İçeriğe atla

Fritz Bauer

Fritz Bauer
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Temmuz 1903(1903-07-16)
Stuttgart, Württemberg Krallığı, Alman İmparatorluğu
Ölüm 1 Temmuz 1968 (64 yaşında)
Frankfurt, Hesse, Batı Almanya
Partisi Sosyal Demokrat Parti

Fritz Bauer (16 Temmuz 1903 - 1 Temmuz 1968) bir Alman Yahudi yargıç ve savcıydı. Eski Holokost planlayıcısı Adolf Eichmann'ın savaş sonrası yakalanmasında etkili oldu ve Frankfurt Auschwitz davalarının başlamasında önemli bir rol oynadı.

Erken dönem

Bauer, Stuttgart'ta Yahudi ebeveynler Ella (Hirsch) ve Ludwig Bauer'in çocuğu olarak dünyaya geldi.[1] Bauer'in babası, 1930'da kendisine yıllık 40,000 gelir sağlayan bir tekstil fabrikasını işleten başarılı bir iş adamıydı. (karşılaştırma için, 1930'da Almanya'da tipik bir doktorun yıllık geliri 12,500 idi)[2] Kız kardeşi Margot, çocukluklarını "liberal bir Yahudi" olarak nitelendirdi.[2] Ailesi Alman kültürüne asimile olmasına rağmen, ebeveynleri Noel'i dünyevi bir tatil olarak kutlamadılar ve Yahudi bayramlarını kutlamakta ısrar ettiler[2] Eberhard-Ludwigs-Gymnasium'a[3] katıldı ve Heidelberg, Münih ve Tübingen Üniversitelerinde işletme ve hukuk okudu. Alman üniversiteleri geleneksel olarak völkisch hareketinin kaleleriydi ve Almanya'daki völkisch etkisi altındaki neredeyse tüm öğrenci dernekleri Yahudileri üye olarak kabul etmeyi reddetti. Bu nedenle, Heidelberg'deki Bauer, zamanının çoğunu adadığı liberal Yahudi kardeşliği FWV'ye (Freie Wissenschaftliche Vereinigung – Özgür Akademik Birlik) katılırken buldu[2] Diğer büyük Yahudi kardeşliği, Bauer'in görüşlerine karşı çıktığı Siyonistlerdi[2]

Nazi Almanya'sında Hapis

8 Mart 1933'te Jagow, Württemberg için polis komiseri olarak atandı. 23 Mart 1933'te Bauer ofisinde çalışırken, bir grup polis onu suçlamadan tutuklamak için geldi[2] Mart 1933'te, Nazilerin iktidarı ele geçirmesinden kısa bir süre sonra, Stuttgart bölgesinde Nazilere karşı bir genel grev düzenleme planı başarısız oldu ve Schumacher ve Bauer başkalarıyla birlikte tutuklanarak Heuberg toplama kampına götürüldü. Bauer, Heuberg'de onu küçük düşürmenin çeşitli yollarını bulan ve sık sık döven SA muhafızları tarafından işkence gördü.[2] "Üçüncü sınıf" bir mahkûm olarak (yani, Alman devleti için özellikle tehlikeli kabul edilen biri), SA görevlileri elleriyle dizlerine vururken saatlerce duvara dönük durmaya zorlanmak gibi taciz edildi, kafası duvara vuruldu. [2] Bauer, kampın tuvaletini günlük olarak temizlemeye zorlandığından bahsetmek dışında, Heuberg'de kendisi için çok acı verici olan kendi deneyimlerinden hiç bahsetmedi.[2]

