İçeriğe atla

Fuat Balkan

Fuat Balkan
1. Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı
Görev süresi
1923-1938
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenRıdvan Safa Bora
4. Beşiktaş JK Başkanı
Görev süresi
1935-1938
Yerine geldiğiA. Ziya Karamürsel
Yerine gelenA. Ziya Karamürsel
Görev süresi
1926-1928
Yerine geldiğiAhmet Fetgeri Aşeni
Yerine gelenAhmet Fetgeri Aşeni
Görev süresi
1918-1923
Yerine geldiğiFuat Paşa
Yerine gelenSalih Bey
Türkiye Büyük Millet Meclisi
6., 7. ve 8. Dönem Milletvekili
Görev süresi
3 Nisan 1939 - 24 Mart 1950
Seçim bölgesi1939Edirne
1943Edirne
1946Kocaeli
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Ocak 1887(1887-01-01)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 28 Mayıs 1970 (83 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeri Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Vatandaşlığı Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti
Milliyeti Türk
Partisi Cumhuriyet Halk Partisi
Mesleği Eskrimci, asker, siyasetçi, spor yöneticisi
Ödülleri İstiklal Madalyası
Askerî hizmeti
Bağlılığı Osmanlı
Türkiye
Rütbesi Yüzbaşı
Çatışma/savaşları I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı

Fuat Balkan (1887 - 28 Mayıs 1970), Türk eskrimci, asker, siyasetçi, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı üyesi ve 4. başkanıdır.

Hayatı

Osmanlı Ordusu'nun bir subayı olarak I. Dünya Savaşı’nda, Batı Trakya’da Bulgar komitacıları ile Sırp ve Yunanlara karşı mücadele etti. 1908-1923 yılları arasında aralıksız olarak, önemli ve gizli görevlerde bulunmuş, Batı Trakya’da, Yunanların Anadolu’ya sevk edecekleri kuvvetleri Rumeli’de oyalamakla görevlendirilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kendisine yazılı olarak verilen görev talimatı aşağıdaki gibidir:

...Başlangıçta Trakya heyeti Cevat (Abbas), Şakir (Kesebir) ve Fuat (Balkan) Beylerden mürekkeptir. Cevat Bey Bulgar memurları ve nasyonalistleri ile yegane temas edecek ve Anadolu'nun bir nevi yarı temsilcisi sıfatıyla görünecek şahsiyettir... Fuat Bey Batı Trakya ve Makedonya dolaylarında fiili hareketleri ve ayaklanmaları müstakilen idare edecek çalışmasını tanzim ve tatbik hususunda tamamen serbest bırakılacaktır. Trakya heyetine verilen tahsisatın en mühim kısmı, Fuat Bey'in idare edeceği harekata tahsis olunup ayrılmak icap eder...

Türkiye Büyük Millet Meclisi Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reis Vekili

Birinci Ferik Fevzi (Çakmak)

— [1]

Lozan Antlaşması’ndan sonra Mareşal Fevzi Çakmak, kendisine takdirname göndermiş ve “sonsuz hizmetleri” için kendisine teşekkür etmiştir. İstiklal Madalyası sahibidir.. Türkiye Büyük Millet Meclisi VI. ve VII. dönem Edirne, VIII. dönem Kocaeli milletvekilliği yaptı.[2]

Fuat Balkan'ın kendisi tarafından kaleme alınan anıları, ölümünden 38 yıl sonra Turgut Gürer tarafından "Komitacı" adıyla yayımlanmıştır.[3]

Spor yaşamı

Eskrim

Türkiye Eskrim Federasyonu'nun ilk başkanı olan Balkan, 15 yıl boyunca görev yaptı.[4]

Beşiktaş JK

1918-1923, 1926-1928 ve 1935-1937 yıllarında üç dönem Beşiktaş'ta başkanlık yapmıştır.[5] BJK Kulüp Sicili'nde "1 numaralı kurucu" olarak yer almaktadır. Aynı zamanda 1960 yılında faaliyete geçen Beşiktaş Kulübü Divan Kurulunun üye listesinde de 1 numaralı üyedir. Beşiktaş'ın kurucularından olan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, 31 Mart 1909'daki siyasi olaylardan sonra Edirne'den İstanbul'a geldiler. Siyasi olayların yatışmasının ardından başarılı bir eskrimci ve eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey'de jimnastik yapan gençleri topladı ve birlikte spor yapma fikrini onlara kabul ettirdi. Beşiktaş'ın Ihlamur semtindeki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı.[6]

Olimpiyatlar

Balkan, 1924 Paris ve 1928 Amsterdam Olimpiyatları'nda ülkesini temsil etti. Olimpiyatlara katılan ilk Türk eskrimci olduğu 1924'te, bireysel kılıç mücadelesinde ilk tur grubunda altıncı ve son sırada yer alarak elendi. 1928'de ise Enver Balkan, Muhuttin Okyavuz ve Nami Yayak ile birlikte, takım kılıç mücadelesine yarı finalde veda etti.[7]

