İçeriğe atla

Friedrich Mohs

Friedrich Mohs
Friedrich Mohs,1832
Doğum29 Ocak 1773
Gernrode, Kutsal Roma İmparatorluğu
Ölüm29 September 1839 (66 yaşında)
Mezun olduğu okul(lar)Halle Üniversitesi
Tanınma nedeniMohs mineral sertliği ölçeği
Kariyeri
Dallarıjeoloji, mineraloji

Carl Friedrich Christian Mohs (29 Ocak 1773 – 29 Eylül 1839), Alman kimyager ve mineralojist. Hala kullanımda olan, minerallerin sertliğini ölçmek için ondalık bir ölçek olan Mohs mineral sertliği ölçeğini geliştirdi.[1]

Eğitim

Mohs, Halle Üniversitesi'nde kimya, matematik ve fizik okudu. 1798'de Freiberg, Saksonya'daki Madencilik Akademisi'ne katıldı ve Abraham Gottlob Werner'in öğrencisi oldu.

Kariyer

1801'de bir madende ustabaşı işini aldıktan sonra, Mohs 1802'de Avusturya'ya taşındı ve burada bankacı J. F. van der Nüll'ün özel bir koleksiyonundaki mineralleri tanımlamaya çalıştı. Mohs bu koleksiyonu tanımladı ve bir katalog basıldı ve yayınlandı. 1812'de Graz'a taşındı ve burada Arşidük Johann tarafından yeni kurulan müzesinde ve bilim akademisinde istihdam edildi ve daha sonra Joanneum ve Graz Teknoloji Üniversitesi'ne bölündü. 1818'de Mohs, 1817'de ölen Freiberg Madencilik Akademisi'ndeki eski profesörü A. G. Werner'in halefi olarak atandı. 1826'da Mohs, Viyana Üniversitesi'nde mineraloji profesörü oldu. Aynı zamanda, 1827'de van der Nüll mineral koleksiyonunun dahil edildiği İmparatorluk Mineraloji Koleksiyonu'nun küratörü olarak atandı. 1835'te Mohs istifa etti. Madencilik işlerinden sorumlu bir imparatorluk danışmanı olmak anlamına gelen Bergrath oldu, departmanından gelen emirlerle madencilik hakkında bir talimat yayınladı ve Viyana'da bir montanistik müzenin kurulmasıyla görevlendirildi.

Mineral özellikleri

Viyana'daki mohs sertlik ölçeğini simgeleyen anıt plaket.

Bu görevin bir parçası olarak, mineralleri geleneksel olarak yapıldığı gibi kimyasal bileşimleri yerine fiziksel özelliklerine göre sınıflandırmaya başladı. Fiziksel özelliklere yapılan bu vurgu, hakim kimyasal sistematikle çelişiyordu. Bununla birlikte, hem Theophrastus hem de Yaşlı Plinius, elmas ve kuvars da dahil olmak üzere antik çağlarda kendileri tarafından bilinen minerallerin göreceli sertliğini karşılaştırmıştı. Elmasın kuvarsı çizebileceğini biliyorlardı, bu yüzden daha zor olduğunu gösteriyorlardı. Bu, Mohs tarafından geliştirilen sertlik ölçeğinin temeli oldu. En sert mineral olan elmasa 10 değeri, talk gibi daha yumuşak minerallere ise 1 değeri verildi. Diğer minerallere, ölçekteki başka bir minerali çizme yeteneklerine bağlı olarak ara değerler verildi. Böylece jips, talk kristallerini çizeceği için 2 değeri ve alçıyı çizeceği için kalsite 3 değeri verildi. Mineraller artık kimyasal özelliklere göre de sınıflandırılmaktadır, ancak fiziksel özellikler saha incelemesi için hala yararlıdır.

1812'de Mohs, Graz'da profesör oldu. 1818'de Mohs, Freiberg'deki mezuniyet töreninde profesör olarak atandı. 1826'da Mohs Viyana'da profesördü.

Kişisel hayat

1816'da Mohs Viyana'ya yerleşti. 1818'de Mohs, Freiberg, Saksonya'ya taşındı. Mohs, 1839'da İtalya'nın Agordo kentine yaptığı bir yolculuk sırasında 66 yaşında öldü.

