İçeriğe atla

Fukuşima II Nükleer Santrali

Fukushima Daini Nükleer Santrali
福島第二原子力発電所
Fukushima Daini Genshiryoku Hatsuden-sho
Fukushima II Nükleer Santrali
ÜlkeJaponya Japonya
Coğrafi bölgeNaraha, Fukushima
DurumuServis dışı
İnşaatın başladığı tarih16 Mart 1976
İnşaatın bittiği tarih20 Nisan 1982
ÇalıştıranTEPCO (東京電力)

Fukuşima II Nükleer Santrali ya da Fukushima Daini Nükleer Santrali (Japonca: 福島第二原子力発電所 - Fukushima Daini pronunciation Genshiryoku Hatsuden-sho, İngilizce: Fukushima II Nuclear Power Plant; kısaltmasıyla Fukushima II NPP) Japonya'nın Fukushima ilinin Naraha ilçesinde yer alan bir nükleer santral. Daini (第二), Japoncada "ikinci" anlamına gelmektedir. 1.500.000 m² (370 dönüm)'lik alanı kapsayan santral, Tokyo Elektrik Güç Şirketi (TEPCO - 東京電力) tarafından çalıştırılmaktadır. 11,5 km (7.1 mi) kuzeyinde Fukuşima I Nükleer Santrali bulunmaktadır.

Tanımı

Santraldeki bütün reaktörler, BWR-5 tipi ile çalışmakta ve 1,100 MW güç üretebilmektedir. Birimlerin 1. ve 3. reaktörleri Toshiba (東芝), 2. ve 4. reaktörleri Hitachi (日立), aynı zamanda da ünite 4'ü de Shimizu (清水) ve Takenaka (竹中) tarafından temin edilmektedir.

Reaktör İlk kritiklik Kurulum maliyetleri (yen/MW) Reaktör Satıcısı Mimari İnşaat
1 31/07/1981 250.000.000 Toshiba (東芝) Toshiba (東芝) Kajima (鹿島)
2 23/06/1983 230.000.000 Hitachi (日立) Hitachi (日立) Kajima (鹿島)
3 14/12/1984 290.000.000 Toshiba (東芝) Kajima (鹿島) Kajima (鹿島)
4 17/12/1986 250.000.000 Hitachi (日立) Hitachi (日立) Shimizu (清水)

Takenaka (竹中)

Elektrik bağlantıları

Santralden doğruca Tomioka Hattı'na (富岡線) gider. Oradaki trafolardan Shin-Fukushima - Yeni Fukushima'ya (新福島) ulaşır.

2011 depremi ve tsunami

  • 11 Mart 2011: Oluşan deprem ve tsunamiden sonra 3 iletim hattı zarar gördü. Bu yüzden saat 18:33 gibi (Japonya Standart Saati'na göre) reaktörler soğutulmaya başlandı.
  • 12 Mart 2011: 5:22 civarında (Japonya Standart Saati'na göre) tankların havuzundaki sıcaklık 100 °C ölçüldü ve nükleer acil durum alarmı verildi. Önlemler alınmaya başlandı.
  • 15 Mart 2011: Tüm reaktörlerin soğuduğu ve kapatılması gerekildiği karar verildi.
  • 18 Mart 2011: Ciddi bir anormal olay oldu. Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne (INES) göre 1, 2 ve 4. reaktörleri 3. seviyeye çkarttı.
  • 30 Mart 2011: 17:56'da (Japonya Standart Saati'na göre) Ünite 1 türbin binasındaki dağıtım panosunda duman tespit edildi ve işçiler dumanlar içerisinde kaldı. Bu duman 18:18'e kadar tespit edilmemiştir.
  • 8 Şubat 2012: Reaktörlerin soğutulması için üç grup, dört deniz suyu pompalarını soğutmaya çalıştı ve saat gece 1'e kadar durum kritik idi. Çünkü tsunami, yüksek voltaj yüzünden reaktörlerdeki havuzun sıcaklığı anlaşılamıyordu. 40 kişiyle 9 km uzatma kabloları çekildi ve 4 gün boyunca havuzlar serinletildi ve santral hemen hemen eski haline dönmeye başladı. TEPCO bu duruma, "Eğer biz bu çalışmaları yapmasaydık Fukushima Daini'nin sonu Fukushima Daiichi gibi olabilirdi." dedi.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji</span> atomun çekirdeğinden elde edilen enerji türü

Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür. Kütlenin enerjiye dönüşümünü ifade eden, Albert Einstein'a ait olan E=mc² formülü ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer erime</span>

Nükleer erime, bir nükleer reaktörün soğutma sistemlerinin çalışmaması ve reaktörün parçalanabilir yakıtının tepkimesinin yavaşlatılamaması durumunda, nükleer yakıtın tamamen eriyerek çok sıcak ve çok yoğun bir sıvı haline gelmesi durumudur. Nükleer erime durumunda reaktör yakıtı reaktör kalbini eriterek dışarıya çok ciddi miktarda radyasyon sızıntısına sebep olabilir. Bu durum bir nükleer reaktörde olabilecek en ciddî kazadır.

<span class="mw-page-title-main">Fukuşima</span> Japonyada bir şehir

Fukuşima, Japonya'nın Fukuşima prefektörlüğünün merkezi olan şehirdir. Şehir prefektörlüğün kuzeyinde Nakadōri bölgesinde, başkent Tokyo'nun yaklaşık 250 km güneyinde ve Abukuma Nehri'nin yakınında yer almaktadır. Yüzölçümü 746.43 km² olan şehrin nüfusu 1 Mayıs 2011 tarihi itibarı ile 290,064'tür.

<span class="mw-page-title-main">Metzamor Nükleer Santrali</span> Ermenistanın Türkiye sınırına 16 km uzaklıkta yer alan Metzamor şehrinde bulunan nükleer santral

Metzamor Nükleer Santrali, Ermenistan'ın Türkiye sınırına 16 km uzaklıkta yer alan Metzamor şehrinde bulunan nükleer santral. Santralde biri işlevsel olmak üzere 2 adet 408 MW güce sahip VVER-440/230 tipi reaktör bulunmaktadır. Santral Ermenistan'ın başkenti Erivan'a 32 km, Kars'a 100 km, Iğdır'a ise 30 km uzaklıktadır. 2018 verilerine göre santral ülkenin enerji ihtiyacının %27'sini karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akkuyu Nükleer Güç Santrali</span> Türkiyede inşa edilen nükleer enerji santrali

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İdari olarak Mersin ilinin Gülnar ilçesine bağlı, en yakın yerleşim merkezi Büyükeceli beldesi olan sahada inşa edilmektedir. 27 Nisan 2023'te yakıt çubukları getirilmiş ve yapı nükleer tesis olarak anılmaya başlanmıştır. İlk reaktördeki elektriğin 2025 dolaylarında üretilmesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toshiba</span> çokuluslu bir Japon üretim şirketi

Toshiba Corporation Japonca: 株式会社東芝, çokuluslu bir Japon üretim şirketidir. Genel merkezi Tokyo, Japonya olan şirket tüketici ürünleri elektronik cihazlar ve parçaları konusunda Dünyanın sayılı markalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fukuşima I Nükleer Santrali</span>

Fukuşima I Nükleer Santrali , sık sık Fukuşima Dai-içi olarak anılmakta, Fukuşima'nın Futaba ilçesinde yer alan nükleer santraldir. Daiichi, (第一) Japoncada birinci anlamını taşımaktadır. 4.7 GW kombine güç ile altı ayrı birim olarak mekânda kurulan Fukuşima I, dünyadaki yirmi beş büyük nükleer santralden biridir. Fukuşima I, Tokyo Elektrik Şirketi (TEPCO) tarafından inşa edilen ve tamamen çalıştırılan ilk nükleer santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları</span> nükleer bir felaket

Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları; 2011 Tōhoku Depremi ve Tsunamisi sonrasında, 11 Mart 2011 tarihinde Fukuşima I Nükleer Santrali'nde atmosfere radyoaktif maddelerin denize karışmasına sebep olan olaylar dizisidir. Uzmanlar kazayı Çernobil Felaketinden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olarak tanımlamakla birlikte, tüm reaktörlerde sorun yaşanması kazaları bugüne kadarki en karmaşık Nükleer kazalardan biri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de nükleer enerji</span>

Türkiye'de şu an nükleer enerji santrali yapılma aşamasındadır. 1970 yılından itibaren nükleer santral kurulma girişimlerinde bulunuldu fakat bu girişimlerin çoğu sonuçsuz kalmış, 2004'te nükleer enerji santrali konusu yeniden gündeme gelmiş ve toplamda üç santralden biri için yapıma aşamasına gelinmiştir. İki santral daha planlama aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kozloduy Nükleer Enerji Santrali</span>

