İçeriğe atla

Friedrich Köprüsü

Friedrich Köprüsü
Harita
KonumAlmanya Berlin, Almanya
Koordinatlar52°31′14″K 13°24′1.4″D / 52.52056°K 13.400389°D / 52.52056; 13.400389
Yapım1703
Başlangıç tarihiMüzeler Adası
Bitiş tarihiMitte

Friedrich Köprüsü (AlmancaFriedrichsbrücke), Berlin'de Müzeler Adası ile Mitte'nin anakarasını bağlayan, Spree üzerindeki bir köprü. Anna-Louisa-Karsch-Straße'yi Bodestraße'ye bağlar. 1703 yılındaki inşasından bu yana, köprü defalarca yenilenmiştir. Koruma altındaki anıtlardan biri olarak kabul edilir.[1]

Zaman çizelgesi

Köprünün başına gelen olaylar yıllara göre şöyle sıralanabilir:[1]

  • 1703: Pomeranze Büyük Köprüsü olarak bilinen ahşap bir köprü inşaatı
  • 1769: Ortasında kanat bulunan tonozlu tuğla köprü inşaatı
  • 1792: II. Friedrich onuruna köprünün yeniden adlandırılması
  • 1823: Tonoz ve köprü kanadının dökme demir Tudor kemerleri ile değiştirilmesi
  • 1873-1875: Köprü 99 metre (325 ft) ila 16 metre (52 ft) ve taş sütunlar ve dökme demir levhalarla altı açıklıklı bir köprü olarak yeniden tasarlandı
  • 1893-1894: Nakliyenin gerektirdiği daha yüksek boşluk payı elde etmek için köprü tamamen yeniden inşa edildi. Köprü uçlarına eklenen dikilitaşlar; 27 metre (89 ft) genişletildi (89
  • 1945: Köprü, Wehrmacht tarafından havaya uçuruldu.
  • 1950-1951: Geçici ahşap köprü inşaatı
  • 1981: 125 metre (410 ft) 565 metre (1.854 ft) nehir ayakları olmayan yaya köprüsü olarak öngerilmeli beton çerçeveli köprünün nişaatı
  • 2012-günümü: 27 metre (89 ft) genişliğindeki tarihi köprünün yeniden inşaatı

Kaynakça

  1. ^ a b "Friedrichsbrücke Berlin-Mitte: Brückenverbreiterung in historischem Kontext" (PDF). Berlin.de (Almanca). Senate Department for Urban Development and the Environment. 17 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul köprüleri</span>

İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı. Bu köprüye Hayratiye Köprüsü denildi.

<span class="mw-page-title-main">Hohenzollern Köprüsü</span>

Hohenzollern Köprüsü, Almanya'nın Köln şehrinde Ren Nehri'nin üzerinden geçen köprü.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Köprüsü</span>

Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Metrosu</span>

Berlin U-Bahn, Almanya'nın başkenti Berlin'deki hızlı bir metrodur ve şehrin toplu ulaşım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir banliyö tren hatları ağı ve daha çok şehrin doğu kesimlerinde çalışan bir tramvay ağı olan S-Bahn ile birlikte, başkentin ana ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Metro Köprüsü</span>

Haliç Metro Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerinde yer alan, M2 metro hattının geçişini sağlayan ve üzerinde Haliç metro istasyonu bulunan gergin eğik askılı köprüdür. İnşaatı 2 Ocak 2009 tarihinde M2 hattının Taksim-Yenikapı uzatması kapsamında başlayan köprü, 15 Şubat 2014 tarihinde Yenikapı uzatmasıyla birlikte hizmete açılmıştır. İlk proje etüt çalışmaları 1960'lara kadar dayanan köprü, Şişhane ile Haliç arasında, M2 metro hattının geçişini sağlamaktadır. Köprü gemi geçişleri sırasında açılıp kapanabilme özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yahşihan Demir Köprü</span> Kırıkkalenin Yahşihan ilçesinde yer alan demir köprü

Yahşihan Demir Köprü veya Abdülhamid Köprüsü, Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde Bedesten Köyü yolu güzergahında Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan ve Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk demir köprüsü.

