İçeriğe atla

Friedrich Kasiski

Friedrich Kasiski
Doğum29 Kasım 1805(1805-11-29)
Schlochau, Prusya Krallığı
Ölüm22 Mayıs 1881 (75 yaşında)
Neustettin, Alman İmparatorluğu
MilliyetAlman
VatandaşlıkPrusya Krallığı
Meslekantropolog, kriptolog, matematikçi, arkeolog
Tanınma nedenipolialfabetik ikame şifreleri için ilk hesaplanan saldırı prosedürü.

Binbaşı Friedrich Wilhelm Kasiski (29 Kasım 1805 - 22 Mayıs 1881), bir Alman piyade subayı, kriptograf ve arkeologdu. Kasiski, Schlochau'da Prusya Krallığı'nda (şimdiki Człuchów, Polonya) doğdu.

Askerlik hizmeti

Kasiski, 20 Mart 1823'te 17 yaşındayken Doğu Prusya'nın 33. Piyade Alayı'na yazıldı. Mayıs 1824'te rütbe olan başçavuş rütbesine terfi etti ve sekiz ay sonra Şubat 1825'te teğmen olarak görevlendirildi. Mayıs 1839'da üsteğmen rütbesine yükseldiğinde, bir sonraki terfi rütbesini kazanması on dört yıl sürdü. Bir sonraki terfisi daha hızlı oldu ve Kasım 1842'de yüzbaşı rütbesine terfi etti. Kasiski nihayet 17 Şubat 1852'de binbaşı rütbesiyle aktif hizmetten emekli oldu.[]

1860 ve 1868 yılları arasında bir Ulusal Muhafız tabur komutanıydı.[]

Kasiski, 1866'dan itibaren Neustettin bölgesinden antikalardan oluşan bir koleksiyon oluşturdu ve bu koleksiyon, 1914'te açılan Neustettin Tarih Müzesi'nin temelini oluşturdu.[1]

Kriptografi

Kasiski, 1863 yılında kriptografi üzerine 95 sayfalık bir kitap yayınladı, Die Geheimschriften und die Dechiffrir-Kunst (Almanca, "Gizli yazı ve Deşifre Sanatı", "Secret writing and the Art of Deciphering"). Bu, çok alfabeli ikame şifrelerine, özellikle Vigenère şifresine saldırı için bir prosedürün ilk yayınlanmış açıklamasıydı (muhtemelen Charles Babbage benzer bir yöntemden haberdardı ancak yayınlamamıştı). Yöntem, şifreli metinde tekrarlanan parçalar arasındaki boşlukların analizine dayanıyordu; bu tür bir analiz, kullanılan anahtarın uzunluğuna ilişkin ipuçları verebilir. Bu teknik, Kasiski testi olarak bilinir.

Kasiski'nin kriptanalitik çalışmalarının önemi o dönemde pek fark edilmedi ve Kasiski bunun yerine arkeoloji alanına yöneldi. Hayatının sonraki yıllarını Neustettin'de (Szczecinek) geçirdi; Encyclopædia Britannica'nın 11. baskısı şehirle ilgili girişinde Kasiski'nin bilimsel bir makalesine atıfta bulundu. Tarihçi David Kahn, "Kasiski 22 Mayıs 1881'de, kriptolojide bir devrim yarattığının neredeyse hiç farkında olmadan öldü" şeklinde yazdı.(The Codebreakers).

Yayınlar

Dış bağlantılar

Notlar

  1. ^ "Muzeum Regionalne w Szczecinku" [Yeni Szczecin Müzesi'nin Tarihçesi] (Lehçe). 10 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2024. 

Kaynakça

  • David Kahn, The Codebreakers – The Story of Secret Writing, revised ed, Scribner, 1996. pp. 207–209.
  • M. W. Bowers (pseudonym Zembie), "Major F. W. Kasiski – Cryptologist", The Cryptogram, Vol. XXXI(3) (January–February 1964) pp. 53,58–59.
  • David Kahn: Kasiski, Friedrich W.. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Bd. 11, Berlin 1977, S. 317–318. (Almanca)
  • Hermann Hinz [de]: Slawische Burgwallinsel im Persanzig-See. Zum Problem der sogenannten Pfahlbauten aus den Grabungen von F. W. Kasiski. In: Baltische Studien, N.F. 73 (1987), S. 7–17.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sezar şifrelemesi</span> Basit, bilinen ve sıkça kullanılmış bir şifre türü

