İçeriğe atla

Fritz Noether

Fritz Noether
Doğum07 Ekim 1884(1884-10-07)
Erlangen, Alman İmparatorluğu
Ölüm10 Eylül 1941 (56 yaşında)
Oryol, Russian SFSR
Mezun olduğu okul(lar)Münih Üniversitesi
EvlilikRegine (ö. 1935)[1]
Çocuk(lar)Gottfried, Hermann[1]
Kariyeri
TezÜber rollende Bewegung einer Kugel auf Rotationsflächen (1909)
Doktora
danışmanı
Aurel Voss
Doktora öğrencileriHelmut Heinrich [de]

Fritz Alexander Ernst Noether (d. 7 Ekim, 1884 Erlangen – ö. 10 Eylül, 1941 Oryol, Rusya) Alman matematikçi.

Fritz Noether'ın babası Max Noether, Erlangen'de matematikçiydi ve profesörlük yapmıştır. Ablası Emmy Noether önemli bir matematikçidir.

Fritz Noether matematikçi olabilirdi ancak Yahudi olduğu için Almanya'da çalışmasına izin verilmedi. Daha sonra Sovyetler Birliği'ne taşındı ve orada Tomsk Üniversitesi'ne profesör olarak atandı. Kasım 1937'de Büyük Temizlik adı altında evindeyken tutuklandı ve "Alman casus" suçlamasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinde "Anti-sovyet propagandası" yapmaktan ölüm cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu suçlamaların asılsız olduğu anlaşılmıştır. Mezarının nerede olduğu bilinmemektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b Tollmien, Dr. Cordula (13 Haziran 2006) [1990]. "Lebensdaten" [Lifetime dates]. Lebensläufe Emmy Noethers (Almanca). Mathematischen Institut der Universität Göttingen. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1935 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Emanuel Lasker</span> Alman satranç oyuncusu ve matematikçi (1868–1941)

Emanuel Lasker Alman satranç oyuncusu ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi</span> İkinci Dünya Savaşının sonunda bir dizi askeri yargılama

Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi veya Nürnberg mahkemeleri, Ekim 1945'te, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin açtığı dava. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Nazi liderlerine karşı suçlama 4 noktada toplanıyordu: Barışa karşı suç, insanlığa karşı suç, savaş suçları ve ilk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ''ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.'' 216 oturum süren yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi ve üçü beraat eden, 22'si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: Daha hafif suçlamalarla yargılananlardan 4 kişi 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası aldı: Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath. Üçü ömür boyu hapse mahkûm edildi: Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder. On ikisi hakkında idam cezası verildi ve bunlardan Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. Firardaki Martin Bormann'a yokluğunda idam cezası verildi. Hermann Göring ise asılmasına saatler kala zehir içerek kendi hayatına son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Honecker</span> Alman politikacı

Erich Honecker, 1971'den 1989'a değin Almanya Sosyalist Birlik Partisi'nin (SED) Birinci Sekreteri olarak eski Alman Demokratik Cumhuriyeti'ni yöneten komünist devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Jodl</span> Wehrmacht Kıdemli Orgenarali

Alfred Jodl, Alman Generaloberst.

Yusuf Yavaşçan,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ludwig Ewald von Kleist</span> Nazi Almanyasında Generalfeldmarschall

Paul Ludwig Ewald von Kleist, Almanya'nın süvari subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Student</span>

Kurt Student, Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe'nin Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Çolakoğlu</span>

Yorgos Çolakoğlu, 1941-1942 yıllarında Yunanistan'ın Mihver kuvvetlerince işgali sırasında Yunan işbirlikçi hükûmetinin ilk başbakanı olan Yunan subaydır.

<span class="mw-page-title-main">Park Geun-hye</span> 2013-2017 yılları arasınsa Güney Kore Devlet Başkanı

Park Geun-hye, Güney Koreli siyasetçi ve Güney Kore'nin 11. Devlet Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emmy Noether</span> Soyut cebir ve kuramsal fiziğe çığır açıcı katkılarıyla bilinen Alman Yahudi kadın matematikçi (1882-1935)

Emmy Noether, soyut cebir ve kuramsal fiziğe çığır açıcı katkılarıyla bilinen bir Alman matematikçidir. Pavel Alexandrov, Albert Einstein, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Norbert Wiener ve daha birçok kişi tarafından halka, alan ve cebir teorilerinde devrim yaratan, tarihin en önemli matematikçilerinden biri olarak nitelendirilmiştir. Noether teoremi, simetri ile korunum yasaları arasındaki temel bağı açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Kessler</span> Alman komünist devrimci ve Alman Demokratik Cumhuriyetinin eski savunma bakanı

Heinz Kessler ya da Heinz Keßler, Alman komünist devrimci ve Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin eski savunma bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Mircafer Bağırov</span> Azeri Sovyet siyasetçi

Mircafer Bağırov, Josef Stalin yönetiminde bulunan Sovyetler Birliği'nde 1932 ile 1953 yılları arası Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Komünist lideri.

Şahtı Duruşması veya resmi adıyla Donbass'taki Ekonomik Karşı Devrim Örneği, 18 Mayıs - 6 Temmuz 1928 tarihleri arasında Moskova'daki Sendika Evi'nde gerçekleşen duruşma. 1922 Sosyalist Devrimciler Duruşması'ndan sonra kayda geçen ilk önemli Sovyet açık duruşmasıdır. Çok sayıda yönetici ve endüstrisi uzman grubun Donbass'da gerçekleştirdiği sabotaj iddiaları duruşmaya konu oldu.

Nora Nova, gerçek adı ile Ahinora Kumanova, Bulgar kökenli Alman şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">János Esterházy</span>

János Esterházy Çekoslovakya'da ve daha sonra Birinci Slovak Cumhuriyeti'nde önde gelen bir etnik Macar politikacı. Çekoslovak Parlamentosu ve Slovak Meclisi üyesiydi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, yasa dışı bir şekilde Sovyetler Birliği'ne sürüldü, bir göstermelik duruşmada mahkûm edildi ve hapse atıldı. Bratislava Ulusal Mahkemesi tarafından Devlete Yüksek Muamele suçlamaları, düşmanla işbirliği, Çekoslovakya'nın dağılması ve anti-demokratik bir rejime katılımı nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldı. Bu ceza, Sovyetler Birliği'nden Çekoslovakya'ya dönüşünün ardından Cumhurbaşkanlığının affının bir sonucu olarak öldürülmedi. Fakat 1957'de hapishanede öldü.

<span class="mw-page-title-main">Max Noether</span> Alman matematikçi (1844–1921)

Max Noether, cebirsel geometri ve cebirsel fonksiyonlar teorisi üzerinde çalışan bir Alman matematikçiydi. Kendisi "on dokuzuncu yüzyılın en iyi matematikçilerinden biri" olarak adlandırılmıştır. Emmy Noether'in babasıdır.

Sierah Joughin Delta, Ohio'da kaçırılan ve öldürülen Amerikalı bir kadındı. 19 Temmuz 2016 tarihinde ortadan kayboldu ve üç gün sonra ölü bulundu. Saldırgan James D. Worley cinayetten suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı; adam kaçırma, saldırı ve diğer ilgili suçlamalardan yirmi yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. İnfazının şu için 20 Mayıs 2025 tarihinde yapılması planlanıyor.