İçeriğe atla

Fula dili

Fula dili
Fulfulde, Pulaar, Pular,𞤆𞤵𞤤𞤢𞤪
BölgeSahel
EtnisiteFula halkı
Konuşan sayısı24 milyon  (2007)ne2007
Dil ailesi
Nijer-Kongo
  • Atlantik–Kongo
    • Senegambian
      • Fula–Serer
        • Fula dili
Yazı sistemiLatin
Arap
Adlam
Dil kodları
ISO 639-1ff
ISO 639-2ful
ISO 639-3ful – kapsayıcı kod
Bireysel kodlar:
fuc – Pulaar (Senegambia, Moritanya)
fuf – Pular (Gine, Sierra Leone)
ffm – Maasina Fulfulde (Mali, Gana)
fue – Borgu Fulfulde (Benin, Togo)
fuh – Western Niger (Burkina, Nijer)
fuq – Orta-Doğu Nijer (Nijer)
fuv – Nijeryan Fulfulde (Nijerya)
fub – Adamawa Fulfulde (Kamerun, Çad, Sudan)
fui – Bagirmi Fulfulde (CAR)
Glottologfula1264[1]

Fula İngilizce telaffuz: [ˈfuːlə],[2] Fulani İngilizce telaffuz: [fʊˈlɑːniː][2] veya Fulah[3][4][5] (Fula: Fulfulde, Pulaar, Pular; FransızcaPeul), Batı ve Orta Afrika'da 20 ülkeye yayılan bir süreklilik içinde çeşitli lehçeler olarak konuşulan bir dildir.

Terminoloji

Fula halkına olduğu gibi, dile uygulanan birkaç isim vardır. Bu dile Pulaar, Pular veya batıda Fulfude olarak duyabilirsiniz.

Morfoloji

Fula, sözel, isim ve değiştirici kelimelerin türetildiği, verbo-nominal köklere dayanır. Anlamı değiştirmek için (bazen kök ve çekişsel son arasında geldikçe yanlış olarak adlandırılan infix'ler olarak adlandırılan) sonekler kullanır. Bu eklerin çoğu, Fula'da edatların İngilizce olarak yapıldığı gibi aynı amaçlara hizmet eder.

İsim sınıfları

NumaraSınıf adıAnlamıÖrnek
1.
oTekil kişilaam-ɗo ‘chief’; also loan words
2.
ɓeÇoğul kişilaam-ɓe ‘chiefs’
3.
ngelDiminutive tekilloo-ngel ‘little pot’
4.
kalDiminutive nicelikcon-al ‘small quantity of flour’
5.
ngum/kumDiminutive Pejorativelaam-ngum/laam-kum ‘worthless little chief’
6.
kon/koyDiminutive çoğulullu-kon/ullu-koy ‘small cats/kittens’
7.
ndeÇeşitli, küresel nesneler, yerler, zamanlar dahilloo-nde ‘storage pot’
8.
ndiÇeşitli, sayılamayan isimler dahilcom-ri ‘tiredness’
9.
nduÇeşitliullu-ndu ‘cat’
10.
ngaÇeşitli, bazı büyük hayvanlar dahilnood-a ‘crocodile’
11.
ngeesas olarak 'İnek', 'ateş', 'güneş' için.nagg-e ‘cow’
12.
ngoÇeşitlijuu-ngo ‘hand’
13.
nguÇeşitliɓow-ngu ‘mosquito’
14.
ngalGenişletici tekil dahil olmak üzere çeşitliɗem-ngal ‘tongue’
15.
ngolÇeşitli, genellikle uzun şeylerɓog-gol ‘rope’
16.
ngii/ngilGenişletici tekil dahil olmak üzere çeşitliɓog-gii/ɓog-gii ‘big rope’
17.
kaÇeşitlilaan-a ‘boat’
18.
kiÇeşitlilek-ki ‘tree’
19.
koÇeşitlihaak-o ‘soup’
20.
kol'Buzağı' 'Sıpa'ñal-ol ‘calf’, mol-ol ‘foal’
21.
ɗamözellikle sıvılar içinlam-ɗam ‘salt’, ndiy-am ‘water’
22.
ɗumNötrmaw-ɗum ‘big thing’
23.
ɗeİnsan Olmayan Çoğuljuu-ɗe ‘hands’
24.
ɗiİnsan Olmayan Çoğulna'i ‘cows’

Ses

Fula'daki fiiller genellikle 3 seste sınıflandırılır: aktif, orta ve pasif. Her kök, tüm seslerde kullanılmaz. Bazı orta sesli fiiller yansıtıcıdır.

