İçeriğe atla

Frestonia

Frestonia
Mikroulus
Frestonia bayrağı
Slogan
Hepimiz Bir Aileyiz
Nüfus
• Tahminî
97 (1982)
Halk Salonu, Freston Yolu.

Frestonia, 1977'de Freston Yolu sakinleri tarafından benimsenen isimdi. Freston Yolu sakinleri bir konut kooperatifi kurdular, sanatçıları, müzisyenleri, yazarları, aktörleri ve aktivistleri dahil ettiler. Aktör David Rappaport Dışişleri Bakanı, oyun yazarı Heathcote Williams ise Birleşik Krallık Büyükelçisi olarak görev yaptı.[1]

Konum

Frestonia, o zamanlar London Borough of Hammersmith'e ait olan Freston Yolu, Bramley Yolu ve Shalfleet Drive, tarafından oluşturulan 1,8 dönümlük (0,73 hektar) bir arazi üçgeninden oluşuyordu. Bu arazi, Londra posta bölgeleri North Kensington ve Notting Hill sınırlarını aşmaktadır ve şu anda Royal Borough of Kensington ve Chelsea'ye (Birleşik Krallık'ta bir belde) aittir. Westway'in inşasından önce, Freston Yolu, Latimer Yolu olarak adlandırılıyordu ve yakındaki metro istasyonu eski adı taşımaya devam etti.[2][3]

Kökenleri

Frestonia Cumhuriyeti, 1980'lere kadar kolektif bir refah merkezi olarak faaliyet göstermeye devam etti. Ayrıca yazarlar, sanatçılar, müzisyenler ile kültürel aktivistler için yaratıcı bir merkez haline geldi. Büyük Londra Meclisi bölgeyi yeniden geliştirmeyi planladığında, 120 sakinin hepsi, tekrar yerleştirildiklerinde yerlerinin bir arada değiştirilmesi amacıyla Bramley soyadını benimsedi.[4]

Bağımsızlık

Konsey resmi tahliye tehdidinde bulundu, bu nedenle ikamet eden Nicholas Albery, 200 kişinin katıldığı halka açık bir toplantıda sokağı bağımsız bir hale getirmeyi önerdi. Referandum yapıldı, sakinlerin% 94'ü bağımsızlık ilan etme fikrini savundu ve %73'ü ek olarak Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmayı önerdi. 31 Ekim 1977'de bağımsızlık ilan edildi. Heathcote Williams, İngiltere mahkemelerinden Frestonia'nın bu amaçla Birleşik Krallık'ın bir parçası olmadığına dair bir karar aldı. Devlet, Latin sloganı Nos Sumus Una Familia'yı (Biz Hepimiz Bir Aileyiz) benimsedi ve Birleşmiş Milletler'e katılmak için başvurdu.[5]

Genel Özellikler

Frestonia'nın kendi bayrağı, posta pulları, ziyaretçiler için pasaport pulları, ulusal bir gazetesi (The Tribal Messenger) ve bir sanat galerisi (The Car Breaker Gallery) vardır. Ayrıca, Frestonia'da Heathcote Williams'ın The Immortalist adlı eserini sahneleyen bir "Ulusal Tiyatro" vardı. Frestonia Ulusal Film Enstitüsü de kuruldu. Yerel ulaşıma 295 numaralı otobüs ve Londra Metrosu, Bramley Road'ın kuzey ucunda hizmet veriyordu. Ayrıca Para birimi getirme planları da vardı. Devlet 1982'de 5.yıl dönümünü kutladığında, nüfus 97 kişiydi.[3]

Mevcut Durum

Bramleys Konut Kooperatifi, Notting Hill Housing Trust tarafından sahip olunan ve Frestonia sitesinde inşa edilen mülkleri yönetir ve üyeleri birbirine sıkı sıkıya bağlı bir topluluk olarak yaşar. Bramley Yolu ve St Anns Yolu kavşağındaki bitişik şantiyede, Frestonia olarak da adlandırılan büyük bir yeni ofis binası inşa edildi. Geliştiricileri tarafından Frestonia adlı ikinci bir büyük ofis geliştirme binası 2001 yılında Freston Yolu'na inşa edildi. 2000'li yıllarda, Freston Yolu'nun arkasındaki Muson Accessorize (2007) ve TalkTalk (2009) genel merkezlerinin inşaat süreci tamamlandı.[3]

