İçeriğe atla

Fuar

Ünlü Nottingham Goose Fuarı,1983, İngiltere

Fuar, ticareti geliştirmek amacıyla belli bir süre için kurulan pazar. Alıcı ve satıcıların bir araya gelerek iş anlaşmaları yaptıkları bu pazarlar genellikle aynı yerlerde ve düzenli aralıklarla, her yıl aynı tarihte birkaç haftalığına kurulurlar. Bu sergiler tek bir iş koluna ya da belirli bir iş kolunun tek bir dalını konu alabileceği gibi her tür ürünü ve hizmeti de kapsayabilir.

Uluslararası ticarette büyük önemi olan fuarlar 21. yüzyılda daha da önemli hâle gelmiştir. Avrupa'da olsun Asya'da olsun dünyanın çeşitli yerlerinde her yıl düzenlenen bu pazarlar, binlerce satıcı ve alıcıyı bir araya getirerek büyük bir alışveriş potansiyeli yaratmaktadır.

Ticari ve iktisadi boyutu gittikçe ön plana çıkan fuarlarda katılımcı firma ya da kuruluşlar kendilerine ayrılmış alanlarda ziyaretçileriyle görüşmeler yapmakta, ürünlerini sergilemekte veya bu alanlarda kendi kurumsal renk ve imajlarına yer veren fuar stantlarında çeşitli görseller kullanarak kendilerini, ürünlerini ya da hizmetlerini tanıtmaktadır. Bu boyutuyla fuarlar aynı zamanda fuar hizmetleri endüstrisinin de doğuşuna neden olmuş, fuarların düzenlendiği kentlerde dekorasyon, konaklama hizmetleri, hosteslik hizmetleri, yiyecek içecek servisi gibi birçok alanda hareket yaratmıştır.

Bazı önemli uluslararası fuarlar İsviçre Sanayi Fuarı, Uluslararası Pakistan Fuarı, Milano Fuarı ve Uluslararası TATEF Fuarı'dır.

Belirli iş kollarıyla ilgili bazı önemli fuarlar Kanada Kimya ve İşlem Donanımı Sergisi ve Uluslararası Mobilya Fuarı'dır.

Türkiye'nin uzun süredir düzenlenen ve uluslararası fuarlarından biri de İzmir Fuarı'dır.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şehir</span> büyük yerleşim yeri

Şehir veya kent, en büyük yerleşim birimidir. Şehirler genellikle barınma, emlak, sanitasyon, kamu hizmeti, temel kamu hizmetleri, arazi kullanımı, imalat, hizmet, toplu ulaşım, kavşak ve iletişim için kapsamlı altyapı ve sistemlere sahiptir. Şehirler eski ve modern mimariye sahiptir. Yoğunlukları insanlar, merkezî iş alanı, iş kümesi, devlet kurumları ve işletmeler arasındaki etkileşimi kolaylaştırır ve bazen mal ve hizmet dağıtımının verimliliğini artırır. Şehirler ayrıca önemli bir finans merkezi ve kültür merkezi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Borsa</span> organize ticaret pazarı

Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, stok, hisse senedi, emtialar, döviz, istikraz, vadeli kontratlar ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekleyen bir yatırım mekanizması oluşturur ve borsa ise bu amaca ulaşmak için kullanılan bir pazardır. Borsa, yatırımcıların faaliyetleri için güvenli bir ortam yaratmasının yanı sıra düzenli işlem mekanızmasına, güncel fiyatlara ve gerçek zamanlı alışveriş yapmaya sahip olmasından dolayı popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Enternasyonal Fuarı</span> İzmir, Türkiyede düzenlenen bir fuar

İzmir Enternasyonal Fuarı, kısaca İEF ve İzmir Fuarı, her yıl Ağustos ve Eylül aylarında İzmir'de düzenlenen Türkiye'nin en köklü, en tanınmış ve en kapsamlı fuarıdır. Genellikle İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül tarihine denk getirilir. Kültürpark'ta düzenlenir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Dynamics AX</span>

Axapta veya Microsoft Dynamics AX, Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Dynamics ailesinden bir KKP (İngilizce: ERP) yazılımı.

İşletmeden işletmeye ya da sıkça kullanılan İngilizce business-to-business ibaresinin kısaltılmış şekli olan B2B, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen addır. B2B genellikle işletmeden tüketiciye satış (B2C) ve tüketiciden tüketiciye satış ile karşılaştırılır. Son yıllarda e-B2B türü de yaygınlaşmıştır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elektronik ticaret; “bireyler ve kurumların, açık ağ ortamında internet ya da sınırlı sayıda kullanıcı tarafından ulaşılabilen kapalı ağ ortamlarında internet, yazı, ses ve görüntü şeklindeki sayısal bilgilerin işlenmesi, iletilmesi ve saklanması temeline dayanan ve bir değer yaratmayı amaçlayan ticari işlemlerin tümünü ifade etmektedir.” şeklinde tanımlanmıştır.

