İçeriğe atla

Friedrich Schlemm

Friedrich Schlemm
Friedrich Schlemm
Doğum11 Aralık 1795(1795-12-11)
Salzgitter
Ölüm27 Mayıs 1858 (62 yaşında)
MilliyetAlman
Kariyeri
DalıAnatomi
Çalıştığı kurumlarUniversity of Berlin

Friedrich Schlemm (11 Aralık 1795 - 27 Mayıs 1858), Berlin Üniversitesi'nde Alman anatomi profesörüydü.

Salzgitter'de doğdu. Ailesinin eğitimini sağlayacak maddi gücü olmadığı için bir berber-cerrahın yanına çırak olarak verildi.Bu ona Anatomi-Cerrahi Enstitüsü'nde anatomi ve cerrahi eğitimi alma fırsatı verdi. 1821'de tıp doktorasını Berlin Üniversitesi'nden aldı ve 1823'te üniversitede prosektör oldu.1829'da extraordinaryus profesör ve 1833'te ordinaryüs profesör unvanını aldı.

Friedrich Schlemm tarafından hazırlanan titizlikle ayrılmış arterlere sahip kafatası. Berlin Üniversitesi Anatomi Merkezi'nde (2008) gösterildi.

Son zamanlarda keşfedilen arşiv kaynakları, Haziran 1816'da Schlemm ve bir öğrencinin,enstitüye getirmek ve raşitizmin kadın kemikleri üzerindeki etkilerini incelemek için Braunschweig kilise bahçesinde gece geç saatlerde ölen bir kadının cesedini çaldıklarını göstermektedir. Bu suçtan dolayı 4 hafta hapis cezasına çarptırıldılar.Ardından Schlemm,Braunschweig'den ayrıldı ve Berlin'de düşük rütbeli bir ordu cerrahı olarak iş buldu. Berlin Anatomi Enstitüsü Müdürü Profesör Rudolphi, Schlemm'in anatomik diseksiyondaki el becerisini not etti ve kariyerini destekledi. Sonunda 1833'te Schlemm anatomi profesörü oldu ve 25 yılını Berlin'de geçirerek öğrenci eğitimine ve cerrah yetiştirmeye odaklandı.Tarihsel arka planı büyük ölçüde eksik olduğundan, Schlemm'in mezar soygunu yalnız bir örnek mi yoksa 19. yüzyılın başlarında Almanya'da kadavra elde etmek için daha yaygın bir yöntem olup olmadığına karar vermek güçtür.

Schlemm, kadavralar üzerindeki yaptığı patoloji çalışmaları ile biliniyordu.1830'da yazdığı tezi Arteriarum capitis superficialum icon nova'da gözde keşfettiği korneal sinirlerini tanımlamıştır. Günümüzde gözdeki ön kamaradan aköz hümörü toplayıp kan dolaşımına ileten Schlemm kanalı ile tanınmaktadır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anatomi</span> organizmaların yapı ve bölümlerinin incelenmesi

Anatomi, organizmaların ve parçalarının yapısının incelenmesi ile ilgili biyoloji dalıdır. Anatomi, canlıların yapısal organizasyonu ile ilgilenen bir doğa bilimi dalıdır. Tarih öncesi çağlarda başlangıcı olan eski bir bilim dalıdır. Anatomi doğası gereği gelişimsel biyoloji, embriyoloji, karşılaştırmalı anatomi, evrimsel biyoloji ve filogeniye bağlıdır, çünkü bunlar anatominin hem anlık hem de uzun vadeli zaman ölçeklerinde üretildiği süreçlerdir. Sırasıyla organizmaların ve parçalarının yapısını ve işlevini inceleyen anatomi ve fizyoloji, birbiriyle ilişkili disiplinlerin doğal bir çiftini oluşturur ve genellikle birlikte çalışılır. İnsan anatomisi, tıpta uygulanan temel bilimlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Gauss</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1777-1855)

Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß, Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Andreas Vesalius</span> Flaman anatomist, hekim ve yazar (1514-1564)

