İçeriğe atla

Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow

1813 seferinde Großbeeren ve Dennewitz'de Fransızları yenen, oldukça yetenekli bir Prusya kolordu komutanı General Bülow, 1815'te Waterloo'da önemli bir rol oynadı.

Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow, Graf von Dennewitz (16 Şubat 1755 - 25 Şubat 1816), Napolyon Savaşları'nın Prusyalı generaliydi.

Erken yaşam

Bülow, Altmark'ta Falkenberg'de doğdu ve Freiherr Dietrich Heinrich von Bülow'un ağabeyiydi.[1] Asil Bülow ailesinin bir üyesi olarak mükemmel bir eğitim aldı ve 1768'de Prusya ordusuna girdi, 1775'te teğmen oldu. 1778 Bavyera Veraset Savaşı'na katıldı ve ardından kendini mesleğinin, bilimlerin ve sanatların incelenmesine adadı.[2]

Hayatı boyunca Bülow kendini müziğe adamıştı ve büyük müzik yeteneği Berlin'in en moda çevrelerinde göze çarpıyordu. Kısa zamanda Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm'in de dikkatini çekecekti. Bununla birlikte, askeri çalışmalarını ihmal etmedi ve 1792'de genç Prusya Prensi Louis Ferdinand'a askeri eğitmen olarak atandı ve aynı zamanda yüzbaşı oldu. Ren Nehri üzerindeki 1792-94 seferlerine katıldı ve Mainz Kuşatması sırasında cesaret göstergesi olarak Pour le Mérite emri ve binbaşı rütbesine terfi aldı.[3]

Berlin, Unter den Linden'deki von Bülow heykeli

Bundan sonra Bülow, Soldau'daki garnizon görevine gitti.[4] 1802'de Albay von Auer'in kızıyla evlendi ve ertesi yıl yarbay oldu ve kolordu ile Soldau'da kaldı. Kardeşi Dietrich'in kaprisleri ve talihsizlikleri, servetinin yanı sıra mutluluğunu da etkiledi. İki çocuğunun kaybını 1806'da karısının ölümü takip etti. Hayatındaki mutsuzluklarla bununla kalmadı. Kendi alayı 1806'da Napolyon'a karşı gönderilen sahra ordusundan dışlanmıştı.[5] Seferin felaketleri onun enerjisini artırdı. Savaşın ikinci yarısında Anton Wilhelm von L'Estocq'un komutası altında mükemmel bir hizmet verdi, operasyon sırasında yaralandı ve sonunda Mareşal Gebhard Leberecht von Blücher'in kuvvetinde tugay komutanı olarak atandı.[6]

1808'de Bülow, ilk karısının on sekiz yaşındaki kız kardeşiyle evlendi. Aynı yıl tümgeneral oldu ve bundan böyle kendisini tamamen Prusya'nın yeniden doğuşuna adadı.[7] Vatanseverliğinin yoğunluğu onu Blücher ile bile çatışmaya soktu ve geçici olarak emekli olmasına yol açtı; Ancak 1811'de yeniden görev verildi.[8]

Altıncı Koalisyonun Savaşı

Dennewitz'deki Bülow anıtı
Kont Bülow von Dennewitz'in Arması, 1814

Altıncı Koalisyon Savaşı'ndan önceki kritik günlerde Bülow, karar verilene kadar geri dönülmez bir adım atmadan birliklerini elinde tuttu ve 14 Mart 1813'te korgeneral oldu. Berlin'i savunmak için Oudinot'a karşı savaştı ve yaz aylarında İsveç'in veliaht prensi Bernadotte'nin komutası altına girdi.