Ayrıca Bakınız

  • Mohs sertlik ölçeği

Kaynakça

  1. ^ "MOHS, FRIEDRICH". 15 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumtaşı</span>

Kumtaşı, kum tanelerinin doğal bir çimento maddesi yardımıyla yapışması sonucu oluşan fiziksel tortul bir taştır. Bir kumun doğal çimentolaşmasından doğan ve kuvars taneleri oranı yüksek olan tortul kayaç; kumtaşı inşaatta, yol ve kaldırımlara taş döşemede, çok ince olanları da bileme taşı olarak kullanılır. Kalkerli kumtaşı ise içinde kireçtaşı taneleri bulunan yeşilimsi bir tür kumtaşı.

<span class="mw-page-title-main">Mineral</span> inorganik kristalleşmiş katı madde

Mineral, doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddedir. Buna göre minerallerin özellikleri şöyledir; doğal olarak oluşur, herhangi bir parçası bütününün özelliklerini taşır, belirli bir kimyasal formülü vardır, katı hâlde olup nadiren sıvıdır ve inorganiktir.

<span class="mw-page-title-main">Mohs sertliği</span>

Mohs sertlik skalası, Minerallerin sertliği Avusturyalı mineralog Friedrich Mohs tarafından 1812 de ortaya konulan ve Mohs sertlik dizisi adı verilen bir ölçek yardımıyla nisbi olarak ölçülür. Mohs sertlik skalasına göre bir mineralin sertliğini bulmak için, sertliği bilinen mineral veya minerallerle, sertliği saptanacak olan mineral birbirine sürtülür ve sertliği bilinmeyen mineralin hangi minerali çizdiği ve hangisiyle çizildiği belirlenir. Sonuçta bu işleme göre mineralin sertliği bulunmuş olur. Örneğin, Apatit'i çizip kuvars ile çizilen bir mineralin Mohs skalasına göre sertliği 6 dır. Diğer bir yöntem Mohs skalasında bilinen değerleri olan bir seri madde ile çizme deneyi şeklindedir. Örneğin bir madde flüoriti ile çizilmez ama apatit'le çizilirse, Mohs sertlik derecesi 4 ile 5 arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemoloji</span> mücevherlerdeki kıymetli taşlarla süs taşlarının tanımlanması ve sınıflandırılması

Gemoloji,, mücevherlerde kullanılan kıymetli taşların ve süs taşlarının tanımlanması ve sınıflandırılmasıdır. Taşların oluşumunu, çıktığı yerleri, fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceler. Aynı zamanda sentetik, taklit ve işlem görmüş taşlar hakkında bilgi verir. Gemoloji, bir mineraloji branşı olup bazı profesyonel mücevherciler akademik eğitim almış gemolojistlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kalsit</span>

Kalsit, kimyasal formülü CaCO3 olan kristalleşmiş kalsiyum karbonat. Saydam, beyaz, sarı, rustik yeşil ve mavimsi renkte olabilir. Sertliği 3, özgül ağırlığı 2.71'dir. Soğuk ve seyreltik hidroklorik asitte (tuz ruhu) şiddetli bir köpürme ile ayrışır. Çakı ile çizilir. CO2'li sularda çözünerek Ca(HCO3)2 yapar.

<span class="mw-page-title-main">Elmas</span> mücevher olarak kullanılan, saydam, değerli taş

Elmas, bilinen en sert maddelerden biridir ve değerli bir taştır. Karbon elementinin bir modifikasyonu grafit, diğeri ise elmastır.

<span class="mw-page-title-main">Kayaç</span> doğal olarak oluşan mineral agregası

Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Kayaç terimi eski Türkçede sahre, yeni Türkçede külte ve yabancı dillerdeki rock, roche, gestein sözcükleri karşılığı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grafit</span> yumuşak, yağlı, kâğıt üzerinde iz bırakan, gri-siyah renkli katı bir madde

Grafit ya da karataş yumuşak, yağlı, kâğıt üzerinde iz bırakan, gri-siyah renkli katı bir maddedir. Grafit, yağ haline getirilip makinelerde, çalışan parçaların birbirine sürtünürken aşınmasını azaltmak ya da engellemek amacıyla yağlayıcı olarak kullanılır. Adını, yazı yazmakta kullanılmasından almaktadır; "grafit" Yunanca grafein köküne, mineralleri belirtmekte kullanılan -it ekinin eklenmesiyle elde edilmiş bir sözcüktür. Kurşun kalemlerin içindeki uç, içine kil katılarak sertleştirilmiş grafittir.

