İçeriğe atla

Frigorifik kamyon

Frigorifik kamyon küçük boyutlu furgon ve kamyon türüdür. Frigorifik kamyonlar basit ısı yalıtımı ve havalandırması ile frigorifik gemilerden farklıdır. Bu tür kamyonlar buzla soğutulabilir, çeşitli mekanik soğutma sistemlerinden herhangi biriyle donatılabilir veya karbondioksit kullanılabilir.[1] Dondurulmuş gıda, et, balık, süt ürünleri, dondurma, içecek gibi ürünlerin taşınmasında kullanılır.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Soğutma</span>

Soğutma, bir maddenin veya ortamın sıcaklığını, onu çevreleyen ortamın sıcaklığının altına indirmek ve orada muhafaza etmek üzere ısısının alınması işlemine denir.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

Otomarsan 1967 yılında Otomarsan Otobüs ve Motorlu Araçlar A.Ş. unvanıyla Türkiye'de İstanbul Davutpaşa'da kuruldu. O 302 tipi otobüslerin üretimi 1968 yılında başlamıştır. 1986 yılında Aksaray ilinde kamyon üretimine geçmiştir. Kasım 1990'da ticaret unvanı Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değişen kuruluş günümüzde yaklaşık 3.900 personel istihdam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maultier</span>

Maultier, Opel Blitz model kamyonlarının Nazi Almanyası döneminde savaşta arazi şartlarındaki kabiliyetlerini yükseltmek amacıyla arka çekiş sistemine palet takarak modifiye edilmeleri sonucu üretilen modifiyeli kamyonlardır. Ağır ve yavaş olmalarından dolayı bu modellere Almancada katır anlamına gelen maultier ismi yakıştırılmıştır. Askeri adı SdKfz olarak bilinir. Gücünü 3,6 litre opel 6 silindirli motorundan alır. 75 hp olan motor, bu büyük ve güçlü arka aks sistemini ilerletebilimek için her 100 km de 65 litre benzin harcar. Maksimum hızı 40 km'nin üstüne çıkamaz. Ama her tür arazi şartında, bataklıklarda, çamurlu ve karlı arazilerde normal kamyon modelinden daha başarılı bir arazi performansı çizer. Kullanıma geç girmesi savaşın dönüm noktası olan Stalingrad Muharebesi gibi lojistiğin öneminin büyük olduğu pek çok savaşı kaçırmıştır. Kursk Muharebesi'nde rol almış, savaş yaz aylarında geçtiği için pek bir performans sergileyememiştir.

Kamyon yarışı, kamyonlar ile yapılan bir motor sporu türü. Avrupa Kamyon Yarışı Şampiyonası (EHRC) Almanya'daki Nürburgring ve Fransa'daki Le Mans gibi dünyanın en çok bilinen motor yarışı pistlerinden bazılarında düzenlenir. ABD'de, Craftsman Kamyon Serisi Yarışları ülkenin her tarafından, 400 kilometrelik yarışları izlemek üzere gelen kalabalıkları çeker.

<span class="mw-page-title-main">Kargo gemisi</span> bir limandan diğer bir limana kargo, mal ve malzeme taşıyan gemi

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çöp kamyonu</span>

Çöp kamyonu, küçük miktarlardaki biriken atıkları toplayarak, çöp depolama alanlarına taşıyan, bu iş için tasarlanmış kamyon tipidir. Bu araçlara teknik olarak "atık toplama aracı" da denir. Çöpü kamyona yükleme yöntemine göre beş temel modeli vardır.

<span class="mw-page-title-main">Askam</span>

ASKAM Kamyon İmalat ve Tic. A. Ş., Türkiye'de kamyon ve ticari araç üreticisi firma Çiftçiler Holding'in bir iştirakidir. Desoto, Fargo markalarının satışını yapmaktadır.

