
Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

Kimigayo, Japonya'nın ulusal marşıdır.

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.
Taihō Kanunu, Japonya'da MS 703 yılında Asuka dönemi sonunda yürürlüğe giren yönetim düzenlemesidir. Kanun Prens Osakabe, Fujiwara no Fuhito ve Awata no Mahito'nun talimatları doğrultusunda derlenmiştir Hazırlanması İmparator Mommu'nun isteği ile başlanmıştır ve ülkede birçok diğer gelişmeler gibi büyük ölçüde Çin'in Tang Hanedanı hükûmet sisteminden uyarlanmıştır.

Minamoto boyu veya Genji (源氏), Japon millî samuray ve soylu ailesi idi.

Fujiwara boyu, Heian döneminde imparator naipliğini yöneten Japon millî soylu ailesi idi.

Taira boyu, Heian döneminde Japon millî samuray ailesi idi.

İmparatoriçe Kōken veya İmparatoriçe Shōtoku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 46. ve 48. hükümdarıdır. Saltanatı ilk olarak Kōken adıyla MS 749'dan 758 yılına kadar sürmüş olup Fujiwara no Nakamaro İsyanı'ndan sonra Shōtoku adıyla 764'ten 770'te ölümüne kadar sürmüştür.

Hōgen Ayaklanması, Temmuz-Ağustos 1156 tarihleri arasında Japonya'da imparatorluk verasetindeki bir anlaşmazlıktan dolayı çıkan kısa süreli bir iç savaştır. Anlaşmazlık aynı zamanda Heian döneminden itibaren Fujiwara boyunun ülke yönetimine egemenliği ile de ilgilidir.

Fujiwara no Teika veya Fujiwara no Sadaie, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair, hattat ve bilge. Etkisi muazzamdı ve Japon şairlerinin en büyüğü ve belki de waka formunun en büyük ustası olarak sayılmaktadır.

Fujiwara no Michinaga, Japonya'da Heian döneminde yaşamış bir devlet adamıydı. Döneminde, Fujiwara boyu Japonya ve siyaseti üzerindeki kontrolü zirveye ulaşmıştır.

Kakinomoto no Hitomaro, geç Asuka döneminde yaşamış bir Japon aristokrat ve şair. En eski waka antolojisi olan Man'yōshū'da yer alan şairlerin en önde gelenlerinden biriydi, ancak Man'yōshū'daki ipuçlarından toplanabileceklerin dışında, hayatının ayrıntıları büyük ölçüde belirsizdir. Muhtemelen MS 650'lerde, Yamato vilayeti merkezli Kakinomoto boyunda doğdu ve muhtemelen MS 709 civarında Iwami vilayetinde öldü.

Mibu no Tadamine, erken Heian döneminde yaşamış bir Japon şair. Otuz altı Ölümsüz Şair'den biri olup oğlu Mibu no Tadami de seçkin bir şairdi.

Fujiwara no Okikaze, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair ve soylu. Fujiwara no Hamanari'nin torununun torunu olup Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün biri olarak kabul edilmektedir. Kokin Wakashū'dan sonra imparatorluk tarafından derlenen antolojilerde 38 şiiri yer almaktadır. Şiirlerinden biri ünlü Hyakunin Isshu antolojisine dahil edilmiştir.

Fujiwara no Sanekata, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon waka şairiydi. Fujiwara no Tadahira'nın büyük torunuydu ve amcası Fujiwara no Naritoki tarafından büyütüldü. Bildirildiğine göre Sei Shōnagon'un sevgilisiydi ve birçok kadınla aşk şiirleri alışverişinde bulundu.

Jakuren ve Fujiwara no Sadanaga (藤原定長), geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair ve keşiş. Shunzei'nin küçük kardeşinin ölümü üzerine ünlü şair Fujiwara no Shunzei tarafından evlat edinildi. Shunzei başlangıçta Sadanaga'nın varisi olmasını amaçlamıştı, ancak daha sonra iki erkek çocuğu olması nedeniyle Sadanaga, Fujiwara no Sadaie lehine bir adım atmak zorunda kaldı. O zamanlar yaygın bir uygulama olduğu gibi, bir keşiş oldu ve Jakuren adını aldı. Saigyō'yu örnek alarak ülkeyi dolaştı, seyahatlerinden şiirler yazdı. Zamanında iyi sayılırdı ve sıklıkla Fujiwara no Teika ile ilişkilendirilirdi. Sekizinci imparatorluk waka antolojisi olan ünlü Shin Kokin Wakashū'nun altı derleyicisinden biriydi ve eser için otuz beş şiiri seçildi. Ölmeden önce, Shunzei'nin öğrencisi olan Fujiwara no Ietaka'yı evlat edindi. Şiirlerinden biri ünlü şiir antolojisi Hyakunin Isshu'ya dahil edildi.

Jien, geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair, tarihçi ve keşiş.
Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

Fujiwara no Fuhito, Asuka ve Nara dönemlerinde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Fujiwara no Kamatari'nin ikinci oğlu olup iki kadından oğulları vardı ve bu oğullar Fujiwara boyunun Güney, Kuzey, Tören ve Başkent olmak üzere dört ana soyunun kurucularıydı. Ayrıca iki kadından, üçü Kamohime'den, biri Tachibana no Michiyo'dan dört kızı oldu. Kamohime'nin bir kızı, İmparator Mommu'nun karısı Miyako olup İmparator Shōmu'nun annesiydi.