline geri dönülmesi ile birlikte La Congolaise yeniden ülkenin marşı olarak kabul edilerek bu marş kullanımdan kaldırılmıştır. Ulusal marşta belirtilen üç şanlılar, 1963 yılında ülkenin ilk devlet başkanı Fulbert Youlou'ya gerçekleştirilen ve üç gün süren askeri darbeye vurgu yapmaktadır. Bu kullanımın ilham kaynağı ise ülkenin eski sömürge sahibi Fransa'da 1830 yılında gerçekleştirilen Temmuz Devrimi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sourou-Migan Apithy</span> Beninli siyasetçi (1913-1989)

Sourou-Migan Apithy, Dahomeyli siyasetçi. Apithy, Afrika ülkesi Dahomey'de 1964 ile 1965 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse Massemba-Débat</span> 2. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Alphonse Massemba-Débat, Kongolu öğretim görevlisi ve siyasetçi. Massemba-Débat, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1963 ile 1968 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Félix Houphouët-Boigny</span> Fildişi Sahilli siyasetçi (1905-1993)

Félix Houphouët-Boigny, Fildişili doktor ve siyasetçi. Houphouët-Boigny, Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nin ilk devlet başkanı olarak 1960 yılından 1993 yılındaki ölümüne kadar 33 yıl devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">David Dacko</span>

David Dacko, Orta Afrikalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Dacko, Afrika kıtasında yer alan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ilki ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1960 ile 1966 yılları arasında, ikincisi ise 1979-1981 yılları arasında olmak üzere iki defa devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Kongo Cumhuriyeti'nde ilk kez 26 Mart 1961'de başkanlık seçimleri yapıldı.Demokratik Birlik'ten en son görev yapan Fulbert Youlou, seçimi karşısında bir rakip olmadan kazanarak yeniden seçildi. Seçmen katılımı %90,3 olmuştur.