İçeriğe atla

Fujiwara no Fuhito

Fujiwara no Fuhito
Fujiwara no Fuhito
DoğumMS 659
Ölüm13 Eylül MS 720

Fujiwara no Fuhito (Japonca藤原 不比等; MS 659-13 Eylül MS 720), Asuka ve Nara dönemlerinde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat.[1] Fujiwara no Kamatari'nin ikinci oğlu olup iki kadından oğulları vardı ve bu oğullar Fujiwara boyunun Güney, Kuzey, Tören ve Başkent olmak üzere dört ana soyunun kurucularıydı. Ayrıca iki kadından, üçü Kamohime'den, biri Tachibana no Michiyo'dan dört kızı oldu. Kamohime'nin bir kızı, İmparator Mommu'nun karısı Miyako olup İmparator Shōmu'nun annesiydi.

İmparator Mommu'nun hükümdarlığı sırasında hükûmet, yalnızca Fuhito'nun soyundan gelenlerin Fujiwara soyadını taşıyabilmesini ve idari işler merkezi olan Daijō-kan'a atanabilmesini emretti.

Kaynakça

  1. ^ "Fujiwara no Fubito • A History of Japan - 日本歴史". A History of Japan - 日本歴史 (İngilizce). 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jimmu</span> Japon mitolojisinde Japonyanın ilk kurucusu ve ilk imparatoru

Jimmu, Kamuyamato Ivarebiko olarak da bilinen, Kojiki'deki efsanelere göre MÖ 660 yılının Japon ay-güneş takvimine göre birinci ayın birinci günü doğmuş ve MÖ 585 yılında yine Japon takvimine göre üçüncü ayın on birinci günü de ölmüştür. Jimmu Japon mitolojisinde Japonya'nın ilk kurucusu ve ilk imparatorudur. Torunu Naruhito, Japonya'nın günümüzdeki imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Amaterasu</span> Şinto inancında Güneş tanrıçası

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu</span> Japon şair ve romancı (973-1025)

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Kōan (imparator)</span>

İmparator Kōan ayrıca olarak da bilinir. Japonya'nın altıncı imparatoru idi.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

Taihō Kanunu, Japonya'da MS 703 yılında Asuka dönemi sonunda yürürlüğe giren yönetim düzenlemesidir. Kanun Prens Osakabe, Fujiwara no Fuhito ve Awata no Mahito'nun talimatları doğrultusunda derlenmiştir Hazırlanması İmparator Mommu'nun isteği ile başlanmıştır ve ülkede birçok diğer gelişmeler gibi büyük ölçüde Çin'in Tang Hanedanı hükûmet sisteminden uyarlanmıştır.

Shoku Nihongi, MS 797 yılında hazırlanan bir Japon tarih metinidir. Metinin uzunluğu 40 cilt olup 697 yılında İmparator Mommu saltanatının başlangıcından 791'de İmparator Kammu'nun saltanatının 10. yılına kadar olan dokuz imparatorun hüküm sürdüğü 95 yıllık dönemi anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mommu (imparator)</span> Japon imparatoru

İmparator Mommu, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 42. imparatorudur. Saltanatı MS 697'den 707 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara boyu</span>

Fujiwara boyu, Heian döneminde imparator naipliğini yöneten Japon millî soylu ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Taira boyu</span>

Taira boyu, Heian döneminde Japon millî samuray ailesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Kōken (imparatoriçe)</span>

İmparatoriçe Kōken veya İmparatoriçe Shōtoku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 46. ve 48. hükümdarıdır. Saltanatı ilk olarak Kōken adıyla MS 749'dan 758 yılına kadar sürmüş olup Fujiwara no Nakamaro İsyanı'ndan sonra Shōtoku adıyla 764'ten 770'te ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Suzaku (imparator)</span> Japonyanın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatoru

İmparator Suzaku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatorudur. Saltanatı MS 930'dan 946 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Shirakawa (imparator)</span>

İmparator Shirakawa, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 72. imparatorudur. Saltanatı 1073'ten 1087 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Teika</span> Japon şair (1162–1241)

Fujiwara no Teika veya Fujiwara no Sadaie, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair, hattat ve bilge. Etkisi muazzamdı ve Japon şairlerinin en büyüğü ve belki de waka formunun en büyük ustası olarak sayılmaktadır.

Taihō, Japonya tarihinde MS Mart 701-Mayıs 704 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shuchō'dan 15 yıl sonra gelmekte olup Keiun'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Mommu idi.

735-737 Japonya çiçek hastalığı epidemisi Japonya'nın çoğunu etkileyen büyük bir çiçek hastalığı salgınıdır. Tüm Japon nüfusunun yaklaşık 1/3'ünü öldüren salgının ülke genelinde önemli sosyal, ekonomik ve dini yansımaları oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Michitsuna no Haha</span> X. yüzyıl Japon şairi

Fujiwara no Michitsuna no Haha, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon şairdi. Gerçek adı bilinmemekte olup Japonya'nın Üç Güzeli'nden biri olarak kabul edilmektedir. Waka şiirleri ve nesir karışımıyla yazdığı Kagerō Nikki dergisini yazmaya başladığında otuzlu yaşlarının ortalarındaydı. Günlüğü, geçmişi canlı bir şekilde anımsatan yazdığı şiirlerle, bir kadının bin yıl önceki deneyimine erişim sağlıyordu. Bu şiirler, Heian döneminde soylu bir kadının hayatını aktardı.

Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Yamato Takeru</span>

Yamato Takeru, Yamato Hanedanı'nın yarı efsanevi prensiydi. Geleneksel olarak Japonya'nın 12. imparatoru olarak kabul edilen Keikō'nun oğludur. Adının kanji yazılışı değişiklik gösterir: Nihon Shoki yazımı 日本武尊 ve Kojiki yazımı 倭建命 şeklindedir.