İçeriğe atla

Fritz Pfeffer

Friedrich " Fritz " Pfeffer (30 Nisan 1889 – 20 Aralık 1944), Hollanda'nın Nazi işgali sırasında Anne Frank ve ailesi ve Van Pels ailesiyle birlikte saklanan bir Alman diş hekimi ve Yahudi mülteciydi. Kuzey Almanya'daki Neuengamme toplama kampında can verdi. Pfeffer'a, Frank'in günlüğünde ona Albert Dussel takma adını vermişti ve yayının birçok baskısında ve uyarlamasında bu şekilde bilinmeye devam etmektedir.

Erken dönemi

Fritz Pfeffer, Giessen'deki 6 Marktplatz'daki giyim ve tekstil mağazasının üzerinde yaşayan Ignatz Pfeffer ve Jeannette Hirsch-Pfeffer'ın altı çocuğundan biri olarak Gießen, Almanya'da doğdu Pfeffer, eğitimini tamamladıktan sonra diş hekimi ve çene cerrahı olarak eğitim aldı, 1911'de uygulama ruhsatı aldı ve ertesi yıl Berlin'de bir ameliyathane açtı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda görev yaptı.

1926'da Pfeffer, İmparatorluk Almanya'sında (şimdi Poznań, Polonya) Posen'de doğan Vera Bythiner (31 Mart 1904 – 30 Eylül 1942) ile evlendi. Evlilik, Werner Peter Pfeffer (3 Nisan 1927 – 14 Şubat 1995) adında bir oğul doğurdu, ancak çift 1932'de boşandı Pfeffer'a çocuğun velayeti verildi ve onu Kasım 1938'e kadar tek başına büyüttü, ta ki Almanya'daki artan Nazi faaliyeti ve Kristallnacht onu oğlunu İngiltere'deki kardeşi Ernst'in bakımına göndermeye ikna edene kadar. Werner Pfeffer, amcasının ölümünden sonra 1945'te Kaliforniya'ya göç etti ve adını Peter Pepper olarak değiştirdi, daha sonra bu isim altında başarılı bir büro malzemeleri şirketi kurdu.

1933'te Adolf Hitler'in iktidara gelmesiyle artan Almanya'daki antisemitizm dalgası, Pfeffer'in akrabalarının çoğunu ülkeyi terk etmeye zorladı Annesi 1925'te ölmüştü ve babası yeniden evlendi ve Almanya'da kaldı, ancak tutuklanıp Ekim 1942'de Theresienstadt'ta öldürüldü. Pfeffer'in kardeşlerinden Julius 1928'de ölmüştü, Emil 1937'de Güney Afrika'ya göç etmişti, Ernst İngiltere'ye taşınmış ve 1944'te ölmüştü ve Hans New Jersey'e gitmişti. Kız kardeşi Minna Almanya'da babasıyla birlikte kaldı ve Nazi gözaltında öldü ve kız kardeşi Vera Hollanda'ya kaçtı ancak 1942'de tutuklandı ve Auschwitz'de öldürüldü.

1936'da Fritz, orta Almanya'daki Thüringen, Ilmenau'da doğan Charlotte Kaletta (1910 – 1985) adında genç bir kadınla tanıştı ve onun da kötü bir evlilik geçmişi vardı. İlk kocası Ludwig Löwenstein'dan ayrıldı ve Gustav adında bir oğlu oldu, ikisi de 26 Eylül 1942'de[1] Berlin'den Estonya'nın Raasiku kentine sürüldü ve Holokost'ta öldürüldü.[2][3] Çift birlikte yaşadı, ancak Yahudiler ve Yahudi olmayanlar arasındaki evlilikleri yasaklayan 1935 Nazi Nürnberg Yasaları uyarınca evlenmeleri yasaklandı.

