İçeriğe atla

Friedrich Hoffmann

Friedrich Hoffman.

Friedrich Hoffmann veya Hofmann (bazen İngilizce'de Frederick Hoffmann olarak da bilinir; 19 Şubat 1660 - 12 Kasım 1742), Alman doktor ve kimyagerdir.

Hayatı

Ailesi ondan önce 200 yıl boyunca tıpla iç içeydi. Halle'de doğdu, yerel ilk okula gitti ve burada daha sonraki başarısının çoğunu atfettiği matematik zevkini ve becerisini kazandı. 18 yaşından itibaren Jena Üniversitesi'nde tıp okudu. Oradan 1680'de Kasper Cramer'in kimya derslerine katılmak üzere Erfurt'a gitti. Ertesi yıl Jena'ya döndüğünde doktorluk diplomasını aldı ve tezini yayınladıktan sonra öğretmenlik yapmasına izin verildi. Daha sonra sürekli olarak sağlığı hakkında bilgi vermeye başladı ve 1682'de çok sayıda olan öğrencisini bırakarak, o kasabada yüksek mevkide bulunan bir akrabasının isteği üzerine Minden'de bir muayenehane açtı. Hoffmann, Minden'de iki yıl çalıştıktan sonra Hollanda ve İngiltere'ye bir yolculuk yaptı ve burada birçok ünlü kimyager ve doktorla tanıştı. 1684'ün sonlarına doğru Minden'e döndü ve sonraki üç yıl boyunca pek çok gurur verici davet aldı. 1688'de Halberstadt prensliğine doktor unvanıyla daha umut verici olan Halberstadt bölgesine taşındı.

1693'te Halle Üniversitesi'nin kuruluşundan kısa bir süre sonra tıp ve doğa felsefesi alanında baş profesör olarak atandı. Buradaki kariyeri boyunca üç kez rektörlük görevinde bulundu. Hoffmann, ara sıra bazı ziyaretlerle kesintiye uğrayan ve hizmetlerinin kendisine onur ve ödüller kazandırdığı Almanya, Berlin'de kraliyet doktoru olarak geçirdiği dört yıl (1708-1712) dışında, hayatının geri kalanını Halle'de eğitim, uygulama ve çalışma yaparak geçirdi.[1] Ünvanı Avrupalı oldu. Farklı yabancı ülkelerdeki birçok eğitimli derneğin üyesi olarak kaydoldu (1720'de Kraliyet Cemiyeti Üyesi seçilmesi dahil), kendi meclisinde ise özel meclis üyesi oldu.

Hoffmann 12 Kasım 1742'de Halle'de öldü.

Çalışmaları

Operum omnium fiziko-medicorum

Haller'in Bibliotheca medicinae practicae adlı eserinde çok sayıdaki yazılarının bir kataloğunu bulabilirsiniz. Bunlardan en önemlisi, altmış yaşında üstlenilen ve 1730'da yayınlanan Medicina rasyonelis sistematika'dır . 1739'da Médecine raisonnée d'Hoffmann adıyla Fransızcaya çevrildi. Hoffmann'ın eserlerinin, yazarın hayatıyla birlikte tam bir baskısı 1740 yılında Cenevre'de yayımlandı ve bunlara 1753 ve 1760 yıllarında ekler eklendi. Baskılar ayrıca 1745'te Venedik'te ve 1753 ve 1793'te Napoli'de yayınlandı.

Robert Boyle'un teşvikiyle maden sularının analizi ve kullanımına yöneldi ve bu çalışmaların öncüsü ve baş destekçisi oldu, kullanımları için talimatlar verdi, yapay olarak nasıl taklit edilebileceklerini öğretti ve birçok Alman kaynağını analiz etti. Alkali ve karbonik asit formundaki kireç, magnezya vb. gibi katı bileşenlerin neredeyse tüm mineral kaynaklarında mevcut olduğu sonucuna vardı. 1684 gibi erken bir tarihte şifalı su kaynakları hakkında yazılar yazmıştı.[2] Georg Ernst Stahl, Hoffmann'ın önerdiği maden sularının genel olarak kullanılmasına karşı çıktı, ancak bazı durumlarda bunların faydasını sorgulamadı.[3]

