İçeriğe atla

Ftira

Ftira
Ülke(ler)Malta

Ftira, genellikle sardalye, ton balığı, patates, taze domates, soğan, kapari ve zeytin gibi dolgularla yenen, halka şeklinde, mayalı bir Malta ekmeğidir.[1] Bölgesel varyasyonlar, sandviçten çok pizza gibi servis edilen Gozo ftira'yı içerir. Gozitan ftira, kabuğun üzerine ince dilimlenmiş patates ile açık olarak veya bir calzone gibi katlanarak servis edilir.[2]

Somut Olmayan Kültürel Miras

Ftira

Malta Parlamentosu'nun UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesini [3] onaylamasının ardından, 2018'de Malta Kültür Müdürlüğü, Malta ftirasını UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras (ICH) listesine dahil etmek için bir imza kampanyası başlattı.[4][5][6][7] Yerel bir uzmana göre, Müdürlüğün Ulusal Envanterinde 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. listelendiği şekliyle 'Ftira Maltija'nın Yapılışı', On Altıncı Yüzyıla kadar uzanıyor.[8] Güçlü bir kamuoyu itirazından sonra Malta hükümeti, Malta'ya yönelik karalamayı somut olmayan kültürel miras olarak tanınması için UNESCO'ya sunacağını duyurdu.[9][10] 2020 yılında Malta iftirası UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklendi.[11][12][13][14]

Ayrıca bakınız

  • Malta mutfağı
  • Malta yemeklerinin listesi

Kaynakça

  1. ^ "A true taste of Malta". The Telegraph. 10 Mart 2017. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2023. 
  2. ^ Malta and Gozo. İngiltere: Bradt Travel Guides. 2015. s. 68. ISBN 9781784770259.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Motion to authorise the ratification of the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage". Parliament of Malta. 7 Mart 2017. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2019. 
  4. ^ "Maltese Ftira – UNESCO Intangible Cultural Heritage List hopeful". Newsbook. 13 Ağustos 2018. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2019. 
  5. ^ "PD praises initiative to list ghana and ftira for UNESCO recognition; questions exclusion of festa". Malta Independent. 19 Ağustos 2018. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2019. 
  6. ^ "Love The Maltese Ftira? You Can Now Help It Join The Hall Of Fame Of Global Human Heritage". www.change.org. October 2018. 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2019. 
  7. ^ "Is the ftira a marker of identity?". Times of Malta. 11 Ocak 2019. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2019. 
  8. ^ "What makes the Maltese ftira different from other bread?". TVM. 17 Ocak 2019. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  9. ^ "Press Release by The Ministry for Justice, Culture and Local Government: Il-'ftira' to be the first element submitted to be part of the UNESCO intangible cultural heritage list". TVM. 26 Mart 2019. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2019. 
  10. ^ "Maltese 'ftira' to be submitted to UNESCO for consideration as intangible cultural heritage". TVM. 26 Mart 2019. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2019. 
  11. ^ "Il-Ftira, culinary art and culture of flattened sourdough bread in Malta". UNESCO. 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  12. ^ "Maltese ftira added to UNESCO's Intangible Cultural Heritage List". Times of Malta. 16 Aralık 2020. 18 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  13. ^ "A Taste Of History! Beloved Maltese Ftira Officially Makes It To UNESCO's Intangible Cultural Heritage List". Lovin Malta. 16 Aralık 2020. 17 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  14. ^ "International recognition for our traditional ftira". Times of Malta. 7 Şubat 2021. 17 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Azerbaycan, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmeyi 16 Aralık 1993'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

Somut olmayan kültürel miras veya yaşayan kültürel miras, bir topluluğun veya bireyin kendi kültürel mirasının bir parçası olarak gördüğü her türlü bilgi, beceri, uygulama, ifade ve bunlarla ilişkili araç, gereç ve mekanı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, somut olmayan kültürel miras unsurlarının (SOKÜM) dünya çapında daha iyi korunmasını sağlamak ve bunların öneminin fark edilmesini sağlamak amacıyla, UNESCO tarafından 2008 yılından beri güncellenip hazırlanan; farklı ülkelerdeki önemli SOKÜM unsurlarını, acil koruma gerektirenleri ve korma alanındaki iyi uygulamaları içeren listelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

Duduk, kayısı ağacından imal edilen tahta nefesli çalgı. Ermenistan çıkışlı olan bu çalgının varyasyonları Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Türkiye ve İran da dâhil olmak üzere Kafkasya ve Orta Doğu'nun diğer bölgelerinde görülür. Çalgı ve müziği UNESCO tarafından 2005 yılında İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Başyapıtı ilan edilmiştir.