Kristallnacht, Pfeffer'ların Berlin'den ayrılma kararını sağlamlaştırdı; Aralık 1938'de Amsterdam'a kaçtılar Alman işgalinden iki yıl önce oradaydılar ve ardından Yahudilerle Yahudi olmayanların birlikte yaşamasını yasaklayan Yahudi karşıtı yasalar onları resmi olarak ayrılmaya ve farklı adresler altında kayıt olmaya zorladı. Amsterdam'ın Rivierenbuurt bölgesinde bir diş muayenehanesi kurduktan sonra, van Pels ve Frank aileleriyle tanıştı. Miep Gies, Frank'lerin ev partilerinden birinde Pfeffer ile tanıştı ve diş muayenehanesinde onun hastası oldu.

Saklanması ve sonrası

1942 sonbaharında Pfeffer saklanmaya karar verdi ve Miep Gies'e bazı uygun adresler sordu. Gies ailesi, Van Pels ailesiyle birlikte Franks'in ofis binasındaki gizli odalarda saklanan Otto Frank'e danıştı. Frank, Pfeffer'ı ağırlamayı kabul etti ve 16 Kasım'da saklandığı yere götürüldü. Pfeffer'in tıp derecesi, saklanırken bir doktorla iletişim kuramayacakları için iki aile için değerliydi.

Margot Frank, Pfeffer'ın Anne ile küçük bir odayı paylaşmasına izin vermek için ailesiyle birlikte bir odaya taşındı ve her ikisi için de eziyetli bir ilişkiye dönüşecek olan bu ilişkiyi başlattı bir biyografi yazarı, Anne'nin ergenlik çağındayken orta yaşlı bir adamla odasını paylaşmaktan duyduğu aşırı rahatsızlığın, Pfeffer'la yaşadığı sorunların kökeninde olabileceğini öne sürdü, ancak saklanma ve saklanma baskısı kırk yıllık yaş farkının kuşaksal farklılıkları, şüphesiz doğalarındaki farklılıkları şiddetlendirdi. Pfeffer, yaşının ona Anne'den daha kıdemli olduğunu hissetti ve yazma faaliyetlerini kendi çalışmalarına kıyasla önemsiz olarak yazdı Ortodoks Yahudiliğe bağlılığı, onun liberal görüşleriyle çatışıyordu. Bilgiçliği ve katılığı onu sinirlendirirken, onun enerjisi ve kaprisliliği onun sinirlerini bozuyordu. Anne'nin kızgınlığı ve Pfeffer'a karşı artan hoşnutsuzluğu, günlüğünde onun hakkında şikayetlere ve alaycı açıklamalara yol açtı ve kitap yayınlandıktan sonra oğlu Werner ve karısı Charlotte onu savundu. Anne Frank Hatırladı'da Werner, babasının açık hava sporları oynamayı sevdiği için saklanmaktan hoşlanmadığını söyledi. Ayrıca Fritz'in bazen katı olabilse de şefkatli biri olduğunu da belirtti. Genel olarak, Anne ve Fritz'in ilişkisi en zor olanıydı.

Pfeffer, karısına bir veda notu bıraktı ve mektuplarını değiş tokuş etmek ve ondan erzak almak için onunla haftalık olarak buluşan Gies aracılığıyla iletişim halinde kaldılar. Mektupları saklandığı yerin yerini asla açıklamadı ve Gies bunu asla açıklamadı, ancak 4 Ağustos 1944'te Pfeffer ve saklandığı yerin diğer yedi sakini, Nazi toplama kamplarına gönderilmek üzere tutuklandı.

Grubun geri kalanı ve iki koruyucusu Johannes Kleiman ve Victor Kugler ile birlikte Pfeffer, Amsterdam-Güney'deki Euterpestraat'taki Nazi karargahına götürüldü, ardından 8 Ağustos tarihinde Westerbork geçiş kampına nakledilmeden önce üç gün hapishanede tutuldu. Pfeffer, 3 Eylül'de Auschwitz'e sınır dışı edilmek üzere seçilene kadar diğerleriyle birlikte Ceza Kışlası'na götürüldü ve burada ağır işler yaptı. 6 Eylül'de vardıklarında diğerlerinden ayrıldı ve Otto Frank ile yeniden bir araya geldiği erkekler kışlasına gönderildi. 29 Ekim'de, diğer 59 sağlık görevlisiyle birlikte Sachsenhausen'e ve oradan da bilinmeyen bir tarihte Neuengamme'ye transfer edildi. Kampın kayıtlarına göre, Pfeffer oradaki revirde 20 Aralık 1944'te 55 yaşında enterokolitten öldü.

