İçeriğe atla

Friedrich Ludwig Kreysig

Friedrich Ludwig Kreysig (1770-1839)

Friedrich Ludwig Kreysig (7 Temmuz 1770 – 4 Haziran 1839), Eilenburg doğumlu Alman doktor.

1795'te Leipzig Üniversitesi'nden tıp doktorasını aldı ve ertesi yıl Wittenberg Üniversitesi'nde Johann Gottfried Leonhardi'nin (1746-1823) yerine geçti.1801'de Wittenberg'de anatomi ve botanik profesörü oldu.[1]

1803'te Frederick Augustus'un kişisel doktoru olarak atandı ve 1815'ten itibaren Dresden'de Sakson askeri doktorlarının eğitmeni olarak görev yaptı. Sağlık nedenleriyle 1822'de akademik görevinden ayrıldı ve emekliliğini botanik çalışmalarına ağırlık verdiği özel bir muayenehanede geçirdi.

Kreysig,büyük ölçüde kardiyolojik hastalıklarla ilgili çalışmalarıyla tanınır.1815'te endokardit ile ilişkili inflamatuar süreçleri açıkladı.[2] Yapışık perikardda,kardiyak sistol ile senkronize interkostal boşlukların çekildiği Heim-Kreysig işareti'ne[3] Doktor Ernst Ludwig Heim (1747-1834) ile birlikte adı verildi.

1828'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne yabancı üye olarak seçildi.

Kreysig,Dresden'de öldü.

Seçilmiş yazılı eserleri

    • Aristotelis de soni ed vocis humanae natura atque ortu theoria cum recentiorum decretis comparata,Leipzig 1793
    • De peripneumonia nervosa s. maligna commentatio,Leipzig 1796
    • Neue Darstellung der physiologischen und pathologischen Grundlehren (Fizyolojik ve patolojik temel öğretilerin yeni temsili), Leipzig 1798–1800
    • Abhandlung über das Scharlachfieber, nebst Beschreibung einer sehr bösartigen epidemischen Frieselkrankheit, welche im Februar 1801 in Wittenberg herrschte (Essay on scarlet fever, etc.), Leipzig 1802
    • Die Krankheiten des Herzens, systematisch bearbeitet und durch eigenen Beobachtungen erläutert (Kalp hastalıkları,vb.), Berlin (1814–1817, four volumes)
    • System der praktischen Heilkunde, usw (System of Practical Medicine); Leipzig und Altenburg, (1818–1819,iki cilt)
    • Über den Gebrauch der Mineralwässer von Karlsbad, Ems, usw (Karlsbad, Ems vb. maden sularının kullanımı hakkında),Leipzig 1825

Kaynakça

  • "Bu makalenin bazı bölümleri, Almanca Vikipedi'deki eşdeğer bir makaleden alınan metnin çevirisine dayanmaktadır".
  1. ^ ADB:Kreysig, Friedrich Ludwig 6 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Allgemeine Deutsche Biographie
  2. ^ CDC 18 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Emerging Issues in Infective Endocarditis
  3. ^ Mondofacto Dictionary 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. definition of eponym

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gottlob Frege</span>

Friedrich Ludwig Gottlob Frege, modern matematiksel mantığın ve analitik felsefenin kurucusu sayılan Alman matematikçi, mantıkçı ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">August Wilhelm Schlegel</span> Alman yazar (1767-1845)

August Wilhelm Schlegel, Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır. Kardeşi Friedrich ile birlikte Novalis, Ludwig Tieck ve Friedrich Wilhelm Joseph Schelling gibi dönemin üst düzey edebiyatçılarını bir araya getiren August Wilhelm Schlegel, 19. yüzyıl boyunca etkili olacak, ilerleyen yıllarda da taraftar bulacak bir edebi akımın gelişmesine katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Carl von Savigny</span> Alman hukukçu

Friedrich Carl von Savigny, Alman hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Peter Müller</span> Alman zoolog (1801-1858)

Johannes Peter Müller, Alman fizyolog, karşılaştırmalı anatomist ve ihtiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Albert Neisser</span>

Albert Ludwig Sigesmund Neisser, bel soğukluğunun etkenini bulan Alman doktordur.

