İçeriğe atla

Frikik

Deniz kenarında mayosu yırltıldığı için frikik veren kadın kartpostalı.

Frikik (İngilizceFree kick), kontrolsüz bir hareket ile eteğin havalanması gibi ufak bir kaza ile, bacak, göğüs vb. mahrem alanının görünmesi ile istemeden erotik poz vermeye denilir. Özellikle paparazi'lerin ve özel medyaların sık kullandığı bir kelimedir. Frikik vermek genellikle istek dışı gerçekleşir fakat bilerek de verilebilir. Örneğin bazı sanatçıların magazin haberlerinde dikkat çekmek için bilerek frikik verdikleri iddia edilir. Bununla birlikte teşhircilik frikik vermeye dahil edilmez.

Etimoloji

Frikik, İngilizcede free kick (TürkçeSerbest vuruş) deyişinden gelmektedir fakat İngilizcede frikik yerine wardrobe malfunction (TürkçeKıyafetin azizliğine uğramak) deyişini kullanılmaktadır. 1930'lu yıllarda futboldaki serbest vuruş anlamında kullanılsa da 90'lı yıllarda anlam olarak başkalaşım geçirerek kazara erotik poz vermek anlamına dönüştü. Frikik kelimesi bu anlamda yazılı olarak ilk kez 1996 yılında kullanıldı.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Frikik Kelime Kökeni, Kelimesinin Anlamı - Etimoloji". www.etimolojiturkce.com. 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2022. 
  2. ^ "Frikik Ne Demek? - Türkçe Kelime Anlamı". Türkçe Ne Demek. Erişim tarihi: 28 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi</span> bir renk

Kahverengi veya Boz kırmızı ve yeşil, turuncu ve mavi veya sarı ve mor pigmentlerin karıştırılması ile elde edilebilen bir renktir.

Teokrasi ya da din erki, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir. Teokrasi en yalın anlamda "devlet işlerinden yönetim ile görevli din adamları sınıfının sorumlu olduğu ve devlet işlerinin dini temellere dayandırıldığı sistem" olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şair</span> şiir yazan ve yayımlayan kimse

Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapçadan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.

Kıraât, Kur'an'ın farklı rivayetlerle gelen okunuş farklılıklarını ve kurallarını, bunların kaynağı olan kıraat alimleri ve rivayet zincirleriyle ilgilenen ilim dalıdır. Kur'an'ın serbest okunuşunu Kıraat-ı Aşere'ye göre içeren ve her defasında farklı okunan ve tonu ve içeriği de değiştiren bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Harf</span> alfabetik bir yazı sisteminde grafem

Harf, yazı yazmak için kullanılan semboldür. Harfler, Seslerin yazı sistemlerindeki karşılığıdır. Harflerin hepsi birleşerek alfabeyi oluştururlar. Yazı harfler dışında rakam, noktalama işaretleri ya da başka semboller içerebilir ama harfler yazının en temel öğesidir.

<span class="mw-page-title-main">Paşa</span> Osmanlı sivil ve askeri bürokrasisinde rütbe ve unvan

Paşa, Osmanlı Devleti zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan. Bunun yanında Osmanlı himayesindeki Mısır baş yöneticilerine de paşa unvanı verilmiştir.

İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler.

Sadaka, İslam dinine ait bir terimdir.

Frikik aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Sky, Birleşik Krallık ve İrlanda'da hizmet veren dijital televizyon ve dijital radyo yayınları yapan platformdur. Sky Digital, resmi olarak 1 Ekim 1998 yılında hizmetlerini vermeye başlamıştır. Yaklaşık 2 milyondan fazla abonesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Röveşata</span> havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemi

Röveşata, havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemidir. Başta futbol olmak üzere topla oynanan çeşitli sporlarda da yer alan bu hareket, Güneydoğu Asya'da oldukça popüler olan ayak voleybolunun temel hareketlerinden biridir. Avustralya futbolunda ise pek sık olmasa da röveşata hareketinin yapıldığı maçlar olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irkıl</span>