Sürgün

1936'da Bauer, Danimarka'ya göç etti. Danimarka'ya geldikten kısa bir süre sonra, bir erkek fahişeyle seks yaptığı suçlamasıyla Danimarka polisi tarafından tutuklandı.[2] Eşcinsellik Danimarka'da yasaldı, ancak aynı cinsten bir fahişenin hizmetlerini talep etmek yasal değildi.[2] polise söz konusu fahişeyle seks yaptığını itiraf etti, ancak adama seks için para ödediğini şiddetle reddetti.[2] Alman işgalinden sonra, Danimarka makamları oturma iznini Nisan 1940'ta iptal etti ve onu üç ay boyunca bir kampta tuttu. 1 Aralık 1941'de, her ikisi de Stuttgart'ta kalan Bauer'in ilk kuzeni Erich Hirsch ve teyzesi Paula Hirsch, Stuttgart polisi tarafından tutuklandı ve 1.013 Stuttgart Yahudisiyle birlikte bir trene bindirildi.[2], tüm Yahudilerin Riga dışındaki bir tarlaya götürüldüğü ve Letonyalı işbirlikçiler tarafından vurulduğu Riga'ya gitti[2] Ekim 1943'te Naziler, Danimarkalı Yahudileri Theresienstadt toplama kampına sürmeye başladığında yeraltına çekildi. Bauer eşcinsel olsaydı, Almanya'da veya Nazi işgali altındaki Danimarka'da kalırsa bu onu daha da büyük bir tehlikeye atardı.[4] Kendini korumak için Haziran 1943'te Danimarkalı anaokulu öğretmeni Anna Maria Petersen ile[5] evlendi. Biyografi yazarı Ronen Steinke gibi bazı yazarlar Bauer'in muhtemelen eşcinsel olduğunu iddia etse de, diğerleri bunun kanıtlanmamış olduğunu düşünüyor.[6]

Ekim 1943'te, Danimarka hükûmetinin istifa etmesi ve Nazilerin Danimarka'daki Yahudi nüfusunu tehlikeye atan sıkıyönetim ilan etmesi üzerine İsveç'e kaçtı. Bauer, bir mahzende saklanarak 8 gün geçirdi ve 13 Ekim 1943 gecesi, onu İsveç'e götüren bir Danimarka balıkçı teknesiyle Danimarka'dan ayrıldı.[2] İsveç'te Bauer, Willy Brandt ve diğerleriyle birlikte Sozialistische Tribüne (Socialist Tribune ) adlı dergiyi kurdu[7]

Almanya'ya dönüş

Bauer, 1949'da savaş sonrası Federal Cumhuriyet (Batı Almanya) kurulurken Almanya'ya döndü ve adalet sisteminde bir kez daha kamu hizmetine girdi. İlk başta bölge mahkemelerinin müdürü oldu ve daha sonra Braunschweig'de bir ABD bölge savcısının eşdeğeri oldu. 1956'da Frankfurt merkezli Hessen'de bölge savcılığına atandı Bauer, 1968'deki ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.

1957'de, eski bir Nazi kampı tutsağı olan Lothar Hermann sayesinde, kaçak Holokost planlayıcısı Adolf Eichmann'ın Arjantin'deki yeri hakkında İsrail İstihbaratı Mossad'a bilgi aktardı.

1968'de Alman gazeteci Gerhard Szczesny ile birlikte çalışan Bauer, bir insan hakları örgütü olan Hümanist Birliği kurdu. Bauer'in ölümünden sonra Birlik, Fritz Bauer Ödülü'nü vermek için para bağışladı. 1995 yılında kurulan başka bir kuruluş olan Fritz Bauer Enstitüsü, Holokost'un tarihine ve etkilerine odaklanan sivil haklara adanmış kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

Fritz Bauer'in çalışmaları, Batı Almanya'da bağımsız, demokratik bir adalet sisteminin yaratılmasına, ayrıca Nazi savaş suçlularının yargılanmasına ve ceza hukuku ve ceza sistemlerinde reform yapılmasına katkıda bulundu. Savaş sonrası Alman adalet sistemi içinde, siyasi angajmanları nedeniyle tartışmalı bir figürdü Bir keresinde "Adalet sisteminde sürgündeymişim gibi yaşıyorum" demişti.