Kaynakça

  1. ^ Fuat Balkan'ın Hatıraları Arma Yayınları, İstanbul 1998 s 90-92
  2. ^ TBMM Albümü (1920-2010). TBMM Basın ve Halka İlişkiler Müdürlüğü. Nisan 2010. s. 510. ISBN 9789758805051. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 
  3. ^ "Internethaber.com - BJK'nin 1 numaralı kurucusu". 16 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2008. 
  4. ^ "BAŞKANLARIMIZ ve DÖNEMLERİ". eskrim.org.tr. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2016. 
  5. ^ "BJK resmi site - Başkanlar". 20 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2008. 
  6. ^ "BJK resmi site tarihçe sayfaları". 3 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2008. 
  7. ^ "Fuat Balkan". sports-reference.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 
Sportif görevi
Önce gelen:
Fuat Paşa
Ahmet Fetgeri Aşeni
Abdülkadir Ziya Karamürsel
Beşiktaş JK 4. Başkanı
1918 - 1923
1926 - 1928
1935 - 1937
Sonra gelen:
Salih Bey
Ahmet Fetgeri Aşeni
Abdülkadir Ziya Karamürsel
Önce gelen:
'
Türkiye Eskrim Federasyonu 1.Başkanı
1923 -1938
Sonra gelen:
Rıdvan Safa Bora


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş JK</span> İstanbul merkezli Türk spor kulübü

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye futbolunda 1959'dan sonra şampiyon olma başarısı gösteren 6 kulüpten birisidir. Ayrıca futbol takımı armasında ay-yıldız olan 4 Türk takımından biridir. Kulübün yönetim kurulu başkanı Hasan Arat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Fevzi Çakmak</span> 2. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Fevzi Çakmak, Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonraki ikinci ve son mareşali. İlk Millî Savunma Bakanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet dönemindeki ilk genelkurmay başkanı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 3 Şubat 1920 ile 5 Nisan 1920 tarihleri arasındaki Harbiye Nazırı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş TV</span> Türk televizyon kanalı

Beşiktaş TV, Beşiktaş JK'ın resmî televizyon kanalıydı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü tarafından ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'yle ilgili haberler, programlar ve özel söyleşiler yayınlamaktaydı. 20 Ocak 2011 tarihinde Digiturk Platformu üzerinden tekrar yayına başladı. BJK TV Genel Müdürü Bülent Ülgendi.

Serdar Bilgili Türk iş insanı, spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 31. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

Talat Asal, Türk siyasetçi, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 21. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Yağmur</span> Türk basketbolcu

Mehmet Yağmur, Türk basketbolcudur. Oyun kurucu pozisyonunda görev almaktadır. Basketbol Süper Ligi ve EuroCup ekiplerinden Türk Telekom forması giymektedir. 2004 Yılında İzmir Özel Türk Koleji'nden mezun olmuş, aynı yıl Ege Üniversitesi Spor Akademisine kaydolmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Müzesi</span>

Beşiktaş Müzesi, Vişnezade, İstanbul'da Beşiktaş Park'ın altında bulunup stat inşaatı sırasında korunan tarihi 19 Mayıs kapısından girilen spor müzesidir. Beşiktaş'ın kazandığı kupaların sergilendiği müzede kupaların, fotoğrafların, belgelerin, formaların yanı sıra koyu bir Beşiktaş taraftarı olan eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in kulübe hediye ettiği özel bir kılıç da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (kadın voleybol takımı)</span> BJK kadın voleybol takımı

Beşiktaş veya sponsorluk anlaşması gereği Beşiktaş Ayos, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Sultanlar Ligi'nde mücadele eden voleybol takımı. Beşiktaş, maçlarını Süleyman Seba Spor Salonu'nda oynamaktadır. Başantrenörü Recep Vatansever'dir.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Bey</span>

Şeref Bey ya da bilinen bir diğer ismiyle Ahmet Şerafettin Bey, Türk futbolcu, teknik direktör ve futbol hakemi. Beşiktaş'ın futbol şubesinin kurucusu olup, Beşiktaş futbol takımının ilk kaptanı ve teknik direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (kürek takımı)</span> Kürek takımı.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Kürek Şubesi, 1990 yılında kurulan ve faaliyetlerini BJK Pendik Tesisleri'nde TKF'ye bağlı olarak sürdüren Beşiktaş JK'nin aktif olarak mücadele ettiği 13 şubesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Akyüz</span> Türk asker ve diplomat

Muhittin Akyüz, Türk asker, diplomat, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan üst dereceli komutanlardan birisidir. Savaştan sonra diplomat ve milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Fetgeri Aşeni</span>

Ahmet Fetgeri Aşeni, Türk donanma subayı, jimnastikçi, spor yöneticisi, siyasetçi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 6. başkanıdır. Aşeni, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nesine.com</span> Türk bahis sitesi

Nesine.com, Doğan Online bünyesindeki D Elektronik Şans Oyunları ve Yayıncılık A.Ş.'nin sahibi olduğu çevrimiçi şans oyunları platformudur. Site bilyoner.com, oley.com, misli.com, tuttur.com ve birebin.com ile birlikte Türkiye'de halen yayında olan altı yasal şans oyunu bayisinden biridir. 18 yaşını geçmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları siteye üye olarak İddaa ve Spor Toto oyunlarına katılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Orman</span> Türk inşaat mühendisi ve 33. Beşiktaş JK başkanı

Fikret Orman, Türk inşaat mühendisi, iş insanı, Spor yöneticisi, 33. Beşiktaş Başkanı ve 9. Kulüpler Birliği Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Aykut</span> Türk siyasetçi

Mehmet Şerafettin Aykut, Türk siyasetçi.

Salih Fuat Keçeci, Türk Siyasetçi, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübünün 12. başkanıdır.

Nuri Togay,, Türk siyasetçi, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 16. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Demiray</span> Türk siyasetçi

Ahmet Ekrem Demiray -, Türk siyasetçi.

Enver Balkan, Türk eskrimci. Beşiktaş JK Divan Kurulunun ilk başkanlığını yapmıştır. Kardeşi Fuat Balkan ve yeğeni Nihat Balkan da eskrimle uğraşmıştır.