Bir ordunun başında Bülow, neredeyse tamamen liderliğine atfedilen bir zafer olan Großbeeren Muharebesi'nde büyük ölçüde öne çıktı. Kısa bir süre sonra, Napolyon'un Berlin'deki ilerlemesini ikinci kez kontrol eden Dennewitz Muharebesi'nde büyük bir zafer kazandı. Bu, esas olarak Prusya güçleri tarafından kazanıldığı için Bülow'un Prusya'daki popülaritesi inanılmaz arttı.[9]

Großbeeren Muharebesi sırasındaki üstün generalliği ve cesaretinden dolayı von Bülow, savaş alanında İsveç veliahtı Bernadotte tarafından İsveç Kılıç Nişanı'nın Büyük Haçı ile ödüllendirildi ve ardından Prusya Kralı tarafından Graf von Dennewitz olarak yüceltildi.

Bülow'un birlikleri, Leipzig'de Napolyon'un nihai devrilmesinde göze çarpan bir rol oynadı ve ardından Fransızları Hollanda ve Belçika'dan çıkarma görevi ona verildi. Hoogstraten Muharebesinde belirgin bir zafer kazandı, ancak Arthur Wellesley tarafından önemli ölçüde desteklendiği için şanslıydı.[10] 1814 seferinde, kuzeybatıdan Fransa'yı işgal etti, Blücher'e katıldı ve Mart'ta Laon'da elde edilen parlak zaferde yer aldı. Piyade generali oldu ve Kont Bülow von Dennewitz unvanını aldı. Ayrıca, Müttefik hükümdarların Haziran 1814'te İngiltere'ye yaptığı ziyarette yer aldı.[11]

Waterloo Muharebesi

1814-1815 arasındaki kısa barışta Bülow, Prusya'da başkomutan olarak Königsberg'deydi. Kısa süre sonra tekrar sahaya çağrıldı ve Waterloo Muharebesi'nde Blücher'in ordusunun IV. Kolordusu'na komuta etti. Ligny Muharebesi'nde yoktu, ancak kolordu, Waterloo Muharebesi'nde Napolyon'a yapılan kanat saldırısına öncülük etti ve Prusya birliklerinin Plancenoit çevresindeki savaşında en ağır rolü üstlendi. Fransa'nın işgaline katıldı, ancak Königsberg komutanlığına döndükten bir ay sonra, 25 Şubat 1816'da aniden öldü.[12]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  5. ^ "Historisch-genealogischer Atlas seit Christi Geburt bis ..., Band 1,Ausgabe". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2023. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  11. ^ "Jahrbuch des Deutschen Adels". 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Ligny Muharebesi</span>

Ligny Muharebesi, 16 Haziran 1815 tarihinde, Waterloo Savaşı'ndan iki gün önce gerçekleşti. Napolyon ve ünlü Fransız Grande Armée ordusu ile feldmareşal Blücher komutasındaki Prusya Krallığı ordusu savaş meydanında karşılaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Muharebesi</span> Savaş

Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leipzig Muharebesi</span>

Leipzig Muharebesi, Bennigsen, Bernadotte, Blücher ve Schwarzenberg'in birbirlerine yaklaşan hatlar üzerinde ilerlediklerini gören Napolyon Bonapart'ın, düşmanlarının birleşmesini önlemek için 150,000 kişiyle Leipzig'de mevzilendiği, 16 - 19 Ekim 1813 tarihleri arasında gerçekleşen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gebhard Leberecht von Blücher</span>

Gebhard Leberecht von Blücher, Graf (Kont), daha sonra Wahlstatt Fürst'lüğüne (Prens) yükseltilen Prusyalı Generalfeldmarschall. 1813'te Leipzig Muharebesi'nde ve 1815'te Waterloo Muharebesi'nde, Arthur Wellesley ile birlikte Napolyon'a karşı ordunun başında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck Muharebesi</span>

Lübeck Muharebesi, 6 Kasım 1806'da Almanya'nın Lübeck kentinde, Jena-Auerstedt Muharebesi'nde yenilgiden geri çekilen Gebhard Leberecht von Blücher liderliğindeki Prusya Krallığı askerleri ve Birinci Fransız İmparatorluğu Mareşalleri Joachim Murat, Jean Baptiste Bernadotte ve Jean-de-Dieu Soult'un birlikleri arasında gerçekleşen savaş. Dördüncü Koalisyon Savaşı'nın bir parçası olan bu muharebe, Fransızlar'ın Prusyalılara karşı şiddetli zaferiyle sonuçlandı. Savaşın gerçekleştiği Lübeck, Hamburg'un yaklaşık 50 kilometre kuzeydoğusunda eski bir Baltık Denizi limanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Haynau Muharebesi</span>