Andreas Vesalius, Roma İmparatoru V. Charles'ın eczacısının oğlu olarak Brüksel'de doğmuştur. Antik Çağ'dan beri süregelen insan bedeni hakkındaki yanlış düşünceleri düzelten anatomist ve doktordur. Tıp kökenli bir ailede büyümüştür. Babası imparatorun başeczacısıydı. Ailesi küçük yaştan itibaren onu tıbbı düşünceleri okuması için cesaretlendirmişti. Önce Leuven'de sonra Paris Üniversitesi'nde eğitim gördü ve daha sonra İtalya'da Padova Üniversitesi'nde anatomi kürsüsünde ders vermeye başladı. Bu sırada Galen'in eserlerini incelemeye başlayan Vesalius; onun insanın anatomik yapısı hakkında verdiği bilgilerin hatalar içerdiğini ve bu hataların kaynağının, bu konudaki çalışmaların hayvanlar üzerinde yapılmasına ve elde edilen verilerin insanlara mâl edilmesinden kaynaklandığını ileri sürdü. Ona göre insan anatomisi ile ilgili bilgi en iyi biçimde, sadece sağlıklı bir insan vücudunun incelenmesi ile elde edilebilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ebert</span> Almanya Weimar Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı (1919–1925)

Friedrich Ebert, Alman sosyal demokrat politikacı. 1913'te Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) başkanlığına seçildi. 1919’da "Reichspräsident" ünvanı ile Weimar Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Karl von Frisch</span> Alman-Avusturyalı davranış bilimleri uzmanı (1886-1982)

Karl von Frisch, Avusturya asıllı etolog. Özellikle arı davranışları ve duyuları üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınır. Arıların morötesi ve polarize ışığa karşı hassasiyetlerini ortaya çıkarmış, ayrıca bal arılarının kendilerine özgü bir "dans" kullanarak kovanda birbirlerine nasıl bilgi aktardıklarını çözmüştür. Meslektaşları Konrad Lorenz ve Nikolaas Tinbergen ile beraber 1973 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Johann Friedrich Pfaff</span> Alman matematikçi (1765-1825)

Johann Friedrich Pfaff, kısmi diferansiyel denklem sistemleri üzerinde çalışan Alman matematikçiydi. 19. yüzyılda Almanya'nın en seçkin matematikçilerinden biri olarak tanımlandı. Carl Friedrich Gauss ve takipçilerinin yönetiminde, on dokuzuncu yüzyılda matematiğin geliştiği çizgileri büyük ölçüde belirleyen Alman matematiksel düşünme okulunun öncüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Hermann von Helmholtz</span> Alman fizikçi ve fizyolog (1821-1894)

Hermann von Helmholtz Alman fizyolog ve fizikçi. Çok yönlü ilgi alanları ve çalışmalarıyla, özellikle de sinir iletimi, işitme ve görme üzerine yaptığı klasikleşmiş araştırmalarla yaşadığı dönemde "fiziğin başbakanı" olarak adlandırılan araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Leopold von Ranke</span> Alman tarihçi ve kaynak bazlı modern tarihin kurucusu

Leopold von Ranke, 19. yüzyıl Alman tarihçisi. Ranke ile birlikte tarih incelemelerinde birincil kaynakların önemi, hikâyeci tarih ve özellikle uluslararası politikanın tarihte yeri özel anlam kazandı. Kaynağına, “aslında ne ise” ona sadık bir tarih yazımı üzerine düşünceleri ile kendinden sonraki tarih yazımının niteliğine önemli katkılarda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Humboldt Üniversitesi</span> Almanya, Berlinde kurulu devlet üniversitesi

Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya'nın başkenti Berlin'deki 4 üniversite arasında en eski üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Albert von Kölliker</span>

Rudolph Albert von Kölliker, İsviçreli anatomist ve psikolog.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Windaus</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Adolf Otto Reinhold Windaus Alman kimyager. 1928 yılında, steroller ve sterollerin vitaminler ile ilişkisi konusundaki çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'ne nail görüldü. Windaus ayrıca, 1939 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanan Adolf Butenandt'un doktora hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Peter Müller</span> Alman zoolog (1801-1858)

Johannes Peter Müller, Alman fizyolog, karşılaştırmalı anatomist ve ihtiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Sauerbruch</span>

Ernst Ferdinand Sauerbruch, Alman bir doktor. 20. yüzyılın ilk yarısının en önemli ve etkili cerrahlarından biri olarak kabul edilir.

