İçeriğe atla

Fuat Keyman

Fuat Keyman
DoğumEmin Fuat Keyman
1958 (65-66 yaşında)
VatandaşlıkTürkiye
Kariyeri
DalıUluslararası İlişkiler
Çalıştığı kurumlarKoç Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
İstanbul Politika Merkezi

Emin Fuat Keyman, (d. 1958), uluslararası ilişkiler uzmanı Türk akademisyen, siyaset bilimcisi.

Fuat Keyman, Sabancı Üniversitesi'nin rektör yardımcısıdır ve uluslararası ilişkiler bölümünde profesör unvanıyla çalışmaktadır. Fuat Keyman, İstanbul Politikalar Merkezi'nin de yöneticisidir. Demokratikleşme, küreselleşme, uluslararası ilişkiler, Türkiye-AB ilişkileri, Türk dış politikası ve sivil toplum gelişimi konularında uzmandır. Bilim Akademisi aslî üyesidir.[1]

Akademik Hayatı

Fuat Keyman, lisansını 1981 yılında, yüksek lisans derecesini ise 1983 yılında Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tamamladı. Doktorasını 1991 yılında Carleton Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler ve karşılaştırmalı politika alanında aldı.[2]

Keyman, 1994'ten 2002 yılına kadar Bilkent Üniversitesi'nin siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde ders verdi. 2002 yılında Koç Üniversitesi'ne geçti. 2010 yılına kadar uluslararası ilişkiler bölümünde ders verdi.[2]

Habertürk gazetesi yazarı Fehmi Koru, Milliyet gazetesi yazarı Derya Sazak, İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Mustafa Erdoğan'la birlikte her pazar günü TRT 1'de yayınlanan Politik Açılım başlıklı programa katılmaktadır.

Özel Hayatı

Fuat Keyman evlidir, bir kızı ve bir oğlu vardır.

Makaleleri

  • Symbiotic Antagonisms: Competing Nationalisms in Turkey (İç içe Çatışmalar: Türkiye'de Milliyetçilik) (Utah University Press, Utah, 2009/10, Ayşe Kadıoğlu ile birlikte),
  • Remaking Turkey: Globalization, Alternative Modernities, Democracy (Türkiye'nin Yeniden-İnşası: Küreselleşme, Alternatif Moderniteler, Demokrasi) (Lexington, Oxford, 2007),
  • Turkish Politics in a Changing World (Değişen Dünyada Türk Siyaseti) (Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2007, Ziya Öniş ile beraber),
  • Citizenship in a Global World: European Questions and Turkish Experiences (Küreselleşen Dünyada Vatandaşlık: Avrupa Soruları, Türkiye Deneyimleri) (Routledge, London, Ocak, 2005, Ahmet İçduygu ile beraber),
  • Globalization, State, Identity/Difference: Towards a Critical Social Theory of International Relations (Küreselleşme, Devlet, Kimlik/Farklılık) (Humanities Press, New Jersey, 1997),
  • Küreselleşme, Avrupalılaşma ve Türkiye'de Vatandaşlık, (Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2009),
  • Türkiye'nin İyi Yönetimi, (Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2008),
  • Değişen Dünya, Dönüşen Türkiye (Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2006)
  • Türkiye ve Radikal Demokrasi (Alfa, İstanbul, 2001)

  • Türkiye Siyasi Tarihi ve Demokratikleşme (Osmanlı'dan İkibinli Yıllara Türkiye'nin Politik Tarihi)(Savaş Yayınevi, 4. baskı, 2012)
  • Sekiz Kentin Hikâyesi - Türkiye'de Yeni Yerellik ve Yeni Orta Sınıflar (Metis Yayınları, 2020, Berrin Koyuncu Lorasdağı ile birlikte)

Kaynakça

  1. ^ "Asli Üyeler". Bilim Akademisi. 17 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  2. ^ a b "Fuat Keyman". web.archive.org. 31 Mart 2022. 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

İbrahim Ömer Madra, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı, siyâset bilimci, radyo programcısı ve yazar. Ortak kurucularından olduğu Açık Radyo’nun genel yayın yönetmenidir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusuna dikkat çekmek için çalışan bir iklim aktivistidir.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Giddens</span> İngiliz Sosyolog, Toplumbilimci

Anthony Giddens, İngiliz toplumbilimcidir.

Küreselleşme ya da globalleşme, ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alışverişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir.

Faruk Sönmezoğlu, Türk uluslararası ilişkiler profesörü, öğretim üyesi ve yazar.

Mustafa Erdoğan, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu. Aynı fakültede yüksek lisans ve doktorasını yaptı (1981-88). İdari yargıda hâkim olarak çalışırken 1985 yılında, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde akademik mesleğe intisap etti. Erdoğan, 1991 yılında Anayasa Doçenti oldu, 1997 yılında Profesörlüğe yükseldi. 1997-98 akademik yılında Amerika'nın Virginia eyaletindeki George Mason Üniversitesinde Fulbright bursiyeri olarak araştırmalar yaptı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bir dönem dekanlık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Ülke Kaynak</span> Türk akademisyen, Mahir Kaynakın kızı

Deniz Ülke Kaynak, Türk akademisyen.

Süleyman Seyfi Öğün,, Türk siyaset bilimci.

Ayhan Aktar, Türk profesör, yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Dani Rodrik</span> Türk ekonomist

Dani Rodrik, Yahudi asıllı Türk ekonomist.

Sabri Sayari Türk akademisyen. Türkiye ve Orta Doğu siyaseti ve ekonomisi üzerine araştırmaları ile tanınmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nin tanınmış üniversitelerinde, akademilerinde, düşünce kuruluşlarında, öğretim üyeliği, danışmanlık, editörlük ve idare heyeti üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

Mensur Akgün siyâset bilimi, uluslararası ilişkiler uzmanı akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İstanbul, Türkiye'de 2010 yılında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Altunizade ve Ümraniye Yerleşkelerinde, 3 fakülte çatısı altında 13 bölümden oluşmaktadır. Hukuk, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Psikoloji, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), Mütercim-Tercümanlık (Arapça), Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce), Ekonomi (İngilizce), Sosyal Hizmet, İslam ve Din Bilimleri ve Uluslararası İlahiyat bölümleri bulunmaktadır.

Mustafa Aydın, Türk akademisyen. 2010-2018 yıllarında Kadir Has Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmüştür. Avrupa Bilimler ve Sanat Akademisi ve OECD Yüksek Öğretimin Uluslararası Yönetimi Programı Yönetim Kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Ülman</span>

Prof. Ahmet Haluk Ülman, Türk siyaset adamı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Kalaycıoğlu</span> Türk siyaset bilimci ve profesör

Ersin Kalaycıoğlu, Türk siyaset bilimci.

Ümit Cizre, Türk akademisyen, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü.

İlhan Yaşar Hacısalihoğlu, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı ve coğrafyacı. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi rektörüdür.

Ayşe Buğra, Türk ekonomist, akademisyen, sosyal bilimci ve yazar.