İçeriğe atla

Fuat Ömer Keskinoğlu

Fuat Ömer Keskinoğlu (d. 1906, Selanik, Yunanistan - ö. 22 Ağustos 1967, İstanbul, Türkiye), Türk hukukçu ve şair. Tam adı "Abdülfeyyaz Ahmet Fuat Ömer Keskinoğlu"dur.

Zehra Hanım ile Ömer Lütfü Beyin oğlu, tiyatro sanatçısı Mehmet Keskinoğlu’nun babasıdır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve bir süre savcı yardımcılığı yapmıştır. Daha sonra bu görevden ayrılarak, 1950’ye kadar Ankara, 1950’den sonra da İstanbul Barosuna bağlı olarak avukatlık yapmıştır.

Avukatlığının yanı sıra 1930'lu ve 1940'lı yıllarda şiirler yazıp yayımladı. İlk şiirlerinde "Fuat Ömer" imzasını kullandı. Yayımlanan ilk şiiri olan "Sahne", 1929 yılında Hayat mecmuasında çıktı. Varlık, Ağaç, Oluş ve İnsan dergilerinde yayımladığı bazı şiirlerini 1940 yılında Petek adlı şiir kitabında topladı..

Yahya Kemal Beyatlı, Ercüment Behzat Lav, Nurullah Ataç, Sabahattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Melih Cevdet Anday gibi önde gelen şair ve yazarla yakın arkadaşlıklar kurdu. 1945'te Halikarnas Balıkçısı’nın ön ayak olduğu ilk Mavi Yolculuk’ta o da bulundu.

Fuat Ömer Keskinoğlu şair dostlarının davalarında savunma avukatı olarak görev yaptı. 1938 Harp Okulu Davası’nda Nâzım Hikmet’in, 1940'ta, İstanbul Erkek Lisesi'nden sınıf arkadaşı olan Sait Faik Abasıyanık'ın avukatlığını yaptı.

Fuat Ömer'in, Türk kültür tarihinin önemli olaylarından birinde daha dolaylı rolü vardır. Matematikçi Haluk Oral'ın kişisel çabasıyla ulaştığı bilgilere göre Orhan Veli Kanık'ın vefatından önce beyin kanaması geçirdiği ev, Fuat Ömer'in kız arkadaşı Muzaffer Gençay'ın evidir.[1][2]

Melih Cevdet Anday onun için “Yakın dostlarından biri olunca anladım ki, büyük bir ozan olmak için yanıp tutuşan bir ruhu vardı, kimselere belli etmiyordu bunu. Bekliyordu. İki oğlunu yetiştirecek, emekliye ayrılacak, sonra da kendini tümden şiire adayacaktı. Ama şiir kimseyi beklememiştir ki! Bunu Fuat Ömer de biliyordu elbet, ama o günü şiire yeniden başlayacağı o büyük günü boyuna ileri atarak oyalanıyordu” diye yazmıştır.[3]

Yahya Kemal, "Eslâf kapıldıkça güzelden güzele / Fer vermiş o neşveyle gazelden gazele / Sönmez seher-i haşre kadar şi'r-i kadîm / Bir meş'aledir devredilir elden ele." mısralarından oluşan rubaisini Fuat Ömer'e ithaf etmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Edebi Hakimiyet'te Orhan Veli". Hakimiyet Gazetesi. 28 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Haluk Oral (Kasım 2015). Bir Roman Kahramanı: Orhan Veli. Yapı Kredi Yayınları. ISBN 978-975-08-3515-5. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Biyografya". 13 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü". 23 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahya Kemal Beyatlı</span> Türk yazar ve siyasetçi

Yahya Kemal Beyatlı, doğum adıyla Ahmed Agâh, Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır.

<i>Sezen Aksu Söylüyor</i> Stüdyo albümü

Sezen Aksu Söylüyor, Sezen Aksu'nun 7 Temmuz 1989 çıkışlı dokuzuncu stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

Garip hareketi, garipçiler ya da birinci yeni; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın kurduğu ve Türk şiirinde yer etmiş anlayışları reddeden ve söyleyiş güzelliğini esas alan edebiyat akımıdır.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

Yaprak, 1 Ocak 1949 - 1 Haziran 1950 arasında, Orhan Veli Kanık'ın önderliğinde Ankara'da yayınlanmış Türkçe edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Eyüboğlu</span> Türk yazar, akademisyen ve çevirmen

Sabahattin Eyüboğlu, Türk yazar, çevirmen ve akademisyendir.

