İçeriğe atla

Fritz Klingenberg

1943 yılında Klingenberg.

Fritz Paul Heinrich Otto Klingenberg (17 Aralık 1912 - 23 Mart 1945) Waffen-SS'de SS Tümeni Das Reich ile hizmet veren ve SS Tümeni Götz von Berlichingen'in komutanı olan bir Alman subayıydı. En çok Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'ın ele geçirilmesindeki rolüyle tanındı ve kendisine Demir Haç Şövalyesi Nişanı verildi.

Nisan 1941'de Alman Ordusu Yugoslavya'yı ve ardından Yunanistan'ı işgal etti. Das Reich bölümünde bir bölük komutanı olan Klingenberg, birliğini başkent Belgrad'a götürdü ve burada öncü küçük bir grup 13 Nisan'da şehrin teslimini kabul etti. Birkaç gün sonra Yugoslavya teslim oldu.[1][2]

Belgrad'ın ele geçirilmesi

1941'in başlarında Klingenberg, Yugoslavya'nın işgaline katılan SS birlikleriyle birlikteydi. Amaç, hızlı bir şekilde Yugoslavya'ya girmek ve ardından Yunanistan'a saldırmaktı. Klingenberg emirlere itaatsizlik etti ve ana Alman ordusunun çok ilerisindeki birlikleriyle Belgrad'ı yeniden keşfetmeye karar verdi. Bir tekne bularak, büyük bir kuvveti karşıya geçirmek amacıyla nehrin karşısına geçti; ancak tekne battı ve sadece altı adamla kaldı. Klingenberg daha sonra sarhoş bir Alman turisti yakalayan bazı Yugoslav birlikleriyle karşılaştı ve onlar da onları yakaladı.

Bir dizi çatışmadan sonra, altı Alman, hiçbir kayıp vermeden, ancak bir dizi Yugoslav askerini ele geçirdi, turistler ve mahkûmlarıyla birlikte Belgrad'ın merkezine geldi. Orada bir Alman bayrağı kaldırdılar. Klingenberg blöf yaptıktan sonra, Belediye Başkanı onları karşılamak için dışarı çıktı ve ona yaklaşan bir topçu barajı ve yaklaşan bir Luftwaffe saldırısı olduğunu söyledi. Belediye Başkanı ve bazı garnizon birlikleri 13 Nisan'da şehri onlara teslim etti.

Bu noktada Klingenberg'in adamlarından birkaçı daha onun gibi geldi ve onlardan daha fazla varmış gibi davranarak varlıklarını gösterdiler.[3][4][5] Alman ordusu sonunda geldi, duruma şaşırdı, şehri almak için artık ihtiyaç duyulmayan ve binlerce cana mal olması beklenen karmaşık bir plan yaptı.[1] [2][6] Birkaç gün sonra Yugoslavya teslim oldu.[1] [2] Klingenberg, şehri ele geçirdiği için Şövalye Haçı ile ödüllendirildi, aslında Belgrad'ı sadece 6 adamla ele geçirdi.

ABD kuvvetlerine karşı Avrupa harekatı

21 Aralık 1944'te Fritz Klingenberg SS- Standartenführer'e terfi etti ve iki hafta sonra (12 Ocak 1945'te) SS Tümeni Götz von Berlichingen'in komutanlığına atandı. Tümen, Saarbrücken'in güneydoğusunu, Yedinci Birleşik Devletler Ordusunun XV. Kolordusuna karşı savunan XIII SS Kolordusuna bağlıydı. 23 Mart 1945'te Klingenberg, Herxheim'ın batı ucunda bir çatışma sırasında bir tank mermisi tarafından öldürüldü ve Fransa, Andilly'deki Alman Savaş Mezarlığı'na gömüldü.[7]

Ödüller

Klingenberg (en solda), Heinrich Himmler ve diğer SS subaylarıyla birlikte Mauthausen-Gusen toplama kampı turunda, Haziran 1941.

Kaynakça

  1. ^ a b c Flaherty 2004.
  2. ^ a b c Weale 2012.
  3. ^ By Robert J. Edwards "Tip of the Spear: German Armored Reconnaissance in Action in World War II" p 172
  4. ^ Plowman, Jeffrey "War in the Balkans: The Battle for Greece and Crete 1940-1941" p 24
  5. ^ "Invasion of Yugoslavia: Waffen SS Captain Fritz Klingenberg and the Capture of Belgrade During World War II". www.historynet.com. 13 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Invasion of Yugoslavia: Waffen SS Captain Fritz Klingenberg and the Capture of Belgrade During World War II - HistoryNet". www.historynet.com. 13 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Günther 1991.
  8. ^ Scherzer 2007.
  9. ^ Patzwall & Scherzer 2001.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Hausser</span> Nazi SS subayı

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">13. Waffen-SS Dağ Tümeni Handschar</span>

13. SS Waffen Dağ Tümeni "Handschar", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biridir. Tümenin ismi olan Handschar, tümenin amblemiydi. Adı Hançer Birliği olmasına rağmen birliğin sembolü aynı zamanda Bosna-Hersek'in sembolü olan pala'dır. Ülkede yaşayan Müslüman Boşnaklar ve Katolik Hırvatlar'dan kurulmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Balkanlardaki komünist Partizanlara karşı savaşması için Kudüs Baş Müftüsü Emin el-Hüseyni'nin girişimi ile kuruldu. Himmler, Boşnakları etkilemek için Almanya'dan kaçan yahudilerin Orta Doğuda bir devlet kurmasından çekinen ve bu sebeple Nazilere sempati duyan Kudüs müftüsü Emin el-Hüseyni'den yararlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Walter Krüger (SS subayı)</span>

Walter Krüger, SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS. Friedrich-Wilhelm Krüger'in ağabeyi.