Ayrıca Bakınız

Dış Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Freedom for Frestonia: the London commune that cut loose from the UK". the Guardian (İngilizce). 30 Ekim 2017. 30 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  2. ^ "Google Haritalar". Google Haritalar. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  3. ^ a b c "The Republic of Frestonia » The National Archive of Frestonia" (İngilizce). 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  4. ^ Thompson, Nick. "In pictures: Frestonia, the Notting Hill squat that formed its own state". Time Out London (İngilizce). 3 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 
  5. ^ "Radio review: From Frestonia to Belgravia – the History of Squatting". the Guardian (İngilizce). 22 Kasım 2011. 8 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Londra</span> Birleşik Krallıkın başkenti

Londra, İngiltere'nin ve Birleşik Krallık'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Büyük Britanya adasının güneydoğusundaki Thames Nehri üzerinde duran Londra, iki bin yıldır büyük bir yerleşim yeri olmuştur. Londra, Londra Belediye Başkanı ve Londra Meclisi tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Robbie Williams</span> İngiliz şarkıcı ve şovmen

Robert Peter "Robbie" Williams, aynı zamanda pop grubu Take That'in üyesi olan İngiliz şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Southwark</span> Londra semti

Southwark Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir semttir. William Shakespeare'in kurmuş olduğu Globe Theatre bu semttedir. 1666 yılında çıkan ve Londra'nın % 75'ini yakan Büyük Yangında zarar görmemiş olan semtte, 10 yıl sonra bir yangın çıkmış ve 17 saat içinde kenti kül etmiştir.

<i>Swing When Youre Winning</i>

Swing When You're Winning İngiliz pop şarkıcısı Robbie Williams'ın 2001'de çıkardığı stüdyo albümüdür. Great American Songbook 'taki rock müzik öncesi pop klasiklerinin adaptasyonlarından oluşan bu albüm, şarkıcının Birleşik Krallık'ta piyasaya sürülen dördüncü solo albümü ve genelde beşinci solo albümüdür. Bu albümün Robbie'nin önceki albümü Sing When You're Winningin ismi ile direkt olarak bir bağlantısı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Royal Albert Hall</span>

Royal Albert Hall bir konser salonudur. Royal Borough of Kensington and Chelsea, Londra, İngiltere'nin South Kensington alanında bulunur. Daha çok, 1961'den beri her yıl düzenlenen Proms konserleri ile bilinir. Mekan I. Victoria'nın eşi Prens Albert tarafından sanat ve bilim anlayışını geliştirmek ve bunları takdir etmek için South Kensington'ın kalbinde kurulmuş bir merkezi salondur. Dört bir tarafı müzeler ve öğretim yerleri ile desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Sanat Koleji</span>

Kraliyet Sanat Koleji, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yer alan bir sanat okuludur. Dünyada sadece lisansüstü düzeyde sanat eğitimi veren tek okuldur.

<span class="mw-page-title-main">West End</span>

Batı Ucu Londra ya da West End of London İngiltere, Londra'da bulunan pek çok sayıda turist çeken alış veriş yerleri, iş ve devlet binaları, eğlence ve iş amaçlı buluşma yerlerini barındıran alan. Batı Ucu terimi 19. yüzyıl başlarında moda merkezleri ile Charing Kavşağı 'nın batısında kalan alanı tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Alan, stratejik tasarlama için Londra Planı 'nda iki uluslararası merkezden birisi olarak saptandı.

<span class="mw-page-title-main">Holland Park (Londra)</span> Londrada bölge

Holland Park, İngiltere, Londra'nın batısında, Kensington ve Chelsea Kraliyet İlçesinde yer alan bir bölge ve kamusal bir parktır.