Marmara Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesine bağlı tıp fakültesidir. 1983'te Haydarpaşa Kampüsünde kurulmuştur. Okul birincisi kontenjanı ile beraber 216 kişilik kontenjanı vardır. Seçkin akademik kadrosu ve verdiği eğitim ile Türkiye'nin önde gelen fakültelerindendir. Mevcut durumda iki tane klinik eğitimin verildiği hastanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Pirogov</span>

Nikolay İvanoviç Pirogov önemli bir Rus bilim adamı, medikal doktor, Pedagog, alenen tanınmış kişi ve Rus Bilimler Akademisi'nin daimi üyesiydi (1847). O cerrahi alanının kurucusu olarak kabul edilir ve Avrupa'nın eteri anestezi için kullanan ilk cerrahlarından biriydi. O bir alan işleminde anestezi kullanan ilk cerrah oldu (1847), çeşitli cerrahi operasyonları icat etti ve sıva kullanarak kendi kırık kemikleri tedavi etme tekniğini geliştirdi. O en çok tanınan Rus doktorlardan birisiydi.

August Hirt, II. Dünya Savaşı sırasında Strazburg'da Reich Üniversitesi'nde başkan olarak görev yapan İsviçreli ve Alman uyruklu bir anatomist idi. Natzweiler-Struthof toplama kampındaki mahkûmlar üzerinde hardal gazı ile deneyler yaptı ve Yahudilerden elde edilen iskelet koleksiyonu için Auschwitz'de 86 kişinin öldürülmesinde öncü rol oynadı. Kurbanlarının iskeletleri ile, Strazburg anatomi Enstitüsü'nde örnekler yapmayı amaçlamış, ancak projenin tamamlanması, savaşın ilerlemesi yüzünden durdurulmuştur. Hirt, SS-Hauptsturmführer (yüzbaşı) ve 1944 yılında SS-Sturmbannführer (binbaşı) idi.

Anatomi cinayeti, tıbbi bir araştırma veya öğretim amacıyla kadavranın bir kısmının veya tamamının kullanılması için işlenen cinayet. Bu türe, bir tıbbi cinayet denilmemesinin başlıca nedeni, vücut parçalarının tek başına herhangi bir tıbbi amaç için kullanılmamasıdır. Cinayet için itici güç kadavra ve diseksiyondur. Diseksiyon anatomi ve fizyolojisini öğrenmek için bir fırsat oluşturur. Anatomi cinayetlerinin prevelans oranının Bilimsel devrim tarafından üretilen araştırma ve öğretim faaliyetlerinde talep edilen kadavra miktarına bağlı olduğu da iddia edilmektedir. 19’uncu yüzyılda, Londra Burkers ile Burke ve Hare cinayetleri başta olmak üzere diğer cinayetler irdelenerek, tıbbi okullar için bilim adamlarının yasal yollardan kadavra temin etmesi yasallaştırıldı. Söylentiler arasında tıbbi kadavra için yüksek oranda bir talep olduğu ve bunun için anatomi cinayetlerinin işlendiği de bulunuyordu. Bu söylentilerin kanıtlanması hem kadavra kullanımının sürekli gerekli olduğu gibi metalara dayanırken, organ hırsızlığında olduğu gibi, insanlarda derin korkular oluşturması nedeniyle oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Ernst von Bergmann</span> Alman cerrah

Ernst von Bergmann, Baltık Alman cerrahtır. Cerrahi aletlerin ısı sterilizasyonunu uygulayan ilk doktordur ve aseptik cerrahinin öncüsü olarak bilinir.