İçeriğe atla

Fuad Abdurrahmanov

Fuad Abdurrahmanov (AzericeFuad Həsən oğlu Əbdürəhmanov; 11 Mayıs, 1915, Nuha (Şeki), Azerbaycan, Rus İmparatorluğu — 15 Haziran, 1971, Bakü, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği) Azeri Sovyet heykeltıraş ve ressam.

Fuad Abdurrahmanov, 1929-1932 yıllarında Bakü'de A. Azimzade Azerbaycan Devlet Ressamlık Okulu'nda ve 1935-1939 yılları arasında Leningrad'da Repin Leningrad Resim, Heykeltıraşlık ve Mimarlık Enstitüsünde okumuştur. 1942-1948 yılları arasında A. Azimzade Azerbaycan Devlet Ressamlık Okulunda ders vermiştir.[1]

Abdurrahmanov, "Atıcı" (1934), "Genç Aşık" (1939) ile Cevanşir, Babek Hürremi ve Köroğlu'nun kabartmaları (rölyef) ile Azerbaycan'da ün kazandı. Bakü'deki "Azad Kadın" (1960, tunç, granit) ve şair Samed Vurgun'un (1961), Duşanbe'deki şair Rudeki'nin (1964, SSCB Ressamlık Akademisinin Altın Madalyası) Buhara'daki İbn-i Sina'nın (1975, tunç, granit) abideleri ve diğer anıtsal eserleri, Fuad Abdurrahmanov'a Sovyetler Birliğinde de ün kazandırdı.[2]

Fuad Abdurrahmanov aynı zamanda portre ustası olarak da tanınmıştır. Settar Behlulzade (1947), Hezi Aslanov (mezar üstü abide, 1949), Besti Bağırova (1951), Kübalı Jesús (1962) gibi ünlülerin portre eserleriyle Abdurrahim Hakverdiyev, Mirza Fetali Ahundov, Üzeyir Hacıbeyov ve Asef Zeynallı gibi ünlü Azerilerin büst portrelelerini ve Fuzûlî'nin heykelini de yapmıştır.

1943 yılında Azerbaycan emektâr sanatçısı, 1949 yılında SSCB Resim Akademisinin temsilî üyesi ve 1956 yılında Azerbaycan halk ressamı oldu.[3]

Fuad Abdurrahmanov'un Bakü'de hatıra müzesi bulunmaktadır.

Ödüller

  • Stalin ödülü İkinci derece (1947)
  • Stalin ödülü Üçüncü derece (1951)
  • SSCB Sanat Akademisi Altın madalyası (1966)
  • İki Şeref Nişanı madalyası (1949, 1960)

Kaynakça

  1. ^ "Абдурахманов Фуад Гасан оглы - скульптор". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.  (Rusça)
  2. ^ "Абдурахманов Фуад Гасан Оглы". 1 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.  (Rusça)
  3. ^ "АБДУРАХМАНОВ ФУАД ГАСАН ОГЛЫ". Azerbaijanworld.com. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.  (Rusça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Azerbaycan'dan önce 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin yıkılması ve Kızıl Ordu'nun işgaliyle kurulan, 1920–1922 ile 1936–1991 yılları arasında varlığını sürdüren, Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Samed Vurgun</span> Sovyet Şair

Samed Vurgun (Azerbaycan alfabesi: Səməd Vurğun, Kiril: Сəмəд Вурғун; gerçek adı: Samed Yusif oğlu Vekilov - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve SSCB'nin önde gelen şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

Muhammed Fuzuli heykeli — Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunın önünde bulunan "Fuzûlî" abidesi. Ünlü Azerbaycanlı heykeltıraraşlar Ömer Eldarov ve Tokay Memmedov'un 1962 yılında birlikte yaptıkları plastik sanat eserlerindendir. Divan şairi Fuzûlînin anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mirzaağa Aliyev</span>

Mirzaağa Aliyev, Azeri tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Salahov</span> Ressam

Tahir Salahov, Sovyet-Azeri ressam. 1973–1992 yılları arasında SSCB Sanatçılar Birliği başkanlığını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Gavriil Gorelov</span>

Gavriil Nikitich Gorelov, Rus ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çerkasov</span>