Ölümünden sonra itibarı

Stolperstein, Lietzenburger Straße 20b, Berlin-Schöneberg, Almanya

Temsili olmayan portreden rahatsız olan Charlotte Pfeffer, Anne Frank'ın şöhreti savaştan sonraki on yıllarda arttıkça Otto Frank ve Miep Gies ile olan bağlarını kopardı ve röportaj taleplerini reddetti.

Werner Pfeffer, Otto Frank ile iletişimini sürdürdü ve 1995'te kanserden ölmeden kısa bir süre önce Gies ile babasının hayatını kurtarma girişiminden dolayı ona teşekkür etmek için tanışma fırsatı buldu. Toplantı, Anne Frank'ın Hatırladığı adlı belgesel film için kaydedildi[4]

Fritz Pfeffer'in karısına yazdığı mektuplardan oluşan bir koleksiyon ve onun fotoğraflarından oluşan bir kutu, Charlotte Pfeffer'ın 1985'teki ölümünden sonra Amsterdam'daki bir bit pazarından bazı eşyalarıyla birlikte kurtarıldı.[5] Miep Gies anılarında, "Dr. Pfeffer'ın fotoğrafları, Anne'nin günlüğünde çok kaba bir şekilde anlattığı soytarı yerine tanıdığım yakışıklı, kültürlü adamı ortaya koyuyor" diye yazıyor[6]

Popüler kültürde

Ed Wynn'in George Stevens'ın The Diary of Anne Frank (1959) filmindeki Pfeffer'ı (Düssel olarak) canlandırması, ona En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü adaylığı kazandırdı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Lfd. Nr. 804 und Lfd. Nr. 805 7 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 20. Osttransport Abfahrtsdatum: 26.09.42, Deportationsziel: Raasiku
  2. ^ Ludwig Löwenstein 7 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Page of Testimony at Yad Vashem
  3. ^ Gustav Löwenstein 7 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Page of Testimony at Yad Vashem
  4. ^ Dir. Jon Blair, 1995.
  5. ^ Paul Verschuur (6 Aralık 1987). "Work of Anne Frank's roommate sheds more light on hiding place". Star-News. Amsterdam, Netherlands. s. 7D. 7 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2023. 
  6. ^ Anne Frank Remembered: The Story of the Woman Who Helped to Hide the Frank Family. New York: Simon & Schuster Paperbacks. E-book ed., Kindle. 1987. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Anne Frank</span> Hollandalı günlük yazarı ve Holokost kurbanı (1929-1945)

Annelies Marie "Anne" Frank, Yahudi kökenli Alman-Hollandalı günlük yazarıdır. II. Dünya Savaşı sebebiyle 1942'den 1944'e kadar işgal altındaki Hollanda'daki yaşamını yazdığı günlüğü daha sonra Anne Frank'in Hatıra Defteri adıyla basılmıştır. Frank bu sebeple Holokost'un en bilinen mağdurlarından biridir. Kendisi konu alan birçok kitap, tiyatro oyunu ve film bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi toplama kampları</span> nazi yönetiminin kurduğu masum sivil ve esirlerin zorla çalıştırıldığı ve sistematik olarak katledildiği yerleşkeler

Nazi toplama kampları veya konsantrasyon kampları, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde Almanya'da ve işgal edilen bölgelerde, Nazilerce topluma faydasız olarak görülen kişileri zorunlu çalıştırmak üzere kurulmuşlardı. Aynı zamanda terim Yahudiler başta olmak üzere Nazilerin siyasi ya da ideolojik düşmanlarını kitlesel olarak imha etmek amacıyla kurulmuş olan imha kamplarını da ifade etmek için kullanılır. Buralara daha çok Yahudilerin getirilmesiyle birlikte, Romanlar, bazı Slav ırklarından olanlar ve akıl hastası olduğu düşünülenler de kurbanlar arasındadır. Eşcinsel insanlar da burada öldürüldüler. Öldürülme sebepleri ise üremeye bir katkıları olmamalarıydı. Büyük bir kısmı Polonya'da bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Majdanek toplama kampı</span>