Çalışmaları

  • Friderici Hoffmanni Clavis pharmaceutica Schröderiana, animadversiones ve Pharmacopoeiam Schröderianam'daki Ek Açıklamalar : Baconianis, Cartesianis ve Helmontianis Principiis illustratae & Johannis Michaelis pm & aliorum celeberrimorum Medicorum Arcanis concinnatae . Mylius, Halae Saxonum 1675 Düsseldorf Üniversitesi ve Devlet Kütüphanesi tarafından dijital baskı
  • Friderici Hoffmanni Thesaurus pharmaceuticus Medicorum nostri Seculi principum . Mylius, Halae Saxonum 1675 Düsseldorf Üniversitesi ve Devlet Kütüphanesi tarafından dijital baskı
  • D. Johann Schröders vollständige und nutz-reiche Apotheke/ Oder: Trefflich versehener Medicin-Chymischer höchstkostbarer Artzney-Schatz : Nebst D. Friedrich Hoffmanns herrfasseten anmerckungen'i destekliyor ; fünff Bücher eingetheilt'te. . . . Hoffmann & Streck, Franckfurt [ua ] Nun aber bey dieser Zweyten Edition Um ein merckliches vermehret und verbessert 1709 Düsseldorf Üniversitesi ve Devlet Kütüphanesi tarafından dijital baskı
  • Johann Schröders vollständige ve nutzreiche Apotheke veya trefflich versehener medikal-kimyasal ilaçlar Artzney-Schatz : nebst Friedrich Hoffmanns herrfasseten herrlichen Anmerckungen ; fünff Bücher eingetheilt'te . Hoffmann, Franckfurt Nun aber bey dieser dritten Edition um ein merckliches vermehret, vertessert 1718 Düsseldorf Üniversitesi ve Devlet Kütüphanesi tarafından dijital baskı
  • Friderici Hoffmanni Observationumphysico-chemicarum selectiorum libri III . Renger, Halae 1722 Düsseldorf Üniversitesi ve Devlet Kütüphanesi tarafından dijital baskı
  • De Potentia Diaboli in Corpore, öğrencisi Gottfried Büching için yazılmış bir büyücülük kitabı.[]

Kaynakça

  1. ^ Francesco P. de Ceglia, "Hoffmann and Stahl: Documents and Reflections on the Dispute”. History of Universities, (22) 2007: 115–168.
  2. ^ Friedrich Hoffmann, New Experiments and Observations Upon Mineral Waters (1731) Tr. Peter Shaw.
  3. ^ Johann Hermann Baas, Henry Ebenezer Handerson, Outlines of the History of Medicine and the Medical Profession (1910) p. 721.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Almanya</span> Orta Avrupada bir ülke

Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Carl Friedrich Philipp von Martius</span>

Carl Friedrich Philipp von Martius, Alman botanikçi ve kaşiftir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Friedrich Mohr</span>

Karl Friedrich Mohr (4 Kasım 1806 - 28 Eylül 1879), enerjinin korunumu ilkesine ilişkin ilk açıklamalarıyla ünlü bir Alman kimyagerdir. Amonyum demir (II) sülfat, (NH4)2Fe(SO4)2.6H2O, ondan sonra Mohr tuzu olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Herman Boerhaave</span>

Herman Boerhaave Hollandalı botanikçi, kimyager, Hıristiyan hümanist ve Avrupa çapında ünlü bir doktor. Klinik öğretimin ve modern akademik hastanenin kurucusu olarak kabul edilir ve bazen Venedikli doktor Santorio Santorio (1561-1636) ile birlikte "fizyolojinin babası" olarak anılır. Boerhaave, öğrencisi Albrecht von Haller (1708-1777) ile birlikte tıpta niceliksel yaklaşımı tanıtmıştır. En çok semptomların lezyonlarla ilişkisini göstermesiyle tanınır. Kimyasal üreyi idrardan izole eden ilk kişi olmuştur. Termometre ölçümlerini klinik uygulamaya koyan ilk hekimdir de aynı zamanda. Onun sloganı Simplex sigillum veri idi: 'Basitlik gerçeğin işaretidir'. Sık sık "Hollandalı Hipokrat " olarak da anılmaktadır.