Bauer, 64 yaşında Frankfurt am Main'de öldü. Küvetinde boğulmuş halde bulundu Yapılan otopsi incelemesinde alkol ve uyku hapı aldığı belirlendi.[8][9]

Kaynakça

  1. ^ "Humanistische Union: Wir über uns: Geschichte: Geschichtedetail". www.humanistische-union.de. 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Steinke 2020.
  3. ^ Fritz Bauer 1903–1968: eine Biographie. Munich: C.H.Beck. 2009. s. 54. ISBN 978-3-406-58154-0.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Fritz Bauer's biography does not justify other than a little suspect that his main sexual orientation was of a homosexual type, which at that time could not be openly expressed, unless he wanted to put his political life at stake". Ronen Steinke (2014). "On Fritz Bauer's alleged homosexuality". Neue Justiz (Almanca): 515. 
  5. ^ Fritz Bauer. Bloomington, IN: Indiana University Press. 7 Nisan 2020. ss. 72f. doi:10.2307/j.ctvzgb8h5. ISBN 978-0-253-04689-5.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "The End of Transgression: Fritz Bauer as Traitor on the German Screen". Mediating War and Identity: Figures of Transgression in 20th- and 21st-century War Representation (İngilizce). Edinburgh University Press. 2022. ss. 81, 93 fn 8. ISBN 978-1-4744-4628-0. What links Bauer to homosexuality is a report by the Danish police from 1936, according to which Bauer was seen with homosexual men and admitted homosexual proclivities. While some critics stress that this is the only indication of a homosexual orientation, that there is no evidence of any other sexual activities before or after, and that none of Bauer’s friends could ever confirm the assumption (Wojak 2015; Rautenberg 2014; Nelhiebel 2014a), others maintain that there is evidence enough and that those who fulminate at Bauer’s homosexuality are homophobic (Boll 2017; Renz 2017; Kramer 2014). 
  7. ^ "Willy Brandt, Fritz Bauer and Sozialistische Tribüne". 10 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2021. 
  8. ^ "Germany finally pays tribute to the first Nazi hunter". The Independent. 28 Şubat 2016. 9 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2023. 
  9. ^ Matthias Bartsch (26 Temmuz 2016). "Der Mann, der die Nazis jagte". Erst 18 Jahre nach Kriegsende begann in Frankfurt am Main der Prozess gegen die Täter von Auschwitz. Zu verdanken war dies dem hartnäckigen Juristen Fritz Bauer. 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Sachsenhausen toplama kampı</span> Berline yaklaşık 35 km mesafede 1936-1945 arasında kullanılmış Nazi toplama kampı

Sachsenhausen, Almanya'nın başkenti Berlin'e yaklaşık 35 km uzaklıktaki Oranienburg bölgesinde 1936-1945 yılları arasında faaliyet göstermiş bir Nazi toplama kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Eichmann</span> Holokostun önemli organizatörlerinden biri olan Alman Nazi komutanı

Otto Adolf Eichmann, Hitler'e sunduğu "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü" önerisiyle Holokost'un en büyük organizatörlerinden biri olmuş Alman-Avusturyalı SS-Obersturmbannführer'di.

<span class="mw-page-title-main">Nazi toplama kampları</span> nazi yönetiminin kurduğu masum sivil ve esirlerin zorla çalıştırıldığı ve sistematik olarak katledildiği yerleşkeler

Nazi toplama kampları veya konsantrasyon kampları, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde Almanya'da ve işgal edilen bölgelerde, Nazilerce topluma faydasız olarak görülen kişileri zorunlu çalıştırmak üzere kurulmuşlardı. Aynı zamanda terim Yahudiler başta olmak üzere Nazilerin siyasi ya da ideolojik düşmanlarını kitlesel olarak imha etmek amacıyla kurulmuş olan imha kamplarını da ifade etmek için kullanılır. Buralara daha çok Yahudilerin getirilmesiyle birlikte, Romanlar, bazı Slav ırklarından olanlar ve akıl hastası olduğu düşünülenler de kurbanlar arasındadır. Eşcinsel insanlar da burada öldürüldüler. Öldürülme sebepleri ise üremeye bir katkıları olmamalarıydı. Büyük bir kısmı Polonya'da bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Majdanek toplama kampı</span>