Majdanek toplama kampı, II. Dünya Savaşı'nda Polonya'nın Alman işgali sırasında Schutzstaffel tarafından Lublin şehrinin eteklerinde inşa edilen ve işletilen bir Nazi toplama ve imha kampıydı. Yedi gaz odası, iki ahşap darağacı ve toplam 227 yapısıyla Nazi toplama kamplarının en büyükleri arasında yer alıyordu. Başlangıçta imhadan ziyade zorla çalıştırma amaçlı olsa da, Almanların işgal altındaki kendi anavatanlarındaki tüm Polonya Yahudilerini öldürme planı olan Reinhardt Operasyonu sırasında insanları endüstriyel ölçekte öldürmek için kullanıldı. 1 Ekim 1941'den 22 Temmuz 1944'e kadar faaliyette olan kamp neredeyse hiç bozulmadan ele geçirildi. Bagration Harekâtı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu'nun hızlı ilerleyişi SS'lerin altyapısının çoğunu yok etmesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Josef Kramer</span> Alman SS subayı, toplama kampı komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusu (1906-1945)

Josef Kramer, Belsen kasabı olarak bilinen Nazi Almanyasında SS Subayı ve Bergen-Belsen Toplama Kampı'nın komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Georg Thierack</span> Alman politikacı

Otto Georg Thierack, Alman Nazi politikacısı ve hukukçusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Miep Gies</span> Anne Franki saklamasıyla tanınan Hollandalı kadın (1909-2010)

Miep Gies, II. Dünya Savaşı sırasında Anne Frank'ı ve onun birkaç aile dostunu Anne'nın babası Otto Frank'ın baharat şirketinin tavan arasında Naziler'den saklayan Hollanda vatandaşı.

<span class="mw-page-title-main">Ravensbrück toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan yerleşke

Ravensbrück toplama kampı, 1939'dan 1945'e kadar Kuzey Almanya'da, Berlin'in kuzeyine 90 km uzaklukta Ravensbrück köyünün yakınındaki bir bölgede yalnızca kadınlara yönelik bir Nazi toplama kampıydı. Kamp anıtının, savaş sırasında kampta bulunan 132.000 kadına ilişkin tahmini rakamı arasında, yaklaşık 48.500'ü Polonya'dan, 28.000'i Sovyetler Birliği'nden, neredeyse 24.000'i Almanya ve Avusturya'dan, yaklaşık 8.000'i Fransa'dan ve binlercesi diğer ülkelerden yer aldı. Toplamda 20.000'den fazla mahkûm Yahudiydi. Yüzde seksen beşi diğer ırklardan ve kültürlerdendi. Yüzde 80'den fazlası siyasi mahkûmlardı. Pek çok mahkûm Siemens & Halske tarafından köle işçi olarak çalıştırıldı. 1942'den 1945'e kadar Naziler, sülfonamidlerin etkinliğini test etmek için Ravensbrück mahkûmları üzerinde tıbbi deneyler yaptı. 1941 baharında SS, 1944'te kampın gaz odalarını inşa eden ve yöneten erkek mahkûmlar için bitişikte küçük bir kamp kurdu. Ravensbrück kampından geçen kadın mahkûmlardan yaklaşık 50.000'i öldü, gaz odalarında yaklaşık 2.200 kişi öldürüldü.

<i>Anne Frankin Hatıra Defteri</i>

Anne Frank'in Hatıra Defteri, iki yıl boyunca Hollanda'nın Nazilerce işgali sırasında ailesiyle birlikte saklanıyorken Anne Frank tarafından tutulan günlüğünü içeren kitap. Aile 1944 yılında tutuklandı ve Anne Frank, Bergen-Belsen toplama kampında tifüsten öldü. O günlük, Anne'nin babası olan Otto Frank tarafından Miep Gies'e verildi. Günlük, 60'tan çok dilde basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İşgücü ile imha</span>

İşgücü ile imha ya da emek yoluyla imha,, Nazi Almanyası'ndaki zorunlu kamplarda esirleri çalıştırarak öldürme uygulamasıdır. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda esir bu yöntemle öldürüldü.