<span class="mw-page-title-main">Georg Keppler</span>

Georg Keppler, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda hizmet etmiş SS-Obergruppenführer, ayrıca Polizei ve Heer generali.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

<span class="mw-page-title-main">17. Waffen-SS Panzergrenadier Tümeni Götz von Berlichingen</span> Waffen-SS Birliği

17. SS Panzergrenadier Tümeni "Götz von Berlichingen", II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletleri tarafından açılan Batı Cephesi'nde savaşmıştır. Kurulan 38 Waffen-SS tümeni'nden bir tanesidir. Ayrıca birçok savaş suçu işlemiş bir tümendir.

Karl Arning II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'ında birkaç tümeni komuta etmiş Şövalye Nişanı sahibi bir generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Mortimer von Kessel</span> Alman general

Mortimer von Kessel, İkinci Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta bir Alman generaliydi. Ayrıca Nazi Almanyası'nın Meşe Yapraklı Demir Haç Şövalye Haçı'nın da sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Wagner</span> Alman general

Jürgen Wagner , II. Dünya Savaşı'nda sırasında 3.Reich Almanya'sının Waffen SS'inde bir Alman generaliydi. Meşe Yapraklı ve Kılıçlı Demir Haç Şövalye Haçı'nın sahibiydi.

Richard Reimann 2. Dünya Savaşı'nda bir Luftwaffe General der Flakartillerieisiydi. Reimann, Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.
Reimann, 8 Mayıs 1945'te Amerikan Kuvvetlere teslim oldu ardından Sovyet Kuvvetlere teslim edildi. 1955'e kadar savaş suçlusu olarak Sovyetler Birliği'nde tutuldu.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Freitag</span>

Fritz Freitag, Nazi Dönemi'nde bir SS komutanıydı. 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Piyade Tugayı, 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien'a komuta etti. Freitag, 10 Mayıs 1945'te intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Rumohr</span>

Joachim Rumohr, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen SS komutanıydı. 8. SS Süvari Tümeni'ne komuta etmiştir. Rumohr, Meşe Yaprağı İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Reuter</span>

Erich Reuter 2. Dünya Savaşı sırasında bir Wehrmacht generaliydi. Reuter, Meşe Yaprağı İlaveli Şövalye Demir Haçıyla taltif edilenlerdendi.

Hugo Gottfried Kraas, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen-SS komutanıydı. Kraas, 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" bünyesinde hizmet verdi ve 12. SS Panzer Tümeni Hitlerjugend'ın son komutanıydı. Kendisi Meşe Yaprağı İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Savaşın ardından İtalyan ve Batı Alman yetkililerce İtalyan Yahudiler'in 1943 yılında katledilmesinden dolayı sorgulandı.

<span class="mw-page-title-main">Hubert Meyer</span>

Hubert Meyer, 2. Dünya Savaşı'nda bir Waffen-SS subayı ve savaş sonrasında bir aktivistti. 1944'te geçici olarak 12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend'a komuta etti. Savaştan sonra HIAG'a katıldı ve Meyer, örgütün 1992'deki feshedilişinden önceki son başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Kraemer</span>

Fritz Kraemer, Nazi Dönemi'nde yüksek rütbeli bir Waffen-SS subayı ve savaş suçlusuydu.

Rudolf Lehmann, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen-SS subayıydı. Kendisi Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Savaştan sonra Almanca yayımı HIAG, İngilizce yayımı ise J.J. Fedorowicz Yayınevi tarafından yapılan ve 1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler'nın tarihini anlatan bir kitap yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Werner Ostendorff</span>

Werner Ostendorff, 2. Dünya Savaşı'nda 2. SS Panzer Kolordusu'nun kurmay başkanlığını ve 2. SS Panzer Tümeni "Das Reich"ın komutanlığını yapmış bir Waffen-SS generaliydi. 1 Mayıs 1945'te aldığı yaralardan dolayı öldü.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Meister</span>

Rudolf Meister, 2. Dünya Savaşı'nda 4. Hava Kolordusu'na komuta etmiş bir Luftwaffe generaliydi. Kendisi, Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Meister, Mayıs 1945'te Amerikan birliklere teslim oldu ve 1948'e kadar esir tutuldu.
Meister, 1950'de 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Federal Alman Cumhuriyeti'nin yeniden silahlanması (Wiederbewaffnung) hususunun ele alındığı Himmerod Memorandumu'nun yazarlarından biriydi.