İçeriğe atla

Frizce Hareketi Konseyi

Frizce Hareketi Konseyi (RfdFB-Frizce Hareketi Konseyi), Frizya'yı seven, Frizce dillerini ve kültürünü destekleyen insanlar tarafından oluşturulmuş bir organizasyondur. Konsey, gönüllüler tarafından desteklenen bağımsız bir organizasyondur. Frizce Hareketi Konseyi, birkaç üyenin çalışmalarına dayanan ve 500'den fazla bağışçının katkılarıyla işleyen bir kuruluştur.

Geçmişi

Frizce Hareketi Konseyi kuruluşu 1945 yılında, birkaç küçük Frizya örgütü için koruyucu bir kuruluş olarak kurulur. Hükûmet ile, politikacılarla ve kurumlarla iletişim içerisinde olmayı hedefleyen bu fikir II. Dünya Savaşı'ndan ('It Selskip foar Fryske Tael en Skriftekennisse', 'It Kristlik Frysk Selskip', 'it Roomsk Frysk Boun' ve it 'Frysk Boun om Utens') sonra hayata geldi. Temel hedef, yasal bir şekilde Frizyaca dilini Hollanda hukukuna karşı korumaktı. Hollanda hükûmeti Frizce dili hakkında çok az kanun çıkardı. Konseyde temsil edilen örgütlerden birisinin üyesi olanlar tarafından, koruyucu yapı insanların direkt ya da dolaylı olarak örgütlenebilmesine olanak tanıdı. Konsey heyeti, üye örgütlerden gelen temsilciler ve bağışçılar tarafından seçilen insanlardan oluşur. Frizce Hareketi Konseyi 2005'ten sonra, birçok üye kuruluşla genişlemeye başladı.

Üyeler

Aşağıdaki kuruluşlar Frizce Hareketi Konseyi'nin üyeleridir:

  • De Fryske Rie
  • FBU = Frysk Boun om Utens
  • Federaasje = Federaasje fan Fryske Studinteferienings
  • FFE = Feriening foar in Federaal Europa
  • FFOF = Freonen fan Omrop Fryslân
  • FFU = Feriening foar Frysk Underwiis
  • IFAT = It Frysk Amateur Toaniel
  • Ons Bildt = Stichting 'Ons Bildt'
  • Jong Fryske Mienskip
  • Krúspunt = It eardere Kristlik Frysk Selskip
  • Selskip 1844 = It Selskip foar Fryske Taal- en Skriftekennisse
  • Stellingwarver Schrieversronte

Ve yüzlerce bağışçı bulunmakta.

Etkinlikler

Meclisin ana hedefleri Frizce dili için resmi düzenlemeler yaratıyordu. Konseyin ilk elli yılındaki girişimleri (çabaları):

  • İlkokullarda 1 saat Frizce dersi (1980 hukuk düzenlemesinden beri). 1993 yılında Frizce ortaokullarda zorunlu ders haline getirildi.
  • Hükûmet kurumuna Frizce mektup yazılabilir ve onlara Frizce cevap verilmelidir.
  • Politikacıların Frizce konuşmalarına izin verilmiştir ve resmi toplantılarda bütün bunlar kayda alınacaktır.
  • Fryslân bölgesinde, mahkemede her zaman Frizce konuşulmasına izin verildi. Eğer Frizce anlamayan varsa, tercüman getirtilecek.
  • Resmi belgelerde Frizce dili kullanmak doğrudur. (2005'ten beri)

Gelişim

90'lardan beri, konsey Frizcenin resmi olmayan ortamlarda kullanılmasına önayak olmaya başladı. Frizce dilinin resmi olmayan ortamlarda kullanılmasının teşvik projelerinden bazıları:

Son Projeler

  • Swingel-Konseyin; Frizce dili, kültürü ve uygulamaları hakkında makaleler yayınlayan dergisi.
  • De Fryske Reklamepriis-Radyo ve televizyonlardaki Frizce reklamların teşviki.
  • Fear yn'e Broek-Frizce dilini geliştirmek ve yaymak amaçlı işler yapan şahsa veya örgüte verilen yıllık ödül.
  • Bildiri-Konsey yılda dört kez Frizce dili ve kültürü ile ilgili güzel makalelerin bulunduğu bildiriler dağıtır.
  • www.goedfrysk.nl-Frizce yazı yazmak isteyen fakat güçlükler yaşayan insanlar metinlerini gönüllülerden oluşan gruba gönderiyor ve metinler bedava düzeltiliyor.
  • Euregua-Çocuklar ve gençler için bir tahta oyunu. Yardımlaşma ve diğer az konuşulan dillerin temsilcileri ile oynanan.
  • Okumalar-Konsey sık sık Frizce dili hakkında okuma yapmaya davet edilir.
  • www.itnijs.nl-Bir haber sitesi

Önceki projeler

  • Ragnorock, Frizyeli gruplar ve sanatçıların başlangıcı için küçük bir pop yarışması.
  • Mear Frysk online-Frizcenin internet üzerinde kullanımının yaygınlaştırılması girişimi.
  • 'Frizce'yi seviyorum' yazılı etiketlerin dağıtılması.

Şu an

Konsey her bölgede Frizce kullanımını yükseltiyor. Konsey; hükûmetle, kurumlarla,şirketlerle, derneklerle ve şahıslarla ilişki kurmayı sürdürüyor.Bağışçılar ve üyeler Frizce dilinin tanıtımına destek veriyorlar. Konsey insanları dillerinin değerine ve zenginliğine karşı haberdar etmek istiyor ve insanların sadece kendi günlük çevrelerinde değil de;her zaman bu dili kullanmalarını teşvik etmek umudunda. Frizce'nin yaygın bir şekilde insanlar tarafından kullanılması son ana hedeftir. Ayrım olması halinde, konsey Tûmba adı ile bilinen bir anti-ayrım bürosuyla birlikte çalışır. İnsanlar dil ayrımcılığını Frizce Hareketi Konseyi'ne veya direkt olarak Tûmba'ya rapor edebilirler.

Konset birkaç tane komiteyle çalışır. Her biri kendi görevlerine sahiptir:

  • Uluslararası İlişkiler Komitesi-diğer azınlıklar ve Avrupalı azınlık örgütleriyle ilişkileri sürdürmek için.
  • Yeni medya-internet üzerinde Frizce dilini geliştirir.
  • Politik komite
  • "Interfrision" komitesi-Doğu, Batı ve Kuzey Frizya'yı yükseltmek (kalkındırmak) için.
  • Promosyon-organizasyonları geliştirir.

Yazılı Eser

  • Sj. von der Schaaf, Skiednis fan de Fryske Beweging. Ljouwert 1977

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hollanda</span> Karayiplerde toprakları bulunan Kuzeybatı Avrupada bir ülke

Hollanda, Batı Avrupa'da ve kısmen Karayipler'de bulunan bir ülkedir. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden en büyüğüdür. Hollanda, Avrupa'da doğuda Almanya'ya, güneyde Belçika'ya ve kuzeybatıda Kuzey Denizi'ne komşu olan on iki vilayetten ve Karayipler'de Bonaire, Sint Eustatius ve Saba adaları olmak üzere üç özel belediyeden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Ticaret Örgütü</span> DTOnun 100 Grupu 10 oyun Botu ve herkesin rahatlikla kullana bilecegi Userbotu var

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. WTO, hükûmetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koymakta olup toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirildiği bir platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

Terörizm, terör ya da yıldırıcılık, siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terim. Hükûmetlere veya kuruluşlara göre değişmekle birlikte, terör uygulayan organize çeşitli gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist ya da yıldırıcı denilmektedir. Bununla birlikte bu ifade oldukça tartışmalı bir kavram olup üzerinde akademik ya da uluslararası fikir birliği yoktur. Gücünü ve yetkilerini bu yönde kullanan devletler de devlet terörizmi kapsamında, savaş suçları ya da insan hakları ihlalleri nedeniyle bu kavramla yargılanabilmektedir. Buna benzer olarak; devlet organlarını direkt olarak kullanmayıp, iktidarlardaki grubun veya partinin desteklediği örgütlere verilen desteği tanımlayan devlet destekli terörizm sonucu da benzer yargılamalar olabilmektedir. Birçok akademisyen çeşitli hükûmetlerin eylemlerinin de "terörizm" olarak damgalanabileceğini belirtmiştir. Bir ülkede veya bölgede gücü elinden bulunduran iktidarlar veya hükûmetler gerçekleşen bir direniş hareketini "terörizm" ile etiketleyebilir.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