Kriptografide, Sezar şifresi, kaydırma şifresi, Sezar kodu veya Sezar kaydırması olarak da bilinen Sezar şifrelemesi, en basit ve en yaygın bilinen şifreleme tekniklerinden biridir. Bu, düz metindeki her harfin alfabede belirli sayıda pozisyondaki bir harfle değiştirildiği bir yerine koyma şifrelemesi türüdür. Örneğin, 3'lük bir sola kaydırma ile D, A ile değiştirilir, E, B olur ve bu böyle devam eder. Bu yöntem adını özel yazışmalarında bu şifrelemeyi kullanan Romalı lider Julius Caesar'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şifre</span> bilginin şifrelenmesi ve şifresinin çözülmesi için algoritma

Kriptografide, bir şifre şifreleme veya şifre çözme—bir prosedür olarak izlenebilen bir dizi iyi tanımlanmış adım gerçekleştirmek için bir algoritmadır. Alternatif, daha az yaygın bir terim şifrelemedir. Şifrelemek veya kodlamak, bilgiyi şifreye veya koda dönüştürmektir. Yaygın kullanımda "şifre", "kod" ile eş anlamlıdır, çünkü her ikisi de bir mesajı şifreleyen bir dizi adımdır; ancak kriptografide, özellikle klasik kriptografide kavramlar farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Caspar David Friedrich</span> Alman ressam

Caspar David Friedrich 19. yüzyılda yaşamış bir Alman ressamdır. Resimleri özellikle peyzaj cinsindendir. Çalışmalarında Romantizm akımının etkisi altında kalmıştır. Özellikle kariyerinin orta dönemlerindeki alegori peyzajları ile ünlüdür. Bu çalışmalarında karanlık silüetler, sabah sisi ve kıraç ağaçlar önemli derecede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albrecht von Roon</span> Prusyalı asker

Albrecht Theodor Emil Graf von Roon, Prusyalı bir asker ve devlet adamı. 1859-1873 arasında Savaş Bakanı olan Roon, Danimarka, Avusturya ve Fransa ile başarılı savaşlar yapılarak Almanya'nın Prusya liderliğinde birleşmesiyle sonuçlanan 1860'lardaki süreçte, Otto von Bismarck ve Helmuth von Moltke ile birlikte önemli bir rol oynamıştır. Bir muhafazakâr ve monarşi taraftarı olan Roon, ordunun verimliliğini artırmak için çalışan hırslı bir yenilikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kriptanaliz</span>

Kriptanaliz şifrelenmiş metinlerin çözümünü araştıran kriptoloji dalıdır. Kriptanaliz, bilinmeyen anahtarları bulmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Vigenère şifrelemesi</span> bir kriptoloji yöntemi

Vigenère şifrelemesi, alfabetik bir şifreleme metni kullanarak bir dizi farklı Sezar şifrelemesine dayalı harfleri kullanan bir şifreleme yöntemidir. Bu bir çeşit poli alfabetik ikame tablosudur.

<span class="mw-page-title-main">Günther Pancke</span>

Günther Friedrich Wilhelm Ludwig Pancke, SS-Obergruppenführer (Korgeneral) ve Danimarka'nın Yüksek Hükûmet ve Polis Lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Spielhagen</span>

Friedrich Spielhagen, Alman romancı, edebiyat kuramcısı ve çevirmendir. 20'li yaşlarının başında bir çeşitli işlerde çalışmayı denedi ancak 25 yaşında yazmaya ve çevirmenlik yapmaya başladı. En çok bilinen romanı Sturmflut'tur ve In Reih' und Glied adlı romanı Rusya'da oldukça başarılı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karl Gehrts</span> Alman illüstratör ve ressam (1853-1898)

Karl Gehrts, diğer adıyla Carl Gehrts, tam adı Karl Heinrich Julius Gehrts Alman ressam, illüstratör ve akademisyendi. Profesör olarak Kunstakademie Düsseldorf'ta ders vermiştir.

Kriptografide, bir yerine koyma şifrelemesi veya ikame şifresi veya ornatmalı şifreleme, düz metin birimlerinin bir anahtar yardımıyla tanımlanmış bir şekilde şifreli metin ile değiştirildiği bir şifreleme yöntemidir; "birimler" tek harfler, harf çiftleri, harf üçlüleri, yukarıdakilerin karışımları ve benzeri olabilir. Alıcı, orijinal mesajı çıkarmak için ters ikame işlemini gerçekleştirerek metni deşifre eder.