Ortak bir örnek, kök loot- fiillerdir

  • lootude, yıkamak için (bir şey) [aktif ses]
  • lootaade, yıkamak (kendini) [orta ses]
  • looteede, yıkandı [pasif ses]

Ünsüz mutasyon

Dilin bir başka özelliği de, tekil ve çoğul isimlerle fiillerin fiilleri arasındaki ilk ünsüz mutasyonudur (Pular hariç, fiillerde ünsüz bir mutasyon yoktur, sadece isimlerde).

Basitleştirilmiş bir şema şöyledir:

  • w ↔ b ↔ mb
  • r ↔ d ↔ nd
  • y ↔ j ↔ nj
  • w ↔ g ↔ ng
  • f ↔ p
  • s ↔ c
  • h ↔ k

Zamirler

Fula'nın kapsayıcı ve özel birinci şahıs çoğul zamirleri vardır. Kapsayıcı zamirler hem konuşmacıyı hem de konuşulanları içerirken, özel zamirler dinleyicileri dışlar.

Verilen bir isme karşılık gelen zamirler, isim sınıfı tarafından belirlenir. Erkekler ve kadınlar aynı isim sınıfına ait olduğu için, İngilizce "he" ve "she" ifadeleri aynı zamirle Fula'ya çevrilir. Ancak, diyalektiğe bağlı olarak, her biri kendi zamiri olan 25 farklı isim sınıfı vardır. Bazen bu zamirlerin her ikisinin de nominatif bir davası vardır (yani, fiil öznesi olarak kullanılır) ve bir nezaketçi formun yanı sıra bir nümerik ya da dantif bir davanın (yani fiil nesnesi olarak kullanılır) vardır. Göreceli zamirler genel olarak aday ile aynı şekli alırlar.

Yazma sistemleri

Latin alfabesi

Latin alfabesi kullanılarak yazıldığında Fula, dilde anlamlı olarak farklı sesleri ayırt etmek için aşağıdaki ek özel "çengelli" karakterleri kullanır: Ɓ/ɓ [ɓ], Ɗ/ɗ [ɗ ], Ŋ/ŋ [ŋ], Ɲ/ɲ [ ɲ], Ƴ/ƴ [ʔʲ]. Harfler c, j ve r, sırasıyla sesleri temsil eder [c], [ɟ] ve [r]. Çift ünlü karakterler sesli harflerin uzamış olduğunu gösterir. Bir kesme işareti (ʼ) glottal durak olarak kullanılır. Sesli sesleri ve uzunluklarını gösteren beş sesli harf sistemini kullanır.. Nijerya'da ʼy yerine ƴ ve Senegal'de Ñ/ñ yerine ɲ kullanılır.

Örnek Fula alfabesi

a, aa, b, mb, ɓ, c, d, nd, ɗ, e, ee, f, g, ng, h, i, ii, j, nj, k, l, m, n, ŋ, ɲ (ny veya ñ), o, oo, p, r, s, t, u, uu, w, y, ƴ, '

Fula Alfabesi
ABMb Ɓ CDNd Ɗ EFGNg HIJNj KLMNŊ Ɲ OPRSTUWYƳ '
Küçük harf
a b mb ɓ c d nd ɗ e f g ng h i j nj k l m n ŋ ɲ o p r s t u w y ƴ '
Fonetik değeri
a b mb ɓ c d nd ɗ e f g ŋɡ h i ɟ k l m n ŋ ɲ o p r s t u w j ʔʲ ʔ

[6]

İnternette Fula

Aşağıda Fula / Fulfulde Latin alfabesini kullanan farklı ülkelerden bazı web siteleri:

Arap alfabesi

Fula has also been written in the Arabic script or since before colonization by many scholars and learned people including Usman dan fodio and the early emirs of the northern Nigeria emirates. Fula, Arap alfabesinde ya da Ajami pek çok bilim adamı ve Usman dan fodio ve Kuzey Nijerya emirlerinin ilk emirleri gibi öğrenilmiş kişiler tarafından kolonizasyondan önce yazılmıştır.

Aslında, Fula birçok Arapça kelimelerini korur.

