İçeriğe atla

Fujiwara no Teika

Fujiwara no Teika
兼好
Fujiwara no Teika
Doğum1162
Kyoto, Japonya
Ölüm26 Eylül 1241
Kyoto, Japonya
MeslekŞair ve hattat

Fujiwara no Teika veya Fujiwara no Sadaie (Japonca藤原定家; 1162-26 Eylül 1241), geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair, hattat ve bilge. Etkisi muazzamdı ve Japon şairlerinin en büyüğü ve belki de waka formunun en büyük ustası olarak sayılmaktadır.

Teika'nın şiir yazma konusundaki eleştirel fikirleri son derece etkiliydi ve Meiji dönemine kadar üzerinde çalışıldı. Şair bir boyun üyesi olan Teika, ünlü şair Fujiwara no Shunzei'nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Eski İmparator Go-Toba'nın dikkatini çektikten sonra Teika, uzun ve seçkin kariyerine, birçok estetik çalışma alanını kapsayan bir şekilde başladı. Go-Toba ile ilişkisi ilk başta samimiydi ve antolojileri derlemek için komisyonlara yol açtı, ancak daha sonra eski imparatorun saraydan sürülmesiyle sonuçlandı. Onun soyundan gelenler ve fikirleri klasik Japon şiirine yüzyıllar sonra hakim olacaktı.

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu</span> Japon şair ve romancı (973-1025)

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Suzaku (imparator)</span> Japonyanın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatoru

İmparator Suzaku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatorudur. Saltanatı MS 930'dan 946 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Shirakawa (imparator)</span>

İmparator Shirakawa, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 72. imparatorudur. Saltanatı 1073'ten 1087 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kokin Wakashū</span> Heian döneminden kalma Japon şiirinin waka formunun erken bir antolojisi

Kokin Wakashū veya Kokinshū (古今集), Heian döneminden kalma Japon şiirinin waka formunun erken bir antolojisidir. İmparator Uda tarafından hazırlanmış ve oğlu İmparator Daigo'nun emriyle MS 905 yılında yayınlanan bir imparatorluk antolojisi olup yaklaşık MS 920'lerde tamamlandı. Antolojinin derleyicileri, Ki no Tsurayuki liderliğinde ve Ki no Tomonori, Ōshikōchi no Mitsune ve Mibu no Tadamine'nin de dahil olduğu dört imparatorluk sarayı şairi idi.

Man'yōshū, Nara döneminde MS 759'dan bir süre sonra derlenen Japon şiirlerinin en eski koleksiyonudur. Antolojisi, Japonya'nın şiirsel derlemelerinin en saygınlarından biridir. Derleyicinin veya son dizi derleyicinin başka teorilere karşın günümüzde Ōtomo no Yakamochi olduğuna inanılmaktadır. Koleksiyondaki son tarihli şiir MS 759'dan kalmadır. Çok eskiden çoğu anonim veya yanlış yazılmış pek çok şiir içermekteydi, ancak koleksiyonun büyük kısmı MS 600 ile 759 arasındaki süreyi temsil eder. Başlığın kesin önemi kesin olarak bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Sarayı</span>

Kuzey Sarayı, Japonya'da Nanboku-chō döneminde 1336-1392 yılları arasında altı taht talibinden biridir. Günümüz Japonya İmparatorluk Ailesi, Kuzey Sarayı imparatorlarının kökeninden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Michinaga</span> siyasetçi

Fujiwara no Michinaga, Japonya'da Heian döneminde yaşamış bir devlet adamıydı. Döneminde, Fujiwara boyu Japonya ve siyaseti üzerindeki kontrolü zirveye ulaşmıştır.

Kaifūsō, Japon şairler tarafından yazılmış edebi kanshinin en eski şiir antolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ariwara no Narihira</span>

Ariwara no Narihira, erken Heian döneminde yaşamış bir Japon saray mensubu ve şair. Hem Altı Şiirsel Dahi'den hem de Otuz Altı Şiirsel Dahi'den biri seçildi ve şiirlerinden biri Hyakunin Isshu koleksiyonuna dahil edildi. Ayrıca Zai Go-Chūjō, Zai Go, Zai Chūjō veya Mukashi-Otoko olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kakinomoto no Hitomaro</span> Japon şair (662 – 710)

Kakinomoto no Hitomaro, geç Asuka döneminde yaşamış bir Japon aristokrat ve şair. En eski waka antolojisi olan Man'yōshū'da yer alan şairlerin en önde gelenlerinden biriydi, ancak Man'yōshū'daki ipuçlarından toplanabileceklerin dışında, hayatının ayrıntıları büyük ölçüde belirsizdir. Muhtemelen MS 650'lerde, Yamato vilayeti merkezli Kakinomoto boyunda doğdu ve muhtemelen MS 709 civarında Iwami vilayetinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Okikaze</span> Japon şair (9.. – 9..)

