İçeriğe atla

Fuat Necati Öncel

F. N. Öncel

Fuat Necati Öncel (d. 1 Mayıs 1940, Şanlıurfa), Türk hukukçu ve siyasetçi.

Urfa'nın Fransız işgalinden kurtuluşunun kahramanlarından Hacıisazade Halil Ağa'nın oğludur.[1][2] 1967'de Türkiye İşçi Partisi Beşiktaş İlçe Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilerek siyasi hayatına başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1969 yılında mezun oldu. Şanlıurfa Barosu'na kayıtlı serbest avukatlık yaparken siyasete atıldı. 1974-1980 arası CHP Viranşehir İlçe Sekreterliği, bilahare CHP Şanlıurfa İl Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunarak aktif siyaset yapmıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra siyaset yasaklarının kalkmasıyla, 1983 yılında SODEP'in kurucuları arasında bulundu ve aynı partinin Şanlıurfa il başkanlığını yürüttü. SODEP ve Halkçı Parti'nin birleşmesinden doğan Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin de kurucularından biri olup somut program ve tüzüğün hazırlanmasında etkin rol oynamıştır. Aynı partide iki dönem Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği yapmıştır.[3] Sosyaldemokrat Halkçı Parti Siirt Bölge Toplantısı'nda Parti Meclisi Üyesi Turgut Atalay'ın parti tüzüğünün Kürtçeye tercüme edilmesinin demokratik bir açılım olabileceğini ileri sürmesi üzerine, 'Kürtçülüğü özendirme' gerekçesi ile SHP Merkez Disiplin Kurulun'nda görüşülen kesin ihracına karşı çıkmış ve ret oyu kullanarak karara muhalefet şerhi koymuştur. Keza, SHP Malatya milletvekili İbrahim Aksoy'un Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada parti sekreteryasını eleştirmesi üzerine sevk edildiği Merkez Disiplin Kurulunda görüşülen ihracına da ifade özgürlüğü açısından ret oyu kullanarak karşı çıkmıştır. Danielle Mitterand Vakfı ve Paris Kürt Enstitüsü tarafından 14-15 Ekim 1989'da tertip edilen Paris'teki 'Kürt Konferansı'na' katılan SHP milletvekilleri Mahmut Alınak, Salih Sümer, Ahmet Türk, Adnan Ekmen, Kenan Sönmez, Mehmet Ali Eren ve İsmail Hakkı Önal'ın kesin ihraçlarına karşı çıkarak ret oyu kullanması ve Parti Genel Merkezi'yle ters düşmesi neticesinde bu görevinden görev süresi bitince ayrılmış ancak parti içi çalışmalarına devam etmiştir.[4] 1995'te SHP'nin CHP ile birleşme sürecinde aktif rol oynamıştır. 2001 yılında, yine aynı çizgide siyaset yürüten CHP'den; ters düştüğü Genel Merkez politikalarından ötürü istifa etmiştir. 2013'te Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Bilim ve Danışma Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. Ocak 2015'te HDP'nin Üst Kurul Üyeliğine seçilmiştir.

Ailesi

1948 Londra Olimpiyatları Şampiyonu ve ünlü iş adamı Gazanfer Bilge'nin[5] yeğeni Avukat Melihat Öncel ile evlidir, 2 kız ve 1 erkek çocuk babasıdır.

Oğlu Ahmet Feyyad Öncel, Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, yine makine mühendisliği alanında Houston Üniversitesi'nden 2011 yılında doktora derecesini "Heat Transfer Enhancement Caused by the Production of Sliding Vapor Bubbles in Laminar Subcooled Flow in a Narrow Channel" isimli tezi ile kazanmıştır.[6] Şu anda Teksas merkezli bir petrol firmasında mühendislik teknolojileri alanında müdür olarak çalışmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Urfa Kahramanları, s. 225-230
  2. ^ Milli Mücadelede Urfa, Av. Müslüm Akalın
  3. ^ Türkiye'de Kim Kimdir (1985-1986), Profesyonel İletişim Yayınları, s. 476
  4. ^ Hayaletler Prensi, Ahmet Kahraman
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2009. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Baykal</span> Türk siyasetçi (1938–2023)

Deniz Baykal, Türk avukat, siyaset bilimci, akademisyen ve siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisinin 4. genel başkanıdır. 1995-1996 yılları arasında başbakan yardımcılığı görevini yürüttü. Birçok hükûmette yer alan Baykal, kısa aralıklar dışında 1992-2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisinin genel başkanlığını yaptı. 2002-2010 yılları arasında CHP'yi ana muhalefet partisi olarak yönetti.

Aydın Güven Gürkan, Türk siyasetçi, milletvekili ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Cem</span> Türk politikacı ve gazeteci

İsmail Cem, Türk siyasetçi ve gazeteci. 1997 ile 2002 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Abdi İpekçi ile kuzenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Calp</span> Türk bürokrat ve siyasetçi (1922-1998)

Necdet Calp, Türk bürokrat ve siyasetçi. Bürokraside kariyer yapmış, 12 Eylül dönemi sonrasında da günün şartlarının sol kanat partisi Halkçı Parti'nin lideri olarak hatırlarda kalmış olan Calp, 22 Ekim 1983 günü Turgut Özal'ın da yer aldığı bir seçim öncesi televizyon tartışmasında Boğaziçi Köprüsü için "Satamazsınız beyefendi satamazsınız" deyişi ile akıllarda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1990–1993)

Halkın Emek Partisi (HEP), 1990-93 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyaldemokrat Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1995)

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sarıgül</span> Türk politikacı

Mustafa Sarıgül, Türk iş insanı ve siyasetçidir. 1999-2014 yılları arasında İstanbul'un Şişli ilçesinin belediye başkanlığını yaptı. 23 Haziran 2023'e kadar 17 Aralık 2020'de kurduğu Türkiye Değişim Partisi'nin genel başkanlığı görevini üstlendi. 14 Mayıs 2023 itibarıyla Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–1985)

Halkçı Parti (HP), 12 Eylül Darbesi'nden sonra kurulmuş merkez sol bir Türk siyasal partisiydi.

Mehmet Moğultay, Türk avukat, siyaset - devlet adamı, eski Adalet Bakanı, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı.

Cezmi Kartay, Türk siyasetçidir.

Mehmet Ercan Karakaş, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Günay</span> Türk siyasetçi ve hukukçu

Ertuğrul Günay, Türk siyasetçi ve hukukçu.

Mehmet Tomanbay Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Gürsel Tekin</span> Türk siyasetçi

Gürsel Tekin, Türk siyasetçi ve eski CHP milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Tacettin Bayır</span> Türk politikacı

Tacettin Bayır, Türk siyasetçi. CHP İzmir eski İl Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–1985)

Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP), 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1983'te siyasi faaliyetler serbest bırakılınca, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin tabanını sahiplenmek için kurulmuştur.

Nail Atlı -, Türk siyasetçidir.

Beyzade Özkahraman Türk bürokrat, akademisyen ve hekim.