Irak İslam Yüksek Konseyi veya eski adıyla Irak İslam Devrim Yüksek Konseyi Irak'ta faaliyet gösteren siyasi bir parti. Geleneksek destekçileri Şii görüşüne sahip çıkanlardır. Konseyin lideri 2003 yılı Ağustos ayında suikast sonucu öldürülene dek Ayetullah Muhammed Bekir el-Hakim'di. Ondan sonra kardeşi Abdül Aziz el-Hakim, onun ölümünden sonra ise Abdül Aziz el-Hakim'in oğlu Ammar el-Hakim konsey liderliğinde geçmiştir. Parti 2010 Irak parlamento seçimlerine dek Irak'taki en büyük ve etkili siyasi parti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi (EHRB), hayvanların duyarlı olduğunu kabul etmek, zulmü önlemek, acıyı azaltmak ve çiftlik hayvanlarının, evcil hayvanların, bilimsel araştırmalarda kullanılan hayvanların, yük amaçlı kullanılan hayvanların, rekreasyondaki hayvanların ve yaban hayvanları vb. refahına ilişkin standartları teşvik etmek için önerilen bir hükûmetler arası taslak antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Kaddafi</span> Libyalı asker, siyasetçi ve lider (1942–2011)

Muammer Muhammed Ebu Minyar el-Kaddafi, devrik Libya lideri. 1969 yılında yapmış olduğu darbe sonucu iktidara gelip, 1970'ten 1972'ye kadar Libya başbakanlığı, 1972'den 1979'a kadar ise Libya devlet başkanlığı görevini yürüttü. 1977-2011 yılları arasında "Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin Kardeşçe Lideri ve Bir Eylül Büyük Devriminin Rehberi" unvanını kullanarak, resmî bir görevi olmadan toplam 42 yıl boyunca Libya'yı yönetti. Dünya kamuoyu tarafından bir diktatör veya otoriteryen olarak görülmüş olsa da Kaddafi bunu reddetmiş ve kendisinin Libya halkı için sadece bir rehber ve yol gösterici olduğunu söylemişti. Başlangıçta kendisini ideolojik olarak Arap milliyetçiliği ve Arap sosyalizminin bir karışımı olan Baasçılık'a adamıştı, ancak daha sonra kendisi tarafından önerilen bir hükûmet tarzı olan Üçüncü Uluslararası Teorisine göre hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Friz hareketi</span>

Milliyetçi Friz hareketi, Almanya'nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyâletinin Nordfriesland kesiminde ve Hollanda'nın Friesland bölgesinde yoğunlaşan Friz etnik grubunu Alman ve Flaman halklarından ayrı, henüz uluslaşmamış olsa da, kendi dilleri ve kültürleriyle farklı bir halk olarak gören siyasi akım.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">1918-1919 Alman Devrimi</span> devrim

1918–1919 Alman Devrimi ya da Kasım Devrimi, I. Dünya Savaşı'nın sonunda Friedrich Ebert önderliğinde anayasal monarşiden parlamenter demokrasiye geçiş sürecidir. Savaşın Almanya’nın aleyhine gelişmesinden dolayı Alman halkının üzerinde oluşan gerilim, ülkede yeni bir rejimin kurulması gerektiği düşüncesini ön plana çıkarmıştı. Devrimin amacı monarşi rejiminin yerine demokratik bir cumhuriyet kurmaktı. Bu hedef, İmparator II. Wilhelm’in tahttan çekilmesiyle sonuçlanan, 1 hafta, 4 gün süren ilk aşamada gerçekleşti. Almanya’daki radikal solcular komünist bir rejim kurmak istediği için bu devrim, komünist devrimciler ile anti-komünistler arasındaki bir iç savaşa dönüştü; bu durum, devrimin ikinci aşamasını yarattı. İkinci aşama tam olarak 9 ay, 1 hafta sürdü ve yönetim biçimi parlamenter demokrasiye dayanan Weimar Cumhuriyeti'nin zaferiyle sonuçlandı.