Halim Şefik Güzelson, Türk şair. Çocukluk arkadaşı Orhan Veli'nin çizgisinde şiirler kaleme aldı. Çeşitli dergi ve gazetede şiirler yayımladı. Tek şiir kitabı Otopsi, 1978 yılında yayımlandı.

1998 yılında Kitap-lık dergisinin Türkiye'nin kuruluşunun 75. yıldönümü sebebiyle edebiyat dünyasında yaptığı bir anket sonucu şekillenen liste. Listede Cumhuriyet'in kuruluşundan 75. yılına kadar öne çıkan 75 yazılı eser belirlenerek bir Türk Edebiyatı Kanonu oluşturulmaya çalışılmıştır.

Radi Fiş, Rus yazar. 1924 yılında Leningrad'da doğdu. Moskova Şarkiyat Enstitüsünün Türkçe Bölümünde okudu. Orhan Kemal, Melih Cevdet Anday ve Sabahattin Ali'nin şiirlerini Rusçaya çevirdi.

<i>Garip</i> (kitap) Şiir kitabı

Garip, Türk şairler Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın 1941 yılında İstanbul'da yayınlanan ilk şiir kitabı. 1945 yılında, yalnızca Orhan Veli'nin imzası ve şiirleriyle yeniden basılan eser Garip Akımı'nın ismine kaynak olmuştur.

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Erol Güney</span>

Erol Güney, Türk-İsrailli çevirmen ve gazeteci. 1940'lı yıllarda klasik eserlerin Türkçeye çevrilmesinde görev almış, Dostoyevski, Çehov, Molière gibi birçok yazarın Türkçeye ilk olarak kazandırılmasını sağlamıştır. 1950'li yıllarda yaptığı bir haber yüzünden vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra İsrail'de yaşamaya devam etti. Şalom Gazetesinde yazılar yazdı. 2009 yılında hayata veda etti.

Efe Murat Balıkçıoğlu, Türk şair ve çevirmen.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir. Şiirde, Halk edebiyatında olduğu gibi hece ölçüsü kullanılmıştır. Genellikle sözcüklerin akla gelen ilk anlamları kullanılmıştır. Yazarların verdikleri eserlerde millî hisler ön planda olurken, eserlerdeki kişiler halk arasından seçilmiş sıradan kişilerdir. Bu akıma dahil olan şairler şiirlerini Kültür Haftası, Hisar ve Çınaraltı gibi dergilerde yayınlamışlardır. Bu akıma dahil olan yazarlar: Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Kemal Çağlar, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne ve Coşkun Ertepınar'dır. Dönem şairlerinden Arif Nihat Asya Türk edebiyatında "Bayrak Şairi" olarak bilinirken Ömer Bedrettin Uşaklı "Anadolu Şairi", Kemalettin Kamu ise "Gurbet Şairi" olarak bilinir. Bu akımın diğer şairlerinden Ahmet Kutsi Tecer Âşık Veysel'i Türk edebiyatına tanıtan kişidir. Necmettin Halil Onan "Bir Yolcuya" adlı şiiriyle hamaset edebiyatına ait örnekler vermiştir. Behçet Kemal Çağlar ise şiirlerinde Atatürk devrimleri ve Atatürk sevgisi gibi konular ön plana çıkarmış ve Faruk Nafiz Çamlıbel ile Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şairler Sokağı</span> Avanos, Nevşehirde turistik bir sokak

Avanos Şairler Yolu, Nevşehir'in Avanos ilçesinde, 2018 yılında Avanos Kaymakamlığı ve Avanos Belediyesi tarafından hayata geçirilen bir sokaktır. Bu yol, eski Avanos bölgesinde yer alan Dr. Hacı Nuri Bey Konağı'ndan başlayarak Bayramtepe'ye kadar uzanır.