İçeriğe atla

Fuerte de Samaipata

Fuerte de Samaipata
UNESCO Dünya Mirası
Konum Bolivya
KriterKültürel: ii, iii
Referans883
Tescil1998 (22. oturum)
BölgeLatin Amerika ve Karayipler
Koordinatlar18°10′30″G 63°49′10″B / 18.17500°G 63.81944°B / -18.17500; -63.81944

Fuerte de Samaipata (Samaipata Kalesi), kısaca "El Fuerte" olarak da bilinir, Bolivya'nın Florida ilinin Santa Cruz bölgesinde yer alan bir arkeolojik sit alanı ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. And Dağlarının Bolivya'da kalan tepelerinin doğu yamaçlarında yer alır. Popüler turizm merkezlerindendir. Bölgeye ulaşım, yakınlarındaki Samaipata şehrinden gerçekleştirilir.

Kale yapısı, tam olarak askeri amaçla inşa edilmemiştir, daha çok, Kolomb öncesi döneme ait bir dini merkezdir. Bir İnka mncesi opluluk olan Arawak kökenli Chané insanları tarafından inşa edilmiştir.[1] Tapınağın yanında bir İnka şehrine ait kalıntılar da yer almaktadır. Bu şehir İnkaların güneye doğru genişlemeleri sırasında kurulmuştur. Hem İnka hem de Chanes toplulukları, sürekli olarak Guarani savaşçılarının saldırılarına maruz kalmıştır. Guaraniler, İspanyol kolonilerinin gelişine kadar bölgede hakimiyet kurmuşlardır.[1]

İspanyollar, tapınağın yanına bir yerleşim alanı inşa etmişlerdir. Bölgede, Endülüs mimarisinde kalıntılar görülmektedir. İspanyollar, daha sonra bu yerleşim yerini yıkmışlar ve yakınlarda yer alan, günümüzdeki Samaipata şehrinin bulunduğu yere göç etmişlerdir.

El Fuerte sit alanı, üç farklı kültürün eşsiz mimarisini gözler önüne sermektedirː İnkalar, Chanésler ve İspanyollar.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "El Fuerte de Samaipata." 14 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dünya Mirası Alanı. (16 May 2011 tarihinde erişildi)

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Letoon</span>

Letoon, Fethiye yakınlarındaki antik kent. Fethiye - Kaş karayolunun 65. kilometresinde Kumluova Köyü yakınında bulunmaktadır. Şair Ovidius'un anlattığı bir öyküye göre kent, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulmuştur. Kentte en eski yerleşim izleri MÖ 7. yüzyıla kadar gider. Kalıntılar ve ele geçen kitabeler buranın dinsel ve politik bir alan olduğunu göstermektedir. Ören yeri merkezinde yan yana üç tapınak bulunmaktadır. Bunlardan en kuzeydeki Leto, ortadaki Artemis, güneyindeki Apollon'a adanmıştır. Tapınakların güneybatısında bir çeşme, hemen doğusunda kilise yer almaktadır. Kentin kuzeyinde Stoa ile arkasını kısmen doğal yamaca dayamış Helenistik Döneme ait tiyatro bulunmaktadır. Letoon MS 7. yüzyılda terk edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afrodisias</span> Aydındaki antik kent

Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit'e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerde bulunan Antik Yunan kentidir. Arkeolojik kazılar başladıktan sonra Geyre taşınmıştır.

San Pedro de Atacama, Şili'nin kuzeyinde, Antofagasta Bölgesinde bir köy.

<span class="mw-page-title-main">İnka medeniyeti</span> Kolomb öncesi Amerikan uygarlığı

İnka medeniyeti, Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesindeki Cuzco şehri civarında, efsanevi kralları ve ilk Sapa Inca olan Manco Capac'ın 11. yüzyılda Cuzco Krallığı'nı kurmasıyla başlamıştır. Manco Capac'ın soyunun egemenliğinde Krallık bölgedeki diğer Andlı topluluklar gibi büyümeye devam etmiş ve 1438 yılında adının birebir çevirideki anlamı yer sallayan olan Pachacutec liderliğindeki İnkalar sınırlarını genişleterek diğer Andlı toplulukları egemenlikleri altına almaya başlamışlardır. Böylece, Pachacutec Amerika kıtasında Kolomb öncesi var olan en büyük imparatorluk olan İnka İmparatorluğu'nu (Tawantinsuyu) kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Atacameño</span>

Atacameño, Şili'nin kuzeyinde Atacama Çölü bölgesinde bir yerli halk ve bu halktan olan kimseye verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnka mimarisi</span>

İnka mimarisi üç temel kavram üzerine kurulmuştur: hassaslık, kullanışlılık ve sadelik. İnka mimarisinin temel anlayış prensibi "Azı karar çoğu zarar." olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnka İmparatorluğu</span>