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) himayesi altında faaliyet gösteren uzman bir kuruluştur. Üye Devletler arasındaki ilişkileri desteklemek ve güçlendirmek için Müslüman ülkelerdeki eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarıyla ilgilenmektedir. Örgütün merkezi Rabat'ta bulunmaktadır ve Genel Müdürü Dr. Salim M. AlMalik'tir.

<span class="mw-page-title-main">NATO Genel Sekreteri</span> Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün baş görevlisi

NATO Genel Sekreteri, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) başlıca sivil görevlisidir. Bu görevi üstlenen kişi, örgütün işleyişini koordine etmek, NATO'nun uluslararası kadrosunu yönetmek, Kuzey Atlantik Konseyi'nin toplantılarını ve örgütün önemli komitelerinin çoğunu yönetmekle sorumludur. NATO Askeri Komitesi dışında, NATO'nun sözcüsü olarak da hareket eder. Genel Sekreterin askeri komutada rolü yoktur; siyasi, askeri ve stratejik kararlar nihayetinde üye ülkelerin yetkisindedir. NATO'nun en üst düzey yetkililerinden biri olan genel sekreter, NATO Askeri Komitesi Başkanı ve yüksek müttefik komutanı ile birlikte çalışır.

Dai Nippon Butoku Kai (Japonca: 大日本武徳会, aslen 1895'te Kyoto'da kurulan ve 2. Dünya Savaşı dönemindeki Japon hükûmetiyle güçlü bağları olan bir savaş sanatları kuruluşuydu. 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından, DNBK kamusal bir kuruluştan özel bir kuruluş statüsüne geçti. Kayıtlı olanların sayısı, milyonlardan yüzlere düştü ve kurum, Japonya'daki tüm savaş sanatları organizasyonlarını yönetme yetkisini kaybetti. Genel Karargah savaş sırasında Japon Ordusu ile olan ilişkisi nedeniyle, DNBK'yı 1946'da feshetti. Sonraki yıllarda, DNBK'nın 1.300'den fazla yetkilisi ve memuru tasfiye edildi - toplumdan dışlandılar, işlerini kaybettiler ve herhangi bir hükûmet pozisyonunda yer almaları yasaklandı. 1953'te, uzun süredir devam eden meşhur klasik savaşçı erdemlerini ve geleneklerini korumaya yönelik yeni bir felsefi vizyonla, eskiyle ilgisi olmayan bir DNBK kuruldu.

Uluslararası insan hakları hukuku, insan haklarını sosyal, bölgesel ve yerel düzeylerde geliştirmek için tasarlanmış uluslararası hukuk bütünüdür. Bir uluslararası hukuk biçimi olarak, uluslararası insan hakları hukuku, öncelikle egemen devletler arasında, üzerinde anlaşmaya varan taraflar arasında bağlayıcı yasal etkiye sahip olmayı amaçlayan antlaşmalardan oluşur; ve geleneksel uluslararası hukuk kapsamındadır. Diğer uluslararası insan hakları belgeleri, yasal olarak bağlayıcı olmamakla birlikte, uluslararası insan hakları hukukunun uygulanmasına, anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve bir siyasi yükümlülük kaynağı olarak kabul edilir.

PaylaşmaGünü bir cömertlik hareketi olan #GivingTuesday ’in Türkiye uygulamasıdır." Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) ülke koordinatörlüğüde Türkiye’de ilk defa 2020 yılında kutlanan hareket eş zamanlı olarak 80’den fazla ülkede her yıl kutlanmaktadır. Çevrimiçi kampanyalar ve fiziksel olarak düzenlenen aktivitelerle desteklenen #PaylaşmaGünü’nde bireyler, sivil toplum kuruluşları (STK), özel sektör kuruluşları, eğitim ve kamu kurumları ve daha pek çok paydaş bir araya gelerek senede bir gün “bağışçılığı ve gönüllülüğü” yaygınlaştırarak cömertliği teşvik etmektedir.