Heritage Malta Malta ulusal müzeler, koruma uygulamaları ve kültürel miras ajansıdır. 2002 yılında çıkarılan Kültürel Miras Yasası tarafından oluşturulan ulusal ajans, eski Müzeler Departmanının yerini aldı. Başlangıçta Heritage Malta, müzelerin, sitelerin ve koleksiyonlarının yönetimi ile görevlendirildi, ancak 2005'te ajans, eski Malta Restorasyon Merkezi'nin korumadan sorumlu ulusal ajans olması yönünde de görevlendirilmiştir. Müzeler, kültürel miras ve korumadan sorumlu ulusal ajans olan Heritage Malta, Bakanlık tarafından atanan bir Yönetim Kurulu tarafından idare edilmektedir. Kurul, bir Başkan tarafından yönetilir ve genellikle üç yıl üst üste atanır.

<span class="mw-page-title-main">Dragana Lucija Ratković Aydemir</span>

Dragana Lucija Ratković Aydemir, Hırvat sanat tarihçisi ve karşılaştırmacı, kültür yöneticisi, miras tercümanı, kültür ve turizm girişimcisi. Zagreb (Hırvatistan), İstanbul ve Çeşme'de yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir.

Somut olmayan kültürel miras festivaller, müzikler, performanslar, kutlamalar, el sanatları ve sözlü gelenekler gibi geleneksel bilgileri kapsayan, Ukrayna'nın soyut ve öğrenilmesi gereken kültürel mirasının unsurlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Huaconada</span>

Huaconada, Peru'nun And Dağları'nın merkezindeki Concepción eyaletindeki Mito köyünde yapılan ritüel bir danstır. 2010 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine alınmıştır

Kokolo, Dominik Cumhuriyeti'nde uygulanan bir dans geleneğidir. 2008 yılında UNESCO tarafından UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'ne eklenmiştir, ancak asıl ilan 2005 yılında gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatsko Zagorje bölgesinin ahşap oyuncakları</span>

Hrvatsko Zagorje'nin ahşap oyuncakları Hırvatistan'ın Zagorje bölgesinde yapılan geleneksel ahşap oyuncaklardır. Ham ağaçtan başlayarak boyanın son işlem uygulamalarına kadar uzanan üretim yöntemi, nesilden nesile aktarılmıştır. Aileler geleneksel teknikleri modern zamanlarda bile kullanmaya devam etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Şaman (dans)</span>

 Şablon:Infobox intangible heritage

Hansan Mosi, Güney Chungcheong Eyaletindeki Seocheon İlçesinin Hansan bölgesinde yapılan ve hafif olması nedeniyle daha çok yaz aylarında giyilen bir Rami dokuma giysisi, Kore'nin geleneksel tekstillerinden biridir. Hansan mosi - aslında dokunma şekli - 2011'den itibaren UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde kayıtlıdır ve 1967'den itibaren Güney Kore Somut Olmayan Kültürel Varlığı olarak kaydedilmiştir.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, bir halkın gerçekleştirdiği fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, gösteriler, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımını içerir. "Somut olmayan kültürel miras", 2003 yılında hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde tanımlanmaktadır. Yeni miras unsurlarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmesi, sözleşmeyle kurulan uluslararası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi tarafından belirlenmektedir. Özbekistan anlaşmayı 18 Ocak 2006 yılında imzalamıştır.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, bir halkın gerçekleştirdiği fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, gösteriler, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımını içerir. "Somut olmayan kültürel miras", 2003 yılında hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde tanımlanmaktadır. Yeni miras unsurlarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmesi, sözleşmeyle kurulan uluslararası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi tarafından belirlenmektedir. Kazakistan anlaşmayı 27 Mart 2006 tarihinde imzalamıştır.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, bir halkın gerçekleştirdiği fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, gösteriler, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımını içerir. "Somut olmayan kültürel miras", 2003 yılında hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde tanımlanmaktadır. Yeni miras unsurlarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmesi, sözleşmeyle kurulan uluslararası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi tarafından belirlenmektedir. Kırgızistan anlaşmayı 27 Kasım 2005 yılında imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından belirlenen somut olmayan kültürel miras unsurları, bir halk tarafından gerçekleştirilen fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, performanslar, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımı gibi öğeleri içerir. "Somut Olmayan Kültürel Miras" kavramı, 2003 yılında taslak haline getirilen ve 2006 yılında yürürlüğe giren Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme ile tanımlanmıştır. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine yeni miras unsurlarının eklenmesi, sözleşme tarafından kurulan bir kuruluş olan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetlerarası Komitesi tarafından belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından belirlenen miras öğeleri, bir halk tarafından gerçekleştirilen fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, performanslar, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımı gibi öğeleri içerir. "Somut Olmayan Kültürel Miras" terimi, 2003 yılında taslak haline getirilen ve 2006 yılında yürürlüğe giren Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ile tanımlanmıştır. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine yeni miras öğelerinin eklenmesi, sözleşme tarafından kurulan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetlerarası Komitesi tarafından belirlenir. Ermenistan, sözleşmeyi 18 Mayıs 2006 tarihinde onaylamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi</span>

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi, 17 Ekim 2003 tarihindeki 32. UNESCO genel konferansında kabul edilen bir uluslararası sözleşmedir.