İnka İmparatorluğu, Kolomb öncesi Amerika'nın en büyük imparatorluğudur. İnka terimi, yarı efsanevi kurucu Manco Capac'tan 1532'de İspanyollara yenik düşmüş Atahualpa'ya dek toplam 13 imparatordan oluşan bir hanedanın hükmettiği Kolomb öncesi Güney Amerika halklarının tarihi ve uygarlığına ilişkin her türlü olayı kapsayan bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">Atacama Çölü</span> Güney Amerikada bir çöl

Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Tiwanaku</span>

Tiwanaku Tiahuanaco veya Tiahuanacu, Bolivya'da Pre-İnka (İnka-öncesi) kültürüne ait önemli harabelerin bulunduğu küçük bir şehirdir. Tiahuanaco'nun nüfusu günümüzde 800 kişidir, şehir deniz seviyesinden 4.000 m yüksekte, Altiplano'nun verimsiz düzlüğünde bulunur. La Paz'dan 70 km batıda Peru sınır geçişi olan Desaguadero yolu üzerindedir. Harabeler 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası'dır. Kelimenin Aymara dilinde anlamı "merkezdeki taş'"'tır.

<span class="mw-page-title-main">Raqchi</span> Peru’nun Cusco bölgesindeki bir İnka arkeolojik sit alanı

Raqchi Peru'nun Cusco bölgesindeki bir İnka arkeolojik sit alanıdır. Rakchi kalıntıları Vilcanota Nehri'nin kıyısında, denizden yaklaşık 3500 m. yükseklikte yer almaktadır. Rakchi kalıntılarının içindeki en ünlü ve en önemli yapı Virakoça Tapınağı olduğundan, Raqchi kalıntılarından kimi zaman Virakoça Tapınağı olarak söz edilir.

<span class="mw-page-title-main">Wiracocha Tapınağı</span>

Wiracocha Tapınağı, Peru'nun Cusco bölgesindeki, İnkalar'a ait Raqchi arkeolojik sit alanında bulunan en önemli yapıdır. Tapınak İnka mimarisinin en ilginç ve kendine özgü örneklerinden biridir. Silindir biçimli sütunları olan yapının dört adet büyük avlusu bulunmaktadır. Andlar'da buna benzer başka bir bina yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Hattuşa</span> Hititlerin Geç Tunç Çağı dönemindeki başkenti

Hattuşa ya da Hattuşaş, Hititler'in Geç Tunç Çağı dönemindeki başkentidir. Çorum il merkezinin 82 km güneybatısındaki Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır.

Kolomb öncesi sanat; Kuzey Amerika, Meksika, Orta Amerika, Karayipler ve Güney Amerika'da 15. yüzyılda Avrupa'dan kolonici fetihçiler gelmeden önceki zaman dönemindeki sanat olarak kabul edilebilir. Kolomb öncesi sanat MÖ 1800'den M.S. 1500'lere kadar Amerikalarda gelişip meyve verdiği kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Loropèni Harabeleri</span>

Loropéni Harabeleri, Burkina Faso'da, Gaoua şehrinin 40 kilometre batısında yer alan bir pazar kasabası olan Loropéni şehrinin hemen yanında yer alan bir sit alanıdır ve UNESCO tarafından 2009 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bu kalıntılar, ülkenin ilk Dünya Mirası eseridir. Sit alanında 11,130 metre kare alan kaplayan taş duvarlar, antik bir kalenin kalıntılarıdır. Sit alanının tarihi 11. yüzyıla kadar gitmektedir, ancak kalıntıların en belirgin olanları 14. – 17. yüzyıllara tarihlendirilmektedir. Kalıntıların trans-Sahra altın ticareti sırasında Lohron ya da Koulango insanları tarafından inşa edildiği ve yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Dünya Obruğu</span>

Aşağı Dünya Obruğu, Mersin ili, Silifke ilçesine 19 km kuzeyinde yerleşim kalıntılarının bulunduğu obruk.

<span class="mw-page-title-main">Zerzevan Kalesi</span>

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan askeri tahkimâttır..

<span class="mw-page-title-main">Chiquitos Cizvit Misyonerlik Yerleşimleri</span>

Chiquitos Cizvit Misyonerlik Yerleşimleri, doğu Bolivya'daki Santa Cruz bölümünde bulunur. Bölgede yer alan topluca altı misyonerlik yerleşimi 1990'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Avrupa ve Amerika kültürel etkilerin eşsiz bir karışımı ile tanınan misyonerlik yerleşimleri, 17. ve 18. yüzyıllarda Cizvitler tarafından reducciones de indios adı altında yerli kabileleri Hristiyanlaştırmak için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Elefantin</span> ada

Elefantin Yukarı Mısır'daki Asvan şehrinin bir parçasını oluşturan Nil üzerinde bir adadır. Adadaki arkeolojik sitler, Ebu Simbel ve Filai dahil olmak üzere Yukarı Mısır mimarisinin diğer örnekleriyle birlikte 1979'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gerga</span>

Gerga veya Gergas (Γεργας), muhtemelen Leukai Stelai olarak da adlandırılır, antik Karia'da bulunan bir kenttir.