İçeriğe atla

Fujiwara-kyō

Koordinatlar: 34°30′08″K 135°48′26″D / 34.50222°K 135.80722°D / 34.50222; 135.80722
Fujiwara-kyō haritası
Fujiwara-kyō kalıntıları

Fujiwara-kyō (Japonca藤原京), MS 690-710 yıllarında Japonya'nın başkentiydi. Yamato vilayetinde günümüz Kashihara şehri yakınlarında yer almaktaydı. Bununla birlikte, Fujiwara-kyō ismi Nihon Shoki'de hiç kullanılmamış olup Aramashi-kyō olarak kaydedilmiştir.

Fujiwara-kyō, Japonya'nın Çin modeli (条坊制 jōbō-sei) ile inşa edilen ilk başkentiydi. Son araştırmalarda kentin kabaca 5 km'lik bir alanı kapladığını ortaya koydu ve bu da önceden düşünülenden çok daha büyüktü.[1][2] Saray, yaklaşık 1 km²'lik bir alanı kaplar ve yaklaşık 5 metre yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Dört duvarın her biri üç kapılıydı ve ana kapı Suzakumon güney duvarının ortasında duruyordu. Daigokuden (大극殿) ve diğer saray binaları, Japonya'da Çin tarzında bir çatıya sahip ilk saray yapılarıydı.

Kaynakça

  1. ^ "Nara". Ulusal Kültür Varlıkları Araştırma Enstitüsü. 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  2. ^ "藤原京ルネッサンス" (Japonca). 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Asuka-kyō
Japonya'nın başkenti
694-710
Sonra gelen:
Heijō-kyō


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Osaka</span> Japonyada bir şehir

Osaka Japonya'da Honshū'nun Kansai bölgesi'nde belirlenmiş şehirdir. Osaka Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir ve Japonya'da Tokyo ve Yokohama'dan sonra üçüncü en kalabalık şehirdir. 2020 nüfus sayımında 2.7 milyonluk nüfusuyla, aynı zamanda Keihanshin Metropolitan Bölgesi'nin en büyük bileşenidir, Japonya'daki en büyük ikinci metropol alanı ve 19 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın 10. en büyük kentsel alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kobe</span> Japonyanın 6. büyük şehri

Kobe, Japonya'nın Hyōgo prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir Kansai bölgesinde, Osaka Körfezi'nin kuzeyinde Osaka'nın 30 km batısında yer almaktadır. 1868 yılı itibarıyla ticari anlamda batıya açılan ilk Japon şehirlerden biridir. Kobe yaklaşık 1,5 milyon nüfusu ile Japonya'nın altıncı büyük şehri olup Osaka ve Kyoto ile birlikte Keihanshin metropol alanını oluşturmaktadır. Bu kozmopolit liman kenti, 100'den fazla ülkeden gelen yaklaşık 45.000 yabancı kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yasak Şehir</span> Çin imparatorluk sarayı

Yasak Şehir, Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükûmetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya</span> Asya kıtasının alt bölgesi

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Raşomon</span>

Raşomon, Antik Japon şehirleri Heijō-kyō (Nara) ve Heian-kyō (Kyoto)'da anıtsal Suzaku Caddesi'nin güney ucunda, Çin ızgara desenli şehir düzenine uygun olarak inşa edilmiş kapıdır. Suzaku Caddesi'nin diğer kuzey ucunda, saray bölgesinin ana girişi olan Suzakumon Kapısı'na ulaşılırdı. 2007 itibarıyla Suzaku Caddesi'nin güney ucu ve Fujiwara-kyō'daki (Kashihara) eşdeğer kapının olası geri kalanı henüz keşfedilmedi.

Kamakura şogunluğu, 1185 ya da 1192 yılından 1333 yılına değin Japonya'yı yöneten şogunluk. Japonya tarihinde kurulmuş olan üç şogunluğun ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Nara</span> Japonyada kent

Nara, Japonya'nın Nara prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir, prefektörlüğün kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 276,84 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2010 itibarı ile 368.636'dır. Şehirdeki sekiz tapınak, mabet ve kalıntı olan Tōdai-ji, Saidai-ji, Kōfuku-ji, Kasuga-taisha, Gangō-ji, Yakushi-ji, Tōshōdai-ji ve Heijō Sarayı, Kasugayama Ormanı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olan "Antik Nara'nın Tarihi Anıtları"'nı oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu</span> Japon şair ve romancı (973-1025)

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Tsukuba</span> Japonyanın Ibaraki prefektörlüğünde bulunan bir şehri

Tsukuba, Japonya'nın Ibaraki prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir, prefektörlüğün güneyinde Tsukuba Dağı'nın altında başkent Tokyo'nun 50 km kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 283,72 km² olan şehrin nüfusu Eylül 2020 tarihi itibarı ile 244.155'tir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heijō-kyō</span>

Heijō-kyō, Nara döneminde 710-40 ve 745-84 yıllarında Japonya'nın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nara Dönemi</span>

Nara dönemi, Japonya tarihinde MS 710-794 yıllarını kapsayan dönemdir. İmparatoriçe Gemmei başkenti Heijō-kyō'ya taşıdı. İmparator Kammu'nun 784'te başkenti Nagaoka-kyō ve daha sonra 794'te Heian-kyō'ya taşıyana kadar Heijō-kyō beş yıllık bir süre (740-745) dışında başkent olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suzaku (imparator)</span> Japonyanın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatoru

İmparator Suzaku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatorudur. Saltanatı MS 930'dan 946 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fujiwara no Michinaga</span> siyasetçi

Fujiwara no Michinaga, Japonya'da Heian döneminde yaşamış bir devlet adamıydı. Döneminde, Fujiwara boyu Japonya ve siyaseti üzerindeki kontrolü zirveye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asuka-kyō</span>

Asuka-kyō, MS 538-710 yıllarında Japonya'nın başkentiydi. Yamato vilayetinde günümüz Asuka köyü yakınlarında yer almaktaydı.

Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Jidai Festivali</span>

Jidai Festivali, Japonya'nın Kyoto kentinde her yıl Ekim ayında düzenlenen bir Japon festivalidir. Festival, Aoi ve Gion festivalleri ile birlikte Kyoto'nun ünlü üç büyük festivalinden biri olup çeşitli dönemleri ve Japon feodal tarihindeki karakterleri temsil eden otantik kostümler giyerek tarihi canlandırma geçit törenine katılan her yaştan insan katılmaktadır.