<span class="mw-page-title-main">Nefrit (mineral)</span>

Nefrit, bir amfibol aktinoliti. Nefrit aslında bir mineral değil, aktinolit mineralinin bir çeşididir. Kimyasal formülü Ca2(Mg, Fe)5Si8O22(OH)2'dir. Nefrit yeşim olarak da anılan değerli taşın iki türünden birisidir. Yeşim taşı olarak anılan diğer mineral ise jadeittir. Jadeit nefritten daha değerlidir. Ayrıca nefrit jadeitten daha fazla bulunur. Genellikle yeşil (özellikle koyu yeşil), gri ya da kremimsi beyaz renginde olur. Sertliği 6.0-6.5 arasındadır. Jadeit kadar sert değildir. Mat, yağımsı bir parlaklığa sahip iri parçalar halinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kehribar</span> fosilleşmiş ağaç reçinesi

Kehribar, çamgiller (Pinaceae) familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çimento</span> doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme

Çimento, esas olarak, doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra öğütülmesi ile elde edilen hidrolik bir bağlayıcı malzeme olarak tanımlanır.
Çimento tanelerinin göz açıklığı 5 ila 90 mikron arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Alçı taşı</span>

Alçı taşı, kalsiyum sülfat dihidrattan oluşan yumuşak bir sülfat mineralidir ve kimyasal formül CaSO4 · 2H2O'dur. Alçıtaşı ayrıca selenitin yarı saydam kristalleri olarak kristalleşir. Aynı zamanda bir evaporit minerali ve anhidritin hidrasyon ürünü olarak oluşur. İçinde su bulunan kalsiyum sülfat minerali, tek veya ikiz sütunlar hâlinde billûrlanır. Alçı billurlarına kil ve marn içinde veya tuzlu ve alçılı dağların boşluklarında rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sertlik</span>

Sertlik, bir malzemenin aşınma, çizilme, delinme ve kesilme gibi plastik deformasyonlara karşı gösterdiği direnç olarak tanımlanabilir. Malzemenin sertliği süneklik, mukavemet ve tokluk gibi diğer mekanik özellikleriyle ilişkilidir. Dolayısıyla malzemenin sertliğinin ölçülmesiyle malzemenin mukavemet değeri hakkında bilgi sahibi olunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Freiberg Madencilik Akademisi Teknik Üniversitesi</span>

Freiberg Madencilik Akademisi Teknik Üniversitesi, Almanya'nın Saksonya eyaletinde bulunan, özellikle Jeoloji, Malzeme Bilimi ve Çevre Mühendisliği dallarında uzmanlaşmış devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Değerli taş</span>

Değerli taş, kesildiğinde veya parlatıldığında mücevher veya diğer süs eşyaları yapmak için kullanılan mineral kristal parçasıdır.

Foliasyon (Yapraklanma), kayaç içindeki minerallerinin fiziksel olarak mika ve kille yeniden düzenlenmesi ile de meydana getirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kimberlit</span>

Adını 1870 yılında ilk defa bulunduğu Güney Afrika'nın Kimberley şehrinden alan kimberlit, elmas oluşumuna sahiplik yapan volkanik bir kayaçtır.

<span class="mw-page-title-main">Şelit</span>

Şelit kimyasal formülü CaWO4 olan kalsiyum tungstat mineralidir. Volfram metalinin en önemli cevheridir. Düzgün kristalli şelit koleksiyoncular tarafından aranan bir mineraldir ve sıklıkla kusursuz mineraller değerli taş olarak işlenir. Şelit Czochralski işlemi ile sentezlenir; elde edilen madde taklit elmas, sintilatör ya da katı hâl aktif lazer ortamı olarak kullanılır. Ayrıca çinko sülfit gibi radyum boyası olarak kullanılır. Thomas Edison, görüntüleri baryum platinosiyanidten altı kat daha parlak yapan kalsiyum tungstat kaplı bir floroskop icat etmiştir; baryum platinosiyanide Wilhelm Conrad Röntgen'in 1895 Kasım'ında X-ışınlarını keşfetmesine yarayan kimyasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Sabuntaşı</span>

Sabuntaşı, bir tür metamorfik kayaç olan talk-şisttir. Magnezyum açısından zengin mineral talktan oluşur. Dinamotermal, metamorfizma ve metasomatizm ile üretilir. Tektonik plakaların dağıldığı bölgelerde meydana gelen sıvı akışı ve erime olmadan kayaları ısı ve basınca göre değiştirir. Binlerce yıldır oymak için bir ortam olmuştur.

Defernit karbonat mineralleri grubundan bir mineraldir. Adını Cenevre Doğa Tarihi Müzesi mineraloji küratörü Jacques Deferne'den alan mineral, ilk kez Rize'nin İkizdere ilçesinde görülmüştür.