Turcar, Türkiye'de 4x4 kamyon ve ticari araç üretmek için kurulan Hiscar Otomotiv Endüstrisi Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin markasıdır. 4x4 kamyonlar ve bu kamyonların üst yapılarını üretmektedirler

<span class="mw-page-title-main">BMC Profesyonel</span>

BMC Profesyonel, BMC tarafından üretilen, kabini motorun üzerinde bulunan kamyon serisi. İlk olarak 1996 yılında BMC tarafından Türkiye'de satışa sunulmuştur. Sınai mülkiyeti bir Türk firmasına ait olan ilk kamyon serisidir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Fatih</span>

BMC Fatih, BMC tarafından 1986-2010 yılları arasında üretilen bir kamyon serisidir. İlk olarak 1986 yılında BMC tarafından satışa sunulmuştur. Fatih kamyonlarda Amerikan Cummins motoru kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Freightliner</span>

Freightliner Amerikalı kamyon üreticisidir. Western Star, Detroit Diesel ve Thomas Built Buses ile beraber Daimler Trucks North America bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gıda kamyonu</span>

Bir gıda kamyonu, yiyecek pişirmek ve satmak için donatılmış büyük bir araçtır. Dondurma kamyonu dahil, bazıları donmuş veya hazır yiyecekler satar; diğerlerinde ise mutfak bulunur ve sıfırdan yiyecek hazırlanır. Sokak yemeği, sandviçler, hamburger, patates kızartması ve diğer bölgesel fast-food yemekleri yaygındır. Son yıllarda, pop-up restoran fenomeni ile ilişkili olarak, gurme mutfağı sunan gıda kamyonları ve çeşitli spesiyaller ve etnik menüler özellikle popüler hale geldi. Yemek arabası, portatif yiyecek kabini ve yiyecek arabalarıyla birlikte, her gün yaklaşık 2,5 milyar kişiye hizmet veren sokak gıda endüstrisinin ön saflarında yer almaktadır.

Pick Me Up (<i>Masters of Horror</i>) Masters of Horror bölümü

"Pick Me Up", Masters of Horror dizisinin 1. sezonunun 11. bölümüdür. Bölümün yönetmenliğini Larry Cohen yaptı, senaryosu ise David Schow tarafından yazıldı. Bölüm ilk olarak 20 Ocak 2006'da Kuzey Amerika'da yayımlandı. Bölümün konusu ve David Schow'un yazdığı bir kısa hikâyeye dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">İtfaiye aracı</span>

İtfaiye aracı, itfaiye aracı olarak işlev gören bir taşıt ve kamyon türüdür. Bir itfaiyenin birincil amaçları arasında itfaiyecilerin taşınmasının yanı sıra, itfaiye ve teknik kurtarma operasyonları için ekipman taşıma yer alır. Bazı itfaiye araçları, yangın söndürme, uçak kurtarma ve yangınla mücadele gibi özel işlevlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik vagon</span> Bozulabilir yükleri belirli sıcaklıklarda taşımak için tasarlanmış demiryolu vagonu

Frigorifik vagon, özel sıcaklıklarda bozulabilir yük taşımak üzere tasarlanmış bir raylı taşıt ve demiryolu vagonu. Frigorifik vagonlar soğutmalı vagon, basit yalıtımlı ve havalandırmalı vagonlardan farklıdır. Bunlar buzla soğutulabilir, çeşitli soğutma sistemlerinden herhangi biriyle donatılabilir veya soğutma maddesi olarak karbondioksit kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sarnıçlı vagon</span> Yük vagonu türü

Sarnıçlı vagon; sıvı ve gazlı mallar, petrol, sıvılaştırılmış petrol gazı, su, süt, pekmez, şarap, bitkisel yağlar taşımak için tasarlanmış bir demiryolu vagonu veya raylı taşıt türü. Lokomotifler ayrıca un, çimento ve talk taşınması için de kullanılır. Sarnıçlı vagonun gövdesi, eliptik diplerle yanlardan kapatılmış yatay silindirik bir konteynerdir. Benzer olarak tanker, sarnıçlı konteyner, tanker kamyonu, tramvay türleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Frigorifik konteyner</span>

Frigorifik konteyner nakliye konteyneri türüdür. Sıcaklığa duyarlı yüklerin taşınması ve intermodal yük taşımacılığında kullanılır. Uluslararası lojistik operasyonlarda kullanılır. Konteyner gemisi, frigorifik gemi, frigorifik kamyon'lar için veya rıhtım"da yapılabilir. Dizel motor ve elektrik üreteciden güç alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon şoförü</span>

Kamyon şoförü genellikle yarı römork kamyon, kapalı kasa kamyon veya damperli kamyon, mini kamyon kullanan kişidir. Bu tür şoförler özel kategorili sürücü belgesi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.