<span class="mw-page-title-main">Imperial College London</span> Londrada devlet araştırma üniversitesi

Imperial College London, kısaca Imperial, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da üniversite. 1907 yılında kraliyet lisansı edinerek Royal College of Science, Royal College of Mines ve City and Guilds College'ın birleşmesiyle kuruldu. Kuruluşunun ardından 1907'de Londra Üniversitesi'ne girdi ve 2007'ye dek bu üniversitenin bir koleji statüsünde kaldı. İlk olarak mühendislik, fizik, metalürji gibi alanlarda eğitim veren Imperial College, zaman içinde beşeri bilimler bölümünün kurulması ve hastanelerle ilişkili tıp okullarıyla birleşmesiyle beraber kapsamını genişletti. Son olarak 2004 yılında Imperial College İşletme Okulu açıldı.

Londra Türk toplumu veya Londra'daki Türkler, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da yaşayan Türk diasporasıdır. Birleşik Krallık'taki Türkler ve İngiltere'deki Türkler büyük oranda Londra'da yaşamaktadır. Genellikle Türklerin Birleşik Krallık'ta yaşadığı yerler Londra ve Londra çevresindedir. Londra ve Londra çevresinde yaşayan Türk nüfusu, 2017 Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığının hazırladığı Birleşik Krallık Ulusal İstatistikler Raporu'na göre Londra'da 400.000-450.000 Türk asıllı Birleşik Krallık vatandaşı yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">St James's Park</span> Londrada park

St. James's Parkı, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın Westminster semtinde bulunan bir parktır. Park, Londra'nın Kraliyet Parkları'ndan biri olup doğudaki Green Park, Hyde Park ve Kensington Bahçeleri'nden oluşan bir park zincirinin en doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Piccadilly</span> Londrada sokak

Piccadilly, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın Westminster semtinde bulunan bir caddedir. Cadde, Hyde Park Corner ile Piccadilly Circus arasında yer almaktadır. Piccadilly, Londra'nın en geniş ve en düz caddelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amirallik Kemeri</span>

Amirallik Kemeri, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir anıt binadır. Güneybatıya doğru uzanan The Mall ve kuzeydoğuda Trafalgar Meydanı arasında yol ve yaya erişimi sağlayan bir kemer içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">South Kensington</span> Londrada bölge

South Kensington, Londra'nın batısında Kensington ve Chelsea ile Westminster semtleri arasında bulunan bir bölgedir. South Kensington, Doğa Tarihi Müzesi, Bilim Müzesi, Victoria ve Albert Müzesi ile Baden-Powell House'a ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hammersmith</span> Londrada bölge

Hammersmith, Londra'nın batısında Hammersmith ve Fulham semtinde bulunan bir bölgedir. Bölge, Charing Cross'un 6.9 km güneybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haringey</span>

Haringey, Londra'nın 32 ilçesinden biridir. İlçe, Londra'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 29.59 km² olan semtin nüfusu 2021 yılı itibarı ile 264,130'dur. 1965 yılında üç eski ilçenin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Londra'nın diğer altı ilçesiyle sınırları paylaşıyor. Kuzeyden saat yönünde: Enfield, Waltham Forest, Hackney, Islington, Camden ve Barnet.

Londra'nın ilçeleri, Büyük Londra'nın 32 yerel yönetim ilçesidir. Londra'nın ilçeleri, 1963 tarihli Londra Yönetimi Yasası ile 1 Nisan 1965 tarihinde Büyük Londra ile aynı zamanda kuruldular.

14 Haziran 2017'de, Batı Londra, Kuzey Kensington'daki 24 katlı Grenfell Tower binasında TSİ 03:54'te yangın çıktı. Hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybeden iki kişi de dahil olmak üzere toplamda 72 kişi öldü, 70'ten fazla kişi yaralandı ve 223 kişi kurtuldu. 1988'deki Piper Alpha petrol platformu felaketinden bu yana Birleşik Krallık'taki en ölümcül yapısal yangın ve II. Dünya Savaşı'ndan bu yana İngiltere'deki en kötü konut yangınıydı.

<span class="mw-page-title-main">Notting Hill Karnavalı</span>

Notting Hill Karnavalı, 1966'dan bu yana Londra'da, Ağustos Resmi Tatil hafta sonu boyunca Kensington'ın Notting Hill bölgesindeki sokaklarda düzenlenen yıllık bir Karayip karnavalı etkinliğidir.