Majdanek toplama kampı, II. Dünya Savaşı'nda Polonya'nın Alman işgali sırasında Schutzstaffel tarafından Lublin şehrinin eteklerinde inşa edilen ve işletilen bir Nazi toplama ve imha kampıydı. Yedi gaz odası, iki ahşap darağacı ve toplam 227 yapısıyla Nazi toplama kamplarının en büyükleri arasında yer alıyordu. Başlangıçta imhadan ziyade zorla çalıştırma amaçlı olsa da, Almanların işgal altındaki kendi anavatanlarındaki tüm Polonya Yahudilerini öldürme planı olan Reinhardt Operasyonu sırasında insanları endüstriyel ölçekte öldürmek için kullanıldı. 1 Ekim 1941'den 22 Temmuz 1944'e kadar faaliyette olan kamp neredeyse hiç bozulmadan ele geçirildi. Bagration Harekâtı sırasında Sovyet Kızıl Ordusu'nun hızlı ilerleyişi SS'lerin altyapısının çoğunu yok etmesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Ülkümen</span> Türk diplomat

Selahattin Ülkümen, Türk diplomat. 1943'te Rodos başkonsolosluğu görevine getirilmiştir. Holokost sırasında, Rodos'tan sınır dışı edilmemeleri için adada yaşayan Yahudiler'e Türk vatandaşlığı verip onların hayatlarını kurtarmasıyla tanınır. Bu davranışından ötürü 1989'da Yad Vaşem'de, İsrail tarafından Uluslararası Dürüstler Madalyası ile onurlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Christian Wirth</span>

Christian Wirth, üst düzey Alman polis ve SS subayı. Reinhard Operasyonu olarak bilinen operasyonda işgal edilen Polonya'daki Yahudilerin katledilmesinde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda eşcinsellere yönelik zulüm</span>

1920'lerde Almanya'daki özellikle Berlin'deki eşcinseller o zamanki dünyanın en geniş özgürlüklerine ve kabul görme oranlarına sahipti. Ancak Adolf Hitler'in başa gelmesiyle birlikte gey erkekler daha az bir derece lezbiyenler, Nazi Partisi tarafından hedef ve en sonunda Holokost kurbanları arasında yer alan gruplardan ikisiydi. 1933 yılından başlayarak gey organizasyonları yasaklanmış, eşcinsellik ve cinsellik hakkındaki bilimsel kitaplar yakılmış ve Nazi Partisi içinde yer alan eşcinseller öldürülmüştür. Gestapo "Alman normları"na uygun yaşamak zorunda olan eşcinsellerin listesini derlemiştir.

Hilde Levi Alman-Danimarkalı bir fizikçidir. O biyoloji ve tıpta radyoaktif izotopların kullanımında öncü olmuştur, özellikle de radyokarbon testi ve otoradyografi tekniklerinde. Hayatının sonraki zamanlarında Hilde bilimsel tarihçi oldu ve George de Hevesy’in biyografisini yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

Søren Kam II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Waffen-SS'sinde bir Danimarkalı komutandı. Danimarka'da cinayet işledi ve Simon Wiesenthal Center tarafından en çok aranan Nazi savaş suçluları arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Chełmno imha kampı</span>

Chełmno imha kampı, II. Dünya Savaşı sırasında inşa edilen ilk Nazi imha kampı. Kamp Chełmno'nun 50 kilometre kuzeyinde yer alan Łódź yakınlarında yer alır. Nazi Almanyası 1939'da Polonya’yı işgalini takiben, ülkeyi yeni bir bölgeye ekledi. Kamp özellikle kitlesel katliamlar ve etnik temizlik yapmak için kuruldu. Bu dönemde ayrıca holokostun ve Reinhard Operasyonu'nın da en ölümcül dönemleriydi. Polonyalı Yahudiler ve yerel kişiler bu kampta yok edildi. 1943 yılında kampın ölüm yöntemlerinde değişiklikler yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">İmha kampı</span>