Kozloduy Nükleer Enerji Santrali Romanya sınırına yakın, Tuna nehrinin bulunduğu bir şehir olan Kozloduy'un 5 kilometre (3,1 mi) doğusunda, Sofya'nın 200 kilometre (120 mi) kuzeyinde konumlanmış Bulgaristan'daki bir nükleer enerji santralidir. Bölgedeki en büyük ve ülkedeki tek nükleer enerji santralidir. İlk reaktörün inşası 6 Nisan 1970'te başladı.

<span class="mw-page-title-main">Three Mile adası kazası</span> Nukleer kaza

Three Mile adası kazası nükleer erime sonucu Three Mile adasında nükleer elektrik santralinde meydana gelen kazadır. 28 Mart 1979 yılında Amerika Birleşik Devletleri Pensilvanya eyaletinde meydana gelmiştir. Olay Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği (INES) skalasında 7 üzerinden 5 puanla değerlendirilmiştir. Yani geniş sonuçlar doğuracak bir kaza olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Electric Power Company</span>

Tokyo Electric Power Company, Inc. veya TEPCO, Japon elektrik iletim şirketidir. Şirket Kantō bölgesi ile Yamanashi ve doğu Shizuoka prefektörlüğünde hizmet vermektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heisei Dönemi</span>

Heisei dönemi, Japonya tarihinde 8 Ocak 1989-30 Nisan 2019 tarihleri arasında İmparator Akihito'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Heisei dönemi, 8 Ocak 1989'da İmparator Hirohito'nun ölümünden bir gün sonra oğlu Akihito'nun tahta geçmesiyle başlamış olup 30 Nisan 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ederek yerine oğlu Naruhito'nun tahta geçmesiyle sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Enerji Santrali</span> Japonyada bulunan bir nükleer enerji santrali

Kashiwazaki-Kariwa Nükleer Enerji Santrali, Japonya'nın Niigata prefektörlüğüne bağlı Kashiwazaki şehrinde bulunan bir nükleer enerji santralidir. Santral, soğutma suyunu aldığı Japon Denizi'nin kıyısında 4.2 km²'lik bir alanda yer almakta olup Tokyo Electric Power Company tarafından işletilmektedir ve net elektrik gücü derecelendirmesiyle dünyadaki en büyük nükleer santraliydi.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Nükleer Santrali</span> Ukraynada yer alan kapalı ama tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santral

Çernobil Nükleer Santrali veya resmî adıyla Vladimir İlyiç Lenin Nükleer Santrali, Ukrayna'nın Pripyat şehrinin yakınında yer alan kapalı fakat tamamen devreden çıkarılmamış nükleer santraldir. Santral, Çernobil şehrinin kuzeybatısına 14,5 km; Belarus-Ukrayna sınırına 16 km ve Kiev'in kuzeyine yaklaşık 110 km uzaklıktadır ve Kızıl Orman tarafından çevrelenmektedir. 4 numaralı reaktörde, 1986'daki Çernobil reaktör kazası meydana geldi ve santral günümüzde Çernobil Yasak Bölgesi olarak bilinen geniş bir alanda yer almaktadır. Hem bölge hem de eski santral, Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ikata Nükleer Enerji Santrali</span>

Ikata Nükleer Enerji Santrali, Japonya'nın Ehime prefektörlüğüne bağlı Ikata kasabasında bulunan bir nükleer enerji santralidir. Santral, Shikoku Electric Power Company tarafından işletilmektedir ve Shikoku'daki tek nükleer santraldir.

<span class="mw-page-title-main">2022 Fukuşima depremi</span>

2022 Fukuşima depremi 16 Mart 2022 tarihinde Japonya'nın doğusunda Fukuşima açıklarında yerel saatle 23.36 sularında 63.1 km derinlikte gerçekleşen 7.3 büyüklüğünde bir depremdir.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Nükleer Güç Santrali</span>

Leningrad Nükleer Güç Santrali Rusya’nın Leningrad Oblastı'ndaki Sosnovy Bor kasabasında yer alan nükleer santral.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da nükleer enerji</span>

Japonya'da nükleer enerji, Japonya'da nükleer enerjinin tüm yönlerini ifade eder.