  1. Daha iyi müşteri tatmini ve desteği
  2. Yeni ürün ve hizmetlerin pazara hızla sunulması
  3. Daha iyi servis
  4. Daha iyi alış ve satış işlemleri
  5. Daha az işletim maliyeti
  6. Daha az üretim maliyeti
  7. Daha düşük stok maliyeti
<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Irak Fuarı</span>

Irak Uluslararası Fuarı, Irak'ın en büyük fuar organizasyonudur. Ancak savaştan dolayı 2003, 2004, 2005 yıllarında düzenlenememiştir. 2006 yılında 7-11 Haziran'da Gaziantep'te düzenlenmiştir. Birinci Körfez Krizi’nden önce 1985 yılında Türkiye'nin Irak'a olan ihracatı 961 milyon dolara ulaşmıştır ve Irak'a yapılan bu ihracat miktarı o yıl Türkiye ihracanının %4,6'sını oluşturuyordu. Ancak krizden sonra 100 milyon ABD doları seviyelerine kadar düşen Irak-Türkiye ticaret hacmi, Dış Ticaret Müsteşarlığının “Komşu Ülkelere Yönelik İhracat Stratejisi” çerçevesinde yeniden eski seviyesine yaklaştı. 2005 yılı itibarıyla 2,8 milyar dolarlık ihracat, 2 milyar doları aşan re-export ve savaş sonrasındaki 2 yıllık sürede 3 milyar dolar civarındaki müteahhitlik hizmetleriyle birlikte gerçekleşen ekonomik ilişkiler, Irak’ı bugün Türkiye'nin beş büyük ticari partnerinden biri yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret</span> mal veya hizmet değişimi ya da anlaşması

Ticaret, malların/ürünlerin üretim sürecinden tüketimine kadar geçen zamanda, ekonomik değer taşıyan başka nesneler ile değiştirilmesi, alışı ve satışı anlamında kullanılmaktadır. Ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takastır. Takas yöntemi ile, mal ve hizmetler birbiri karşılığında değiş tokuş edilir. Günümüzde ise artık değişim aracı olarak para kullanımının keşfedilmesi insanlık tarihinin erken dönemlerine dayanmaktadır. Pek çok tarihçi ticaretin, iletişimin doğuşunu takiben takas yöntemiyle başlamış olduğunu düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar (ekonomi)</span> ekonomide taraflar arası alışverişi mümkün kılan sistemler ya da tesisler

Pazar ya da piyasa, ekonomide her türlü mal ve hizmetin alınıp satıldığı veya takas yoluyla el değiştirdiği yer olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, semt pazarları, borsalar, fuar, sergi ve panayırlar, farklı ülkeler ile kişi veya kuruluşlar arasındaki değiş-tokuş faaliyetine konu olan alanlar pazarı oluşturur. Satıcıların serbest bir şekilde karşılaştıkları, kâr amaçlı ya da kâr amaçsız her türlü mal ve hizmetin alıcı ve satıcılar arasında değiştirildiği, değişim fiyatının oluştuğu yer veya koşullar dizisi, şeklinde tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi</span>

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi. ya da kısa adıyla İGEME Türkiye ihracatının geliştirilmesi ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulması temel amacı ile 1960 yılında kurulmuş ve 2011 yılına kadar Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermiş bir kamu kuruluşudur. 2011 yılında yürürlüğe giren kanun hükmünde kararname ile İGEME tüzel kişiliği lağvedilmiş ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile birlikte Ekonomi Bakanlığına devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kargo gemisi</span> bir limandan diğer bir limana kargo, mal ve malzeme taşıyan gemi

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Örnsköldsvik</span> İsveçin Västernorrland ili, Örnsköldsvik ilçesine bağlı yerleşim yeri

Örnsköldsvik, İsveç'in orta-doğu kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Botni Körfezi kıyılarında yer alır. Kent özellikle kâğıt ürünleri, ağır makine ürünleri ve buz hokeyi oyuncularıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Perakendecilik</span>

Perakende satış, son tüketicilere veya alım amacı ticari kâr sağlamak olmayan kuruluşlara yapılan ürün veya hizmet satışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Expo Tel Aviv</span>

Tel Aviv Kongre Merkezi, yerelde yaygın olarak bilinen adıyla Gnei Hataarucha ve ayrıca Tel Aviv Fuar Alanı adıyla da bilinmektedir. İsrail'in başkenti Tel Aviv'in kuzeyinde bulunan Rokah Bulvarı'nda yer alan çok amaçlı bir gösteri merkezi. Merkez, Tel Aviv Üniversitesi Tren İstasyonu ile entegrelidir. Mekan Konserler, sergiler, Ticaret fuarları ve Konferanslar da dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler için hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ticaret Odası</span>

İzmir Ticaret Odası, 1885 yılında İzmir'de yer alan ticari kurum ve kişilere ait ticari işlemlerin düzenlenmesinin yanında; kentin ekonomik ve sosyal hayatında fark yaratma, gelişme sağlamak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Congresium Ankara</span> Ankarada bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksi

Congresium Ankara veya eski adıyla ATO Congresium; Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksidir. Yıl içinde birçok sanat etkinliğine, fuara, ulusal ve uluslararası fuarlara ev sahipliği yapan mekan 2010 yılından beri hizmet vermektedir.

İnegöl mobilyası, Bursa'nın İnegöl ilçesinde üretilen mobilyaları ifade eden terimdir.

Mezitli Kadın Üretici Pazarları Mersin'in merkez ilçelerinden Mezitli'de kurulmuş olan kadın üreticilere özgü bir pazar yeridir.

Deva Holding, Türkiye, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda'daki etkinliğiyle 205 milyon dolarda daha fazla ciro yapan ve Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasına giren bir ilaç şirketidir.

Selanik Uluslararası Fuarı, kısaca TIF (ΔΕΘ), Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri olan Selanik'te her yıl düzenlenen uluslararası bir sergi etkinliğidir. 1926'dan beri eylül ayının ilk haftasında düzenleniyor ve açılışı geleneksel olarak Yunanistan başbakanının bir dizi açıklamasıyla kutlanıyor. Fuar, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez 2020 yılında COVID-19 salgını nedeniyle iptal edildi.