İmha kampları, II. Dünya Savaşı dönemindeki Holokost sırasında Nazi Almanyası tarafından milyonlarca Yahudiyi sistematik bir şekilde öldürmek için inşa ettirilmiştir. Polonyalılar, savaştaki Sovyet esirleri ve Çingeneler gibi diğer etnik gruplar da imha kamplarında öldürülmüştür. İmha kamplarındaki kurbanlar en çok gaz odalarında öldürülmüştür. Öldürülmeler ya bu özel amaç için yapılmış kalıcı tesislerde ya da gaz kamyonetlerinde gerçekleşmiştir. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek gibi bazı Nazi toplama kampları, 1945 yılında savaşın bitiminden önceki dönemde ikili bir amaca hizmet etmiştir: zehirli gazla imha ve açıktan ölmek üzere olan insanları çok yoğun bir şekilde çalıştırma.

<i>Yalan Piramidi</i> 2014 yapımı film

Yalan Piramidi (İngilizce: Labyrinth of Lies Giulio Ricciarelli tarafından yönetilen 2014 Alman drama filmidir. Gerçek olaylara dayanarak, 2014 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Çağdaş Dünya Sineması bölümünde gösterildi. 88. Akademi Ödüllerinde En İyi Yabancı Film Akademi Ödülü için Almanca başvurusu olarak seçildi. Aralık ayında dokuz filmlik kısa liste yaptı, ancak aday gösterilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da Holokost</span>

Yunanistan'da Holokost, II. Dünya Savaşı boyunca çoğu Auschwitz toplama kampına tehcir edilmek üzere Yunanistan Yahudilerinin toplu katliâmını kapsar. 1945 yılına gelindiğinde, Yunanistan Yahudilerinin %83 ilâ %87'si öldürülmüştü. Bu, Avrupa'da Holokost kapsamında katledilmiş Yahudi toplulukların en büyük ölüm oranlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da Holokost</span>

Polonya'da Holokost, Nazi Almanyasının Avrupa çapında çoğunlukla 101.Yedek Ordnungspolizei Taburu eliyle işlediği Holokost'un o dönem Alman işgâlinde bulunan Polonya'daki tezahürlerini kapsar. Bu soykırım kapsamında üç milyon Polonya Yahudisi, yani Holokost'ta katledilmiş tüm Yahudilerin yarısı, öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Minsk Gettosu</span>

Minsk Gettosu, Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ni istilasından kısa süre sonra kuruldu. Alman işgâli altındaki Sovyet topraklarındaki en büyük gettolardan biriydi. Neredeyse 100 bin Yahudi barındırdı; bunların çoğu Holokost'ta öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Posen konuşmaları</span>

Posen konuşmaları, Nazi Almanyası'nın SS komutanı Heinrich Himmler tarafından 4 ve 6 Ekim 1943'te Alman işgali altındaki Polonya'daki Posen (Poznan) belediye binasında yapılan iki konuşmaydı. Kayıtlar, Hitler Kabinesi üyesinin imha kamplarında Yahudilerin devam eden imhasından bahsettiği bilinen ilk belgelerdir. Posen konuşmaları Alman hükûmetinin Holokost'u istediğini, planladığını ve uyguladığını göstermektedir.

Hans von Dohnanyi, Alman hukukçu Abwehr'deki konumunu Yahudilerin Almanya'dan kaçmasına yardım etmek için kullandı, Nazi rejimine karşı Alman direnişinde çalıştı ve başarısız olan 20 Temmuz Komplosu'nun ardından, Hitler'e suikast düzenlemeye yönelik komplonun "ruhani lideri" olmakla suçlandı ve 1945'te SS tarafından idam edildi.