Haynau Muharebesi, 26 Mayıs 1813'te General Gebhard Leberecht von Blücher komutasındaki Prusya süvarileri ile General Nicolas Joseph Maison komutasındaki bir Fransız piyade tümeni arasında Aşağı Silezya'daki Haynau'da gerçekleşen savaştır. Çatışma, Fransız piyadelerine sürpriz bir şekilde saldıran ve onları dağıtan Prusyalılar için zaferle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Trachenberg Planı</span>

Trachenberg Planı, Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Alman Harekatı'nda Müttefikler tarafından oluşturulan ve adını Trachenberg Sarayında düzenlenen ve ismini konferanstan alan bir stratejidir. Plan, Fransız imparatoru I. Napolyon ile, imparatorun savaştaki artık efsanevi kahramanlığından duyulan korkudan kaynaklanan doğrudan çatışmadan kaçınmayı savundu. Sonuç olarak Müttefikler, Napolyon'un mareşalleri ve generalleriyle ayrı ayrı çatışmaya girmeyi ve onları yenmeyi planladılar. Böylece Napolyon'un ezici bir güç oluşturma fırsatı vermeden ordusunu zayıflatmayı planladılar. Karar; Lützen Muharebesi, Bautzen Muharebesi ve Dresden Muharebesi'nde Napolyon'un Müttefikleri bir dizi yenilgiye uğratmasından sonra verildi. Plan başarılı oldu ve Müttefiklerin önemli bir sayısal avantaja sahip olduğu Leipzig Muharebesi'nde Napolyon ağır bir şekilde mağlup edildi ve Fransa Almanya'dan Ren'e geri sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Großbeeren Muharebesi</span>

Großbeeren Muharebesi, 23 Ağustos 1813'te komşu Blankenfelde ve Sputendorf'ta Friedrich von Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow komutasındaki Prusya III. Kolordusu ile Jean Reynier komutasındaki Fransız-Sakson VII. Kolordusu arasında meydana geldi. Napolyon, başkentlerini ele geçirerek Prusyalıları Altıncı Koalisyondan ayırmayı ummuştu, ancak Berlin'in güneyindeki bataklıklar, yağmur ve mareşal Nicolas Oudinot'un kötü sağlığı Fransızların yenilgisine katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Dennewitz Muharebesi</span>

Dennewitz Muharebesi, 6 Eylül 1813'te Mareşal Michel Ney komutasındaki Fransız kuvvetleri ile İsveç veliahtı Bernadotte, Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow ve Bogislav von Tauentzien komutasındaki Altıncı Koalisyon'un Kuzey Müttefik Ordusu arasında gerçekleşti. Olay, Berlin'in 40 kilometre güneybatısında, Jüterbog yakınlarındaki Prusya'nın Brandenburg eyaletindeki bir köy olan Dennewitz'de meydana geldi. Müttefiklerin zaferi Napolyon'un Berlin'i ele geçirme ve Prusya'yı savaşın dışında bırakma umutlarını sona erdirdiği için, savaş Alman Harekatı'nda bir dönüm noktası oldu, ancak, esasen Prusya kuvvetinin neden olduğu Fransız yenilgisinin şiddeti, Alman müttefiklerinin Napolyon davasına sadakatinin aşınmasına da yol açtı. Dennewitz'den kaynaklanan Fransız kayıpları ve bunun sonucunda ortaya çıkan diplomatik geri dönüşler, Napolyon'un bir ay sonra Leipzig Muharebesi'nde yenilgisine büyük katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Dennewitz</span>

