İçeriğe atla

Frigorifik konteyner

Frigorifik konteyner nakliye konteyneri türüdür. Sıcaklığa duyarlı yüklerin taşınması ve intermodal yük taşımacılığında kullanılır. Uluslararası lojistik operasyonlarda kullanılır. Konteyner gemisi, frigorifik gemi, frigorifik kamyon'lar için veya rıhtım"da yapılabilir.[1][2] Dizel motor ve elektrik üreteciden güç alabilirler.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2023. 
  2. ^ https://www.marineinsight.com/refrigeration-air-conditioning… []

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Soğutma</span>

Soğutma, bir maddenin veya ortamın sıcaklığını, onu çevreleyen ortamın sıcaklığının altına indirmek ve orada muhafaza etmek üzere ısısının alınması işlemine denir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

Vinç, genellikle bir halat, tel halat veya zincirlerle donatılmış, malzemeleri hem kaldırmak hem indirmek hem de yatay olarak hareket ettirmek için kullanılabilen bir makine türüdür. Ağır nesneleri kaldırmak ve başka yerlere taşımak için kullanılır. Vinçler, bir veya daha fazla basit makine kullanarak mekanik avantaj yaratır ve böylece insanların normal kapasitesinin ötesinde yükleri taşır. Vinçler, nakliye için yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması, inşaat için malzemelerin hareketi ve ağır ekipmanların montajı için sanayide yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kargo gemisi</span> bir limandan diğer bir limana kargo, mal ve malzeme taşıyan gemi

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konteyner gemisi</span> kargo gemisi türü

Konteyner gemisi, konteyner taşımacılığı denilen teknikle tüm yükünü kamyon boyutundaki konteynerlerde taşıyan kargo gemisidir. Konteyner gemileri, ticari intermodal yük taşımacılığının yaygın bir yoludur ve artık çoğu denizde taşınan dökme olmayan kargoyu taşır.

<span class="mw-page-title-main">Çöp kamyonu</span>

Çöp kamyonu, küçük miktarlardaki biriken atıkları toplayarak, çöp depolama alanlarına taşıyan, bu iş için tasarlanmış kamyon tipidir. Bu araçlara teknik olarak "atık toplama aracı" da denir. Çöpü kamyona yükleme yöntemine göre beş temel modeli vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konteyner</span>

Konteyner, uluslararası standartlara sahip taşımacılık sistemi içinde verimli, güvenli ve hasarsız bir şekilde malzeme taşıması için üretilmiş, yeniden kullanılabilir çelik kutu şeklinde yapılardır. Konteyner, içindeki malzeme boşaltılmaksızın farklı taşımacılık şekilleriyle taşınabilir. Konteyner boyutları ISO 6346 standartıyla belirlenmiş çeşitli farklı ölçülerde olabilmektedir. Günümüzde dünya çapında farklı amaçlar için kullanılmakta olan 17 milyon konteyner olduğu düşünülmektedir. Genellikle konteyner kapasitesi TEU adı verilen 20 foot konteyner adetiyle belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Konteyner taşımacılığı</span>

Konteyner taşımacılığı, çeşitli konteyner türleri sayesinde yapılan taşımacılığı anlatır. Konteynerler standart ölçülerde üretildikleri için çok çeşitli şekilde yüklenebilir, farklı araçlara aktarılabilir, bu sayede verimli bir taşıma sağlarlar. Konteynerlerin açılmaksızın gemilere, kargo uçaklarına, trenlere veya karayolu taşımasına uygun araçlara yüklenebilmeleri uluslararası alanda yaygın olarak kullanılmalarını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yük gemisi</span>

Yük gemisi; insanların, malların ve hayvanların bir yerden başka yere deniz yolu ulaşımı ile taşınmasını sağlayan gemidir. Yük gemisi, daha yavaş olmasına rağmen hava ulaşımından daha ucuz olduğu için hala tercih edilmektedir. Turistik gemi ve feribotlar da yük gemilerinden sayılabilir. Yük gemileri askeri, ticari amaçlar ve ulaşım amacıyla sefer yapmaktadır. 1960'larda konteyner taşımacılığında olan ilerlemeler, yük gemilerini de olumlu etkiledi. Konteyner gemileri ve dökme yük gemileri gibi alt sınıfları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yük</span> genellikle kazanç elde etmek amacıyla taşınan mal

Yük, herhangi bir araç veya yük hayvanı ile, genellikle kazanç elde etmek amacıyla taşınan mal. Motorlu araçlar ile taşınan yükler için kargo kavramı da kullanılır. Gemiyle taşınan yüke ve bu yük karşılığında talep edilen ücrete navlun denir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık</span> Türkiye demiryollarının işletmecisi

TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.

İskenderun Limanı, Türkiye'nin Hatay ili İskenderun ilçesinde, İskenderun Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD Taşımacılık Yük Taşımacılığı</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan trenle yük taşımacılığı hizmeti

TCDD Taşımacılık Yük Taşımacılığı, TCDD'ye ait demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından yürütülen Yük Taşımacılığı Hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye aracı</span>

İtfaiye aracı, itfaiye aracı olarak işlev gören bir taşıt ve kamyon türüdür. Bir itfaiyenin birincil amaçları arasında itfaiyecilerin taşınmasının yanı sıra, itfaiye ve teknik kurtarma operasyonları için ekipman taşıma yer alır. Bazı itfaiye araçları, yangın söndürme, uçak kurtarma ve yangınla mücadele gibi özel işlevlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik kamyon</span>

Frigorifik kamyon küçük boyutlu furgon ve kamyon türüdür. Frigorifik kamyonlar basit ısı yalıtımı ve havalandırması ile frigorifik gemilerden farklıdır. Bu tür kamyonlar buzla soğutulabilir, çeşitli mekanik soğutma sistemlerinden herhangi biriyle donatılabilir veya karbondioksit kullanılabilir. Dondurulmuş gıda, et, balık, süt ürünleri, dondurma, içecek gibi ürünlerin taşınmasında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik vagon</span> Bozulabilir yükleri belirli sıcaklıklarda taşımak için tasarlanmış demiryolu vagonu

Frigorifik vagon, özel sıcaklıklarda bozulabilir yük taşımak üzere tasarlanmış bir raylı taşıt ve demiryolu vagonu. Frigorifik vagonlar soğutmalı vagon, basit yalıtımlı ve havalandırmalı vagonlardan farklıdır. Bunlar buzla soğutulabilir, çeşitli soğutma sistemlerinden herhangi biriyle donatılabilir veya soğutma maddesi olarak karbondioksit kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sarnıçlı vagon</span> Yük vagonu türü

Sarnıçlı vagon; sıvı ve gazlı mallar, petrol, sıvılaştırılmış petrol gazı, su, süt, pekmez, şarap, bitkisel yağlar taşımak için tasarlanmış bir demiryolu vagonu veya raylı taşıt türü. Lokomotifler ayrıca un, çimento ve talk taşınması için de kullanılır. Sarnıçlı vagonun gövdesi, eliptik diplerle yanlardan kapatılmış yatay silindirik bir konteynerdir. Benzer olarak tanker, sarnıçlı konteyner, tanker kamyonu, tramvay türleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik gemi</span> Bir gemi türü

Frigorifik gemi soğutmalı bir kargo gemisidir. Tipik olarak et, balık, süt ürünleri, deniz ürünleri gibi sıcaklık kontrollü taşıma gerektiren bozulabilir malların taşınması için kullanılır. Nehir, göl, deniz, Dünya Okyanusunda hareket eder.