Fujiwara no Okikaze, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair ve soylu. Fujiwara no Hamanari'nin torununun torunu olup Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün biri olarak kabul edilmektedir. Kokin Wakashū'dan sonra imparatorluk tarafından derlenen antolojilerde 38 şiiri yer almaktadır. Şiirlerinden biri ünlü Hyakunin Isshu antolojisine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Sanekata</span>

Fujiwara no Sanekata, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon waka şairiydi. Fujiwara no Tadahira'nın büyük torunuydu ve amcası Fujiwara no Naritoki tarafından büyütüldü. Bildirildiğine göre Sei Shōnagon'un sevgilisiydi ve birçok kadınla aşk şiirleri alışverişinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Michitsuna no Haha</span> X. yüzyıl Japon şairi

Fujiwara no Michitsuna no Haha, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon şairdi. Gerçek adı bilinmemekte olup Japonya'nın Üç Güzeli'nden biri olarak kabul edilmektedir. Waka şiirleri ve nesir karışımıyla yazdığı Kagerō Nikki dergisini yazmaya başladığında otuzlu yaşlarının ortalarındaydı. Günlüğü, geçmişi canlı bir şekilde anımsatan yazdığı şiirlerle, bir kadının bin yıl önceki deneyimine erişim sağlıyordu. Bu şiirler, Heian döneminde soylu bir kadının hayatını aktardı.

<span class="mw-page-title-main">Jakuren</span> Japon şair (1139 – 1202)

Jakuren ve Fujiwara no Sadanaga (藤原定長), geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair ve keşiş. Shunzei'nin küçük kardeşinin ölümü üzerine ünlü şair Fujiwara no Shunzei tarafından evlat edinildi. Shunzei başlangıçta Sadanaga'nın varisi olmasını amaçlamıştı, ancak daha sonra iki erkek çocuğu olması nedeniyle Sadanaga, Fujiwara no Sadaie lehine bir adım atmak zorunda kaldı. O zamanlar yaygın bir uygulama olduğu gibi, bir keşiş oldu ve Jakuren adını aldı. Saigyō'yu örnek alarak ülkeyi dolaştı, seyahatlerinden şiirler yazdı. Zamanında iyi sayılırdı ve sıklıkla Fujiwara no Teika ile ilişkilendirilirdi. Sekizinci imparatorluk waka antolojisi olan ünlü Shin Kokin Wakashū'nun altı derleyicisinden biriydi ve eser için otuz beş şiiri seçildi. Ölmeden önce, Shunzei'nin öğrencisi olan Fujiwara no Ietaka'yı evlat edindi. Şiirlerinden biri ünlü şiir antolojisi Hyakunin Isshu'ya dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Jien</span> Japon şair (1155 – 1225)

Jien, geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair, tarihçi ve keşiş.

<i>Hyakunin Isshu</i>

Hyakunin Isshu, yüz şair tarafından yazılan yüz wakadan olışan klasik bir Japon antolojisidir. Hyakunin Isshu "yüz kişi, [her biri] bir şiir" olarak tercüme edilebilir. Hyakunin Isshu'ya dayalı kartlardan oluşan bir deste kullanan uta-garuta kart oyununa da atıfta bulunabilir.

Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Fuhito</span> Japon soylu (659 – 720)

Fujiwara no Fuhito, Asuka ve Nara dönemlerinde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Fujiwara no Kamatari'nin ikinci oğlu olup iki kadından oğulları vardı ve bu oğullar Fujiwara boyunun Güney, Kuzey, Tören ve Başkent olmak üzere dört ana soyunun kurucularıydı. Ayrıca iki kadından, üçü Kamohime'den, biri Tachibana no Michiyo'dan dört kızı oldu. Kamohime'nin bir kızı, İmparator Mommu'nun karısı Miyako olup İmparator Shōmu'nun annesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Japon şiiri</span>

Japon şiiri, Japonya'ya özgü bir şiir türüdür. Japonca yazılan ve okunan şiirlerin yanı sıra Japonya'da Çince veya Ryukyu Adaları'ndan ryūka ile yazılmış şiirleri de kapsamaktadır.