Dennewitz, Almanya'nın federal eyaleti ve eski Prusya eyaleti Brandenburg'da, Jüterbog yakınlarında, Berlin'in güneyinden 40 km uzaklıkta bulunan bir köydür. Teltow-Fläming bölgesi, Niedergörsdorf belediyesinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hoogstraten Muharebesi</span>

Hoogstraten Muharebesi, 11 Ocak 1814'te François Roguet liderliğindeki bir Fransız ordusu ile Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow liderliğindeki bir Rus-Prusya-İngiliz ordusu arasında yapıldı. Prusya zaferiyle sonuçlanan savaş, Essen ve Turnhout arasında yer alan bir dizi çatışmadan oluşuyordu. Savaş, adını Kempen bölgesinin ana kasabası olan Hoogstraten'den almıştır.

Silezya Ordusu, Bohemya Ordusu gibi 1813'ten 1815'e kadar Napolyon'a karşı Alman Harekatında Müttefik birliklerinin büyük bir birliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Katzbach Muharebesi</span>

Katzbach Muharebesi, 26 Ağustos 1813'te Mareşal MacDonald komutasındaki Birinci Fransız İmparatorluğu güçleri ile Prusya Mareşal Gebhard Leberecht von Blücher komutasındaki Altıncı Koalisyonun Rus-Prusya ordusu arasındaki Napolyon Savaşları'nın büyük bir savaşıydı. Prusya'nın Silezya eyaletindeki Wahlstatt ile Liegnitz arasındaki Katzbach nehrinde şiddetli bir fırtına sırasında meydana geldi. Dresden Muharebesi ile aynı gün gerçekleşen bu savaş, Fransızların Saksonya'ya çekilmesiyle bir Koalisyon zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Ordusu (Bernadotte)</span>

Kuzey Ordusu, Napolyon'un Fransız İmparatorluğu'na karşı savaşmak için Altıncı Koalisyon tarafından oluşturulan ortak ordulardan biridir. Ağustos 1813'teki Trachenberg konferansında oluşturulan planda Müttefikler, Birleşik Krallık tarafından finanse edilen Rus, Prusya ve İsveç ordularından birliklerle ortak bir güç oluşturmaya karar verdiler. Kuzey Ordusu, İsveç veliahtı ve eski Fransız Mareşal Bernadotte tarafından yönetilecekti. Großbeeren ve Dennewitz savaşlarında Berlin'i savunduğu ve Leipzig'in zaferine katkıda bulunduğu 1813 Alman Harekatındna yer aldı. 1814 seferi sırasında Danimarka'ya karşı yerel bir savaşla aynı zamanda Hollanda, Belçika ve kuzey Fransa'da operasyonlar gerçekleştirdi. Napolyon'un tahttan çekilmesinden sonra ordu lağvedildi.

<span class="mw-page-title-main">Wartenburg Muharebesi</span>

Wartenburg Muharebesi, 3 Ekim 1813'te, 1813 Alman Harekatı sırasında, Sakson köyü olan Wartenburg'un yakınlarında gerçekleşen bir çatışmaydı. General Ludwig Yorck von Wartenburg komutasındaki Silezya Ordusunun bir birliği, Napolyon'u kuzey kanadını güvence altına almak için Dresden'den batıya, Leipzig'e doğru hareket etmeye zorlayan Elbe'yi geçmeyi başardı. Bu, Leipzig Muharebesi'nden önce Fransız İmparatorunun kuşatılmasını başlattı.

Büyük Demir Haç Prusya Ordusu ve müttefiklerinin muzaffer generallerine yönelik verilen bir nişandı. Yalnızca iki kez ödüllendirilen Demir Haç, Büyük Haç Yıldızından sonra Demir Haç'ın en yüksek ikinci sınıfıydı. 1. ve 2. Sınıf Demir Haç ile birlikte Büyük Haç da 10 Mart 1813'te Napolyon Savaşları sırasında oluşturuldu. 1870'de Fransa-Prusya Savaşı için, 1914'te ise Birinci Dünya Savaşı için yenilendi.