İçeriğe atla

Friedrich Ebert Vakfı

Friedrich Ebert, Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin genel başkanlığını yaptı

Friedrich-Ebert-Stiftung, Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'ye yakınlığıyla bilinen sivil toplum örgütü. 1925'te kurulan örgütün temel amaçları arasında "demokrasi ve çoğulcu topluma destek, yetenekli gençlere eğitim fırsatları sağlanması ve uluslararası iş birliği ve anlayış ortamının güçlendirilmesi" yer almaktadır. 500 dolayında kadrolu çalışanı bulunan vakfın yurt dışında da 100'e yakın temsilciliği bulunmaktadır. Genel merkezi Bonn'dadır. Federal devlet ve eyalet yönetimleri tarafından maddi destek alan vakfın bütçesi 2006 yılında 112 milyon Euro olarak açıklanmıştır. Ayrıca Necip Hablemitoğlu vefatından önce yazdığı Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası isimli kitabında, Ebert Vakfı için şunları açıklamıştır:

Böll Vakfı gibi ilgi ve sorumluluk yelpazesi hayli geniş olan Alman vakıflarından bir diğeri, SPD'ye bağlı, merkezi Bonn'da bulunan Friedrich Ebert Vakfı'dır. Ebert Vakfı, Türkiye'deki siyasal partiler içinde en çok Cumhuriyet Halk Partisi ile ilişki içindedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Necip Hablemitoğlu, Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası, s. 46

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketini ve GNU projesini desteklemek amacıyla 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. FSF, dört temel yazılım özgürlüğünü savunmakta ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar aracılığıyla korunmasını tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nesin Vakfı</span> 1973 yılında Aziz Nesin tarafından çocukların topluma yararlı bireyler olarak yetiştirilmesi için kurulmuştur

Nesin Vakfı, eğitim olanaklarından yoksun çocukların topluma yararlı bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla 1973 yılında yazar Aziz Nesin tarafından kurulan vakıftır.

<span class="mw-page-title-main">Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı</span> kadın yazarların eserlerine özel kütüphane

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, 1990 yılında İstanbul'da kurulan, Osmanlı döneminden itibaren Türkiye'de üretilmiş kadınlara ait ya da kadınlarla ilgili eserleri, belgeleri barındıran kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmetçik Vakfı</span> Ölen veya yaralanan askerlere yardım eden bir kurum

Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, 1982 yılında Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulmuş sosyal yardım vakfı.

<span class="mw-page-title-main">Necip Hablemitoğlu</span> Türk tarihçi ve yazar

Necip Hablemitoğlu, Türk tarihçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), 1993 yılında İstanbul'da kurulan ve erken yaştaki her çocuğun güvende, sağlıklı, mutlu olması amacı için çalışan vakıftır.

<i>Köstebek</i> (kitap) Necip Hablemitoğlu eseri

Köstebek, Necip Hablemitoğlu'nun Gülen Hareketi'nin yapılanmasını, hedeflerini, söylemlerini ve eylemlerini konu alan kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ebert</span> Almanya Weimar Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı (1919–1925)

Friedrich Ebert, Alman sosyal demokrat politikacı. 1913'te Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) başkanlığına seçildi. 1919’da "Reichspräsident" ünvanı ile Weimar Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Tarih Vakfı</span>

Tarih Vakfı, Türkiye'de tarih bilincini geliştirmek amacıyla başta tarihçiler ve toplumbilimciler olmak üzere, çeşitli meslek ve çevrelerden kişilerin bir araya gelmesiyle 14 Eylül 1991 tarihinde kurulan sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Carnegie Uluslararası Barış Vakfı</span>

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı ülkeler arası iş birliğini geliştirmeyi ve Birleşik Devletler'in uluslararası anlamda aktif uğraşlarını geliştirmeyi amaçlayan, kâr amacı gütmeyen özel bir örgüttür. 1910 yılında Andrew Carnegie tarafından kurulan vakfın çalışmaları tarafsızdır ve uygulanabilir sonuçlar elde etmeyi amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı</span> Türkiye merkezli bir vakıf

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, daha önce muhtelif tarihlerde kurulmuş olan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıflarının birleştirilmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), 1993 yılında 23 vakıf ve derneğin Türkiye'de üçüncü sektörün yasal ve mali altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu bir vakıftır. Bugün vakfın 100’ü aşkın mütevellisi, TÜSEV çatısı altında iş birliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heal the World Vakfı</span>

Heal the World Vakfı ya da Heal the World Foundation, 1992 yılında Michael Jackson tarafından kurulan bir hayır vakfı. Vakfın kurulum ilhamı aynı isimdeki şarkıdır. Jackson'un vakıfta etkin olduğu zamanlarda, Saraybosna'da ki enstütiye kötü alışkanlıklara karşı kullanılacak 46 tonluk ilaç, malzeme ve milyon dolarlarca nakit yardımı yapılmıştır. Ayrıca bir Macar çocuğun karaciğer nakli ameliyatının tüm masrafı karşılanmıştır.

Neve Şalom Sinagogu Vakfı, Türkiye'de faaliyet gösteren cemaat vakfı. Merkezi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunmaktadır. Vakfa bağlı 5 sinagog, 6 mezarlık vardır. Vakfın yönetimindeki sinagoglar şunlardır:

500. Yıl Vakfı, Sefaradların 1492 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na gelişini kutlamak için 1989 yılında İstanbul'da kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev Vakfı</span> Azərbaycan kültür, hayırsever, bilim ve eğitim vakfı

Haydar Aliyev Vakfı, Azerbaycan'da bir yardım vakfıdır ve Azerbaycan'daki en önemli sivil toplum kuruluşularından biridir. Kurum Azerbaycan'ın başbayanı Mehriban Aliyeva'nın öncülüğünde 10 Mayıs 2004 yılında kuruldu. Vakfın genel merkezi başkent Bakü'dedir. Kuruluşundan beri vakfın başkanı Mehriban Aliyeva iken başkan yardımcısı ise kızı Leyla Aliyeva'dır.

Özgürlük için Friedrich Naumann Vakfı, Almanya merkezli bir sivil toplum örgütüdür. 1958 yılında Batı Almanya'nın ilk cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından kurulmuştur. Bireysel özgürlükler ve liberalizmi yaymak için tüm dünyada çalışmalar yapmaktadır. Vakfın temel amaçları arasında özgürlük, liberal demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, piyasa ekonomisi, rekabet, mülkiyet hakları ve laiklik bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taşucu Aslan Eyce Amfora Müzesi</span>

Taşucu Arslan Eyce Amfora Müzesi, Mersin ilinde antik dönem amforalarının sergilendiği bir müzedir.