<span class="mw-page-title-main">Metehi Köprüsü</span>

Metehi Köprüsü, Gürcistan'ın başketi Tiflis'teki Eski Tiflis ve Metehi mahallelerini birbirine bağlayan, Kura Nehri'nin üzerine inşa edilmiş kemer köprüdür. Köprü, şehirdeki en eski geçittir. Aynı nehrin yukarısında Barış Köprüsü, aşağısında ise 300 Aragvinli Köprüsü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buzlupınar Köprüsü</span> Çayelide tarihi bir köprü

Buzlupınar Köprüsü veya İstaponoç Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesindeki Buzlupınar köyünde bulunan bir ahşap köprüdür. Köprü 40 metre uzunluğunda ve 2.20 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği 35 metre olan köprü, 1906 yılında çıkan yangından sonra bölgedeki ustalar tarafından yeniden inşa edilmiştir. 2008 yılında köprünün üst kısmı yıkılmış ve 2012-2016 yılları arasında köprünün restorasyonu yapılmıştır. Köprünün yapımında kestane ağacı kullanılmıştır. Köprünün iki ayağı arasındaki 21.8 metrelik mesafe, konsol kirişlerle 13.5 metreye indirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Weidendammer Köprüsü</span>

Weidendammer Köprüsü Almanya'da, Berlin'in merkezi Mitte bölgesinde Friedrichstraße'nin Spree nehrini geçtiği 73 metre uzunluğunda (240 ft) bir köprüdür. Süslü ferforje parmaklıkları, fenerler ve İmparatorluk kartallarıyla dikkat çekmektedir.

Dietmar Feichtinger, Avusturyalı mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Müjde Köprüsü</span> Rusyada bir köprü

Müjde Köprüsü,, , Rusya'nın Saint Petersburg kentinde Neva Nehri üzerinde inşa edilen ilk kalıcı köprüdür. Vasilievsky Adası ile şehrin orta kısmını birbirine bağlar. Köprünün uzunluğu 331 metre, genişliği ise 24 metredir. Köprünün orijinal adı Nevsky Köprüsü idi. Daha sonra Blagoveshchensky Köprüsü olarak yeniden adlandırıldı. Çar I. Nicholas'ın ölümünden sonra onuruna Nikolaevsky Köprüsü adı verildi ve 1918'de Teğmen Schmidt olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Enver Paşa Köprüsü</span>

Enver Paşa Köprüsü, Babelsberg eyaletinin Potsdam şehrinde bulunuyordu ve Neubabelsberg ile Klein Glienicke arasındaki Teltow Kanalı'ndan geçiyordu. 3 Eylül 1901'de tamamlanan köprü, yaklaşık 30 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeydi. Caddeyi Wannseestraße ile Glienicke'ye bağlıyordu ve komşu Parkbrücke'nden farklı olarak yaya alanı ve kara yolu trafiği için düzenlenmiş bölümlere sahipti.

Malakmiyeti Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesindeki Camili köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür. Köprünün adı, Camili köyünün bir mahallesi olan Malakmiyet'ten türemiştir.

Baltacılar Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesindeki Düzenli köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür. Yaklaşık 560 metre rakımda yer alan köprü, köy içindeki mahalleleri birbirine bağlamak üzere inşa edilmiştir. İsmini bulunduğu mahalle olan Baltacılar'dan almıştır. İnsan ve hayvan geçişi için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Borçka Köprüsü</span> Türkiyede bir köprü

Borçka Köprüsü, Borçka Kırmızı Demir Köprü, Borçka Çelik Köprüsü, Borçka Demir Köprü, Perçinli Kemer Köprü, Borçka Merkez Asma Demir Köprü veya Borçka Merkez Asma Çelik Köprü, Artvin'in Borçka ilçesinde konumlanmış bir demir asma köprüdür.