Westerbork Kampı II. Dünya Savaşı sırasında Hollanda'nın kuzeydoğusundaki Drenthe ilinde kurulan transit kamp. 1939 yazında Hollanda hükûmeti tarafından Hollanda'ya yasadışı yollardan giren Yahudiler için bir mülteci kampı olarak inşa edilmişti.

Anne Frank Evi tuttuğu günlükler ile Holokost'un simgesi kabul edilen Anne Frank'ın Nazilerden saklanmak için 1942 ve 1944 tarihleri arasında saklandığı, savaş sonrasında 1960 yılında Anne Frank'ın anısına biyografi müzesi haline getirilmiştir. Hollanda'nın Amsterdam şehrinin merkezinde kabul edilen Prinsengracht kanalı ve caddesi üzerinde tarihi Westerkerk kilisesi ile aynı cadde üzerinde bulunur. Anne günlükte evi Arka Ev veya Gizli Ev olarak isimlendirmiştir. Anne Frank Evi, Rijksmuseum and Van Gogh Müzesi'nin ardından Amsterdam'da en çok ziyaret edilen müzelerden biridir. Müzeyi 2013 ve 2014 yılları arasında 1.2 milyon kişi ziyaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Frank</span>

Otto Heinrich „Pim“ Frank 1933'ten 1944'e ve 1945'ten 1953'e kadar Hollanda'da yaşayan Alman kökenli Hollandalı-İsviçreli bir tüccardı. Hatıra Defterini düzenlediği Anne Frank'ın babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Edith Frank</span>

Edith Frank-Holländer, d. Holländer,, Holokost'un Alman bir kurbanıdır. Margot ve Anne Frank'ın annesi olarak ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Margot Frank</span>

Margot Betti Frank aslen Almanya'dan olan Holokost'un Yahudi-Hollandalı bir kurbanıydı. Hatıra Defterile tanınan Anne Frank'ın ablasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Baer</span>

Richard Baer, Mayıs 1944'ten Ocak 1945'e kadar Auschwitz I toplama kampının komutanı ve hemen ardından Şubat'tan Nisan 1945'e kadar Mittelbau'nun komutanı olan bir Alman SS subayıydı. Savaşın ardından, kovuşturmadan kaçınmak için sahte bir isim altında yaşadı, ancak Aralık 1960'ta tanındı ve tutuklandı. Mahkemeye çıkamadan gözaltında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Paul Giesler</span>

Paul Giesler, güney Almanya'da rejim muhaliflerini öldürmeyi de içeren vahşet eylemlerinden sorumlu bir Alman Nazi Partisi görevlisiydi. Nazi Partisi'ne (NSDAP) ilk olarak 1922'de katıldı; 1 Ocak 1928'de Parti numarası 72.741 ile yeniden kaydoldu. 1941'den itibaren Vestfalya-Güney (Westfalen-Süd) yerel şube başkanı idi ve 1942'de Gau Münih-Yukarı Bavyera pozisyonuna atandı. 2 Kasım 1942'den 28 Nisan 1945'e kadar aynı zamanda Bavyera'nın Bakan-Başkanı (Minängerpräsident) idi.

Hannah Elisabeth Pick-Goslar, en çok yazar Anne Frank ile olan yakın dostluğuyla tanınan, Almanya doğumlu İsrailli bir hemşire ve Holokost'tan sağ kurtulan biriydi. Kızlar, Amsterdam'daki 6. Montessori Okulu'na ve ardından Yahudi Lisesi'ne gittiler. Bergen-Belsen toplama kampında tekrar buluştular Goslar ve küçük kız kardeşi, Kayıp Tren'den kurtarılarak savaştan sağ kurtulan tek aile üyeleriydi. Her ikisi de Hannah'nın çocuklar için hemşire olarak çalıştığı İsrail'e göç etti Holokost'un görgü tanıkları olarak anılarını paylaştılar.