Alfons Maria Schneider Alman arkeologu ve İstanbul tarihi uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Julius Plücker</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1801-1868)

Julius Plücker, Alman fizikçi, matematikçi ve akademisyendir. Analitik geometri alanına temel katkılarda bulundu ve sonunda elektron'un keşfine yol açan katot ışını araştırmalarında öncü oldu. Ayrıca Lamé eğrileri ile ilgili çalışmaları da büyük ölçüde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ludwig Willdenow</span>

Carl Ludwig Willdenow Alman botanikçi, eczacı ve taksonomisti. Bitkilerin coğrafi dağılımını inceleyen bilim dalı olan fitocoğrafyanın kurucularından biri olarak kabul edilir. Bitki bilim mahlası Willd.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Hedwig</span> Alman bitki bilimci (1730–1799)

Johann Hedwig, karayosunları çalışmaları ile tanınan Alman botanikçi. "Briyoloji'nin babası" olarak kabul edilmektedir. Eserlerini Latin dilinde kaleme almıştır. Bitki bilim mahlası Hedw.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Gustav Reichenbach</span> Alman orkidolog

Heinrich Gustav Reichenbach, Alman botanikçi ve 19. yüzyılın önde gelen orkidologu. Babası Heinrich Gottlieb Ludwig Reichenbach da tanınmış bir botanikçiydi. Takson yazarı botanikçiler listesine göre isim kısaltması Rchb.f. şeklindedir. Bu kısaltma, botanikçi bir isimden bahsederken bu kişiyi yazar olarak belirtmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Christian Konrad Sprengel</span> Alman doğa bilimci, teolog ve öğretmen

Christian Konrad Sprengel, Alman doğa bilimci, teolog ve öğretmen. Bitki üreme morfolojisi üzerine yaptığı araştırmalarla ünlüdür. C.K.Spreng., çiçeklerin işlevinin böcekleri çekmek olduğunu ve doğal olarak çapraz tozlaşmayı tercih ettiklerini fark eden ilk kişiydi. Kölr.'in çalışmasıyla birlikte çiçek biyolojisinin modern çalışmasının temellerini attı. Ancak Darwin gözlemlerinin birçoğunu inceleyip doğrulayana kadar çalışmaları geniş çapta bilinmiyordu. Bitki bilim mahlası C.K.Spreng.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kernig</span>

Vladimir Mihayloviç Kernig, menenjit hastalığı ile ilgili keşifleriyle tanınan Rus ve Baltık Almanı nöroloji ve iç hastalıkları mütehassısı tabip.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Axel Harnack</span> Baltık asıllı Alman matematikçi (1851-1888)

Carl Gustav Axel Harnack (7 Mayıs [E.U. 25 Nisan] 1851, Dorpat potansiyel teoriye katkıda bulunan bir Baltık Alman matematikçi. Harnack eşitsizliği harmonik fonksiyonlara uygulandı. Ayrıca, gerçek düzlem cebirsel eğriler için Harnack eğri teoremini kanıtlayarak düzlem eğrilerinin gerçek cebirsel geometrisi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

Johann Friedrich Ludwig Volckmann Alman bir ilahiyatçı, avukat ve hayvan hakları yazarıdır.

Oskar Mann, İran dillerinde uzman Alman dilbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Hell</span>

Theodor Hell, 1824'te Dresden'de editör, mütercim ve eleştirmen olarak icra ettiği çalışmalarla edebiyat hayatının merkezi olan bir mahkeme meclis üyesi (Hofrath) olan Karl Gottfried Theodor Winkler'in takma adıydı. 1815'ten itibaren tiyatro sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Uhland</span>

Johann Ludwig Uhland Alman şair, filolog, edebiyat tarihçisi, avukat ve politikacı.