Adlam Alfabesi

Adlam alfabesi
TürAlfabe
DillerFula
OluşturanIbrahima Barry ve Abdoulaye Barry
ISO 15924,
Unicode aralığıU+1E900–U+1E95F
Bu sayfa UFA fonetik Unicode semboller içerir. Doğru bir görüntüleme desteğiniz bulunmadığı takdirde, soru işaretleri, kutular veya diğer Unicode karakterleri görebilirsiniz. IPA sembolleri ile ilgili rehberi okumak için, bakınız Yardım:IPA.

Fulfulde yazacak bir alfabe yaratmak için 50'li ve 60'lı yıllarda başarısız çabalar vardı. Bununla birlikte, 1990'larda, Gine nehrinin Gine bölgesinden iki genç erkek, Ibrahima ve Abdoulaye Barry, tüm Fulani dil seslerini doğru bir şekilde temsil eden bir alfabe yaratmada başarılı oldular. Alfabe sağdan sola yazılır ve 5 sesli harf ve 23 ünsüz 28 harf içerir.[7][8]

Kaynakça

Eserler

Notlar

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Fula". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. ^ a b Laurie Bauer, 2007, The Linguistics Student’s Handbook, Edinburgh
  3. ^ "Fulah". Ethnologue (19 bas.). 2016. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Documentation for ISO 639 identifier: ful". ISO 639-2 Registration Authority - Library of Congress. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. Name: Fulah 
  5. ^ "Documentation for ISO 639 identifier: ful". ISO 639-3 Registration Authority - SIL International. 11 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. Name: Fulah 
  6. ^ "B. Peul. Alphabet et Inventaire des sons réprésentés," page 8 11 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. du Rapport Final de la Réunion d'un groupe d'experts pour l'unification des alphabets des langues nationales 4 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bamako, 1966. (Presented on Bisharat.net)
  7. ^ The Alphabet That Will Save a People From Disappearing 28 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kaveh Waddell, Nov 16, 2016, The Atlantic
  8. ^ Hasson, Randall. "The ADLaM Story – How Alphabet Changes Culture". The Randall M. Hasson Blog. 21 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2018. 

Dış bağlantılar

Vikipedi
Vikipedi
Özgür Ansiklopedi Vikipedi'nin [[:{{{dilkodu}}}:| Fula dili ({{{dilkodu}}}) sürümü]]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk alfabesi</span> Türkçenin yazımında kullanılan alfabe

Türk alfabesi, Türkçenin yazımında kullanılan Latin alfabesi temelli alfabedir. 1 Kasım 1928 tarihli ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Arap harfleri</span> Arap alfabesini temel alan yazı sistemi

Arap harfleri, 7. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren Emevi ve Abbasi imparatorlukları aracılığıyla Orta Doğu merkezli geniş bir alana yayılma olanağı bulmuş İslam dininin benimsendiği coğrafyalarda kabul gören, kökeni Arap alfabesine dayalı, ünsüz alfabesi türünde bir yazı sistemidir. Dünyada Latin alfabesinden sonra en çok kullanılan yazı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Latin harfleri</span> Antik Roma tarafından Latince yazmak için kullanılan yazı sistemi

Latin veya Romen harfleri, kökeni antik Roma tarafından Eski Latinceyi yazmak için kullanılan Latin alfabesine dayanan bir yazı sistemidir. ISO tarafından belirlenmiş standart modern Latin alfabesinde 26 harf bulunur. Latin harfleri şu anda dünyada en yaygın kullanılan yazı sistemidir.

A, a ISO temel Latin ve Türk alfabesinin ilk harfidir. İngilizce telaffuzu şeklindedir. Şekil olarak ise Yunan alfabesinde bulunan Αlfa'ya benzemektedir.

Türk dilleri alfabeleri veya çağdaş Türk yazı dilleri alfabeleri çağdaş dönem Türk yazı dilleri için kullanılan çeşitli alfabelerdir. Uzun tarihî dönemler içinde kullanılmış olan Türk yazı sistemlerinin sonrasında, bazılarının terki, bazılarının devamı ile günümüzde kullanımda olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kiril alfabesi</span> Slav dillerinin kullanımında rol oynayan bir alfabe

Kiril alfabesi, Avrasya'da çeşitli dillerin yazımı için kullanılan alfabedir. Çeşitli Slav, Kafkas, Moğol, Ural, ve İranî dillerinin resmî alfabesidir. En eski Slav kitaplarının yazıldığı iki alfabeden biri olan Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşturulmuştur.