Nikolay Konstantinoviç Çerkasov, SSCB Halk Sanatçısı unvanına sahip Rus oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Samed Ağa Ağamalıoğlu</span> Azeri siyasetçi

Samed Ağa Ağamalıoğlu Sovyet devlet adamı ve sosyalist devrimci, Kafkasya'da 1905 Rus Devrimi'ne katılmıştır. Samed Hasan oğlu Aliyev gerçek ismiyle Ağamalıoğlu, Elizavetpol Guberniyası Kazah bölgesinde Kyrah Kesemen köyünde köylü bir ebeveynin çocuğu olarak dünyaya geldi. Vladikavkaz askeri okulundan mezun oldu, topoğrafya eğitimi aldı. 1887 yılında, Gence'de askeri hizmete girdi ve kısa süre sonra Marksizm okumaya başladı ve sosyalist bir devrimci olup aktif Himmet üyesi oldu. 1917 Şubat Devrimi sonrası, Gence'de Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi icra komitesi üyesi oldu. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin Azerbaycan Millî Şurası'nda Müslüman Sosyalist Blok'tan milletvekili seçildi. Müsavat'ın iktidardan indirilmesinden kısa bir süre sonra, Azerbaycan SSC'nin Halk Komiseri oldu ve 1922 ile 1929 yılları arasında Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin CEC Başkanı ve Başkanlarından biri olarak görev yaptı. 1922 yılında SSCB'nin Sovyetler 1. Kongresinde, SSCB CEC üyesi sonra SSCB CEC Prezidyumu üyesi seçildi. Latin alfabesinin Doğu Sovyetlere girmesine öncülük etti. Ağamalıoğlu ayrıca devrimci hareket ve Sovyetler Birliği'nin doğu bölgelerinde kültür devrimi üzerine birçok çalışmanın yazarıdır. Tanınmış Azeri oyun yazarı Mirza Fetali Ahundov'un Kemalüddövle Mektubları'nın ilk hazırlayıcısı ve yayıncısıdır. Dönemin kültürel ikonu Maksim Gorki, onu "olağanüstü adam" olarak tanımlamıştır ve yeniden düzenlenmiş alfabe üzerine çalışmalarını çok takdir etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Gerasimov (ressam)</span> Sovyet ressam

Alexander Mikhaylovich Gerasimov görsel sanatlardaki sosyalist gerçekçiliğin önde gelen savunucularındandı. Joseph Stalin ve diğer Sovyet liderlerini resmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mir Beşir Kasımov</span>

Mir Beşir Kasımov, Sovyet Azeri siyasetçi, devrimci. Neriman Nerimanov'un ürettiği siyasetin takipçilerinden biri olan Kasımov Azerbaycan'da ulusal komünizm politikasının uygulayıcısı olarak da bilinir. İki kez Lenin Nişanı ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Hüseyin</span>

Mehdi Hüseyin, Azerbaycanlı yazar, 1941'den beri 3. Sınıf Devlet Stalin Ödülü'ne layık görülen (1950) bir Azeri ve Sovyet yazar ve eleştirmeniydi ve Tüm-Birlik Komünist Partisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mikayil Abdullayev</span>

Mikayil Abdullayev, 1921 yılında Bakü'de dünyaya gelmiş Azeri ressamdır. 1963'ten beri eski SSCB'nin Halk Ressamı ve Through India adlı bir dizinin resminin yaratıcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nizami Gencevi Anıtı (Bakü)</span>

Nizami Gencevi Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir anıttır. Anıt, şair Nizami Gencevi adına yapılmış olup Nizami Meydanı'nda İstiklaliyet, Ahmed Cevad ve İslam Seferli caddelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.

Münevver Mecit kızı Rzayeva, Azeri kökenli Sovyet heykeltıraş. İlk Azeri kadın heykeltıraş olarak bilinen Rzayeva, 1992'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

Mehdi Hüseyinzade Anıtı, 1973'te Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de dikilen, II. Dünya Savaşı'nın Azeri partizanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı Mehdi Hüseyinzade'ye ait bir anıttır. Anıtın heykeltıraşı Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı Fuat Abdurahmanov, mimarı SSCB Halk Mimarı Mikail Hüseyinov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da güzel sanatlar</span>

Azerbaycan güzel sanatlar — Azerbaycan halkının temsilcileri tarafından yaratılmış güzel sanatlar örnekleridir.