<span class="mw-page-title-main">Şifreli metin</span> şifrelenmiş bilgi

Kriptografide, şifreli metin, şifreleme adı verilen bir algoritma kullanılarak düz metin üzerinde gerçekleştirilen şifreleme işleminin sonucunda elde edilen çıktıdır. Şifreli metin, aynı zamanda şifrelenmiş veya kodlanmış bilgi olarak da bilinir çünkü orijinal düz metnin, şifresini çözmek için uygun şifre olmadan bir insan veya bilgisayar tarafından okunamayan bir biçimini içerir. Bu işlem, hassas bilgilerin bilgisayar korsanlığı yoluyla kaybolmasını önler. Şifrelemenin tersi olan Şifre çözme, şifreli metni okunabilir düz metne dönüştürme işlemidir. Şifreli metin, kod metni ile karıştırılmamalıdır çünkü ikincisi bir şifrenin değil bir kodun sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Pigpen şifrelemesi</span> Bir tür yerine koyma şifrelemesi

Pigpen şifresi veya Pigpen şifrelemesi, harfleri bir ızgaranın parçaları olan sembollerle değiştiren geometrik bir basit yerine koyma şifresidir. Örnek anahtar, harflerin ızgaraya atanmasının bir yolunu göstermektedir.

Kriptografide klasik şifre, tarihsel olarak kullanılmış ancak çoğunlukla kullanımdan kalkmış bir şifre türüdür. Modern kriptografik algoritmaların aksine, klasik şifrelerin çoğu pratik olarak hesaplanabilir ve elle çözülebilir. Bununla birlikte, modern teknoloji ile kırılmaları da genellikle çok basittir. Bu terim Yunan ve Roma dönemlerinden beri kullanılan basit sistemleri, ayrıntılı Rönesans şifrelerini, Enigma makinesi gibi II. Dünya Savaşı kriptografisini ve sonrasını içerir.

Bu bir kriptograflar listesidir. Kriptografi, hasım adı verilen üçüncü tarafların varlığında güvenli iletişim için tekniklerin uygulanması ve incelenmesidir.

Bir polialfabetik şifre veya çok alfabeli şifre birden fazla ikame alfabesi kullanan bir yerine koyma şifrelemesi türüdür. Basitleştirilmiş özel bir durum olmasına rağmen Vigenère şifresi muhtemelen en iyi bilinen polialfabetik şifre örneğidir. Enigma makinesi daha karmaşıktır ancak yine de temelde bir polialfabetik ikame şifresidir.

<span class="mw-page-title-main">Alberti şifresi</span> Leon Battista Alberti tarafından 1467 yılında oluşturulan şifre

İtalyan mimar Leon Battista Alberti tarafından 1467 yılında yaratılan Alberti Şifresi, ilk polialfabetik şifrelerden biriydi. De componendis cifris adlı çalışmasının ilk sayfalarında papalık sekreteri Leonardo Dati ile yeni geliştirilen hareketli tip baskı makinesinin onun şifre çarkının geliştirilmesine yol açtığı hakkında yaptığı konuşmayı anlattı.

<span class="mw-page-title-main">Tabula recta</span> kare alfabe tablosu

Kriptografide tabula recta, her satırı bir öncekinin sola kaydırılmasıyla oluşturulan kare şeklinde bir alfabe tablosudur. Bu terim, Alman yazar ve keşiş Johannes Trithemius tarafından 1508 yılında icat edilmiş ve Trithemius cipher adlı eserinde kullanılmıştır.

Félix-Marie Delastelle, en çok, ilk olarak 1895 yılında Revue du Génie civil dergisinde cryptographie nouvelle adı altında sunulmuş olan bifid şifreleme'yi icat etmesiyle tanınan Fransız bir kriptograftır. Bu şifre, bölümleme (fraksiyonlama) ile transpozisyonu birleştirir ve "karışıklık ve yayılma" ilkelerini uygulayan ilk şifrelerden biridir. David Kahn, bunu "kriptolojide hatırı sayılır öneme sahip bir sistem" olarak tanımlamıştır.

Kriptanalizde, Kasiski sınaması, Vigenère şifresi gibi polialfabetik ikame şifrelerine saldırmak için kullanılan bir yöntemdir. İlk olarak 1863 yılında Friedrich Kasiski tarafından yayımlanmıştır, ancak 1846 gibi erken bir tarihte Charles Babbage tarafından bağımsız olarak keşfedilmiş gibi görünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Schoeler</span>

Theodor Alexander Viktor Ernst von Schoeler (1807-1894), Avusturya-Prusya Savaşı ve Fransa-Prusya Savaşı'nda birçok savaşta görev alan Prusyalı bir Piyade Generaliydi.