Irkıl Han - Türk ve Altay mitolojisinde söylencesel Şaman. Arkıl Han olarak da bilinir. Şamanların atası olarak kabul edilir. Yeryüzündeki ilk şamandır. Üç yıl önce ölenleri bile diriltir, körlerin gözünü açar. Anlatıldığına göre o kadar güçlüdür ki, hiçbir tanrıyı tanımaz. Tanrı Ayığ Han onu yanına çağırtarak bu gücü nereden aldığını sorar. O da, hiçbir yüce güç tanımadığını ve yaptıklarının kendi gücü ile olduğunu söyleyerek tanrıya karşı saygısızlık yapar. Bunun üzerine Ayığ Han, Irkıl'ı ateşe attırarak yaktırır. Onun yandığı bu ateş diğer gelecek kamların ruhlarını oluşturur. Türk ayin ve törenlerinin temellerini atan kişi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Tahnit</span> cesedin bozulmaması için yapılan birtakım işlemler

Tahnit, cesedin bozulmaması için yapılan birtakım işlemlerdir. Cesedin bozulmaması için belirli bir uygulama dâhilinde, cesedin iç organlarının çıkarılarak, çeşitli kimyasallar uygulanarak, çabuk bozulmayacak hâle getirilmesidir. Bu işlem cesedi 5 yıl koruyabilir. Bu uygulama tam bir mumyalama işlemi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Laik</span>

Laik, Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunan tanıma göre, Din işlerini devlet işlerine karıştırmayan, devlet işlerini dinden ayrı tutan. Örneğin, "Türkiye ... laik ve sosyal bir hukuk devletidir." Kısaca Laikler, kelime anlamı olarak Türkçeye ruhban sınıfından olmayanlar olarak girmiştir ve ruhban sınıfı (Dinî ibâdetleri topluca yürütmekle görevli olanlar) dışında kalanların tümü için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sabotaj</span>

Sabotaj kelimesi Türkçeye Fransızca sabotage sözcüğünden geçmiştir. Kelime anlamı yıkmak, parçalamak, kullanılmaz hale getirmektir. İlk olarak 20.yüzyılın başlarında Fransa'daki işçilerin makineleri bozmak amacıyla takunya terliklerini (sabots) kullanmasıyla ortaya çıkmıştır. Fakat etimolojisini tam olarak desteklemez, çünkü Fransız kaynaklardaki ilk anlamı gürültülü yürüme 'dir. Başlangıçta, hasar verme olarak değil, mecazi olarak iş anlaşmazlıklarına atıfta bulunmak için kullanılmıştır.

Hinterland "arkasındaki toprak parçası" anlamındaki Almanca bir kelimedir.

Emniyet, büyük sonuçlara (yıkım) karşı alınan tedbirlerin yaşam ya da ölümle ilgili olanlarıdır. Çoğunlukla kazalara alınmış tedbirlerdir.

Nepotizm, kayırmacılık veya akraba kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık.

Alıntı kelime veya alıntı sözcük bir dilden başka bir dile çevrilmeden geçmiş sözcüktür. Alıntı sözcükler, ortak bir kökene sahip oldukları için iki veya daha fazla dilde birbirlerine benzer olan soydaş sözcüklerden farklıdır. Ayrıca başka bir dilden geçmiş olan, ancak geçerken o dile çevrilmiş, calque olarak adlandırılan sözcükler de alıntı olarak sınıflandırılmaz.

Ek, dilbilimde bir köke veya gövdeye eklenerek yeni bir kelime veya kelime biçimi oluşturmak için kullanılan biçimbirimdir. Ekler, yapım eki ve çekim eki olmak üzere ikiye ayrılabilir. Konumları göz önünde bulundurulduğunda ön ek, son ek, sirkumfiks ve iç ek başlıca ek türlerini oluşturur.