Yunan alfabesi, tarihî dönemden çağdaş döneme kadar çeşitli değişikliklerle aslen Yunancanın yazımında kullanılan alfabedir. Aslen Fenike alfabesinden türetilmiş ve ilk olarak MÖ 9. yüzyıl sonlarında ya da MÖ 8. yüzyıl başlarında kullanılmaya başlanmıştır. Latin ve Kiril alfabelerinin atasıdır. Günümüzde Yunanca yazmak dışında matematikte, temel bilim ve mühendislik bilimlerinde bilimsel gösterimler olarak kullanılır. Alfabe, yedisi ünlü, on dördü ünsüz, üçü ise birleşik yirmi dört harften oluşur:

<span class="mw-page-title-main">Kürt dilleri</span> Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren dil

Kürt dilleri veya Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur. Kürtçe Irak'ta, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir. Kürt dillerinin yukarıda belirtilenler haricinde Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde az sayıda konuşanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak alfabesi</span>

Kazak alfabesi, Kazakistan'ın resmî dili olan ve Türk dilleri ailesinde yer alan Kazakçayı yazarken kullanılan yazı sistemidir. Kazak alfabesinde tarih boyunca; Kiril alfabesi, Latin alfabesi ve Arap alfabesi olmak üzere üç farklı alfabe türü kullanılmıştır. 2017 yılında, dönemin Kazakistan cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından 2025 yılına kadar Kiril alfabesinden Latin alfabesine kademeli olarak geçileceği belirtilmiştir. Arap alfabesi ile yazılan Kazakça, günümüzde Çin, İran ve Afganistan'da yerel olarak kullanılmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayırıcı im</span>

Ayırıcı im, fonetik işaret veya diyakritik; telaffuz, ton ve diğer ayırıcı unsurları belirtmek için gliflere eklenen imdir. Örneğin Latin harflerine geçiş döneminde Türkçedeki ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz sesini karşılamak için yeni arayışlara gidilmiş ve mevcut S harfine sedil eklenerek Ş harfi elde edilmiştir. O > Ö veya A > Â ya da Y > Ý gibi harflerde ayırıcı imlere örnekler görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bengalce</span> doğu Hint-Aryan dillerinden biri

Bengalce veya Bengal Dili, bir doğu Hint-Ari dilidir.

Latinizasyon (Romanizasyon) tabiri genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin alfabesine çevrilmesini ifade eder. Arapçanın Latin alfabesine çevirisi yapılırken bu uygulamaların hiçbirinde (fonetik alfabeler hariç) ortak bir uygulama geliştirilememiştir. Çünkü her ülke kendi harflerini esas alan bir çeviri sistemi benimsemiştir. Fakat yine de ana hatlarıyla genel kabul görmüş bazı sesler ve simgeler tercih edilmeye başlanmıştır. Ortak Türkçe alfabesi esas alınarak yapılan bir işaret sistemi büyük oranda geliştirilmiş durumdadır. Fakat yine de çeşitli ülkelerin, sesleri simgelerken kullandıkları harflerin değişik olması nedeniyle farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Kutsal İbranice veya klasik İbranice, İbranicenin arkaik bir formu olup, Akdeniz ile Şeria Nehri arasında kalan Kenan toprakları denen bölgede Semitik Kenan dillerinden biriydi. Ahit İbranicesi MÖ yaklaşık 10. yüzyıldan, İkinci Tapınak döneminin sonu olan MS 70 yılına kadar kullanılmıştır. Ahit İbranicesi en nihayetinde gelişip Mişna İbranicesine dönüştü ve bu dil MS 2. yüzyıla kadar devam etti. Tanah, sessiz harf iskeletinin ve Orta Çağ'da kullanılmaya başlanan sesli harf sisteminin geçirdiği evrelerin belgesel kanıtıdır. Ayrıca, kuzeydeki İsrail Krallığı ile güneydeki Yehuda Krallığı'ndaki lehçe farklılıkları da göze çarpmaktadır.

Ortak Türk Alfabesi, Türk dillerindeki asal sesler esas alınarak ve aynı kaynaktan çıkanlar sınıflandırılarak tüm harflerin gösterildiği bir sistemdir. Henüz ortak bir biçime ulaşılamamış olmasına rağmen büyük oranda şekillenmiştir.

Fulanice veya Fulaca (Fulfulde), çoğunlukla Batı Afrika'da konuşulan Nijer-Kongo dil ailesine mensup bir dildir.

Bu sayfa, ISO 639-3 dil kodları listesini içermektedir.


Udegeyce Udegey halkının dilidir. Tunguz dil ailesinin bir üyesidir.